10 vackra villor för samma pris som en etta i Stockholm

Är du sugen på att byta din trånga etta i stan mot en sekelskiftesvilla på landet med kakelugnar, spegeldörrar och stor trädgård? Eller kanske en herrgård med 20 rum och 500 meter strand? Då kanske ett av de här husen kan vara något för dig.

Här har vi samlat tio drömhus som ligger ute till försäljning på Hemnet för ungefär samma pris som en etta i Stockholm.

LEVA&BO Redaktionen
Pampig 30-talsvilla i Svalöv. Foto: Bjurfors Malmö Öster

 

1. Pampig 30-talsvilla i Svalöv

Bland rapsfälten i skånska Svalöv finns den har vackra tegelvillan från 1931. Här får du ett riktigt pampigt hus i med nio rum och kök och många vackra gamla originaldetaljer. 

Huset är i två plan och totalt 299 kvadratmeter stort. Här finns flera tidstypiska detaljer så som välbevarade brädgolv, spegeldörrar, spröjsade fönster och djupa fönsterbänkar.
Köket är stort och ljust med schackrutigt trägolv, spotlights i taket och två dubbeldörrar med spröjsade glas som leder ut till altanten.
Trädgården är 2 502 kvadratmeter stor och har flera mysiga uteplatser, fruktträd och bärbuskar. Här finns flera mindre byggnader så som ett gammalt hönshus som kan bli gästhus och ett mysigt växthus. Utgångspriset för den här röda tegelvillan är 2 895 000 kronor.

 

Gammal prästgård i Ludvika. Foto: Carina Heed Husfoto/Fastighetsbyrån

2. Gammal prästgård i Ludvika

Drygt tre hektar tomt, 20 rum och 500 meter strand. Pris: 2 995 000 kronor. Här har du en gammal prästgård som kan bli ett riktigt drömhus!

TITTA IN I HUSET HÄR!
Herrgården ligger i Ludvika i Dalarna och var från början bostad åt kyrkoherden. Det har även drivits som ett rekreationshem av en stiftelse men sedan 1970-talet är det en privatbostad. 

I det totalt 940 kvadratmeter stora huset finns bland annat tre stora salonger med flera vackra originaldetaljer från början av förra sekelskiftet, så som fiskbensparkett, kassettak och breda spegeldörrar.
Herrgården är dock i behov av renovering, vilket förklarar det låga utgångspriset. Men är du ute efter ett unikt renoveringsobjekt kanske du ser din chans att skapa drömboendet här.

 

 

Rosa kalkstenshus på Gotland. Foto: Bertwig fastighetsförmedling

3. Rosa kalkstenshus på Gotland

Fem kilometer från havet, i Slite på Gotland, finns den här rosaputsade kalkstensdrömmen från 1700-talet. Det är tre huskroppar som har byggts ihop till en, vilket gör bostaden ännu mer speciell.

Huset är riktigt charmigt med lågt i tak och takbjälkarna synliga. På golvet ligger breda träplankor och väggarna är utsmyckade med ljus, gråblå bröstpanel och skira mönstrade tapeter i matchande nyans.
Även köket går i ljusgrått liksom badrummet – som är helt klätt i marmor!
Här finns flera pampiga eldstäder och spegeldörrar med fina gamla beslag. Huset är inrett med gustavianska möbler, kristallkronor och tavlor och speglar med guldram, vilket ger en riktig herrgårdskänsla.
I annonsen står det att det är ett vinterbonat fritidshus men här skulle nog många lätt kunna bo permanent. Utgångspriset ligger på 2 975 000 kronor. 

 

Himmelskt missionshus i Björklinge. Foto: Notar Uppsala

4. Himmelskt missionshus i Björklinge

Ett himmelskt charmigt gammalt missionshus kan nu bli ditt. Den gamla kyrksalen har förvandlats till vardagsrum och takhöjden, fönstren och ljuset gör det här huset till något utöver det vanliga.

TITTA IN I HUSET HÄR!
Den hundra år gamla träkyrkan ligger i Björklinge, norr om Uppsala. Huset är 207 kvadratmeter stort, fördelat på totalt fem rum och kök. På övervåningen finns två sovrum med vitmålade väggar, ljusa trägolv och ett nyrenoverat badrum med badkar och vitt kakel i halvförband.  

På nedervåningen finns ytterligare två sovrum men det är framför allt kök och vardagsrum som imponerar med enorm takhöjd och stora vackra spröjsade kyrkfönster. Här kan du få ett riktigt unikt hem för 2 095 000 kronor.

 

 

Vacker sekelskiftesvilla i Vadstena. Foto: Skandia Mäklarna Motala

5. Vacker sekelskiftesvilla i Vadstena

Drömmer du om livet på landet i öppna landskap och en stor fin sekelskiftesvilla? Då ska du ta dig en titt på det här huset på östgötaslätten utanför Vadstena.

Den gula villan byggdes 1901 och är totalt 160 kvadratmeter stort fördelat på fem rum och kök. På bottenvåningen har man skapat en öppen planlösning mellan kök, matplats och vardagsrum och inredningen går vitt, grått och ljusa träslag.
Bästa platsen i huset är kanske matplatsen som har fönster från golv till tak och fantastisk utsikt över slätten.
”Öppna landskap och fri sikt till horisonten i alla väderstreck, böljande åkrar och grönskande skog. Här finner även den mest stressade själen rofylldhet och livskvalitet”, skriver mäklaren. Låter det lockande? Huset kan bli ditt för 2,3 miljoner kronor. 

