Många fönster var sönderslagna i ett av de mest nedgångna husen som var till salu 2019.
Många fönster var sönderslagna i ett av de mest nedgångna husen som var till salu 2019. Foto: Samir Hadj

10 ödehus och ruckel som var till salu 2019

Flera kusliga hus stod redo för nya ägare 2019. Men en del minns vi extra väl. Här är tio favoriter, den ena mer fascinerande än den andra. 

1. Orörd bondgård från 1800-talet utanför Uppsala

Huvudstugan som byggdes 1873 hade aldrig renoverats när gården såldes i maj. Foto: Emmelie Larsson/ Mäklarcentrum

Under våren seglade den här gården upp på klicktoppen på Hemnet. Mäklaren, som aldrig sett något liknande under sina 22 år, beskrev det som ett museum. Den största stugan från 1873 hade aldrig renoverats när nya ägare tog över 2019. 

Två orörda stugor och ett magasin, belamrat med gamla saker och jordbruksredskap, låg ute till försäljning i maj. Då hade ingen bott på gården i Huddunge, nordväst om Uppsala, på sju år. Men att någon kunnat bo i huset så pass länge, fram till 2012, förundrade Rolf Larsson som förmedlade bostaden. 

– Det är ett unikum, kan jag säga, hur en äldre människa har kunnat bo där som det ser ut, utan vatten, dusch, toalett, avlopp, el. Vedspisen i köket är det enda som finns. Det är enormt, sa han. 

Utgångspriset var 1 500 000 kronor, men redan innan visning hade en spekulant lagt ett högre bud. 

TITTA IN I HUSET HÄR!  

2. Sekelskifteshus var obebott i 70 år i Koppom

En barnvagn som skulle passa in på ett museum eller i en skräckfilm och flera vackra gamla gjutjärnskaminer hade lämnats kvar huset i Koppom. Foto: Niklas Ingemarsson

Sekelskifteshuset i lilla Koppom, nära norska gränsen utanför Arvika, låg ute till försäljning i slutet av sommaren. Då hade ingen bott i huset på nästan 70 år. Huset lämnades åt sitt öde redan på 50-talet. 

Det obebodda huset såldes som det var – med möbler, vackra kaminer och en hel del bråte i augusti. Visningsbilderna vittnade om att de tidigare ägarna lämnat bostaden i all hast, utan minsta tanke på flytt. Skåpen var fyllda till bredden, en tekanna stod på spisen, en disktrasa hängde på väggen. Det 110-åriga huset var nedgånget och i stort behov av renovering, likt den charmiga stolpboden som också stod på tomten. 

Huset och tomten på närmare 35 hektar låg ute till försäljning för 1,5 miljoner kronor. 

TITTA IN I HUSET HÄR!  

3. Amerikainspirerat ödehuset i Glimåkra

Ett tag var huset från 1909 ett lager åt ett möbelföretag, men under de senaste åren har det stått tomt. Foto: Husfoto / Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Att huset i Glimåkra, norr om Kristianstad, en gång i tiden varit ett riktigt tjusigt hem är det ingen tvekan om. Men när det låg ute till försäljning i november var det nedgånget, med mossa på taket och igenbommad entrédörr. 

Under de senaste åren har den stora elvarummaren stått tom. Men vackra tidstypiska detaljer – så som fina snickerier och pampiga kakelugnar – vittnade om goda tider långt innan huset lades ut till försäljning.

– När tåget gick igenom byn (på 1900-talet) låg detta hus på gräddhyllan, berättade säljaren för Leva&Bo. 

Det var en byggherre och entreprenör som återvänt efter flera år i USA som låtit bygga det amerikainspirerade huset på 500 kvadratmeter åt sig och sin familj för drygt 100 år sedan. Det låg ute till försäljning för närmare en halv miljon kronor i november. 

TITTA IN I HUSET HÄR!  

4. Kuslig läskfabrik på Tjörn

Industrilokalen som såldes under sommaren ligger alldeles intill de höga klipporna i Skärhamn på Tjörn. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Den gamla fabriken i Skärholmen på Tjörn som låg ute till försäljning under sommaren var minst sagt ett förfallet ruckel. Fönster var sönderslagna, väggar trasiga och växter klättrade in i byggnaden. Men industrilokalen var häftigt stylad inför försäljningen.

