Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

11 pampiga slott och gårdar till salu

Drömlikt och imponerande. Just nu finns massor av vackra slott och gårdar till salu på Hemnet.
Du hittar bland annat Jan Guillous gamla internatskola och ett anrikt slott för 155 miljoner kronor. 

Allt i pampig stil och med exklusiv känsla. Bläddra vidare för att se de läckra husen!

LEVA&BO Redaktionen
Foto: Bjurfors

1. Kulltorps gård i Ängelholm – ser ut som ett minislott

Den slottsliknande fastigheten uppfördes 1860 av kantorn och hästhandlaren Jakob Kull.

Enligt sägen ska han under mörka nätter ha suttit högst upp i tornrummet och eldat för att få skeppen i Skälderviken att förlisa på Sibiriens strand så han sedan kunde plundra dem.

I dag finns ett sovrum i det åttakantiga tornet med vackra väggmålningar.
Gården som ligger i södra Ängelholm är på 14 hektar och boningshuset på 517 kvadratmeter fördelat på 14 rum. Här finns två stallar, foderlada, fem garage samt en egen bilverkstad.

Pool och vackra kakelugnar

Pool, bastu, vackra kakelugnar och stengolv i italiensk marmor, är något av vad man hittar i det lyxiga huset som påminner om ett litet slott. Utgångspriset ligger på 23 miljoner kronor.

 

 

Foto: Wrede fastighetsmäkleri

2. Aspa herrgård i Askersund 

Drömmer du om att driva hotell på en herrgård har du chansen här. Aspa Herrgård i Askersund är till salu.

Den vackra herrgården från 1740 ligger naturskönt vid Vätterns norra strand. I dag drivs ett slags självservicekoncept på gården där det finns möjlighet att hyra herrgården för fest eller konferens.

Gård med fyra byggnader

Gården består av fyra byggnader som alla är i mycket fint skick och detaljer som bland annat kakelugnar och eldstäder som bidrar till en genuni herrgårdskänsla.

I den parkliknande trädgården finns fruktträd, odlingar och både näckrosdamm och utomhuspool med bastu intill. Totalt finns 50 rum fördelat på 1 400 kvadratmeter. Utgångspriset ligger på 14 750 000 kronor.

 

 

Foto: Hemverket

3. Slottsliknande herrgård i Nora

Det är inte svårt att förstå att det slottsliknande huset har blivit så populärt. Många drömmer nog om att få flytta in i en pampig herrgård. Och nu finns det chans att ta över gården i Ringshyttan.

Bostadshuset är från 1875 och har genomgått stora renoveringar gjorda både exteriört och invändigt under 2010-talet. Huset är på 770 kvadratmeter, dessutom finns två flyglar på cirka 150 respektive 138 kvadratmeter. Bra med plats för gäster alltså.

Tidstypiska detaljer som sticker ut

I huset finns vackra salar med många tidstypiska detaljer. Något som gör att huset sticker ut mot liknande objekt är bland annat att man målat trappen och alla fönster- och dörrkarmar svarta.

På framsidan av huset finns en stor gräsplan som delas av stenlagd gång upp mot huset. På den parkliknande tomten finns också en egen stor badsjö och inte långt från huset finns bland annat vandringsleder och golfbana.

Vad får man då betala för det här minislottet? Utgångspriset låg till en början på 13 miljoner kronor men är nu sänkt till 11 miljoner kronor. 

 

 

Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri AB

4. Tullesbo slott  – unikt 1700-talsslott 

25 rum, två flygelbyggnader, poolhus och en stor och lummig trädgård.

Det här slottet ligger i Tullesbo – och kan bli ditt för 28 000 000 kronor!

 

Drömmer du om att leva likt en prinsessa på ett pampigt slott? I Sjöbo i Skåne finns möjligheten att ta över Tullesbo slott – en vacker rokokofastighet från 1780-talet. Familjen Ramel ägde huset fram till 2006, och ägarna därefter har rustat slottet på ett varsamt sätt. Trots att byggnaden verkligen är majestätisk har slottet varit till salu ett tag. Kanske beror det på priset?
Läs mer om slottet och titta på fler bilder här!

