Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Gabriella och Anders tillsammans på sin båt kallad M/S Josephine.Gabriella och Anders tillsammans på sin båt kallad M/S Josephine.Gabriella och Anders tillsammans på sin båt kallad M/S Josephine.
1 AV 2
Se familjens egna filmer och bilder från livet på båten
2 AV 2
Gabriella och Anders tillsammans på sin båt kallad M/S Josephine.
Foto: Privat

Gabriella och Anders bor på en husbåt med två barn – året runt

Familjen Hagman lämnade villalivet för att tillsammans med sina två barn flytta in på en husbåt.

På 30 kvadratmeter bor de med sjön som trädgård, och de kunde inte vara lyckligare.

Gabriella och Anders bor med vattnet utanför dörren. Inte för att de har en sjötomt, trots att deras adress är Strandvägen, utan för att de bor på en båt. Hemmet är en 30 kvadratmeter stor husbåt med 12 kvadratmeter stor altan. De bor i sjön Runn som sträcker sig mellan Falun och Borlänge och har hela sjön som sin trädgård. Tillsammans med sina två barn bor de året om till sjöss.

Innan de kom på den ovanliga idén att bo på en husbåt bodde de i ett hus i Falun. De köpte det som ett ungt par, bara 22 år gamla och huset fungerade som en fritidsgård för alla vänner. När de andra fick barn och köpte kombi och villa flyttade familjen ut på en husbåt. 

– Planen var att bara bo på båten i två år samtidigt som vi skulle sälja huset, köpa en tomt och bygga ett nytt. Men vi märkte att veckorna innan vi skulle skriva på den här tomten, att det här kanske inte riktigt var det vi ville. Så vi bestämde oss för att bo på båten så länge det gick och kändes bra, säger Gabriella.

Familjen Hagman

Här bor: Gabriella, 37 år, Anders, 38 år, och deras två barn, 8 och 6 år.

Bor: På en husbåt, med 30 kvadratmeter boyta + 8 kvadratmeter sovloft. 

Var: I sjön Runn, Falun. 

Instagram: @JosephineTheHouseboat

Familjen som bor i den lilla, men välplanerade båten är Anders, Gabriella och deras son och dotter.Familjen som bor i den lilla, men välplanerade båten är Anders, Gabriella och deras son och dotter.Familjen som bor i den lilla, men välplanerade båten är Anders, Gabriella och deras son och dotter.
Familjen som bor i den lilla, men välplanerade båten är Anders, Gabriella och deras son och dotter. Foto: Privat
Anders styr båten genom en fjärrkontroll som liknar en Playstation-kontroll. Det gör att han kan styra var ifrån som helst på båten, bara han har täckning.Anders styr båten genom en fjärrkontroll som liknar en Playstation-kontroll. Det gör att han kan styra var ifrån som helst på båten, bara han har täckning.Anders styr båten genom en fjärrkontroll som liknar en Playstation-kontroll. Det gör att han kan styra var ifrån som helst på båten, bara han har täckning.
Anders styr båten genom en fjärrkontroll som liknar en Playstation-kontroll. Det gör att han kan styra var ifrån som helst på båten, bara han har täckning. Foto: Privat
Husbåten väcker mycket uppmärksamhet när den rör sig runt i sjön.Husbåten väcker mycket uppmärksamhet när den rör sig runt i sjön.Husbåten väcker mycket uppmärksamhet när den rör sig runt i sjön.
Husbåten väcker mycket uppmärksamhet när den rör sig runt i sjön. Foto: Privat

Från bastuflotte till ett riktigt hem

Nu har de bott i husbåten i fyra och ett halvt år. Idén kom från att de båda hade vidare drömmar, men de skilde sig åt. Gabriella ville köpa sommarstuga och Anders ville ha en båt. Samtidigt var det för lite plats för alla i släkten att få plats i Anders familjs sommarstuga. För att alla skulle få plats på sommaren började de fundera på att bygga en kombinerad bastuflotte och uthus. Men snart var bastun borträknad och flotten blev en bostad.

 – Ibland får man höra ”men vad modiga ni är, det där skulle vi aldrig våga göra”. Vi skulle bygga en bastuflotte och så fick vi ett lån och tänkte att vi kunde bygga vad vi vill. Man uppgraderade, ville göra det så bra som möjligt. Med så mycket insats blev det ju att man bara ville vara där hela tiden, säger Anders.

Det är två saker som sticker ut med det här hemmet. Det första och kanske det mest självklara är att huset är en båt som ständigt är i rörelse och är ett med naturen.