– Vi ville skapa en rejäl kontrast mellan den trendiga inredningen och de ruffa, slitna väggarna, trasiga fönstren och de grusiga golven, sa inredningsstylisten Johanna Berg. 

Det enda som fanns i den gamla industrilokalen när hon och hennes kollega Frida Abrahamsson kom dit inför försäljningen var några bänkar och lite skrot. På några av de spruckna stenväggarna hängde de upp trendiga planscher, på de kala betonggolven la de mattor och de sex rummen fylldes med möbler. Det var skarpa kontraster mellan det rivningsfärdiga rucklet och den moderna inredningen i industrilokalen, som använts som läskfabrik en gång i tiden. 

Priset för den fallfärdiga gamla läskfabriken var 2 miljoner kronor.

TITTA IN I HUSET HÄR! 

5. Ruckel som stod öde i 29 år i Ekeby

”Det är så tragiskt att det har fått stå och bara bli ödsligt”, sa mäklaren om huset som stod redo för nya ägare i november. Foto: Privat

Det gulliga, gula huset i Ekeby hade gapat tomt i många år när det stod redo för nya ägare i november. Då var de ödsliga rummen i behov av en hel del kärlek.

För 29 år sedan flyttade den senaste ägaren från fyrrummaren på 130 kvadratmeter i Ekeby, Kumla. Efter det blev det ståendes och förfallet blev ett faktum. Den som tittar in i huset håller förmodligen med om att det är kusligt.

– Första gången jag var och tittade på huset var det som att någon bara klivit ut genom dörren och lämnat det, sa Mia Matthews som förmedlade bostaden. 

Hon berättade för Leva&Bo att kläder hängde kvar i garderoben, på övervåningen stod ett par galoscher mitt på halvgolvet och överallt stod saker framme. Det var som om någon glömt att plocka undan efter middagen. 

Hela huset var i behov av en totalrenovering, från golv till tak. Säljaren har lagat två vattenläckor i taket som pågått för länge och påverkat golvet. Här fanns inget avlopp och hur elkablarna såg ut visste man inte. Dessutom behövde både golv, tak och väggar en ordentlig upprustning. Men det fanns även ljusglimtar i renoveringsobjektet. Flera vackra kakelugnar. 

Huset låg ute till försäljning för 595 000 kronor.

TITTA IN I HUSET HÄR

6. Gammal länsmansgård i Säffle

Den gamla länsmansgårdens glansdagar var förbi när den låg ute till försäljning i början av sommaren. Foto: Emelie Spjuth Svärd /Husfoto

Pampiga kakelugnar och rejäla trägolv skvallrade om goda tider i det stora huset på Rolfserud, utanför centrala Säffle. Men när det låg ute till försäljning i maj var det rejält nedgånget. Då hade ingen bott i trevåningshuset sedan 1985. 

Huset på nästan 400 kvadratmeter var i behov av en omfattande renovering när det låg ute till försäljning i början av sommaren. Golvet var slitet, tapeterna trasiga och det regnade in genom taket. Men när det byggdes 1929 var det ett av de pampigaste husen i trakten. Det sägs att länsman bodde där innan huset på nästan 400 kvadratmeter delades upp i sex nästan identiska lägenheter med vedspis i köken och kakelugnar i alla rummen. Totalt 12 stycken! Toa fanns det dock inte. Då var det utedass som gällde. 

Huset låg ute till försäljning för 300 000 kronor. 

TITTA IN I HUSET HÄR! 

7. Rucklet för 12 miljoner kronor i Uppsala

Huset från 1920 stod orört i några år innan det lades ut till försäljning under sommaren. Foto: Ida Annersten, Svensk Fastighetsför

På håll såg huset i Gamla Uppsala ut som en dröm. Men den som såg visningsbilderna upptäckte snart att det var i dåligt skick. Huset betraktades som ett renoverings- eller till och med rivningsobjekt när det låg ute till försäljning i september. 

Att huset på 121 kvadratmeter måste ha varit oerhört fint en gång i tiden med sina kakelugnar, vackert spröjsade fönster och tidstypiska detaljer är svårt att förneka. I början av 1900-talet bodde en mästarsmed med ensamrätt att smida fornfynd åt Gamla Uppsala Kungshögar i fyrrummaren tillsammans med sin familj. Men några år innan det lades ut till försäljning stod det tomt, och började förfalla. 

