I Fuggerei i Tyskland kostar lägenheterna 88 cent, ungefär 9 kronor, att hyra. Per år.
1 av 4: I Fuggerei i Tyskland kostar lägenheterna 88 cent, ungefär 9 kronor, att hyra. Per år. Foto: Jorg Hackemann / Shutterstock.Com
<p>Byn byggdes på 1500-talet och sedan dess har hyran varit exakt samma.</p>
2 av 4: <p>Byn byggdes på 1500-talet och sedan dess har hyran varit exakt samma.</p> Foto: Jorg Hackemann / Shutterstock.Com
Husen är vackra och bevarade.
3 av 4: Husen är vackra och bevarade. Foto: Jorg Hackemann / Shutterstock.Com
Byn är speciell på många sätt. Man måste komma innanför byns grind klockan 22, annars får man böta.
4 av 4: Byn är speciell på många sätt. Man måste komma innanför byns grind klockan 22, annars får man böta. Foto: Shutterstock

Här har hyran inte stigit på 500 år

Att köpa och hyra bostäder är på många ställen dyrt.

Men inte i Fuggerei i Tyskland.

Här betalar invånarna bara 88 cent (knappt 9 kronor) i hyra – för ett helt år.

De senaste 500 åren har hyran varit densamma i den historiska tyska byn Fuggerei. Det är ett litet samhälle som hör till staden Augsburg, och nog är det en speciell by. Det är inte bara den extremt låga hyran som sticker ut.

 

LÄS OCKSÅ: Villorna alla vill ha – mest klickat på Hemnet

Måste komma in klockan 22

I Fuggeriei bor 142 personer. Samhället är katolskt och byborna förväntas be tre gånger om dagen. Byn är övervakad med grindar som stängs och låses klockan tio varje kväll, precis som det var när byn byggdes på 1500-talet. De boende får turas om att ta hand om grindarna för att öppna för och bötfälla de som kommer sent. Det skriver House Beautiful.

Byn har funnits sedan 1520, då en rik bankman vid namn Jakob Fugger the Rich byggde byn som han ville göra till en plats för fattiga och behövande. Han startade en fond, vilken fortfarande finansierar Fuggerei. Turister kan köpa biljetter för några euro och få en guidad tur i byn, vilket också gör att byn får in lite pengar. Det är dock inte tillåtet att gå in i något av husen som är bebodda, men för att besökare ska få en känsla över hur hemmen ser ut finns en obebodd, men möblerad lägenhet att gå in i.

 

LÄS OCKSÅ: Nu kan du bli ägare till det här udda höghuset

Få lägenhet här – som att vinna på lotto

Varje lägenhet är 46-65 kvadratmeter stor och har egen ingång som gör att det känns som ett hus. Byggnaderna är söta och vackert bevarade. Till skillnad från i princip alla andra platser har hyresvärden i Fuggerei har låtit hyran vara densamma de senaste 500 åren.

Enligt The Wall Street Journal är många av invånarna här änkor utan några besparingar. De menar att de inte skulle klara sig på sina pensioner om de behövde betala flera hundra euro i hyra. En hyresgäst säger att det var som att vinna på lotto när hon drygt 60 år gammal fick tillgång till en lägenhet i Fuggerei.

 

LÄS OCKSÅ: Titta in i den minsta lägenheten på Hemnet just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!