– Vi lever efter naturen och åker ut med båten så ofta vi hinner. Senast i natt var det så himla varmt så jag kastade ankar och körde ut oss ut på fjärden där det inte var så mycket mygg. Så tog jag en madrass och la mig och sov uppe på taket, säger Anders.

Om man tänker bort att sjön är precis utanför fönstret ser hemmet ut som vilket som helst. Största delen av undervåningen är kombinerat kök och vardagsrum.Om man tänker bort att sjön är precis utanför fönstret ser hemmet ut som vilket som helst. Största delen av undervåningen är kombinerat kök och vardagsrum.Om man tänker bort att sjön är precis utanför fönstret ser hemmet ut som vilket som helst. Största delen av undervåningen är kombinerat kök och vardagsrum.
Om man tänker bort att sjön är precis utanför fönstret ser hemmet ut som vilket som helst. Största delen av undervåningen är kombinerat kök och vardagsrum. Foto: Privat
Gabriella i det fullt utrustade köket. På sommaren utökas rummet med den stora altanen.Gabriella i det fullt utrustade köket. På sommaren utökas rummet med den stora altanen.Gabriella i det fullt utrustade köket. På sommaren utökas rummet med den stora altanen.
Gabriella i det fullt utrustade köket. På sommaren utökas rummet med den stora altanen. Foto: Privat
Familjen har byggt en kamin intill soffan och matplatsen. Den tillför både värme och en hög mysfaktor på vinterhalvåret.Familjen har byggt en kamin intill soffan och matplatsen. Den tillför både värme och en hög mysfaktor på vinterhalvåret.Familjen har byggt en kamin intill soffan och matplatsen. Den tillför både värme och en hög mysfaktor på vinterhalvåret.
Familjen har byggt en kamin intill soffan och matplatsen. Den tillför både värme och en hög mysfaktor på vinterhalvåret. Foto: Privat

Friheten med att alltid kunna flytta på sig efter hur vindarna blåser och det bästa solläget är inte bara en ynnest utan också ett krav när man bor på båt.

– Vi får inte bo permanent i marinan, vi får inte ligga fast, utan vi bor på en båt som vi åker runt med. Men för oss är det ett icke-problem för vi vill ut och åka, det är det som är det hela värdet med att bo så här, säger Gabriella.

Men det är även det som är det unika och otroliga med det här boendet. Varje årstid bjuder på ett eget liv med blåsiga och dimmiga höstkvällar och vårmornar där man dag efter dag följer hur isen sakta smälter bort. 

– De flesta tror att det bara är sommaren som är fantastisk men vi älskar att det är olika hela tiden. På våren och hösten är vi själva med naturen och på sommaren och vintern är det fullt med folk på sjön. 

Familjen planerar att få till en takterrass uppe på konstgräset med räcke i höjd med nocken på sovloftet.Familjen planerar att få till en takterrass uppe på konstgräset med räcke i höjd med nocken på sovloftet.Familjen planerar att få till en takterrass uppe på konstgräset med räcke i höjd med nocken på sovloftet.
Familjen planerar att få till en takterrass uppe på konstgräset med räcke i höjd med nocken på sovloftet. Foto: Privat
På sommaren njuter de av bad och lek i vattnet.På sommaren njuter de av bad och lek i vattnet.På sommaren njuter de av bad och lek i vattnet.
På sommaren njuter de av bad och lek i vattnet. Foto: Privat
Friheten med att bo på en båt gör att de kan förflytta sig efter solen och vinden.Friheten med att bo på en båt gör att de kan förflytta sig efter solen och vinden.Friheten med att bo på en båt gör att de kan förflytta sig efter solen och vinden.
Friheten med att bo på en båt gör att de kan förflytta sig efter solen och vinden. Foto: Privat

På sommaren rör de sig runt med den 42 fot långa båten bland öar och vikar och stöter på mycket folk som är nyfikna och fascinerade över deras hem. 

– Nu är vi ökända, eller sjökända i Borlänge- och Faluområdet som familjen som bor på en båt. När vi lägger till är det alltid några som vill hjälpa till och kika in i båten, säger Gabriella. 

På vintern, när isen fryser, skapas norra Europas största skridskobana på naturis på sjön Runn. Då steker de våfflor på isen och åker skridskor och spark på sjön. Hela isen blir en trädgård för barnen som de kan vara ute och leka på. 

– Många tänker att vi slipper skotta för att vi bor på en båt, men det är mer skottning nu än någonsin. Vi måste skotta bryggan och runtomkring båten så vi och barnen kommer ut på isbanan, säger Anders.

