Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

10 fantastiska sommarhus du drömmer om

Är du på jakt efter ett trevligt fritidshus? Just nu finns många charmiga boenden till salu. Här har vi samlat några av de fina husen – allt från egna öar till charmiga stugor från 1700-talet.

Bläddra dig vidare och se de mysiga fritidshusen!

LEVA&BO Redaktionen
Foto: Svensk fastighetsförmedling / Fastighetsbyrån

1. Vill du köpa fritidshus? Här är mäklarens tips

Är du på jakt efter en mysig stuga på landet eller ett fritidshus nära vattnet? Sommaren är över, men för att slippa de värsta konkurrenterna kan det vara ett bra läge att köpa ditt drömställe nu. Här är mäklarens bästa tips!

Är du sugen på att köpa lantställe? Då är du inte ensam. De senaste åren har intresset för fritidshus ökat och antalet köpare på marknaden blir allt fler.
– Vi ser att fler har möjlighet att köpa fritidshus nu än förr, och det kommer fler spekulanter på visningarna, säger Steinar Lund, mäklare på Svensk fastighetsförmedling.
Marknaden är ungefär lika stor året om, så därför finns ingen särskild tid på året då det är bäst att slå till. Dock kan det vara svårare att lyckas vinna budgivningen på sitt drömhus mitt i sommaren.
– Spekulanter med väldigt gott om pengar blir mer spontana under semestertider, då blir konkurrensen ofta hårdare.

LÄS OCKSÅ: Mäklarens bästa knep för att vinna budgivningen


Mäklarens tips till dig som ska köpa fritidshus:

Skriv upp dig på mejllistor

Håll koll på marknaden genom att fylla i en intresseanmälan hos olika mäklarbyråer. Då får du ett mejl när ett fritidshus är till salu inom det område och prisklass du är intresserad av.

– Många fritidshus säljs utan att de läggs ut på nätet. Därför är det bra att finnas med i mäklarnas register, berättar Steinar Lund.

Köp en bit från vattnet

Att ha ett fritidshus nära havet eller med sjöutsikt är mångas dröm – därför är hus vid vattnet bra mycket dyrare än andra i samma storlek.

– Fler och fler söker sig till lantliga områden i stället för vattnet. Om man letar 2-3 kilometer från vattnet kan man hitta ett jättetrevligt hus för mindre pengar.

Kolla avloppet

Har du vunnit budgivningen om drömstugan på landet? Då finns det en sak du bör göra innan du skriver under kontraktet.

– Kolla upp att avloppet är godkänt av kommunen. Annars kan du i efterhand bli tvungen att göra om avloppssystemet, vilket kan kosta ett par hundra tusen kronor, säger Steinar Lund. 

 

LÄS OCKSÅ: Här är kändisarnas sommarhus runtom i Sverige

 

 

Foto: Bjurfors

2. 60-talshus på privat ö

Fjällsholmen Marstrand

Pris: 7 900 000 kronor

Boarea: 80 m²

Tomtarea: 2 750 m² tomt

Antal rum: 4 rum

Driftkostnad: 8 900 kr/år

Byggår: 1946

 


Från Hemnet: "På ön uppfördes någon gång på 60-talet ett hus, gäst/bastuhus och brygganläggning. Huset är byggt på öns norra udde och ger en hänförande utsikt mot västra skärgården där Carlstensfästning på Marstrand kan skymtas långt bort i horisonten och där solnedgången är rent av magisk att bevittna fina sommarkvällar. Men också i öst den mot inlandet och närliggande små öar. Altaner samt uteplatser erbjuds runt om och det finns alltid en plats i solen eller i lä att njuta en god bok eller en plats i skuggan att slumra till ett par minuter efter sill-lunchen. Huset är byggt på bästa sätt med materialval där hänsyn tagits till väder och vind och med de flesta bekvämligheter, bla rustika trägolv, genomgående stora skjutpartier samt 3-glasfönster i teak. Alla fönster är som tavlor där man ser den vackraste av konst, västkusten karja och rena konturer och det förtrollande västerhavet. Båtarna som passerar är många och ger liv till bilden och spänning för den båtintresserade. Här kan man sitta i timtal titta ut över hav och båtliv, lyssna till måsarnas skri och känna doften av tång. Rofyllt och avkopplande."

