Det gamla vattentornet i Ystad har kallas ”Nappflaskan” och har förvandlats till lyxiga bostäder. Nu finns två av dem till salu. Foto: ERA Ystad

10 häftiga och unika hus som är till salu just nu

Drömmer du om att bo i något annat än ett traditionellt rött hus med vita knutar? Då kanske ett av de här husen kan vara något för dig!

Här har vi samlat 10 ovanliga hus som du kan köpa just nu. Allt från ett eget vattentorn och en bunker till en övergiven brandstation och en ”läskig” fabrik. 

1. Gammalt barnhem utanför Sundsvall

Nu är Logården, i Stöde utanför Sundsvall, till salu för knappt en halv miljon kronor. Foto: Emma Larsson

Barnhem, äldreboende och bageri. Det är bara lite av vad det här huset använts till sedan det stod färdigt i början av 1900-talet. Från början var det ett barnhem, men blev senare ett äldreboende som renoverades på 1950-talet. På den tiden bedrevs jord- och skogsbruk på gården och äldreboendet var självförsörjande. Tidigare ägare har använt huset för bageri och loppis.

Med sina 600 kvadratmeter och 495 000 kronor i utgångspris är det många som blivit intresserade. 

På senare år har huset använts som kursgård och konstnärskollektiv. Foto: Emma Larsson
Bagarstugan. Foto: Emma Larsson

Att huset en gång i tiden varit riktigt fint råder det inga tvivel om. Men numera är det i mycket dåligt skick och i behov av omfattande renovering. Framför allt är tak och fasad behöver en hel del omsorg, då taket under många år varit otätt.

Huset är på 600 kvadratmeter och har 23 rum. På övervåningen finns en vacker punschveranda och i källaren ett bageri. Till fastigheten hör också stall, loge, ladugård och bagarstuga. Tomten är på 9 130 kvadratmeter och består av både gräsmatta och åkermark/betesmark – här passar det bra både att odla och att ha enklare djurhållning.

SE MER AV HUSET HÄR! 

2. Kuslig gammal läskfabrik på Tjörn

Skärhamns bryggeri och vattenfabrik är till salu för 2 miljoner kronor. Och det är inte någon vanlig byggnad. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

Alldeles intill de höga klipporna i Skärhamn på Tjörn ligger ett gammalt bryggeri och vattenfabrik. En gång i tiden användes det som läskfabrik, men numera är det bara en öde industrilokal som står här. Från utsidan ser det ganska speciellt ut och inte mycket för världen. Och visst är det ordentligt slitet även inuti, till och med kusligt. Många fönster är sönderslagna, en fönsterlucka håller på att ramla av helt och hållet, vissa fönster är helt öppna och andra har blivit halvt igenbommade.

Nu är byggnaden till salu och den har fått en hel del uppmärksamhet. Anledningen är inte främst det ruffiga skicket, utan kontrasten i hur den har blivit stylad.

Här har man stylat ordentligt. På det kalla betonggolvet ligger numera mattor. Man har också ställt hit en bäddad säng och dukat upp ett matbord. Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

– Vi tänkte att vi ville göra något som fångar folks intresse och tyckte att det var en sån udda och häftig fastighet. Vi kände att det vore mycket roligare att utnyttja det i stället för att bara fotografera den som en vanlig gammal sliten byggnad, berättade Gustaf Hafström, mäklare på Erik Olsson Fastighetsförmedling, tidigare.

Fabriken byggdes 1930. Den har sex rum och tomten som hör till är på 420 kvadratmeter. Och visst är det ett härligt läge i skärgården med promenadavstånd till klippbad, sandstrand och båthamnar, pittoreska omgivningar och en vacker utsikt från huset.

Priset för den fallfärdiga gamla läskfabriken i den vackra skärgårdsmiljön? 2 miljoner kronor.

SE MER AV FABRIKEN HÄR! 

3. Ett eget vattentorn i Vejbystrand

Bakom träfasaden går en hiss – hela vägen upp till toppen på det 24 meter höga vattentornet. Foto: Michael Moqvist/Diakrit

Vattentornet i Vejbystrand byggdes 1928. Då var det nog inte många som kunde ana att det 80 år senare skulle förvandlas till bostad. Med sex våningar – totalt 124 meter – är huset långt ifrån en vanlig villa.

