Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Pampiga slott och sagolika herrgårdar till salu

Drömlikt och imponerande! Just nu finns massor av vackra herrgårdar och slott till salu på Hemnet.

Här hittar du bland annat ett medeltida slott, en 1600-talsgård för 175 miljoner kronor och en herrgård med en ryslig mordhistoria...

Bläddra vidare för att se de pampiga och lyxiga husen!

Svanå bruk och säteri i Västerås. Foto: Mikael Ackelman /Karl Danielsson Egendomar AB

1. Svanå bruk och säteri i Västerås 

Svanå bruk och säteri i Västerås är till salu. Den vackra gården kan nu bli din – för svindlande 175 miljoner kronor!

TITTA IN I HUSET HÄR!
Svanås historia sträcker sig över 700 år. Under 1300-talet förknippades platsen med järnverk och smedjor. På 1700- talet när ägarna började stämpla järnprodukterna med en svan som symbol fick gården namnet Svanå.
Mangårdsbyggnaden byggdes på 1670-talet och likt flyglarna på dess högra och vänstra sida rymmer den flera rum. Marken är nästan 1 400 hektar. 

Kronprinsessan Victoria har bott på gården

 En av Sveriges mest framgångsrika företagsledare, Percy Barnevik, bodde tidvis i huset när Asea ägde gården. Även Kronprinsessan Victoria har övernattat här när hon praktiserade på ABB. I dag ägs den av aktiebolaget Arvid Svensson.

 

 

 

Börstorp Slott i Mariestad. Foto: Residence Fastighetsmäkleri

2. Börstorp Slott i Mariestad

Börstorp Slott ligger i Mariestad, vid Vänerns strand. Slottet stod klart 1646 och enligt mäklaren är det nu första gången som slottet säljs.

TITTA IN PÅ SLOTTET HÄR!
Under 1850-talet byggdes även ladugårdsbyggnader i natursten, ett mejeri, en stenbro med tre valv och en allé på området. Arkitekten Hjalmar Wijnblad ritade även om slottet så att det fick en nygotisk stil under den här tidsperioden.

Hotell och konferens på Börstorp Slott

Slottet har en boarea på 1 620 kvadratmeter plus biarea på 200 kvadratmeter, fördelat på 35 rum. I dag bor personer i en del rum, andra används för konferenser, festligheter och hotellverksamhet. Även lantbruk och köttproduktion drivs på området. 

Utgångspriset är inte satt i annonsen.

 

 

Engelholm Säteri i Östergötland. Foto: Karl Danielsson Egendomar

3. Engelholm Säteri i Östergötland

Engelholm Säteri ligger i Sankt Anna skärgård söder om Söderköping. Huvudbyggnaden i trä uppfördes i slutet av 1600-talet men gården har anor från 1300-talet.

Mäklaren beskriver Engelholm Säteri som ”sällsynt vackert säteri i St Annas skärgård på Andö vid Orrfjärden” och ”ett eget kungadöme!". 

Egen skärgård för 125 miljoner kronor

Gården ligger i en egen skärgård med holmar och skär och nås via en bro över ett smalt sund från fastlandet, skriver mäklaren.

Fastigheten består av 900 hektar skog och mark och nästan 1 000 hektar vattenområde. Priset för det hela ligger på 125 miljoner kronor. 

 

 

Hessle gård i Enköping. Foto: Adam Helbaoui/ Kronfoto

4. Hessle gård i Enköping

Hessle Gård ligger strax utanför Enköping och har anor från 1700-talet. 

I dag är det en känd person inom fotbollsvärlden som äger gården. Men på 1960-talet var det bankiren Wilhelm Rodius – känd för kakelugnsmordet 1962 – som tillbringade sin lediga tid här.

LÄS MER OM MORDET OCH TITTA IN I HUSET HÄR!
Gården har bland annat 11 kakelugnar, vinkällare, spa med pool, bubbelpool, relax-del, bastu, garage för upp till 20 bilar, kontor, verkstad, slakteri, en nybyggd jazzklubb, ett platsbyggt kök, matsal, en bar, bibliotek och flera sovrum och salonger.

Hessle gård säljs för 95 miljoner kronor

Enligt mäklaren har den nuvarande ägaren lagt ner 40 miljoner kronor på att renovera Hessle gård de senaste åren. Nu säljer han alltså den och priset ligger på 95 miljoner kronor. 

