1 av 2: Det berömda kvarnhuset på Bjärehalvön i Skåne är ett av flera spännande hus som är till salu just nu. Foto: Nadjafi & Kristensen fastighetsförmedling
2 av 2: Det gamla sekelskifteshuset i Hjo må se ut som ett vanligt hus med röd fasad och vita knutar, men vänta bara tills du ser insidan. Där väntar ett nästintill orört klassrum från början av 1900-talet. Foto: Erik Elvmarker/Fastighetsbyrån

5 häftiga och ovanliga hus som är till salu just nu

Drömmer du om att bo i ett riktigt unikt hus? Då kanske ett av de här husen kan passa dig!

Vi har samlat fem häftiga och ovanliga hus som står redo för nya ägare. Allt ifrån ett k-märkt stationshus och missionshus till en gammal skola och berömt kvarnhus.

1. Anrikt stationshus från 1899

Hallstahammars stationshus sticker minst sagt ut med sin nationalromantiska stil och generösa bostadsyta. Huset är lika stort som ett mindre flerfamiljshus med sina 670 kvadratmeter, varav 140 räknas som biyta. 

Huset har inte använts av tågtrafikanter på flera decennier, men på entréplan finns delar av det ursprungliga stationshuset fortfarande kvar. Här sätter råa betonggolv, brunrött kakel och välvda dörröppningar karaktär på flera av rummen som tidigare fungerat som bland annat väntsal och biljettexpedition under 1900-talet.  

Hallstahammars stationshus som uppfördes 1899 står redo för nya ägare. Foto: Christian Lund/Utsikten Foto Västerås
Fram till 1980-talet fungerade bottenplan som vänthall och biljettexpedition. Foto: Christian Lund/Utsikten Foto Västerås

En trappa leder upp till mer ombonade rum med trägolv, vackra gamla dörrar, en kakelugn och stuckaturer. Här finner vi fem rum, varav tre används som sovrum i dag, ett badrum och ytterligare ett kök med en charmig köpmansdisk. På entréplan samsas numera tre rum, ett hobbyrum, kök och en stor hall. Våningen har använts som lokal åt ett järnvägsmuseum, kafé och loppis under de senaste åren och är minst sagt rustik.

Men även om kommande ägare vill renovera eller restaurera en del av huset har de inte fria händer att göra vad som helt med det gamla stationshuset. Fasader och tak ska bevaras oförändrade, uppger mäklaren. 

Utgångspris? 1 950 000 kronor.

KIKA IN I GAMLA STATIONSHUSET HÄR!

2. Gert Wingårdhs berömda kvarnhus

Det är nästan svårt att tro att det lilla gästhuset – som arkitekterna Gert och Karin Wingårdh ritade för ungefär 20 år sedan – står på Bjärehalvön i Skåne. Huset som kallas för ”kvarnhuset” eftersom den tagit ett förfallet kvarnhus ursprungsplats för lätt tankarna till varmare breddgrader.

Det arkitektritade huset som är byggt i massiv ek och öländsk kalksten är på 93 kvadratmeter och rymmer ett kök, en lounge med öppen spis, ett sovloft och en bastu. På baksidan har man skapat en badkarsliknande urgröpning i den naturliga bäcken för kalla dopp när man badar bastu.

Kvarnhuset som påminner om ett japanskt tehus är placerat mitt på Bjärehalvön i Skåne. Foto: Nadjafi & Kristensen fastighetsförmedling
Huset som stod färdigt 2001 är ritat av Gert Wingårdh, känd från bland annat tv-programmet ”Husdrömmar”, och hans fru Karin Wingårdh. Foto: Nadjafi & Kristensen fastighetsförmedling
Här möter österländsk kultur skånskt korsvirke på ett självklart, och mycket vackert, sätt. Foto: Nadjafi & Kristensen fastighetsförmedling

Kvarnhuset som hör till en stor gård ligger på Bjärehalvön, en bit från Båstad. På den 15 000 kvadratmeter stora tomten finns även ett stort bostadshus från 1903 i New England-stil, ett stall inrett till festlokal, ett godkänt restaurangkök, en gammal lada som rymmer en lyxig femrumslägenhet plus nio sovrum, en pool med tillhörande poolhus samt en tennisbana. 