 

Sekelskiftesvilla i Heby. Foto: Carlsson Ring Fastighetsmäklare

6. Sekelskiftesvilla i Heby 

Den stora sekelskiftesvillan stod övergiven och fallfärdig. På bara några år har den förvandlats till ett fantastiskt drömhem med många bevarade originaldetaljer och tidstypisk inredning.

TITTA IN I HUSET HÄR!
Den ståtliga villan byggdes 1905. När nuvarande ägare köpte huset var det övergivet och nedgånget, inrett med tre lägenheter i funkisstil. Nu, ett par år senare, har de förvandlat huset till ett fantastiskt drömboende i tidsenlig stil.
Här finns många vackra originaldetaljer kvar – inte mindre än fyra fungerande kakelugnar och eldstäder, bevarade trägolv, spegeldörrar från när huset byggdes och väggar klädda i detaljerade tidstypiska tapeter.
Huset är stort och rymligt med en boyta på hela 250 kvadrat fördelade på två våningsplan med en klassisk planlösning där rummen ligger i fil.
Utgångspriset ligger på 1 850 000 kronor.

 

Pampig 30-talsvilla utanför Skövde. Foto: Fastighetsbyrån Skövde

7. Pampig 30-talsvilla utanför Skövde

Det här pampiga huset byggdes 1931 och rymde från början flera lägenheter. Nu är det ombyggt och du kan få 360 kvadratmeter för dig själv – för 2,5 miljoner kronor.

Villan ligger i Tidan norr om Skövde och beskrivs som "något utöver det vanliga". Huset har högt i tak, många vackra trägolv – både parkettgolv med fiskbensmönster och rutmönster och omålade och vitmålade plankgolv – spegeldörrar och spröjsade fönster. Köket, liksom resten av huset, går i vit lantlig stil. I källaren finns tvättstuga och relaxavdelning med bubbelbad och bastu.
Är du trött på stan? Här kan du alltså byta dina 36 kvadratmeter mot 360 kvadratmeter för ungefär samma peng.

 

Fantastisk skånelänga i Svalöv. Foto: Bjurfors Landskrona

8. Fantastisk skånelänga i Svalöv

Här har vi huset för dig som vill komma bort från storstadspulsen och hellre njuta av solnedgångar över den skånska slätten från en jacuzzi – efter att du ätit en god grillmiddag i ditt härliga orangeri! Lyxigt värre.

Ljusa, naturnära färger präglar skånelängan. Huset har renoverats i modern stil, samtidigt som tegelgolv, trädörrar och synliga takbjälkar har bevarats. Här finns ett modernt lantligt kök med trendiga grå skåp och en charmig svart vedspis. Badrummet är riktigt läckert inrett med tegelgolv och synliga takbjälkar, ett badkar på tassar och en duschhörna med takdusch och kakel i halvförband.
På den 1 767 kvadratmeter stora tomten finns bland annat ett stort trädäck med jacuzzi med ett orangeri intill. Utgångspriset ligger på 1 995 000 kronor.

 

Trävilla i sekelskiftesstil i Nässjö. Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Jönköping

9. Trävilla i sekelskiftesstil i Nässjö

Här är ytterligare ett rejält och charmigt 30-talshus till salu som går i lantlig sekelskiftesstil. Här kan du få 310 kvadratmeter hus för mindre än 2,5 miljoner kronor. 

Huset ligger i Forserum utanför Nässjö och är inrett i ljus lantlig stil med bland annat vitmålade trägolv och skira, blommiga tapeter eller vitmålad träpanel på väggarna.
Här finns ett stort vitt lantkök med vitrinskåp och murstock framtagen. Huset har även många fina spröjsade fönster, en härlig glasveranda och ett stort trädäck. Tomten är 1 800 kvadratmeter stor och utgångspriset ligger på 2 495 000 kronor.


 

Drömhus på Österlen. Foto: Bjurfors Österlen

10. Drömhus på Österlen

Mitt i Östra Tommarp, inte långt från vattnet på Österlen, ligger det här drömhuset med kullerstensgård och trädgård med gamla fruktträd och bärbuskar. Nu kan det bli ditt för 2,3 miljoner kronor. 

Pampiga dubbeldörrar leder in i huset byggt 1909. Här möts du av ett schackrutigt golv och en rejäl trappa i trä upp till övervåningen. Spegeldörrar, eldstäder och fönster från förr är välbevarade. Speciellt den detaljrika järnkaminen i vardagsrummet är något utöver det vanliga.
Huset är på totalt 371 kvadratmeter fördelat på åtta rum. Enligt mäklaren är det en del ”fix” kvar att göra – som att kanske modernisera furuköket – så drömmer du om ett hus på Österlen och är du sugen på lite renovering kanske det här är något för dig.

LÄS MER: Köpa renoveringsobjekt? Här är Ernst Kirchsteigers bästa tips

LÄS MER: Elin bor i gamla mentalsjukhuset – har blivit magiskt hem