– Det är väldigt låg standard och mycket eftersatt, sa Elisabeth Osborne som förmedlade huset.

Men hon var optimistisk att huset skulle gå att återställa till sin forna glans. Huset från 1920 låg ute till försäljning för 12 miljoner kronor. Då ingick även mästersmedens gamla smedja med intilliggande förråd och lada. 

TITTA IN I HUSET HÄR!

8. Gammalt barnhem utanför Sundsvall

Huset har bland annat använts till barnhem, äldreboende och bageri under de senaste 100 åren. Foto: Emma Larsson

Att det gamla barnhemmet utanför Sundsvall en gång i tiden varit riktigt fint råder det inga tvivel om. Men när det låg ute till försäljning i september var det i mycket dåligt skick och i behov av omfattande renovering. Taket hade inte hållit tätt på många år.

Det är lätt att tro att Logården stått tomt de senaste åren, för nog såg huset på 600 kvadratmeter slitet ut när det låg ute till försäljning. Men faktum är att huset med sina 23 rum aldrig varit helt obebott, även om de senaste ägarna bara bodde där deltid. Huset stod färdigt i början av 1900-talet och var först barnhem, följt av allt i från äldreboende till bageri, loppis och kursgård.

Huset med stall, loge, ladugård och bagarstuga låg ute till försäljning för 495 000 kronor. 

TITTA IN I HUSET HÄR! 

9. Kusliga kvarnen i Norrtälje

I början av 1900-talet var kvarnen i gång året om. Då arbetade två mjölnare som mestadels malde säd till djurfoder där. Foto: Fisheye Foto

Karlösa kvarn i Norrtälje var både en kuslig och sagolik plats när den var till salu – lagom till halloween. Då hade stället varit nästan orört i tiotals år.

Inför försäljningen låg skrot och gamla prylar lite här och där vid den gamla kvarnen som var i gång året om i början av 1900-talet. Alla byggnader på platsen var i stort behov av underhåll och hade knappt rörts på 20 år, utom bostadsdelen som övergavs först för två år sedan. Kvinnan som bodde i trerummaren behövde flytta just på grund av husets standard.

– Hon tog vatten från ån och använde elverk för att koka kaffe. Huset är i extremt dåligt skick. I min värld är det tyvärr bara att i princip riva ut allt, använda stommen och renovera, sa Pär Johnsson som förmedlade stället.

Men han blev ändå kär i platsen när han kom dit första gången.

– Man blir ju häpen av det. När vi var här och fotade var alla löv fortfarande kvar på träden och det var helt magiskt. Är man där i dag upplever man ett helt annat ställe, det är plötsligt öppet med åkrarna runtomkring. Känslan är att du är i norraste Norrland och att det är ett ställe som bara lämnats, ”äh, nu åker vi härifrån”. Den mystiken som blir av det... det skapar en så häftig känsla.

Priset för stället var 1 250 000 kronor. 

TITTA IN I KVARNEN HÄR! 

10. Sönderslagen 1800-talsfabrik i Heby, Uppsala

Den nedgångna fabriken som var till salu i oktober var snickeri i nästan 100 år. Foto: Samir Hadj

För den som steg in i den gamla fabriken i Heby, Uppsala, som spekulant i oktober gällde det att se potentialen. Det var nämligen inte mycket som var helt. På golvet låg glassplitter, trasiga plankor och annat skräp – nästan överallt. Det såg vandaliserat ut.

Den nedgångna fabriken var trasig både utvändigt och invändigt. Fönster var sönderslagna och resterna låg utspridda över golvet. Det var klotter på många av väggarna och på golvet var det trångt av gamla prylar, skräp och glassplitter.

I fastigheten fanns resterna från gamla Olsson & Rosenlunds snickerifabrik som byggdes i början av 1880-talet. Fabriken var i drift i nästan 100 år och producerade många dörrar, fönster och köksluckor. 1980 lades fabriken ner och sedan dess har den stått tom och övergiven.

Men nog har det kommit in några nyfikna människor, det syns på allt som är skrivet och ritat på väggarna i lokalen som numera är extremt förfallen. Priset för det sönderslagna huset var 395 000 kronor i oktober.

TITTA IN I HUSET HÄR! 

LÄS MER: 13 ödehus och ruckel som var till salu 2018

LÄS MER: Köpa renoveringsobjekt? Ernst Kirchsteigers bästa tips

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!