Boytan är på 120 kvadratmeter och varje våningsplan är inrett med ett syfte: hall med gästtoalett på entréplan i botten, allrum en trappa upp, tvättstuga på våning två, kök på våning tre, sovrum med badrum på våning fyra och vardagsrum med milsvidd utsikt över Skälderviken högst upp i huset. Härifrån kommer man även ut på balkongen som går runt hela det åttkantiga huset.

Låter det som att det kan bli jobbigt med spring i alla trappor? Ingen fara – här finns nämligen en hiss!

Fram till 70-talet användes huset som vattentorn. Nuvarande ägare renoverade det och flyttade in 2008. Foto: Säljaren
Vid entrén på bottenvåningen finns hall och gästtoalett. Foto: Michael Moqvist/Diakrit
Utsikten över trädgården från balkongen höst upp i huset. Foto: Michael Moqvist/Diakrit

Även trädgården är något utöver det vanliga. Bron som går över den lilla näckrosdammen för tankarna till konstnären Claude Monets målningar av sin trädgård i Frankrike. Det här är en av två dammar som är tillverkade av två delar av den gamla vattencisternen som tidigare fanns i tornet.

Blir du sugen på att slå till kan den bli din för 5,2 miljoner kronor.

SE MER AV VATTENTORNET HÄR! 

4. Två lägenheter i vattentornet ”Nappflaskan” i Ystad

Det gamla vattentornet i Ystad har kallas ”Nappflaskan” och har förvandlats till lyxiga bostäder. Foto: Diakrit/Mäklarna Ekström & Co

Vattentornet i Ystad stod klart 1915 och användes som vattentorn fram till och med 60-talet. Nu har den så kallade ”Nappaflaskan” fått en ny funktion och gjorts om till bostäder. Det var arkitektparet Ulf och Rasima Karmebäck som tog sig an projektet och 2010 var de fem ägarlägenheterna klara för inflyttning.

Nu finns det två lägenheter till salu i huset. En av dem känner vi igen från SVT:s serie ”Vem bor här?” som LEVA&BO skrivit om tidigare

Lägenheten är en riktig drömbostad i två etage på totalt 171 kvadratmeter. Eftersom den ligger 40 meter ovanför marken har man en makalös utsikt över staden.

– Det bästa med lägenheten är fönstren i alla väderstreck som ständigt varierar hur ljuset kommer in i våningen, har Sebastian Ryberg berättat tidigare.

Utgångspriset ligger på  5 450 000 kronor.

På entréplanet på våning fyra ligger kök, matrum, allrum, badrum och ett förråd. Här finns även möjlighet att bygga om och få ytterligare ett sovrum. Foto: Diakrit/Mäklarna Ekström & Co
I det helkaklade badrummet kan du se på den fantastiska utsikten när du står och tvättar händerna vid handfatet. Foto: Diakrit/Mäklarna Ekström & Co

Den andra lite mindre lägenheten som är till salu i vattentornet är en etta – på 98,5 kvadratmeter! Kanske är det här en av de häftigaste ettorna till salu just nu. 

Liksom till de andra bostäderna i huset går hissen rakt in i lägenheten och den har fönster i alla väderstreck. Här är så högt i tak att det dessutom byggts ett svävande loft! Nu är det ett allrum men går också att användas till sovrum. 

Utgångspriset ligger på 3 350 000 kronor. 

1 av 3: Från hissen kommer man direkt in i lägenheten. Foto: ERA Ystad
2 av 3: I bakgrunden syns trappen upp till loftet. Under det ligger i dag sovrummet. Foto: ERA Ystad
3 av 3: Sovdelen under loftet. Foto: ERA Ystad
Kök med vinkyl. Foto: ERA Ystad
I badrummet finns både dusch och ett fristående badkar. Foto: ERA Ystad

5. Övergiven brandstation utanför Skurup

Gömd i snårskogen i Slätteröd i Skåne ligger Stenbergets brandstation som sedan många år stått övergiven. Foto: Kenneth Isaksson/Criteria Bild & Konsult

Tio minuter norr om Skurup i Skåne ligger det lilla samhället Slätteröd. Här, högt upp på Romeleåsen, låg tidigare Stenbergets brandstation som nu är till salu.

Klädskåpen som brandmännen använde – till och med deras namnskyltar – finns fortfarande kvar. Huset ska ha byggts någon gång på 30-talet men sedan 25-30 år tillbaka har byggnaden stått övergiven, berättar säljaren.