LÄS OCKSÅ: Fynda mysigt 1800talstorp för under 300 000 kronor

 

Foto: Länsförsäkringar fastighetsförmedling

3. Charmigt och inbäddat

Roslagsvägen, Norrtälje

Pris: 1 095 000 kronor 

Boarea: 80 m²

Biarea: 39 m²

Tomtarea: 1 460 m² tomt

Antal rum: 3 rum

Driftkostnad: 20 500 kr/år

Byggår: 1935

 

Från Hemnet: "Charmigt och lummigt inbäddat fritidshus strax utanför Sättraby c:a 90 min ifrån Stockholm. Bussförbindelser finns. Vedspis i kök och på övre plan samt 2 st kakelugnar.Två inredda kattvindar ger gott om plats för gäster. Gästhus på tomten + stor lada i 1,5 plan."

LÄS OCKSÅ: Mäklarens bästa knep för att vinna budgivningen

 

Foto: Fastighetsbyrån

4. Nyrenoverat med fantastisk havsutsikt

Fägatan, Varberg

Pris: 3 295 000 kr 

Boarea: 55 m²

Tomtarea: 1 062 m² tomt

Antal rum: 2 rum

Driftkostnad: 14 067 kr/år

Byggår: 1962

 

Från Hemnet: "Välkommen till ett trivsamt och ljust fritidshus omsorgsfullt renoverat 2014 beläget på friköpt tomt på första raden mot havet med fantastiskt havsutsikt! Stor altan om ca 200kvm som sträcker sig runt huset och ger möjlighet till flera olika uteplatser. Insynsskyddad naturtomt med berg i dagen och gräsmatta på framsidan. Gäststuga med plats för två bäddar samt trädgårdsförråd. Liten långgrund badstrand med badbrygga finns ca 50 steg från stugan och som endast nyttjas av de närmsta grannarna. Espevik och Årnäshalvön erbjuder natursköna omgivningar och fina promenadstråk. Byggrätt om 80 + 20kvm samt Attefallshus."

 

 LÄS OCKSÅ: Mäklarspråket – lär dig vad orden betyder

 

 

Foto: Mäklarinstitutet Stockholm AB

5. Sjönära hus i söderläge

Ängsholmsvägen, Torshälla

 Pris: 895 000 kr 

Boarea: 60 m²

Biarea: 25 m²

Tomtarea: 1 000 m² tomt

Antal rum: 2 rum

Driftkostnad: 20 000 kr/år

 

Från Hemnet: "Ett fantastiskt välbyggt sjönära hus i bästa söderläge. Beläget i en idyllisk miljö. Promenadavstånd till buss, 30 min till Eskilstuna. Dryga timmen till Stockholm med bil."

 

Foto: Fastighetsbyrån

6. Knuttimrat med havsutsikt

Nedre Trätte, Orust

 Pris: 2 950 000 Kronor

Boarea: 55 m²

Tomtarea: 1 850 m² tomt

Antal rum: 3 rum

Driftkostnad: 16 500 kr/år

Byggår: 2011

 

Från Hemnet: "Med vidsträckt havsutsikt från första parkett ligger denna fastighet med tillhörande båtplats och tre hus på tomten. Mysigt mindre knuttimrat boningshus med fantastisk utsikt från hus och den framförliggande altanen. Attefallshus om ca 25 kvm med egen altan och fantastisk utsikt, samt ett större komplementhus med två rejäla sovrum och framdraget V/A (möjlighet att enkelt inreda badrum/toa). Totalt alltså fyra stora sovrum samt sovloft, dessutom separat bastubyggnad och lusthus i glas. Båtplats med bommar i viken precis nedanför tomten (ca 50 m ned till föreningens bryggor)."

LÄS OCKSÅ: Här är kändisarnas sommarhus runtom i Sverige

 

Foto: Svensk fastighetsförmedling

7. Välbevarad Roslagsskatt

Rådavägen, Norrtälje

Pris: 2 495 000 kr 

Boarea: 109 m²

Tomtarea: 1,1 ha tomt

Antal rum: 5 rum

Driftkostnad: 19 460 kr/år

Byggår: 1909

 

Fån Hemnet: "Välkomna till en välbevarad Roslagsskatt med ett stort, charmigt och prydligt sekelskifteshus som varsamt och eftertänksamt har renoverats genom åren. Huvudbyganden inrymmer hall, allrum med kakelugn, kök med matplats och vedspis, groventré, duschrum samt fyra sovrum varav ett på nedre plan och tre på övervåningen. Tre av sovrummet har plats för dubbelsäng. Ett av sovrummen har utgång till en stor balkong i söderläge med vidsträckt utsikt över fridfull ängsmark."

LÄS OCKSÅ: 12 vackra villor för samma pris som en etta i Stockholm

 

Foto: Bertwig fastighetsförmedling

8. Kalkstensstuga från 1700-talet

Guldrupe Krasse, Gotland

 Pris: 1 200 000 kr 

Boarea: 77 m²

Biarea: 45 m²

Tomtarea: 2 154 m² tomt

Antal rum: 5 rum

Driftkostnad: 10 511 kr/år

Byggår: 1700-tal

 

Från Hemnet: "Ståtligt byggnad som består av en tvåvånings parstuga i kalksten med en låg bottenvåning från 1700-talet. Nyborrad brunn och ny infiltrationsbädd."
 

 

LÄS OCKSÅ: Snuskiga huset var en riktig soptipp – förvandlades till ett paradis

 

 

Foto: Kjell Johansson fastighetsbyrå

9. Sjötomt med tre bostadshus

Sjöstigen, Nynäshamn

Pris: 7 950 000 kr 

Boarea: 217 m²

Biarea: 51 m²

Tomtarea: 8 480 m² tomt

Antal rum: 9 rum

Driftkostnad: 27 436 kr/år

Byggår: 1935

 

Från Hemnet: "Sjötomt på Torö/Oxnö med 3 bostadshus alla med strålande sjöutsikt, lusthus, sjöbod, påkostad brygganläggning med tre bryggor, segelbåtsdjup, bastu mm."
 

 

LÄS OCKSÅ: Pensionären Anne skulle vräkas – då ryckte grannarna in

 

 

Foto: Fastighetsbyrån

10. Sommaridyll med hörntomt

Jungmansvägen, Varberg

Pris: 1 700 000 kr 

Boarea: 45 m²

Tomtarea: 250 m² tomt

Antal rum: 2 rum

Driftkostnad: 17 774 kr/år

Arrende: 5 843 kr/år

Byggår: 1953

 

Från Hemnet: "Sommaridyll i Träslövsläge! På en fin hörntomt finns denna charmiga stuga som inbjuder till sköna semesterdagar. Stugan har ett inglasat uterum, altan med bra solläge och en gäststuga. Trivsamt område med närhet till havsbad och cykelavstånd in till Varberg. Markens ägs gemensamt i en förening."
 

 

LÄS OCKSÅ: Ylva förvandlade gammal skola till drömhem – se här!

 

 

 

Foto: Svensk fastighetsförmedling

11. Semesterparadis på egen ö

Skällö, Borlänge

Pris: 2 900 000 kronor

 Boarea: 55 m²

Tomtarea: 9 600 m² tomt

Antal rum: 3 rum

Byggår: 1930

 

Från Hemnet: "Stäng dörren, åk till Ornäs, Borlänge, parkera bilen och sätt dig i din båt. Ett par minuter senare stiger du iland på Skallö, din helt egna ö. Ett sagolikt semesterparadis på hela 9600 m². Insynsskyddat och privat från vattnet gömmer sig tre små stugor, en vedeldad bastu och ett klassiskt utedass. Gårdstunet kittlats av solstrålarna och är du en sann soldyrkare så finns det inte mindre än 4 bryggor runt om ön."