Hela kalaset har tidigare legat ute till försäljning för drygt 23 miljoner kronor, men numera framgår inte priset. 

SE FLER BILDER PÅ KVARNHUSET OCH GÅRDEN HÄR!2

3. Charmig skola som är full av nostalgi

Den gamla byskolan som ligger vid en damm intill Vättern i Hjo, en timme med bil norr om Jönköping, har inte förändrats i särskilt stora drag under de senaste hundra åren – även om den nu för tiden används som bostad. 

– Lärosalen är helt intakt med griffeltavlan, skolbänk och så vidare, säger Fredrik Johansson som förmedlar fastigheten.

Även de knarrande trägolven, väggarna klädda i pärlspont, golvsocklarna, kakelugnen och flera snickerier har bevarat sedan början av förra sekelskiftet. 

Huset byggdes 1909 och slog upp sina dörrar för skolbarnen året därpå. Foto: Erik Elvmarker/Fastighetsbyrån
Griffeltavlan hänger fortfarande kvar i det gamla sekelskifteshuset. Foto: Erik Elvmarker/Fastighetsbyrån

Utöver det gamla klassrummet, som kanske faller nostalgikern i smaken, har tvåvåningshuset om 236 kvadratmeter ett matrum, lantligt kök med kakelugn och ett pampigt badrum med pärlspont på väggarna, badkar och dusch. En trappa upp hittar vi även två sovrum, ett till badrum och allrum. 

Utgångspriset för det charmiga huset? 2 945 000 kronor. 

KIKA IN I GAMLA SKOLAN HÄR! 

4. Vattentorn i Stockholms skärgård med makalös utsikt

Drömmer du om att bo nära vattnet? Och har närmare 20 miljoner kronor över? Då kan nog det här makalösa vattentornet med oslagbar utsikt i Vaxholm vara något för dig. Det uppfördes 1923 och är ombyggt till ett minst sagt unikt boende. 

Vattentornet i Vaxholm är till salu för 19 750 000 kronor. Foto: Residence Christie's
Köket ligger på nedre plan. Foto: Residence Christie's
Bastun hittar vi högst upp i tornet. Foto: Residence Christie's

På 70-talet togs vattentornet ur drift och 2002 renoverades det och gjordes om till en bostad om 270 kvadratmeter (med en biarea på 100 kvadratmeter). Längst ner i tornet, där det är rejält högt i tak, finns köket, sällskapsrum och badrum. På övriga våningar finns sovrum och badrum. Högst upp i tornet ligger en bastun med oslagbar utsikt.

Enligt mäklaren finns det möjligheter att göra ännu mer av vattentornet. Vattentanken kan till exempel bli pool och planet ovanför kan bli ateljé med takfönster.

Priset för vattentornet som kommer med ett komplementhus med carport och en uthyrningslägenhet på ungefär 40 kvadratmeter ligger på 19 750 000 kronor. 

SE MER AV VATTENTORNET HÄR!

5. Missionshus med bevarad kyrksalen

Om några veckor fylls Belganets missionshus med psalmer för sista gången. Troligtvis. Det gudomliga huset är till salu och sista gudstjänsten är spikad. 

Huset som är på 138 kvadratmeter rymmer fyra rum och kök. Det största och mest imponerande rummet är föga förvånande församlingssalen med sin generösa takhöjd och stora välvda fönster. I dag är den inredd med tio rejäla kyrkbänkar och altarbalustrad. 

Åtta pionjärer byggde Belganets missionshus 1931. Foto: Mikael Johansson Caluva Foto/Fastighetsbyrån
Församlingssalen är inredd för gudstjänst i missionshuset. Foto: Mikael Johansson Caluva Foto/Fastighetsbyrån

 

Missionshuset som ligger precis vid en å i Hallabro, fem mil nordväst om Karlskrona, har även ett stort samlingsrum med stora fönsterparter och en öppen spis samt två sovrum. Men det är för bibelstudier, symöten, söndagsskola och gudstjänster som byborna i första hand samlats i huset genom åren. Utgångspris? 450 000 kronor. 

SE MER AV MISSIONSHUSET HÄR! 

LÄS MER: Frida och Pontus räddade ett ödehus – nu bor de i sitt drömhem

LÄS MER: Flytta in i charmiga gamla skolan – full av nostalgi 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande