1 av 13: Huset på Fårö byggdes i gammal gotländsk stil men takteglet är gammalt. Foto: Lina Eidenberg Adamo
2 av 13: Helena och sonen Philip på den lilla uteplatsen. Foto: Lina Eidenberg Adamo
3 av 13: Den lilla gäststugan går i samma stil som resten av byggnaderna. Foto: Lina Eidenberg Adamo
4 av 13: Gammalt porslin i vitt och Matsalsdelen i köket går i gammal stil – stolen kommer från Ikeas 1700-talsserie som inte längre tillverkas. Soffan är klädd med blå-vitt tyg i så kallad Gripsholmsruta. Foto: Lina Eidenberg Adamo
5 av 13: Ett gammalt bokskåp och porslin i vitt och blått. Foto: Lina Eidenberg Adamo
6 av 13: Köket går i vitt och ljusblått och är ett lättskött sommarkök. Foto: Lina Eidenberg Adamo
7 av 13: Utsikten från köksfönstret. Foto: Lina Eidenberg Adamo
8 av 13: Soffa och fåtölj kommer från Ikea. Philip har byggt soffbordet av en gammal sockerlåda. Ljusstake från Ikea. Foto: Lina Eidenberg Adamo
9 av 13: I soffan från Ikea ligger gotländska fårskinn. Foto: Lina Eidenberg Adamo
10 av 13: Helena i soffan i huset på Fårö. Foto: Lina Eidenberg Adamo
11 av 13: Helenas sovrum har byråer från Ikea – kuddarna är sydda av franskt tyg. Foto: Lina Eidenberg Adamo
12 av 13: I ett av sovrummen på övre våningen står ett bord från Ikeas 1700-talsserie som nu är utgången. Foto: Lina Eidenberg Adamo
13 av 13: Trappan upp till sovdelen på övre våningen. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Helena byggde nytt i gammal Fårö-stil

Havet är klarblått och sanden kritvit ute på Fårös norra spets. Här tillbringar Helena sina ledigheter och njuter av den gotländska sommaren.

En lada, tallar och en massa sand. Det var så tomten på Fårö såg ut 2005, när Helena Jacobsson och hennes exman köpte den, men drömmen om att bygga ett nytt hus hade redan börjat ta form.

 

LÄS OCKSÅ: Underbara sommarhus du drömmer om – se de vackra husen!

Åkte runt Gotland och letade hus

Ett idogt researcharbete tog vid, där paret läste i böcker om Gotland och åkte runt och kollade på andra hus på ön; mätte taklutningar och dörrkarmar, antecknade färger och skissade. En lokal byggfirma, som de fått rekommenderad av vänner, kände till en byggnadsingenjör som kunde rita rent deras tankar, och efter ett godkännande från kommunen kunde bygget sätta igång.

– Vi var inga experter men väldigt intresserade av gamla hus och av arkitektur. Bygget påbörjades 2006 av lokala hantverkare medan vi fortfarande var i Stockholm, och det finns definitivt för- och nackdelar med att bygga på distans, säger Helena.

– Man får ta många beslut på telefon, men man slipper också bo i byggdammet. Fast vi flyttade in så fort vi kunde. Den första sommaren vi bodde i huset saknades det fortfarande taktegel, men det gjorde inget för det var en väldigt fin sommar.

Omålat och gotlandstypiskt grått

För Helena var det viktigt att huset byggdes i en stil som passade in i landskapsbilden. Takteglet är därför flera hundra år gammalt, och huset lämnades omålat och gotlandstypiskt grått. Väggarna byggdes i tjocka lager så att fönsterkarmarna blev djupa, och inomhus är fönsterbänkar och hallgolv gjorda i kalksten. Gammalt och vackert fast med alla moderniteter var mottot – men det kändes inte så viktigt att det var stort.

– Bygglov hade beviljats för både en större villa och ett mindre gästhus, men när gästhuset var klart kändes det plötsligt alldeles lagom, och vi skrotade planerna på det större huset. Det finns ett egenvärde i det lilla och nätta, och på somrarna är vi ändå så mycket utomhus. Nu har vi istället gjort ett sovloft i redskapsboden med två gästsängar, säger Helena.

När boningshus och redskapsbod fanns på plats var det dags att ta itu med trädgården, som bara bestått av sand och tallar. Säck efter säck med jord fick läggas ut innan gräsmattan kunde sås. Sen planterades hassel, äppelträd, björkar, lönnar och syrener, och "andra spännande växter" som Helena fått av grannar på Fårö.

– Fårös tallar är väldigt vackra, och jag tycker det blir fint att kombinera dem med lövträd. Tallar är också bra att sätta upp hängmattan i, men det blir mest Philip som ligger där. Själv pysslar jag i trädgården, tar cykelturer eller går ner till stranden och badar. Men jag ligger inte länge och solar, det är inte min grej. Att gå omkring och fixa i shorts och flipflops, det är livet för mig, berättar Helena.

 

LÄS OCKSÅ: Titta in i charmigaste torpet på Gotland – sommarhuset alla vill ha

Hus i 1700-talsstil nära Norst Auren

Fårö Skär, som orten heter där Helenas hus ligger, är beläget nära Norst Auren, en lång och finkornig sandstrand helt utan faciliteter som toaletter eller kiosk. Helena och Philip har några minuters gångväg till sin närmsta strand, som är en fortsättning på Norst Auren.

– Det avskilda läget och avsaknaden av bekvämligheter gör att det kommer få turister till stranden, det är främst de boende i området som badar där. Tidigare var Norst Auren känd som nudiststrand, och det är fortfarande en del som badar näck här och där, säger Helena.

Invändigt hade Helena en idé om att skapa en 1700-talsstil med modern twist, i en färgsättning som var typisk gotländsk. Det var också väldigt viktigt att allt var skönt och bekvämt. IKEA-soffor och bra sängar blandades med lampetter och gustavianskt svängda ben; en blandning av arvegods, Blocket-fynd och IKEA:s 1700-talsserie som nu har utgått. Väggarna målades blågrå med linoljefärg och listerna mörka, en färgsättning som är väldigt typisk för gotländska hus.

– Jag fortsatte läsa om husen här på ön – ”Byggningar u häusar” av Stefan Haase var en guldgruva, och jag köpte all färg och många inredningsdetaljer på Gysinge centrum för byggnadsvård. Sen blandade jag givetvis det köpta med äldre saker. Matsalsbordet är från vårt förra ställe i Stockholms skärgård, soffbordet gjorde Philip för många år sen, säger Helena.

Byggt en traditionell gärdsgård

De senaste årens projekt har bland annat inneburit att bygga en traditionell gärdsgård, samt att gjuta murar i betong – 1,80 meter höga och 3,60 meter långa – för att skapa uteplatser med lä kring huset. Eftersom huset är byggt på en kulle har Helena och Philip sol hela dagen, och tack vare murarna kan man alltid hitta en rofylld plats i solen om den skiner.

– Jag och Philip är här framför allt på sommaren, jag ser till att tillbringa hela semestern här. Gotland och Fårö är fantastiskt även andra tider på året, men jag hinner inte åka över så mycket som jag skulle vilja.

Helenas favoritplats är däcket på framsidan av huset.

–  Från klockan fem till klockan åtta på eftermiddagen, då finns det ingenstans jag hellre är. Att sitta där i solen, med utsikt över åkern, trädgården och tallarna och känna doften av rosor, lavendel och gräs – det är gudomligt, säger Helena.

 

LÄS OCKSÅ:  Ödegården på Gotland blev ett drömhem

 

Av Karin Ström

Helena Jacobsson

Familj: Sonen Philip.
Bor: I Stockholm på vintrarna, i huset på Fårö Skär på somrarna.
Huset: Byggdes 2008 i gammal stil.
Bostadsyta: 40 kvadratmeter på den nedre våningen, 20 kvadratmeter på övervåningen. Gäststugan är på 23 kvadratmeter.
Tomtyta: 2367 kvadratmeter.
Uppvärmning: Direktverkande el.
Vattten: Egen borrad brunn.
Avlopp: 3-kammarbrunn med infiltration.

Tre tips från Helena:

1. Planera hur du vill ha det, och håll dig till din plan både stilmässigt och färgmässigt. Se till att dina olika teman går igen i hela huset. Du ska bo med din inredning länge, och det är viktigt att det är noga genomtänkt så att du inte tröttnar.

2. Försök om möjligt att placera ett fönster ovanför diskhon. Gärna med en vacker utsikt eller så att du kan se vad som händer på tomten – det blir roligare att diska då.

3. Planera trädgården utifrån de förutsättningar som din plats har. Ta reda på vad som växer bra – och plantera så snart som möjligt då det tar tid för växterna att rota sig och växa.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!