Soffhörnan i Fridas vardagsrum har en luftig stil i dova nyanser. Soffbordet kommer från Ikea, kuddarna kommer från H&M home och Afro art, pläd från Klippan.
1 av 12: Soffhörnan i Fridas vardagsrum har en luftig stil i dova nyanser. Soffbordet kommer från Ikea, kuddarna kommer från H&M home och Afro art, pläd från Klippan. Foto: Cecilia Möller
Frida Karlsson, 25, bor med pojkvännen Tobias Lindvall i en lägenhet på 50 kvadratmeter.
2 av 12: Frida Karlsson, 25, bor med pojkvännen Tobias Lindvall i en lägenhet på 50 kvadratmeter. Foto: Cecilia Möller
Pelargon. En Dr Westerlund-pelargon­ i en rustik kruka och ljus i mässingsstakar står på förvaringsskåpet i vardagsrummet.
3 av 12: Pelargon. En Dr Westerlund-pelargon­ i en rustik kruka och ljus i mässingsstakar står på förvaringsskåpet i vardagsrummet. Foto: Cecilia Möller
Tavelvägg. Förvaringsskåpet från Ikea rymmer mycket. Tavlorna är en mix av köpta tavlor, presenter från släktingar­ och foton på familjen. På skåpet ryms också en bunt torkad eucalyptus.
4 av 12: Tavelvägg. Förvaringsskåpet från Ikea rymmer mycket. Tavlorna är en mix av köpta tavlor, presenter från släktingar­ och foton på familjen. På skåpet ryms också en bunt torkad eucalyptus. Foto: Cecilia Möller
Bistrokänsla. Härlig bistrokänsla med vinflaskor, porslin och bestick på rull­vagnen. Bara att förse sig och slå sig ner där det finns plats!
5 av 12: Bistrokänsla. Härlig bistrokänsla med vinflaskor, porslin och bestick på rull­vagnen. Bara att förse sig och slå sig ner där det finns plats! Foto: Cecilia Möller
Svartvinbär. Trädet i köksfönstret är ett svartvinbärsträd som egentligen ska vara utomhus, men som Frida lyckats få att överleva inne. På fönsterbänken syns även en liten egenodlad ek
6 av 12: Svartvinbär. Trädet i köksfönstret är ett svartvinbärsträd som egentligen ska vara utomhus, men som Frida lyckats få att överleva inne. På fönsterbänken syns även en liten egenodlad ek Foto: Cecilia Möller
Kärt bord. Bordet i köket har Fridas farfars far tillverkat och är Fridas allra käraste möbel. Stolarna är Ikeas Öglan, köpta på Myrorna för 20 kronor styck och målade i mattsvart färg. Taklampan kommer från Lagerhaus och mattan från Ellos. På pallen står en jalapenoplanta.
7 av 12: Kärt bord. Bordet i köket har Fridas farfars far tillverkat och är Fridas allra käraste möbel. Stolarna är Ikeas Öglan, köpta på Myrorna för 20 kronor styck och målade i mattsvart färg. Taklampan kommer från Lagerhaus och mattan från Ellos. På pallen står en jalapenoplanta. Foto: Cecilia Möller
Menyer. På väggen i köket har Frida samlat olika menyer som förstärker bistrokänslan. Det är ett kul och billigt sätt att fräscha upp inredningen med minnen från favorit­restaurangerna.
8 av 12: Menyer. På väggen i köket har Frida samlat olika menyer som förstärker bistrokänslan. Det är ett kul och billigt sätt att fräscha upp inredningen med minnen från favorit­restaurangerna. Foto: Cecilia Möller
Stilleben. Det nätta pelarbordet fungerar som sängbord och här ryms både lampa och vackra prydnadsdetaljer. En doftpelargon sprider ljuva dofter i rummet.
9 av 12: Stilleben. Det nätta pelarbordet fungerar som sängbord och här ryms både lampa och vackra prydnadsdetaljer. En doftpelargon sprider ljuva dofter i rummet. Foto: Cecilia Möller
Klädställning. I stället för att fylla väggen med skrymmande garderober har Frida och Tobias valt att komplettera hörnskåpet med öppen förvaring. Klädställningen har Fridas pappa svetsat ihop och Frida målat.
10 av 12: Klädställning. I stället för att fylla väggen med skrymmande garderober har Frida och Tobias valt att komplettera hörnskåpet med öppen förvaring. Klädställningen har Fridas pappa svetsat ihop och Frida målat. Foto: Cecilia Möller
Sovrum. Sänggaveln har Frida till­verkat själv av en skiva som klätts med tyg och som sedan har fått möbelnitar längs kanterna. Även vimpeln­ på väggen är ett hemmapyssel ett resultat av Fridas kreativa idéer.
11 av 12: Sovrum. Sänggaveln har Frida till­verkat själv av en skiva som klätts med tyg och som sedan har fått möbelnitar längs kanterna. Även vimpeln­ på väggen är ett hemmapyssel ett resultat av Fridas kreativa idéer. Foto: Cecilia Möller
Fina blad. Pillerfikusen trivs i kruka med patina. En charmig assiett används som blomfat­.
12 av 12: Fina blad. Pillerfikusen trivs i kruka med patina. En charmig assiett används som blomfat­. Foto: Cecilia Möller

Frida, 25, inreder med egentillverkade möbler

I centrala tvåan i Örebro har Frida inrett med vackra stilleben, egentillverkade möbler och arvegods.

Gröna växter och blad har blivit den röda tråden som binder samman alla rum.