Lite plats för förvaring men aldrig trångt

Det andra som är speciellt med det här boendet, som kanske förvånar folk mest är att de bor fyra personer på 30 kvadratmeter. Husbåten är smart ritad, med undangömda vattentankar och varmvattenbredare. Gabriella och Anders bor på loftet, där två 140 centimeterssängar står, så även gäster får plats. Barnen bor bakom garderoberna i en våningssäng på nedervåningen. Där finns även ett fullt utrustad badrum, kök och vardagsrum. På sommaren ökar utrymmet för familjen, med den 12 kvadratmeter stora terrassen. Tack vare att det är en båt och inte ett hus behövde de inte följa byggföreskrifter som utrymme i badrum och bredvid sängar. På det sättet har det flytande huset allt man behöver.

– Barnen var ju så små när vi byggde och flyttade in så då var ytan inget problem. Men nu tror vi även att det här är det bästa som kunde hända dem, de är jättebra vänner och delar på allt och har aldrig något som är mitt eller ditt, säger Gabriella.

De flesta tror att det bara är sommaren som är fantastisk men vi älskar att det är olika hela tiden. På våren och hösten är vi själva med naturen och på sommaren och vintern är det fullt med folk på sjön.

Barnen blir förvånade när de hör att andra syskon bråkar och en annorlunda uppväxt har det absolut varit. De är vana att leva och sova bredvid den andra och även fast hela familjen alltid ser varandra vill barnen aldrig vara själva. 

– Vår äldsta säger att han kommer ihåg hur det är att bo i hus men vi är tveksamma, säger Gabriella.

Anders flikar in:

– Men det var riktigt roligt här om året när vi bodde i en lägenhet i en månad. Vi behövde ställa upp båten på land för lite omvårdnad och när dottern kom in i lägenheten sprang hon runt och ropade ” Pappa, pappa det är som en husbåt, men på land!” 

Till vänster i bild syns loftet där Gabriella och Anders har sitt sovrum. Taket ska snart säkras med staket så att en till yta för umgänge blir tillgänglig.Till vänster i bild syns loftet där Gabriella och Anders har sitt sovrum. Taket ska snart säkras med staket så att en till yta för umgänge blir tillgänglig.Till vänster i bild syns loftet där Gabriella och Anders har sitt sovrum. Taket ska snart säkras med staket så att en till yta för umgänge blir tillgänglig.
Till vänster i bild syns loftet där Gabriella och Anders har sitt sovrum. Taket ska snart säkras med staket så att en till yta för umgänge blir tillgänglig. Foto: Privat
Sjön bjuder på olika vackra vyer året om. Här har isen på sjön Runn frusit.Sjön bjuder på olika vackra vyer året om. Här har isen på sjön Runn frusit.Sjön bjuder på olika vackra vyer året om. Här har isen på sjön Runn frusit.
Sjön bjuder på olika vackra vyer året om. Här har isen på sjön Runn frusit. Foto: Privat

Men vad är det krångligaste med att bo på en båt?

– Det är väl klädförvaringen, du får aldrig tvätta ur tvättkorgen för då får inte kläderna plats i garderoben, säger Anders.

Gabriella berättar att de har ett rum i Anders mammas hus där de förvarar vinterkläderna på sommaren och vice versa. Alla andra kläder förvaras i två garderober. 

Vardagslivet utmanar – nu börjar ett nytt kapitel

Men att bo på en husbåt innebär inte bara logistiska problem med förvaringen utan det kan alltid vänta ett tekniskt problem runt hörnet. Husbåten har en 110 liters vattentank, avloppstank och begränsad strömtillförsel.

– Man blir ofrivillig rörmockare när man bor på en båt och det är inte en så roligt att oroa sig för om man kan gå på toa när man kommer hem eller inte, säger Anders.

Annars pratar Gabriella och Anders om livet som en fröjd, i alla fall nästan hela tiden. Det ligger mycket planering bakom båten och det tog två år mellan första lånet togs tills det började byggas. De ritade om huset flera gånger för att få det perfekt, och lämnade en dag in det till en snickare med frågan om han kunde bygga deras drömhem.

– Han har gjort ett otroligt jobb och blivit en god vän till oss i stället för bara vår snickare. I början var det nästan lika mycket hans barn som vårt och var mycket rädd om att det skulle bli rätt och så perfekt som möjligt, säger Gabriella.

Men snart kommer dagen, då efter fem år som båtägare, då de delvis flyttar in på land. I februari 2023 får de tillträde till en lägenhet som ligger i Falun.

– Det är för att lösa vardagen, vi behöver utrymme och barnen ska få egna rum. Men vi kommer vara på båten så mycket vi kan, på helgerna och på semester, för de är där vi trivs allra bäst. Lägenheten kommer vara som en övernattningsbostad på land, säger Gabriella.

Se även: