13 ödehus och ruckel som var till salu 2018

Övergivna hus och gårdar, renoveringsobjekt och nästintill fallfärdiga byggnader. Många fascineras av att titta på sådana hus och det fanns gott om dem till salu på Hemnet förra året.
Vi har samlat 13 hus som väckte stor uppmärksamhet. Bläddra vidare för att se de mystiska, spöklika och några riktigt magiskt vackra hus som var till salu under 2018.

LEVA&BO Redaktionen
Foto: ERA Fastighetsförmedling

1. Igenväxt sagohus på Österlen

Ett mycket mystiskt och annorlunda hus var till salu på Hemnet i början av sommaren. Villan som ser ut att vara tagen från en saga var totalt inklädd i grönska. Man såg bara dörren och fönstren.

TITTA IN I HUSET HÄR!
Det fantastiska huset påminner om sagofiguren Bilbos hobbithåla och ligger i den lilla kyrkbyn Östra Hoby, mellan Borrby och Skillinge, i populära kommunen Simrishamn på Österlen, och har den så passande adressen Hoby 355.
"Här möts vi av en oslipad diamant med ypperlig potential", skrev mäklaren.
Villan byggd 1950 hade sex rum och kök på en boarea om 100 kvadratmeter och en biarea på 90 kvadrat. Till huset hörde också en tomt på 1 597 kvadratmeter. Utgångspriset låg på 995 000 kronor.

 

Foto: Mikael Carlsson

2. Spöklik gård i Bjuv

Det här mystiska huset gjorde riktig succé på Hemnet i början av januari. Det såg ut som ett riktigt spökhus och hade inte renoverats någonsin, allt hade stått orört:

– Här har inga renoveringar gjorts. Det är som ett riktigt kråkslott och det är också därför vi har valt att göra några av bilderna svartvita, berättade mäklaren Henrik Norberg.

TITTA IN I HUSET HÄR!
Mangårdsbyggnaden i Mörshög, Bjuv, hade en boarea på 280 kvadratmeter och nio rum och kök samt en biarea på ytterligare 90 kvadrat. För den med fantasi och resurser kunde den här pampiga byggnaden bli en riktigt ståtlig herrgård att bo i.
Till gården hörde även ett uthus på 1100 kvadratmeter och fördelas på ett litet stall, ett enormt före detta kostall och en ännu större loge. På tomten om sammanlagt 66 000 kvadratmeter fanns en egen bäck som korsar fastigheten och den parkliknande trädgården med stora blodbokar förstärkte herrgårdskänslan.
Utgångspriset låg på 2 250 000 kronor.

 

Foto: Diakrit/Fastighetsbyrån Norrtälje

3. Ödevilla från 1912 i Norrtälje 

Man kunde se att den praktfulla villan från 1912 i sekelskiftesstil en gång varit riktigt ståtlig. Nu hade den stått öde och övergiven i tio års tid på ön Väddö i Norrtälje.

Här fanns enorm potential att skapa ett drömlikt sekelskiftsboende.

TITTA IN I HUSET HÄR!
Villan byggdes av Byggmästare Sjödin som då bosatte sig i huset tillsammans med sin familj. Allt sedan dess hade bostaden ägts av samma släkt. Fram till 1992 beboddes huset av familjens dotter och hennes make för att därefter nyttjas som sommarstuga av deras son och hans familj. 

Men villan var också den självklara mötesplatsen för övrig släkt: "Många idylliska sommarminnen har skapats här i flera generationer, men efter 1998 när sonen dog har huset i stort sett bara besökts och därmed fallit i en Törnrosasömn", skrev säljaren själv.
Utgångspriset för den 170 kvadratmeter stora villan låg på 1 295 000 kronor.

 

 

Foto: Richard Ström

4. Gammal skola i Garphyttan

Många drömmer om att få flytta in i en charmig gammal skola. När den gammla skolbyggnaden i Garphyttan lades ut till försäljning fanns här chansen.

TITTA IN I HUSET HÄR!
Garphyttans gamla skola byggdes 1918 och tillhör den samling av hus som kom till när brukssamhället växte vid 1900-talets början. I dag har skolan både ett lokalhistoriskt, socialhistoriskt och arkitektoniskt värde och byggnaden är ett tydligt exempel på den nationalromantiska stil som fanns i Sverige under 1900-talets första decennier.
Ursprungligen fanns tre klassrum med plats för 42 barn i folkskola och 30 barn i småskola på husets bottenvåningen. I källarvåningen huserade slöjdsal, skolkök och tvättstuga, och på övervåningen fanns tre lärarbostäder.
Utgångspriset för det 900 kvadratmeter pampiga huset låg på 2 500 000 kronor.