Tidigare har säljaren haft planer på att bygga om brandstationen till kontor. Men i och med att de tänkt stycka av tomten och bygga två hus intill har man tänkt om och tagit hjälp av en arkitekt för att se hur man skulle kunna förvandla brandstationen till en bostad.

Tittar man noga kan man fortfarande se spår av bokstäver ovanför garageportarna där det tidigare skyltade med att det var en brandstation. Foto: Kenneth Isaksson/Criteria Bild & Konsult
Nu finns ett bygglov som gör att huset kan förvandlas till bostad. Foto: Kenneth Isaksson/Criteria Bild & Konsult
I dagsläget är huset 70 kvadratmeter men bygglov för det dubbla finns. För att få det beboeligt krävs en hel del arbete. Foto: Kenneth Isaksson/Criteria Bild & Konsult

I dagsläget är huset 70 kvadratmeter men bygglov för det dubbla finns. Men för att få det beboeligt krävs en hel del arbete. Förutom att bygga ut behövs det bland annat dras in el, vatten och avlopp, det behöver byggas inredning och trappen upp i slangtornet behöver restaureras.

Priset på 800 000 kronor är tänkt med 2 000 kvadratmeter tomt. I och med att det finns planer på att stycka av fastigheten kan det dock diskuteras.

SE MER AV GAMLA BRANDSTATIONEN HÄR! 

6. Gammalt stationshus i Skorped 

För 345 000 kronor kan det här charmiga gamla stationshuset i Skorped väster om Örnsköldsvik bli ditt. Foto: Sander Taats/Husfoto

Letar du efter ett ställe där du både kan bo och driva verksamhet? Ja, då kanske det här kan vara något för dig. Det gamla stationshuset i Skorped väster om Örnsköldsvik är nämligen till salu och här finns både restaurangkök och två lägenheter. 

Stationshuset byggdes 1888 och är 208 kvadratmeter stort fördelat på två våningar. Restaurangdelen ligger på bottenvåningen och renoverades 2010. Här nere finns även en kioskdel, förråd, personalrum och toalett.

Stationshuset i Skorped byggdes 1888. Foto: Sander Taats/Husfoto
Stor entré med vackra gamla dörrar och fönster. Foto: Sander Taats/Husfoto
I bottenvåningen finns i dag en restaurangdel. Perfekt om du vill driva verksamhet och bo på samma ställe. Foto: Sander Taats/Husfoto

På övervåningen finns två lägenheter: en renoverad etta på 26 kvadratmeter och en trea på 76 kvadratmeter som är i behov av renovering. Tomten är 1 204 kvadratmeter och utgångspriset ligger på 345 000 kronor.

7. Artisten Christian Kjellvanders vackra missionshus

Till skillnad från många andra svenska missionshus är det i Österåker utanför Vingåker byggt i sten i stället trä. Foto: Johan Spinnell /Historiska Hem

Artisten Christian Kjellvanders sörmländska missionskyrka har en musikstudio i stället för altare, gym i ställer för tambur. Soloartisten har spelat in flera album i sitt hem som nu reas ut på Hemnet.

För bara några år sedan stod prästen och predikade i den sörmländska missionskyrkan. Huset byggdes någon gång mellan 1886 och 1890, det exakta årtalet är oklart, och det var i kyrkans tjänst i över hundra år innan det gjordes om till ett hem fyllt med musik och lekfulla inslag – som gungan mitt i den gamla kyrksalen och hemmagymmet i rummet som tidigare var en tambur för kyrkans gäster.

1959 sattes ett platsbyggt kök in under en omfattande renovering. Funkisköket finns kvar än i dag.

Huset är nästan 300 kvadratmeter, fördelat på åtta rum. Det har två separata övervåningar, en på vardera sida med åtta meter upp till tak mellan dem. I stora delar av huset ligger gamla trägolv med patinan kvar och de djupa fönsternischerna är belagda med grön gropptorpsmarmor från trakten.

Huset har två övervåningar med var sin trappa. Foto: Johan Spinnell /Historiska Hem
I köket är inredningen från 1959 är bevarad. Det året gjordes en större ombyggnad av missionshuset. Foto: Johan Spinnell /Historiska Hem

Det gamla missionshuset låg ute för 6 miljoner kronor i början av sommaren. Nu har det lagts ut igen, för 5 miljoner kronor. Enligt mäklaren speglar det nya priset den rådande marknaden.

SE MER AV HUSET HÄR!  

8. Gammalt kapell i Nykil utanför Linköping

Kapellet i Nykil är byggt 1920 och är i behov av renovering. Foto: Daniel Larsson/Husfoto

För drygt 1 miljon kronor går det nu att köpa ett kapell utanför Linköping. Ja, det syns utanpå huset att det är ett gammalt kapell – men det som är mest avslöjande är samlingssalen, den före detta kyrksalen, som står kvar. Den har högt i tak och en yta på ungefär 77 kvadratmeter.

I huset finns två bostadslägenheter, en på vardera våningsplan. Det är separata ingångar till bostäderna och samlingssalen.

1 av 2: Fastigheten har hittills använts som kyrka och som föreningsverksamhet. Foto: Daniel Larsson/Husfoto
2 av 2 Foto: Daniel Larsson/Husfoto
I huset finns två bostadslägenheter, en på vardera våningsplan.

Fastigheten har hittills använts som kyrka och som föreningsverksamhet och därför saknas exakta uppgifter om bostadsytor. Säljaren har dock bedömt boytan till 76 kvadratmeter på bottenvåningen och 60 kvadratmeter på övervåningen – plus kyrksalens 77 kvadratmeter. Kapellet är byggt 1920 och behöver renoveras.

9. Bunker och unik sommarstuga på Gotland

Fritidshuset vetter mot skyttevärnet. Foto: Mäklarhuset Visby

Bunkrar samsas med djupa kalkbrott, cyklister och betande lamm på norra Gotland. En del bunkrar och underjordiska militäranläggningar har förvandlats till lyxbostäder, andra har knappt rörts. Nu är en av dem ute till försäljning, och kommer med ett modernt fritidshus.

Under vinterkriget kallades bunkern/skyttevärnet på toppen av sluttningen, 100 meter från havet på Bungenäs, för Vargen. Den är hög nog att stå upprätt i, har tjocka väggar och tak i betong, skyddsluckor och en tvådelad svaipdörr av pansarplåt.

Det ursprungliga betonggolvet har ersatts med isolerad betongplatta och bunkern har förberetts för vattenburen värme, avlopp och el. I dag står en kamin i ena hörnet och det ryms ett matbord i den bredare delen.

Huset är byggt i grusbacken och syns knappt från vägen. Foto: Mäklarhuset Visby
Från stugan ser man ut över bunkern och havet. Foto: Mäklarhuset Visby
1 av 2: Från bunkern ser man ut över havet. Foto: Mäklarhuset Visby
2 av 2: I bunkern står en gammal funktionär kamin. Foto: Mäklarhuset Visby

Det är dock i enplanshuset som vetter mot det gamla skyttevärnet som de nuvarande ägarna bor i på lediga dar. En kalkstensmur binder samman fritidshuset från 2014 med det gamla skyttevärnet som troligtvis byggdes 1937, enligt mäklarannonsen. Huset har två rum och tar upp 45 kvadratmeter av den karga tomten.

Sommarstället ligger ute för 4 350 000 kronor.

SE MER AV HUSET HÄR!  

10. Husbåt i Pampas Marina, Solna

Har du flyt kan du lägga beslag på husbåten i Pampas Marina i Solna som nu är till salu. Foto: Cecilia Näsström/Notar Årsta

Den som gillar att guppa runt på vattnet kanske vill lägga beslag på en fint renoverad husbåt som ligger i Pampas Marina i Solna. Här finns förutom det ständiga närvarande vattnet och ett trevligt däck att vistas på i solen, även kamin, tre sovrum och fräscht renoverat kök och badrum.

Om det inte hade varit för annorlunda vinklar och vrår liksom speciella fönster hade det varit svårt att gissa är hemmet är en båt. Priset? 2 790 000 kronor kostar husbåten som är på 55 kvadratmeter och har fyra rum.

Kök, matplats och vardagsrum lite längre fram. Foto: Cecilia Näsström/Notar Årsta
I fören ligger ett av sovrummen. Foto: Cecilia Näsström/Notar Årsta

 

LÄS MER: Banken förvandlades till hem – Pärs och Theresas barn sover i bankvalvet 

LÄS MER: Linda och Thomas har byggt Sveriges första containervilla 

LÄS MER: Alice, 22, bor i en skåpbil mitt i Stockholm 

Aktuellt just nu