Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Villan är vacker, även om renoveringsbehovet är stort.Villan är vacker, även om renoveringsbehovet är stort.Villan är vacker, även om renoveringsbehovet är stort.
1 AV 2
Foto: Johan Rosén
2 AV 2
Villan är vacker, även om renoveringsbehovet är stort.
Foto: Johan Rosén

100-åriga sekelskiftesvillan har stått tom i flera år – nu är den till salu

Den här fantastiskt vackra sekelskiftesvillan har stått mer eller mindre obebodd i flera år. Själva huset är orört sedan 1980-talet, så renoveringsbehovet är stort. Men med en kraftinsats finns verkligen potential att skapa sin egen drömlika oas här.  

Den över 100 år gamla trävillan ligger i Fritsla, drygt två mil utanför Borås. Under tidigt 1900-tal flyttades villan från sin ursprungliga plats, till där den står i dag. Vid den här tiden var huset faktiskt det enda i Fritsla med centralvärme. 

På 1980-talet gjordes en grundlig renovering av bostaden. Men sedan dess har inget hänt, och den vackra villan har dessutom stått tom under flera år. 

Huset är otroligt charmigt och ser verkligen levande ut där det står i sin glänta. Vid första anblick kan man inte tro att huset stått öde så länge. På håll ser det inte så nedgånget ut. Men kommer man närmre går det inte att förneka det stora renoveringsbehovet som finns. 

Huset uppfördes kring år 1915 och blev senast renoverat på 80-talet.Huset uppfördes kring år 1915 och blev senast renoverat på 80-talet.Huset uppfördes kring år 1915 och blev senast renoverat på 80-talet.
Huset uppfördes kring år 1915 och blev senast renoverat på 80-talet. Foto: Johan Rosén
Det märks att ingen bott i villan på flera år.Det märks att ingen bott i villan på flera år.Det märks att ingen bott i villan på flera år.
1 AV 2
Foto: Johan Rosén
2 AV 2
Det märks att ingen bott i villan på flera år.
Foto: Johan Rosén

Många originaldetaljer är bevarade 

Flera av de vackra, klassiska fönsterkarmarna saknar glas. Träfasaden behöver rustas upp och interiört behöver både golv och väggar göras i ordning. 

Sekelskiftesvillan har två plan med fem rum fördelade på 150 kvadratmeter. Huset är fullt av snickarglädje och trots att det är nedgånget så finns mång fina detaljer bevarade. Såsom de platsbyggda skåpen i köket, träpaneler och spegeldörrarna. Även kvarlevor av den gamla vedspisen finns. Och en vacker kakelugn. Från hallen på övervåningen når man via pardörrar en fantasisk glasveranda. 

Huset är nu till salu för 750 000 kronor. 

Trots att huset är nedgånget lyser charmen igenom. Rummen har högt i tak och skapar rymd.Trots att huset är nedgånget lyser charmen igenom. Rummen har högt i tak och skapar rymd.Trots att huset är nedgånget lyser charmen igenom. Rummen har högt i tak och skapar rymd.
Trots att huset är nedgånget lyser charmen igenom. Rummen har högt i tak och skapar rymd. Foto: Johan Rosén
Resterna av en gammal vedspis.Resterna av en gammal vedspis.Resterna av en gammal vedspis.
Johan RosénJohan RosénJohan Rosén
1 AV 2
Resterna av en gammal vedspis.
Foto: Johan Rosén
2 AV 2
Johan Rosén
Foto: Huset är i behov av kärlek, men trots allt finns charmen kvar.

LÄS MER: Lanthandeln från 40-talet till salu för 195 000 kronor 

LÄS MER: Övergivna huset står gömt bland träden – nu är det till salu