När Frida och Tobias träffades för åtta år sedan flyttade de ihop i en liten etta på 35 kvadratmeter i Örebro. Båda studerade på universitetet och hade en ekonomi­ som inte tillät några större utsvävningar. Det blev dock ganska snabbt för trångt i den lilla ettan.

 

LÄS OCKSÅ: Liten etta eller stor villa – det får du för 3 miljoner i olika städer

"Vi var inte kräsna"

Behovet av ett separat sovrum var stort, dels för att få lite avskildhet och dels för att kunna plugga utan att störa varandra. De ville alltså ha större – men var begränsade till att söka bland lediga hyresrätter.

– Vi var inte kräsna, berättar Frida. Eftersom vi inte hade råd att köpa en bostadsrätt, kunde vi inte välja lägenhet fritt, utan fick nöja oss med vad som erbjöds på hyresmarknaden.

De hade turen att hitta en tvåa i centrala Örebro och flyttlasset gick till den nya lägenheten­ 2010. Eftersom­ lägenheten är en hyresrätt får de inte renovera ytskikten utan hyresvärdens tillåtelse.

– Även om lägenheten är i fint skick önskade vi att det fanns tillåtelse till viss renovering, säger Frida. Jag frågade om jag fick lämna in köksluckorna på renovering, men fick tyvärr nej.

 

LÄS OCKSÅ: Här är lyxiga våningen dit Steve Angello och Isabel Adrian flyttar

Gröna växter blev röda tråden

Frida gav dock inte upp drömmen om att skapa ett hem med personlig stil bara för att de inte fick göra några större förändringar. I stället satsade hon på att skapa trivsamma miljöer mot den standardiserade bas som lägenheten hade. Gröna växter blev den röda tråden i alla rum, och många vackra växter med olika bladverk mjukar upp den ljusa inredningen.

– Svartvinbärsträdet till höger på fönsterbänken är egentligen en utomhusväxt, säger Frida. Och den lilla växten intill är en ek som jag odlat själv.

Att odla utomhusväxter inomhus är inte omöjligt, det gäller bara att ge växterna så optimala förutsättningar som möjligt för att de ska trivas, något som Frida är bra på. Doftpelargoner är en annan favorit, inte bara på grund av doften utan även för det skira bladverk som växterna har. Som komplement till alla gröna växter brukar Frida köpa hem färska blommor som förgyller vardagsrumsbordet oftare än vad studentlivet egentligen tillåter. Med vackra stilleben och kreativa idéer blir inredningen mer inbjudande och personlig.

 

Shoppa fina stilen på LEVA&BO Shopping – LEVA&BO:s nya webbutik!

 

LÄS OCKSÅ: Amelie köpte drömlägenheten – utan att se den först

Stilen – en salig blandning

– Jag har svårt att säga vilken inredningsstil jag har, säger Frida. Det är mest en salig blandning av saker jag tycker om. Jag tänker sällan att någonting ska passa med någonting annat. Det mesta går i neutrala toner och jag faller sällan för färgstark inredning.

– Jag vill dock att det ska vara härligt att komma hem. Oftast blir det så när man blandar gammalt och nytt, tycker jag. Nu för tiden släpar jag mest hem gamla möbler, prylar och tavlor för att kompensera upp alla nya möbler vi har hemma.

När lägenheten inreddes blev det i början många turer till Ikea för att få tag på billiga och funktionella­ möbler. Vitt och svart var ett genomgående tema. Efter hand har en del udda möbler också hittat sin plats i Fridas och Tobias hem. I dag är det en mix som är högst personlig med egentillverkade möbler, blandat med arvegods och andra detaljer.

– Avlastningsbordet intill soffbordet har pappa tillverkat. När jag ser något i inredningsbutiker eller kommer på något fint som inte går att köpa, ringer jag till pappa och frågar om vi inte kan tillverka det själva. Klädställningen i sovrummet har pappa svetsat och jag målat.

 

LÄS OCKSÅ: Fredrik och Erik bor trendigt på 26 kvadrat

Knarrande trägolv är drömmen

För att få till en hemtrevlig känsla har arvegods blandats med det nya. Köksbordet tillverkades av Fridas farfars far och är i dag deras kanske allra käraste möbel. Frida fick bordet i somras av sin farfar, och det vackra arvegodset har mixats med Ikeas Öglanstolar som Frida fyndat på Myrorna och målat mattsvarta.

– Det som inspirerar mig är böcker, tidningar, filmer och vackra restaurangmiljöer, säger Frida.

Det syns i köket där restaurangmenyer pryder väggarna. Ett smart och billigt sätt att förnya hemma och samtidigt kul att ha minnen från resor och restaurangbesök framme i stället för undangömda i skåp och lådor.

– Jag pysslar inte särskilt mycket men älskar att flytta runt på saker, säger Frida. Min mamma utbrast en gång när hon såg på "Äntligen Hemma" på tv att "det där är Fridas drömjobb – att flytta runt på saker"!

– Nästa dröm är en bostadsrätt med knarrande trägolv och en vacker kakelugn. Och ännu längre fram ett hus med egen trädgård. Full med växter att inreda med!

 

Text: Tina Ågren

 

LÄS OCKSÅ: Magiskt vackra huset gör succé på Hemnet

FAKTA

Hemma hos Frida & Tobias

"Jag älskar att flytta runt saker"

Här bor: Frida Karlsson, 25, och Tobias Lindvall, 28.

Gör: Båda är studenter. Hon studerar medier, kommunikation­ & PR och han ingenjörsprogrammet på Örebro universitet.

Lägenheten: 50 kvadrat­meter i ett hus från 1996.

Var: Centralt i Örebro.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!