Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
EFTER. I fsh knyter en 45 kvadratmeter stor altan i söderläge ihop tillbyggnaden med husets äldre del.EFTER. I fsh knyter en 45 kvadratmeter stor altan i söderläge ihop tillbyggnaden med husets äldre del.EFTER. I fsh knyter en 45 kvadratmeter stor altan i söderläge ihop tillbyggnaden med husets äldre del.
FÖRE. Så här såg huset ut när Anna och Richard köpte det år 2008.FÖRE. Så här såg huset ut när Anna och Richard köpte det år 2008.FÖRE. Så här såg huset ut när Anna och Richard köpte det år 2008.
Anna Wisén och Richard Djurman valde ett vitt kök i lantlig stil med plats för många.Anna Wisén och Richard Djurman valde ett vitt kök i lantlig stil med plats för många.Anna Wisén och Richard Djurman valde ett vitt kök i lantlig stil med plats för många.
Ombonat vardagsrum i vitt coh grått med färgstarka detaljer.Ombonat vardagsrum i vitt coh grått med färgstarka detaljer.Ombonat vardagsrum i vitt coh grått med färgstarka detaljer.
Tilmas sovrum är färgglatt med en ljusblå fondtapet med blommor och fjärilar.Tilmas sovrum är färgglatt med en ljusblå fondtapet med blommor och fjärilar.Tilmas sovrum är färgglatt med en ljusblå fondtapet med blommor och fjärilar.
Tillbyggnaden gav tre nya sovrum, badrum, hall och kädkammare.Tillbyggnaden gav tre nya sovrum, badrum, hall och kädkammare.Tillbyggnaden gav tre nya sovrum, badrum, hall och kädkammare.
1 AV 6
EFTER. I fsh knyter en 45 kvadratmeter stor altan i söderläge ihop tillbyggnaden med husets äldre del.
Foto: Ylwa Yngvesson
2 AV 6
FÖRE. Så här såg huset ut när Anna och Richard köpte det år 2008.
Foto: Privat
3 AV 6
Anna Wisén och Richard Djurman valde ett vitt kök i lantlig stil med plats för många.
Foto: Ylwa Yngvesson
4 AV 6
Ombonat vardagsrum i vitt coh grått med färgstarka detaljer.
Foto: Ylwa Yngvesson
5 AV 6
Tilmas sovrum är färgglatt med en ljusblå fondtapet med blommor och fjärilar.
Foto: Ylwa Yngvesson
6 AV 6
Tillbyggnaden gav tre nya sovrum, badrum, hall och kädkammare.
Foto: Elisabeth Strömgren

Gjorde sommarstugan till en toppmodern villa

Med en tillbyggnad på 64 kvadratmeter blev Richards och Annas hus dubbelt så stort.

I dag har alla i familjen var sitt sovrum och köket med matplats har blivit dubbelt så stort.

– Äntligen har vi plats att ta emot hela tjocka släkten, säger Anna Wiséen.

Familjen Djurman-Wiséen

Här bor: Richard Djurman, 33, och Anna Wiséen, 26, med barnen Tilma, 5, och Olle, 1.

Jobbar med: Richard är IT-konsult, Anna är frisör men just nu mammaledig.

Hobby: Bygga, inreda, trädgård och båtliv

Huset: Ombyggd sommarstuga från 1952 i Hanviken i Tyresö. Tillbyggt 2005 och 2011. I dag 128 kvm plus källare 53 kvm.

 

Familjen Djurman-Wiséens tillbyggnad på 64 kvadratmeter rymmer tre sovrum, ett badrum och en rejäl klädkammare. Tillbyggnaden kostade drygt 15 600 kronor per kvadratmeter. I den kostnaden ingår även en altan på 45 kvadratmeter.

TOTALT: Cirka 1 000 000 kr.

Richards och Annas tre bästa tips för att bygga till

1. Gör plats för förvaring. Se till att göra ordentligt med plats för garderober och förvaringsutrymmen, annars är det risk att du ångrar dig.

 

2. Dubbelkolla ritningar. Dubbelkolla alla ritningar både en och två gånger innan du ger klartecken för byggstart. Det är du som byggherre som ansvarar för att ritningarna stämmer.

 

3. Kontrollera att huset är tätt. Hyr gärna en värmekamera och kontrollera att huset är tätt innan du godkänner slutbesiktningen. Det är inte ovanligt med läckage trots att det ser tätt ut.

Egentligen var det en ren slump att den gamla sommarstugan på 64 kvadratmeter och källare i Tyresö blev Anna Wiséens och Richard Djurmans hem 2008. De skulle hälsa på en av Annas bröder och passade på att titta på några hus som var till salu i närheten.

Plötsligt var de ägare till en sommarstuga från 1952.

Från början var bådas tanke att renovera huset, sälja det med förtjänst och köpa något större.

– Men när vi började renovera blev vi snabbt förälskade i huset. Dessutom trivs vi med läget och har fantastiska grannar, säger båda Anna och Richard.

Har själva rest innerväggar

De kom från en lägenhet i Solna och tyckte att huset var jättestort. Men efter något år kom dottern Tilma och behovet av något större blev snart akut. Man fastnade för en tillbyggnad med moduler från Byggatill.se.

Den nya grunden och tillbyggnaden på 64 kvadratmeter var på plats i februari 2011. Sedan har Richard och Anna själva rest innerväggar, lagt golv, målat och tapetserat.

– Det tog ungefär ett år att göra klart. Tilma kunde flytta in i sitt rum lagom till sin treårsdag i mars 2012, berättar Anna.

Tillbyggnaden rymmer tre sovrum, ett badrum och en rejäl klädkammare. Hela den nya delen av huset är ljus och luftig med stora fönster och högt i tak.

Sovrum har blivit hall

Efter att tillbyggnaden var färdiginredd har Richard och Anna fortsatt med att rusta upp resten av huset. Deras tidigare sovrum har blivit en hall och husets entré. Och där Tilma förut hade sitt sovrum har köket fått breda ut sig med en rejäl matplats. Dessutom har man låtit installera bergvärme, vilket minskat uppvärmningskostnaden trots att huset nu är mycket större.

– Vi tycker båda att det är jätteroligt att bygga och fixa, och med goda vänner och bra instruktioner som man hittar på nätet med hjälp av google går det att göra det mesta själv, säger Richard. Men visst var det tufft förra sommaren när vi byggde köket och Anna var höggravid och hade foglossning.

Särskilt nöjd med altanen

Anna är särskilt nöjd med det nya köket och den stora altanen som kom till tack vare tillbyggnaden. Nu finns det plats för hela tjocka släkten. Richard har nio syskon och Anna har tre bröder.

Det enda de ångrar är att de inte tog till några extra kvadratmeter när de ändå höll på. Men det hade förstås blivit dyrare.

Och fixandet är ännu långt ifrån färdigt.

- Närmast planerar vi för en pergola och en altan på baksidan av huset där vi kan ta ett glas vin i kvällssolen. Dessutom måste det nya badrummet bli klart.

 

Text: Hans Hellberg

 

Läs också: Arkitektens bästa tips för att bygga ut