Flera vackra detaljer

Slottsbyggnadens boyta är 480 kvadratmeter med källare och vind om 350 kvadrat. Huvudingången från norr är rustad med vackert kalkstensgolv i original och kalkade väggar. Från hallen når man en oval salong med stora fönsterpartier, öppen spis och förgyllda väggfält. På det nedre våningsplanet finns även en matsal, ytterligare en salong, ett bibliotek, kök, matplats och serveringrum. Allt i enhetlig stil med vackra detaljer och lyxig känsla.

 

 

Foto: Skånegårdar

5. Från mejeri till lyxgård i Eslöv

Älskar du jordbruk och drömmer om att bo i överflöd och lyx? Då kanske den här stora gården med extra allt är något för dig! Prislappen för ett sådant boende? 110 miljoner kronor.

 

Den här storslagna gården ligger belägen i Eslöv med utsikt över nejderna och Öresund. Kanske är detta något för både en historie- och kulturnörd, då huvudbyggnaden är byggd 1846. Hur byggnaderna var rustade då är kanske lite svårt att veta, men i dag finns det nog något som intresserar de flesta.

– Det är ett mycket elegant boende i fin miljö. Det är en stor skånsk gård av bättre slag, säger mäklaren Dag Magnusson.
Se fler bilder från lyxgården här!

Med pool i uterummet

Den inredda ytan är på 635 kvadratmeter, och hela tomtarean är 219 hektar. I detta ingår ett före detta mejeri som är ombyggt till två lägenheter. Två arbetarbostäder, ekonomibyggnader uppförda i gråsten, bevattningsdamm och stamledningar är nergrävda på arealen. Men det bästa av allt är kanske poolen som finns i uterummet.

 

 

Foto: Valvet Mäklarfirma i Helsingborg AB

6. Pampiga Ekeberga gård i Helsingborg

Namnet på den här herrgården är Ekeberga gård och den är belägen i Helsingborg. Boningshuset är 620 kvadratmeter och på prislappen står det 16,5 miljoner kronor. 

 

Ekeberga gård är uppförd av den tidigare riksdagsmannen Paul Paulson år 1865. I dag har fastigheten genomgått en ordentlig, men varsam, renovering och flera tidstypiska detaljer är bevarade. Förutom det stora boningshuset rymmer gården ett stall med 20 boxar, ridhus och paddock samt tillhörande mark om cirka 7,5 hektar. Fyra bilsgarage, gästlägenhet och pool. Samt ytterligare logar och stallar som i dag används till förvaring.

Slottslik trädgård

Tomten som är på 75 992 kvadratmeter är vackert anlagd som en slottsträdgård med vackra mönsterformade buskar och träd. Det finns även två stycken dammar och stora skogsparti.

 

 

Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri AB

7. Anrika Bolltorp slott i Östergötland

Drömmer du om att bosätta dig på ett slott? Leva som en prinsessa och njuta av pampig omgivning och fantastisk miljö? Har du möjligheten att betala 155 miljoner finns chansen! Just nu är Bolltorp Slott nämligen till salu.

Bolltorp Slott är vackert beläget i ett bevarat kulturlandskap i Östergötland, cirka sju kilometer utanför Söderköping och cirka 18 mil från Stockholm. Till bostaden hör även 930 hektar mark varav 648 hektar är skogsmark.
 

Slottet är uppfört 1840 och består av 1 000 kvadratmeter. Till byggnaden hör dessutom flera omkringliggande fastigheter med en total area om cirka 6 680 kvadratmeter.

 Omnändes redan på 1400-talet

Bolltorp Slott omtalades första gången under 1400-talet. Genom åren har ägandet vandrat inom ett flertal adelsätter, däribland Bogeman, Falk, Nordenstolpe och Harmansdorff. Den befintliga huvudbyggnaden uppfördes av familjen Funch i mitten av 1800-talet och den är i dag i mycket gott skick med många bevarade detaljer samt 20 fungerande eldstäder.

 

 

Foto: Wrede Fastighetsmäkleri

8. Solbacka Läroverk – skolan som inspirerade till filmen "Ondskan"

På internatskolan Solbacka Läroverk har bland annat Jan Guillou studerat, det var även den platsen som inspirerade honom till boken och filmen "Ondskan". Fastigheten är nu till salu för 35 miljoner!

 

Mellan Misteln och Kyrksjön ligger det historiska Solbacka i Sörmland. Under större delen av 1900-talet huserade internatskolan Solbacka Läroverk där, som har inspirerat till boken och filmen Ondskan. Boken är skriven av ingen mindre än tidigare eleven Jan Guillou.