 

Foto: Kristoffer Kling/Klingfoto

5. Fallfärdigt hus för 4,2 miljoner i Kålltorp

Villan beskrevs som en "fastighet med omfattande renoveringsbehov". 

Det var ett riktigt ruckel med hål i golven, och där både tak och väggar rasat in. 

Utgångspriset på 4,2 miljoner motiverades med att det är ett "fint område".
– I det här området säljs villorna för mellan sju och nio miljoner, berättade mäklaren Anders Malmberg på Skandiamäklarna.

TITTA IN I HUSET HÄR!
Villan från 1930 stack verkligen ut på gatan i Kålltorp. Det var stora hål i både väggar, tak och golv och på flera håll var taket på väg att rasa in helt.
Enligt mäklaren hade inte villan underhållits sedan 70-talet:
"Taket är otätt och det har regnat in i stora delar av huset. Delar av bjälklaget har rasat in. Garaget går inte att komma in i", stod det bland annat att läsa i annonsen. Man kallade det för en fastighet med "omfattande renoveringsbehov, alternativt rivning med ”mycket fint läge i Kålltorp." 

Foto: Inger Svensson

6. Magisk sekelskiftesvilla i Sevalla

Ett av de mest klickade husen på Hemnet under september var ett hus som nog många tänkte kunde bli ett riktigt drömboende. Det var ett ödehus med mycket historia, unika detaljer och stor framtidspotential.

TITTA IN I HUSET HÄR!
"När du kliver in i denna magiska villa känner du direkt meddelanden från förr som alla berättar en egen historia. Med en stor skopa kärlek och en generös ekonomisk investering kan din dröm bli sann", stod det i annonsen.
Huset byggdes 1909 och här fanns kakelugnar och vedspisar från förr. Allt som allt fanns det sju rum och kök om 113 kvadratmeter och en biarea på 55 kvadrat.
– Kinsta 2 har varit en riktig klickbomb på nätet, berättade mäklaren Mikaela Gustavsson på Svensk Fastighetsförmedling. Jag tycker att det är så roligt att fastigheten får den uppmärksamhet som den förtjänar då det är ett underbart objekt med massa potential och möjligheter.
Utgångspriset låg på 875 000 kronor.


 

Foto: Sam Westergård/Westergården & Partner AB/Privat

7. Sagolikt sommarhus i Krokom

Det sagolika huset "Tomtebo" från 1918 var till salu – den perfekta sommarstugan. 

Huset som hade förfallit hade stor potential att återfå sin forna glans.

TITTA IN I HUSET HÄR!
"Tomtebo" som huset heter har en mycket speciell arkitektur och karaktär men hade fått förfalla en del så det behövde en kärleksfull hand som tog hand om och renoverade upp det.
Huset från 1918 hade tre rum och kök om 65 kvadratmeter och till fastigheten hörde också två härbren, en vinterbonad sådan som var inrett som boende, och en med snickarbod och förråd. Utöver det ingick två uthusbyggnader (den ena med dass), liten timrad vedbod, pumphus och en stor naturtomt på hela 6266 kvadratmeter.
Utgångspriset för det hela låg på 195 000 kronor.

 

Foto: Benjamin Rudström/Husfoto

8. Spöklikt hus vid Edåsa kyrka – fullt av gamla leksaker

Det öde 1800-talshuset var bland det gulligaste vi sett – utifrån... 

Inuti var det väldigt förfallet, fullt med bråte och läskiga gamla leksaker.

Övergiven sedan många år och med kyrkan som närmsta granne kändes det kusligt spöklikt.

SE MER AV HUSET HÄR!
Med det tegeltäckta lite mossiga taket, röda träfasaden och vita knutarna påminnde det om ett sagohus mitt i skogen. Den vitmålade, finsnickrade träfarstun hade handmålade blommor och en liten trappa som leder upp till själva entrédörren i rött, blått och gult. Ovanför dörren stod handskrivet "Träd i stugan in med vänskap och sol i sinn".
I sovrummet stod två tältsängar belamrade med en gammal koffert och kartonger fulla av gamla leksaker. Man fick en lite spöklik känsla av att se bilderna.

– Det bodde en i trakten känd konstnär här en gång i tiden för länge sedan, berättade mäklaren Jesper Ahllund på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Skövde. Efter att nuvarande ägare köpte huset har det i stort sett stått öde. Men huruvida det spökar här eller inte vet jag inte, sa han och skrattade.