 

 

Stora Bärby gård i Enköping. Foto: Areal Uppsala

5. Stora Bärby gård i Enköping

Ett stenkast från Hessle gård ligger en annan pampig herrgård: Stora Bärby gård. Huvudbyggnaden är från 1760 men gården omnämndes redan på 1200-talet.

Storslagna salar och sällskapsrum med vackra väggmålningar och pampiga kakelugnar ger känslan av ett riktigt slott!

Sju permanentbostäder, hyreshus och torp

Förutom det vackra huvudhuset finns här ytterligare sju permanentbostäder, ett hyreshus med tre lägenheter och två torpställen. Fastigheten omfattar 379 hektar åker- och skogsmark. Priset ligger på 52 miljoner kronor. 

 

 

Gert Wingårdhs berömda kvarnhus på Bjärehalvön. Foto: Nadjafi & Kristensen fastighetsförmedling

6. Gård på Bjärehalvön – med Gert Wingårdhs berömda kvarnhus

Det här lilla huset påminner mer om ett japanskt tehus än en skånsk gäststuga. Men en det sistnämnda är just vad det är. Huset är ritat av arkitekten Gert Wingårdh och nu är gården som huset tillhör till salu.

TITTA IN I HUSET HÄR!
Omskrivet i flera internationella tidningar är Kvarnhuset Gert och Karin Wingårdhs mest berömda projekt. Placerat vid en naturlig bäck som slingrar sig fram längs med det, omgivet av en arkitektritad japansk trädgård är detta en magisk oas. Insidan i massiv ek och öländsk kalksten rymmer kök, sociala ytor, en bastu och ett sovrum.

Stor gård på Bjärehalvön – med pool och festlokal

Kvarnhuset ligger på en stor gård som nu är till salu för 23 500 000 kronor. På den 15 000 kvadratmeter stora tomten ligger bland annat ett stort bostadshus från 1903 i New England-stil, ett stall inrett till festlokal, ett godkänt restaurangkök, en gammal lada som rymmer en lyxig femrumslägenhet plus nio sovrum, en pool med tillhörande poolhus samt en tennisbana.

 

 

Ruder Egendom i Skaraborg. Foto: Fastighetsbyrån Tibrå

7. Ruder Egendom i Skaraborg

Med rötter i 1600-talet är Ruder Egendom en av Skaraborgs mest anrika herrgårdar. Mellan 2014 och 2015 genomgick hela egendomen ett omfattande byggnadsvårdsprojekt för att återställa byggnaderna i ursprungligt skick. 

Priset på den storslagna herrgården är 14 000 000 kronor och till fastigheten hör 3,5 hektar mark. Huvudbyggnaden inrymmer med sina 500 kvadratmeter totalt 18 rum och det finns dessutom ett inredningsbart vindsutrymme om 150 kvadratmeter. 

Inredd i 1700-talsstil

All interiör går i 1700-talsstil och under den södra flygeln finns en vinkällaren med plats för upp till 12 personer. Den fungerade tidigare som potatiskällare, men tillsammans med övrig renovering tillkom den i dagens utformning.

Även tre annexbyggnader, carport, magasin, brygghus och dammhus finns att tillgå. Totalt inryms idag 22 bäddar i de totalt 11 dubbelrummen på fastighetens byggnader. Kanske blir detta ett bliviande hotell? 

 

 

Skärvsta gård i Botkyrka. Foto: Wrede Fastighetsmäkleri

8. Skärvsta gård i Botkyrka

Precis vid sjön Aspen, strax söder om Stockholm, ligger den här pampiga gården från 1940-talet. Gården har ett visst renoveringsbehov – i rätt händer kan den bli helt magnifik.

1944 uppfördes Skrävsta gård i karolinerstil på uppdrag av bokförläggaren David Lindström. Gården har ett högt och fantastiskt läge vid sjön, med tillhörande brygga, sjöstuga och bastu. Tomten på 23 000 kvadratmeter rymmer en välskött park med bärbuskar, grusade gångar och fina planteringar. Här bor man avskilt och lantligt med betande hästar som närmsta granne – men är ändå inne i Stockholms city på 20 minuter.

Skrävsta gård i behov av renovering

Den totala ytan är över 500 kvadratmeter. I de nio rummen hittar man många vackra målningar och läckra originaldetaljer. Byggnaden är dock i behov av viss renovering. Utgångspriset är 18 000 000 kronor.

 

 

Aspa herrgård i Askersund . Foto: Wrede fastighetsmäkleri

9. Aspa herrgård i Askersund 

Drömmer du om att driva hotell på en herrgård har du chansen här. Aspa Herrgård i Askersund är till salu.

