Sommar- och fjällstugor ligger i en högre riskzon än permanentbostäder.
1 av 2: Sommar- och fjällstugor ligger i en högre riskzon än permanentbostäder. Foto: Shutterstock
Vissa bostadstyper klarar sig bättre en andra.
2 av 2: Vissa bostadstyper klarar sig bättre en andra. Foto: Shutterstock

3 tips på hur du skyddar dig mot boprisfall

Bostadspriserna i Sverige har gått ner de senaste tre månaderna och det finns alltid en risk att man tajmar marknaden fel och gör en förlustaffär. Men det finns sätt att skydda sig - här är 3 snabba tips!

På tre månader har priserna på bostadsrätter i Sverige backat med 1,4 procent och under samma period har villapriserna i Stockholm backat med 1,2 procent, det visar junisiffrorna som Valuguard nyligen presenterade, rapporterar Dagens Industri. 

LÄS OCKSÅ: Mia har startat städkrig på hemmafronten 

Det här kan skrämma den som planerar att köpa en bostad - man vill ju inte göra en förlustaffär. Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB menar att det finns tre saker man ska tänka på. 

• Ha goda marginaler

Ha goda marginaler i hushållskassan och ta dig inte vatten över huvudet, då slipper du risken att tvingas sälja bostaden vid fel tillfälle med förlust, om räntorna skjuter i höjden.

LÄS OCKSÅ: Judith, 80, gav sig själv ett sagoslott i present 

Tänk långsiktigt 

– Bostadsmarknaden går i cykler. Om man köper en bostad för att bo i ganska länge är man säkerligen med om både uppgångar och nedgångar. Nu har vi har vi haft stigande bostadspriser länge”, säger hon till DI.  

Satsa på bostadstyper som klarat sig bra

Vissa bostadstyper, som radhus eller ”mellanbostäder” som inte har det högsta priset och inte heller det lägsta brukar klara sig hyfsat, enligt Claudia Wörmann. 

—Ett klassiskt exempel är en trea med renoveringsbehov, säger hon till DI.  

LÄS OCKSÅ: Unika naturvillan ligger inuti ett växthus

Däremot ska man kanske inte satsa på sommar- och fjällstugor - de ligger i en högre riskzon än permanentbostäder. 

— Om man skulle behöva göra sig av med något boende i en kris så är det fritidshusen som ryker i första hand. Det är en form av lyxkonsumtion, säger Bengt Hansson, analytiker på Boverket till DI. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!