 

 

Foto: Malin af Kleen/Bostadsfotograferna

9. Grythyttans stationshus 

Väntsalarna ekade tomma och stinsen hade lämnat sedan länge. Den nedlagda järnvägsstationen Grythyttan i Hällefors kommun skulle nu säljas och kunde bli någonting spännande för den som ville starta verksamhet.

TITTA IN PÅ STATIONEN HÄR!
Grythyttans stationshus byggdes 1877 för Sveriges då största privatägda järnvägsbolag, Bergslagernas Järnvägsaktiebolag (som senare köptes upp av SJ).
På 90-talet hyrdes några rum på ovanvåningen ut till studenter. Men 2007 fick de flytta ut. Sedan dess har huset stått tomt. 

För några år sedan tog ett par över huset och påbörjade en renovering av det 446 kvadratmeter stora stationshuset för att bli en del av staden igen.
Men nu skrev de på sin blogg att de själva inte längre hann med att renovera, men att deras plan – och nu i stället förhoppning – för framtiden bland annat var att göra kontor av övervåningen och använda väntsalarna för biovisning eller utställning, även ett kafé fanns i tankarna:
"Vi hoppas att vi hittar dig som vill fortsätta med det som vi började med, nämligen att rädda stationshuset och återföra det till sin forna glans." skrev de i ett inlägg.

 

 

Foto: PLTS Ghosthunters

10. Mentalsjukhuset som övergavs i Kramfors 

Björknäs gamla sjukhem ligger fint med stor gräsyta och utsikt över Björknässundet i Kramfors. Men byggnaden är nästan skräckinjagande och rejält förfallen. 

Under hösten låg fastigheten ute till försäljning hos Kronofogden för 0 kronor.

SE BILDERNA INIFRÅN HÄR!
 

Sedan sjukhusverksamheten upphörde för 14 år sedan har de 800 kvadratmeter stora lokalerna stått tomma. Ett lettiskt företag köpte byggnaden av landstinget 2008 för 1 krona. De hävdade att de ville bygga en hotell- och spaanläggning, men det blev det ingenting av utan lokalerna länsades på det av värde och sedan dess har de stått övergivna.

 

 

Foto: Jenny Hindevall

11. Öde bondgård i Kävlinge

Den vackert belägna gården två kilometer söder om Kävlinge i Skåne drog ögonen till sig under hösten. Inte bara för att det såg lite kusligt öde ut – men här kunde även fantasin leka fritt. Om man tycker att ordet "omfattande renoveringsbehov" är som musik i öronen.

SE MER AV GÅRDEN HÄR!
 

På gården från 1910 stod ett bostadshus på ett och ett halvt plan med boarea på 110 kvadratmeter och fem rum. I anslutning till huset fanns stall och logbyggnaden.
Rummen i huset var som urblåsta och behövde en hel del jobb. Det fanns varken kök, badrum eller godkänt avlopp. Utgångspriset låg på 1 950 000 kronor.

 

 

Foto: Klas Öjebo

12. Övergivet ruckel för 5 miljoner i Nacka 

En övergiven och ganska förfallen villa men med stor trädgårdstomt och i ett attraktivt område. 

Priset för den övergivna villan i Nacka låg på nästan 5 miljoner kronor.

TITTA IN I HUSET HÄR!
Fastigheten var ett dödsbo och hade stått övergiven i över ett års tid. Villan byggt 1935 hade flera öppna spisar och genomgående trägolv i hela huset. Här fanns sex rum och kök fördelat på totalt 190 kvadratmeter. Renoveringsbehovet var dock stort och fastigheten såldes med friskrivning. Utgångspriset låg på 4 975 000 kronor.

 

Foto: Ásmundur Sveinsson

13. Hus gömt i skogen i Ljungskile

Gömt i snårskogen doldes en villa där det såg ut som att tiden stannat. Under hösten gjorde huset succé på Hemnet – det verkade som att alla ville ha det. Eller i alla fall se det mystiska huset. 

TITTA IN I HUSET HÄR!
Villan från 1939 var rejält nergången då ingen bott i huset på ett bra tag. 

"Ett renoveringsobjekt eller kanske en riktigt bra tomt för drömboendet?" skrev mäklaren i annonsen.
Huset hade varken vatten eller avlopp. På bottenvåningen fanns hall, vardagsrum och kök och på övervåningen hall, två sovrum och ett badrum. Alla de 78 kvadratmetrarna var i stort behov av upprustning. Utgångspriset låg på 800 000 kronor.

LÄS MER:  Svenska ödehusen – se spökjägarnas filmer inifrån övergivna byggnaderna