10 sjönära drömhus till salu på Hemnet

Är du på jakt efter ett trevligt hus nära vattnet? Eller känner du bara för att drömma dig bort?

Just nu finns flera charmiga bostäder till salu – och samtliga skapar ett starkt habegär. 

Här har vi samlat några favoriter. Allt från egna öar till gulliga bodar!

Foto: Per Jansson Fastighetsförmedling AB

1. Idylliskt skärgårdsställe i Sandhamn

Här snackar vi skärgårdsidyll. Villan som är från 1896 ligger på Sandön i Sandhamn – och hela fastigheten andas verkligen sommar.
Huset är placerat på ett högt och fritt läge med utsikt över havet och Sandhamns utlopp samt två kobbar nordost om Sandön i Rödkobbsfjärden. Byggstilen är schweizisk och boningshuset är på 147 kvadratmeter, till fastigheten hör dessutom ett gästhus om 53 kvadratmeter och en sidobyggnad om cirka 42 kvadratmeter. 

Glasveranda mot havet

Allt är välbehållet och på entréplanet i huvudbyggnaden återfinns bland annat ett vackert sällskapsrum med boiserat tak, franska liljor och öppen spis, en biblioteksdel och en matplats på glasveranda med utsikt mot havet.
Både huvudbyggnaden och gästhuset är försedda med stora altaner ut mot havet och fastigheten är omringad av vacker naturtomt i sluttning ner mot stranden och havet.
Ja, det enda som skaver är väl egentligen prislappen på 25 000 000 kronor.
Foto: Magnusson Mäkleri Norrtälje AB

2. Placerat på en klippa

På en klippa 20 meter från stranden och 10 meter över havet hittar vi det här arkitektritade drömboendet. Intill huset finns dessutom en brygga och en sandstrand.
Det vinterbonade huset ligger i Nysättra, Norrtälje, och är byggt 2005. Den totala boytan är 146 kvadratmeter och tomtstorleken är 3 100 kvadratmeter. Exteriören är modern och stilren med stora fönsterpartier som bidrar till att vattnet känns nära – hela tiden.

Med relaxrum och bastu

Totalt finns sju rum fördelat över två våningsplan och i huset finns flera utgångar till det trädäck som ramar in huset. På sjösidan leder en trappa ner till vattnet och på vägen dit finns en vedeldad badtunna bra placerad på en platå. Vid stranden finns även ett sjöviste med panoramafönster. Där finns en vedeldad bastu, relaxrum samt dusch. Priset? 10 500 000 kronor!
Foto: Sjönära fastighetsmäklare

3. Oslagbart läge – men saftig prislapp

Läget är oslagbart, lugnet påtagligt och miljön drömlikt vacker. Men – det här kan också vara Sveriges dyraste bod. På prislappen står det nämligen 4,5 miljoner kronor!
Röders skärgård, eller Norrskärgården, i Norrtälje är vår ostligaste skärgård. Här är naturen karg, tillvaron enkel och lugnet oslagbart. På ön Bodkobben finns nu en bod till salu, placerad längst söderut i byn med fri utsikt mot söder.

Har varit familjeägt en längre tid

Huset har under alla år ägts av samma familj och är enkel men funktionell. När man kliver in kommer man till en avhängningshall och vidare till köket som har fotogenkyl och spis som drivs med gasol. Utöver det finns också en gammal vedspis som kan värma upp bostaden.
På Bodkobben som är sammanväxt med Storskäret finns de flesta bodarna och här samsas man med grannar om bryggor. Det finns sammanlagt 19 bodar varav den gemensamma brandboden, med övernattningsplatser, och bastun är för två. Rätt till fiske med fasta redskap har man också.

Foto: Bjurfors Värmdö

4. Lyxboende extra allt

Ja, var ska man börja? Den här fastigheten är verkligen något utöver det vanliga. Objektet beskrivs som ett "Unikt livsstilsboende med stor utvecklingspotential" och är placerat mellan Svartsö och Grinda i Stockholms mellanskärgård.
Till bostaden hör 28,7 hektar tomt och i köpet ingår allt från ett "vanligt boningshus" till en stor hamnanläggning med ett stort båthus och flera sjöbodar.
Det 250 kvadratmeter stora boningshuset är byggt 1981 och innefattar bland annat en vinkällare. Bostaden är omringad av ett gästhus med två sovrum, en pergola och ett sällskapshus. Alltihop binds samman av ett poolområde och omgärdas av gräs och ängsmark.

Rosa vattentorn

Den stora hamnanläggningen består av generösa bryggor, sjöbodar, gästhus, bastu, samt ett stort båthus med plats för flera båtar. Till fastigheten hör även en tennisbana och ett vackert rosa vattentorn från 1920.
I dag används vattentornet som bostadshus och högst upp finns utkikstornet med plats för många gäster som kan njuta av 360 graders vy över skärgården. Ja, hur härligt låter inte det?
Prislappen? Hela 46 000 000 kronor. 
Foto: BF Konsult Sydkustmäklaren

5. Badhytt på första parkett

Så liten – men så mysig! Den här badhytten är verkligen något alldels extra. Ett kliv ut ur den lilla hyddan och vattenbrynet når tårna.
Badhytten litter vid havet väster om Salsjöbaden i Ystad. Den totala boytan är fem kvadrat och inte helt förvånande består boden av ett rum.

Inredning på köpet

Byggåret är omkring 2013 och boden är inredd med liggande panel. Bakom badhytten står en bänk, perfekt att njuta av kvällssolen ifrån. Både den och inventarierna ingår i köpet.
Bäst av allt? Idyllen kan bli din för "bara" 120 000 kronor!

Foto: Länsförsäkringar fastighetsförmedling

6. Två egna öar

Det här är ett underbart sjöläge med två egna öar i Västersjön i Viared, Borås. Med ostört läge har man på den stora ön bland annat tillgång till en storstuga, två gäststugor och en vedeldad bastu. Den lilla ön ligger precis bredvid och i dag är den försedd med en lekstuga.
För att komma ut till öarna måste man ta båten ungefär 50 meter ut i sjön. Storstugan som ligger på den stora ön är byggd 1940 (totalrenoverat 1985) och boarean uppgår till 60 kvadratmeter.

Mycket trä och mycket "stuga"

Stugan rymmer vardagsrum, kök i öppen planlösning med plats för matsalsbord och soffgrupp, ett sovrum och duschrum med dusch och handfat. Inredningen består av mycket trä och känslan är verkligen "stuga"
Ägaren har löpande underhållit huset och daterat upp huset till den goda standard det har i dag. Diverse inventarier ingår i köpet, endast fåtalet ska plockas bort.

Priset? 3 400 000 kronor!
Foto: Fastighetsbyrån Kristianstad

7. På eftertraktad adress

Letar du efter ett boende med maffig karaktär är detta verkligen något för dig. Huset är ett parhus och ligger på Äspet i Åhus.
Huset är byggt 1988 och består av 103 kvadratmeter fördelat över tre plan. Här bor du med utsikt över hamnen och utgång till egen brygga från sutterängplan. Våningsplanen är praktiskt indelade med umgängesytor i såväl entréplan som i sutterängplan. På övre plan huserar två sovrum, ett stort badrum med bubbelbadkar samt en hall med plats för bland annat soffgrupp.

Arkitektritat lusthus

Baksidan ligger i sluttning ner mot Helge å. Där finns flytbrygga och uteplatser. Dessutom står ett arkitektritat lusthus på tomten. Bryggan har plats för två båtar och en loungegrupp eller ett trädgårdsmöblemang.

Priset? 6 800 000 kronor!
Foto: Pontuz Löfgren AB

8. Tornhus med havstomt

Villa Högklint uppfördes av direktör Linder i början av 1900-talet. Den representativa sekelskiftesvilla är en rymlig en-familjsvilla om 237 kvadratmeter fördelat på åtta rok varav fem är sovrum.
Här kommer kommande ägare få möjligheten att njuta av havsutsikt mot Oskarshamns hamninlopp. Villan har sedan 2000 och fram till i dag genomgått en omfattande renovering där man har lagt stor vikt vid detaljer och hög kvalitét. Huset är därför i gott skick med generös takhöjd, tidstypiska detaljer och ett pampigt och inbjudande intryck.

Med pampig havsutsik

Totalt finns sju fungerande eldstäder och något som utmärker sig ytterligare interört är biblioteket med manshög panel och där all inredning är tillverkad i idegran.
Det finns flera uteplatser som hör till huset och samtliga har havsutsikt.
Priset ligger på 6 995 000 kronor.

Foto: Skärgårdsmäklaren i Göteborg

9. Fem meter från havet

Det här är ett välbyggt fritidshus precis vid vattnet i Kårholmen, Göteborg. Huset är byggt i lösvirke 1994 och havet är bara fem meter bort. 
Kårholmen är en ö i Göteborgs södra skärgård. Ön är belägen mellan Donsö i norr, Sjumansholmen i väster och Vrångö i öster. Totalt finns 84 fritidshus och ett av dem är då det här!

Säljs med möbler

Huset har två sovrum, ett helkaklat duschrum, rymligt vardagsrum och kök. I annonsen framkommer det även att huset kommer säljs med möbler och lösöre. Säljaren tar endast med sig personliga saker och priset är 3 500 000 kronor.
Till Kårholmen kommer man med egen båt eller Styrsöbolagets båtar från Saltholmen.
Foto: Michael Lindelöf

10. Magiskt 1800-talshus

Det här historiska huset är verkligen något utöver det vanliga – och det ligger bara 150 meter från vattnet. Flera hus, stor park, munblåsta fönster, öppen spis, kakelugnar, bakugn och takmålningar. Ja, här ingår mycket!
I annonsen beskrivs fastigheten som "ett stycke småländsk historia – vid bokskogen, ängarna och Lyckebyån i Kyrkeby, Vissefjärda". Huvudbyggnaden Norra Kyrkeby har en stor glasveranda i två våningar med fantastiskt ljusinsläpp genom de munblåsta glasen – inspirationen kommer från husen i Stockholms skärgård vid den tiden.

Flera tidstypiska detaljer

Flera av byggnaderna på fastigheten har genomgått en omfattande restaurering. Här finns många tidstypiska detaljer bevarade från olika perioder såsom spröjsade munblåsta fönster, öppen spis, vedspis, kakelugn, bakugn, pampiga dubbeldörrar, vackra spegeldörrar, profilerade snickerier, golvsocklar, fiskbensparkett, plankgolv, pappspända tak, takmålningar, inbyggt skåp och kallskafferi.
Bostadsytan i huvudhuset är på 400 kvadratmeter vilket är fördelat på elva rum och kök i två plan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!