Den vackra herrgården från 1740 ligger naturskönt vid Vätterns norra strand. I dag drivs ett slags självservicekoncept på gården där det finns möjlighet att hyra herrgården för fest eller konferens. 

Gård med fyra byggnader

 Gården består av fyra byggnader som alla är i mycket fint skick och detaljer som bland annat kakelugnar och eldstäder som bidrar till en genuni herrgårdskänsla.

I den parkliknande trädgården finns fruktträd, odlingar och både näckrosdamm och utomhuspool med bastu intill. Totalt finns 50 rum fördelat på 1 400 kvadratmeter. Utgångspriset ligger på 14 750 000 kronor.

 

LÄS MER: Caroline och Emanuel bygger ett minihus på två hjul

 

 

Ekeberga gård i Helsingborg. Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri AB

10. Ekeberga gård i Helsingborg

Namnet på den här herrgården är Ekeberga gård och den är belägen i Helsingborg. Boningshuset är 620 kvadratmeter och på prislappen står det 15,5 miljoner kronor.

Ekeberga gård är uppförd av den tidigare riksdagsmannen Paul Paulson år 1865. I dag har fastigheten genomgått en ordentlig, men varsam, renovering och flera tidstypiska detaljer är bevarade. Förutom det stora boningshuset rymmer gården ett stall med 20 boxar, ridhus och paddock samt tillhörande mark om cirka 7,5 hektar. Fyra bilsgarage, gästlägenhet och pool. Samt ytterligare logar och stallar som i dag används till förvaring.

Slottslik trädgård

Tomten som är på 75 992 kvadratmeter är vackert anlagd som en slottsträdgård med vackra mönsterformade buskar och träd. Det finns även två stycken dammar och stora skogsparti.

 

 

Älvsunda gård i Upplands Väsby. Foto: Residence Fastighetsmäkleri

11. Älvsunda gård i Upplands Väsby

Bara 25 minuter norr om Stockholms city hittar vi den här vackra herrgården från 1820-talet. Gården har magiskt vackra natursköna omgivningar.

Den här charmiga gulmålade herrgårdsbyggnaden uppfördes 1826 i gustaviansk stil på uppdrag av snörmakaren A.W. Schmidt. Huset är perfekt för den som söker ett representativt boende med stora sociala ytor. Huset en total yta på 442 kvadratmeter fördelade på 11 rum. Många tidstypiska detaljer, som vackra väggmålningar och inte mindre än 13 kakelugnar finns bevarade.

Slottsliknande park på Älvsunda gård

Mest imponerande är dock den stora slottsliknande parken som omger byggnaden. Här finns stora gräsytor, en damm, ett lusthus, en liten allé och ett trädgårdsland att njuta av. Till gården hör totalt 2,1 hektar mark. Utgångspriset är 17 000 000 kronor.

 

 

Bispberg herrgård i Säter. Foto: Patrik Persson/Svensk Fastighetsförmedling Säter

12. Bispberg herrgård i Säter 

En pampig herrgård i budgetklassen är Bispbergs herrgård. Ett hus för dig som drömmer om att bo i ett naturskönt område med närhet till både skog och stad. 

Pris: 7 miljoner kronor.

TITTA IN PÅ GÅRDEN HÄR!
Bispbergs herrgård är högt belägen i charmiga Bispberg i Säter, Dalarna. En gammal idyllisk och välbehållen gruvby med anor från 1200-talet.
Den lyxiga herrgården är ljust inredd, där blandningen av bevarade detaljer tillsammans med ny fräsch design skapar en unik och inbjudande atmosfär. 

Gård med flera byggnader parkliknande trädgård

Gårdens totala boarea är 666 kvadratmeter och totalt finns 15 rum i huset. Utöver det finns en friliggande villa om 94 kvadratmeter, ett härbre om cirka 50 kvadratmeter och en äldre byggnad i tre plan om cirka 60 kvadratmeter.
På baksidan finner vi en vacker parkliknande miljö en stor uteplats omgiven av fruktträd och buskar. Här finns också en mindre damm och ett gulligt lusthus. En tät häck ramar in tomten.
I dag går det att boka den idylliska herrgården för fest och konferens. Så för den som drömmer om att driva den typen av verksamhet är möjligheterna oändliga.

LÄS MER: Miljonären Leif-Ivan Karlsson rear ut lyxvillan