Se fler bilder från den gamla skolan här!

Stor utvecklingspotential

Det finns en samlad bebyggelse om totalt ungefär 13 280 kvadratmeter fördelat på 13 huskroppar. Fastighetens hela 83 hektar utgörs av skogsmark, skogsimpediment, betesmark, övrig mark och vatten.

Man får själv bestämma vad man vill använda fastigheten till, men det råder inga tvivel om att det finns stor utvecklingspotential. Trots det verkar det ha varit svårt att få läroverket sålt. Det har nämligen legat ute på marknaden en längre tid.

 

 

Foto: Mäklarna Ekström & Co AB

9. Herrgårdsliknande hus i Hjälmaröd – ett hus med potential

Den här herrgårdsliknande huset ligger i Hjälmaröd, Simrishamn. På Hemnet beskrivs objektet som en fastighet med stor potential. Hästgård, restaurang, hotell, djurhållning eller självförsörjande gård – ja, här är möjligheterna många! 

 

Gården är byggd på 1800-talet och förutom boningshuset på 180 kvadratmeter ingår ett par omkringliggande byggnader och en tomt om tio hektar. Vinden i huset är oinredd och går därför att förvandla. 

Tre meter i takhöjd

Boninghuset kännetecknas av dess rymd och atmosfär. Fiskbensparketten, takrosetterna och de ståtliga spegeldörrarna i kombination med den genreösa takhöjden på tre meter andas lyx. Gårdshuset är fullt utrustat och kanske är det där ett framtida gårdshotell får husera? Utgångspriset ligger på 6,7 miljoner kronor. 

 

 

Foto: Lejons Mäkleri

10. Gammal skola i Garphyttan

Drömmer du om att få bo i en gammal skola? Grattis – nu har du chansen!

Den här skolbyggnaden i Garphyttan utanför Örebro bär på högt kulturhistoriskt värde och är verkligen något utöver det vanliga.

Många drömmer om att få bosätta sig i en gammal skola. Och visst låter det härligt? Om man är händig nog att göra det obeboeliga – beboeligt. 

Garphyttans gamla skola byggdes 1918 och tillhör den samling av hus som kom till när brukssamhället växte vid 1900-talets början. I dag har skolan både ett lokalhistoriskt, socialhistoriskt och arkitektoniskt värde och byggnaden är ett tydligt exempel på den nationalromantiska stil som fanns i Sverige under 1900-talets första decennier.
Här finns fler bilder på skolan!

Är i dag obebodd

Huset, som bär på högt kulturhistoriskt värde, är 900 kvadratmeter och består av två våningar samt en inredningsbar vindsvåning och en stor källare. Takhöjden på bottenplan är 3,6 meter och på andra våningsplanet är avståndet mellan golv och tak tre meter. Ursprungligen fanns tre klassrum med plats för 42 barn i folkskola och 30 barn i småskola på husets bottenvåningen. I källarvåningen huserade slöjdsal, skolkök och tvättstuga, och på övervåningen fanns tre lärarbostäder.

Utgångpriset är satt till 2,5 miljoner, ett riktigt fyndpris i jämförelse med många av de andra pampiga gårdarna. Men du måste ju såklart gilla det där med renovering. Hittills finns bara ett bud på 1,7 miljoner kronor. 

 

 

Foto: WALL ART SOLUTIONS/Trygga Fastighetsförmedlingar Sverige

11. Ståtliga Hermanstorp herrgård utanför Växjö

Hermanstorp herrgård ligger i Hermanstorp, Växjö, och består av 450 kvadratmeter boarea, 75 kvadratmeter biarea och 6,1 hektar tomt. Totalt finns 15 rum och utgångspriset är satt till 8 950 000 kronor. 

 

En ståtlig allé leder fram till herrgården som flyttades till sin nuvarande plats 1845. Byggnaden har genomgått en tidsenlig renovering de senaste åtta åren i syfte att återställa herrgården till ursprungligt skick.

Åtta kakelugnar

Entrévåningen med sina stora salar i fil och vackra pardörrar mellan sig ger en magnifik rymd genom hela byggnaden. Byggnaden har åtta kakelugnar och en järnkamin. Dessutom finns viss utsikt ner mot sjön Rottnen. Lyxigt, eller hur?

LÄS MER: Mikael Persbrandt och Sanna Lundell visar upp gården