1 av 4: Lönekulla gamla skola byggdes på 1880-talet och fram till 1930-talet var det skolverksamhet i huset. Foto: Miguel Varanda SE360 / Fastighetsbyrån
2 av 4: Den gamla skolan är i stort behov av renovering men renoveringssugna spekulanter tycks ändå se möjligheten till ett drömköp. Foto: Miguel Varanda SE360 / Fastighetsbyrån
3 av 4: Huset är inte k-märkt men finns omnämnd i kulturmiljöprogrammet för Yxkullsund, där man skriver att "tillbyggnader, ombyggnader och andra ändringar av torp- och gårdsmiljöernas småhusbebyggelse som påverkar bebyggelsens kulturhistoriska värde eller karaktär bör undvikas." Foto: Miguel Varanda SE360 / Fastighetsbyrån
4 av 4

140-årig förfallen skola het – mäklaren mejlbombad

Den gamla skolan från 1800-talet står öde och förfaller. Taket läcker och här finns inget vatten och avlopp. Men renoveringssugna spekulanter tycks ändå se möjligheten till ett drömköp.

– Jag har blivit mejlbombad, säger mäklaren Björn Larsson.

Den röda gamla skolan är byggd på 1880-talet och ligger i Yxkullsund i Småland, på gränsen mellan Ljungby och Värnamo, knappt tre kilometer från badplatsen Smålands Hawaii. Området är naturskyddat och huset ligger idylliskt omgiven av gammal lövskog, sjöar, fornlämningar och herrgårdar.

Skolverksamheten i Lönekulla gamla skola, som den kallades, ska ha lagts ner på 30-talet och sedan dess har huset varit bostad. Men de senaste åren har huset varit obebott och börjat förfalla. 

– Som sagt är huset i behov av upprustning och de mest akuta bitarna som behöver ses över är taket som läcker och vatten och avlopp som saknas. Generellt är underhållet eftersatt, så jag misstänker att man kommer springa på mer akuta renoveringsbehov. Men jag utgår ifrån att den som till slut köper denna fastighet gillar den typen av projekt, säger Björn Larsson, mäklare på Fastighetsbyrån i Ljungby.

Den turkosa glasverandan med spröjsade fönster och fina snickerier sticker ut. Foto: Miguel Varanda SE360 / Fastighetsbyrån
I huset finns flera eldstäder, väggar klädda med pärlspont och vackra spegeldörrar. Foto: Miguel Varanda SE360 / Fastighetsbyrån

Många gamla detaljer bevarade

Förfallet avskräcker inte spekulanterna. På några dagar har den gamla skolan lockat tusentals bostadsurfare på Hemnet och även mäklaren märker av intresset. 

– Sen jag la ut huset på nyårsafton har jag blivit mejlbombad av olika spekulanter som vill komma och titta på fastigheten, säger Björn Larsson.

Att rädda ödehus har blivit allt populärare på senare år. Många drömmer om att rusta upp dem till vackra villor i sekelskiftesstil. Något som den gamla skolan sannerligen skulle kunna förvandlas till. Här finns flera tidstypiska detaljer att ta tillvara på, inte minst den vackra glasverandan med spröjsade fönster och fina snickerier. Här finns även flera kakelugnar, vedspisar, trägolv, spegeldörrar och väggar klädda i pärlspont.

1 av 9: Den gamla skolsalen har högt i tak och stora spröjsade fönster. Foto: Miguel Varanda SE360 / Fastighetsbyrån
2 av 9 Foto: Miguel Varanda SE360 / Fastighetsbyrån
3 av 9 Foto: Miguel Varanda SE360 / Fastighetsbyrån
4 av 9 Foto: Miguel Varanda SE360 / Fastighetsbyrån
5 av 9 Foto: Miguel Varanda SE360 / Fastighetsbyrån
6 av 9 Foto: Miguel Varanda SE360 / Fastighetsbyrån
7 av 9 Foto: Miguel Varanda SE360 / Fastighetsbyrån
8 av 9 Foto: Miguel Varanda SE360 / Fastighetsbyrån
9 av 9 Foto: Miguel Varanda SE360 / Fastighetsbyrån

”Läget går inte heller av för hackor”

Huset har fyra rum och en boyta på 100 kvadratmeter. Tomten är på 5 720 kvadratmeter och här finns utöver bostadshuset en uthuslänga med bland annat förråd, vedbod och utedass. Utgångspriset ligger på 495 000 kronor. 

– Bortser man från allt jobb, ser förbi blod, svett och tårar, är det en väldigt charmig byggnad. Gamla skolor är enligt min erfarenhet ofta just charmiga och verkar ha kvaliteter som går hem. Det som tilltalar mig är att det är tre meter i takhöjd, samt de stora ljusinsläppen, rymliga rummen och vackra eldstäderna. Läget går inte heller av för hackor, området är naturskyddat och fullt av kulturhistoria, säger Björn Larsson. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!