1 av 3: Norges finansminister Siv Jensen besökte missbruksavdelningen på Stokka sjukhem tillsammans med Norges statsminister Erna Solberg och två andra partiledare i veckan. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
2 av 3: De sexton patienterna på avdelningen har alla varit drogberoende under lång tid, men ingen har lyckats bli bättre trots upprepade rehabiliteringsförsök. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
3 av 3: Därför har sjukhemmet som målsättning att istället ge patienterna en trygg och värdig avslutning på sina liv. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Här är sjukhemmet där patienterna får röka och dricka

På ett sjukhem för drogmissbrukare är alkohol och cigaretter oftast bannlysta. Men på den här avdelningen för långtidsberoende i Norge tänker man precis tvärt om.

– Vi vill ge patienterna en värdig avslutning på livet, säger avdelningschefen till den norska tidningen Dagbladet.

Avdelningen för långtidsmissbrukare på sjukhemmet Stokka i Stavanger i Norge har en minst sagt ovanlig behandlingsmetod. Inne på avdelningen tillåts patienterna nämligen att både röka och dricka alkohol, vilket kan tyckas motsägelsefullt. 

– Jag har ingenting negativt att säga om det här sjukhemmet, säger Torger, 60, som vårdas på avdelningen sedan fyra månader tillbaka, till den norska tidningen Dagbladet

"De får avsluta sina liv på ett tryggt och värdigt sätt"

Rune  Skjæveland, chef på missbruksavdelningen, menar att det handlar om att ge patienterna värdighet.

– Vi vill se till att de får avsluta sina liv på ett tryggt och värdigt sätt.

De sexton patienterna på avdelningen har alla varit drogberoende under lång tid, men ingen har lyckats bli bättre trots upprepade rehabiliteringsförsök.

Därför har sjukhemmet som målsättning att istället ge patienterna en trygg och värdig avslutning på sina liv. 

LÄS OCKSÅ:  Barnen fick styla lägenheten inför försäljning – blev succé på Hemnet 

Får köpa alkohol två gånger i veckan

Bland annat ordnar sjukhemmet med transport till butiker där patienterna kan köpa alkohol två gånger varje vecka. Förutsättningen är att de boende själva kan betala för sina varor. 

Rune Skjæveland berättar att deras erbjudande till de boende är ovanligt, men positivt.

– Vi tycker att det är toppen att de kan ta en öl eller röka en cigarett, så länge det görs i gemenskap med andra, säger han.

Norges statsminister positiv till initiativet

Även Norges statsminister Erna Solberg, som i veckan besökte avdelningen tillsammans med tre andra partiledare, gillar sjukhemmets initiativ.

– I vårt samhälle finns det vissa människor med missbruksproblem som är i behov av vård. Dessa människor har levt ett hårt liv, men här ger sjukvården dem ett värdigt erbjudande, säger hon till Dagbladet. 

LÄS OCKSÅ:

 10 bästa presenterna till fars dag! Just nu rabatt på flera favoriter 

Usch – här är de snuskigaste platserna i ditt hem 

 Flytta in i den övergivna gamla skolan – om du törs...   

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!