1 av 10: Pergolan är inredd med färgglada kuddar och och plädar. En vaxad duk ligger på bordet. som belysning kvällstid hänger en fotogenlykta över bordet. Foto: Lina Ikse Bergman
2 av 10: För att mjuka upp den hårda och stela plattsättningen i betong valde Pernilla att hoppa över några plattor och istället plantera in ett körsbärsträd och några buxbombuskar. Foto: Lina Ikse Bergman
3 av 10: Små buketter med luktärtor pryder bordet. att odla luktärtor är ett härligt måste enligt Pernilla. Foto: Lina Ikse Bergman
4 av 10: Katten Doris är nog den som njuter mest av uteplatsen. Hon älskar att ligga i solen på den varma sköna bänken. Foto: Lina Ikse Bergman
5 av 10: Vid varje hörnstolpe har slingrande växter planterats som ska klättra upp till takreglerna och klä in pergolans tak. Här växer humle och vildvin. Olivträd i kruka och hängande pelargonier gör pergolans plats frodig. Foto: Lina Ikse Bergman
6 av 10: Här slingrar sig humle upp mellan ribborna. Det gröna bladverket står i fin kontrast till det svarta träet. Foto: Lina Ikse Bergman
7 av 10: En lång bänk byggdes längst hela ena sidan. Den har en sits som är uppfällbar och inuti finns mycket plats att förvara krukor, grilltillbehör och andra prylar. Foto: Lina Ikse Bergman
8 av 10: Pergolans konstruktion består av standardreglar. Träet är målat i svart fasadglasyr. Det ger en matt och hållbar yta. på golvet ligger betongplattor, 40x40 centimeter stora. Marken var sluttande, därför delades plattsättningen av med en nivåskillnad framför pergolan. För att skapa en fin helhet, har Pernilla matchat betongplattor och mur med krukor, lyktor och möbler i betong. Foto: Lina Ikse Bergman
9 av 10: Ett fågelbad i betong blir ett trevligt blickfång med sin vattenspegel. Fint att lägga in en vacker rund sten och flytande blommor. Foto: Lina Ikse Bergman
10 av 10: En stenmur i granit som funnits här sedan länge delar av uteplatsen och grusgången som leder runt huset. Bredvid betongläggningen finns en gräsmatta som mjukare kontrast. Foto: Lina Ikse Bergman

Från stökig baksida till fantastisk pergola

Pernilla visste hur trädgårdens lite skräpiga baksidan skulle användas. Hon ritade en praktisk pergola – och uterummet har blivit familjens favorit. “Vi älskar vår pergola – vi använder den hela tiden”, säger Pernilla.

Katarina Forsberg

Inredaren och stylisten Pernilla Åsberg köpte huset i Ekebäck i Göteborg tillsammans med sin sambo för 10 år sedan.

– Vi renoverade en hel del men vi lämnade trädgården till sist. Och baksidan var största problemet. Här stod en gammal barack och även om man såg att det fanns massa fina växter så var det helt igenväxt, sager Pernilla som jobbar som inredare med en egen firma.

– Det liknade verkligen baksidan som Gud glömde.

I huset från 1913 hade tidigare bott en trädgårdsmästare.

– Många äldre som kommer förbi här säger att det brukade vara Ekebäcks vackraste trädgård.

– Så vi kände att vi var tvungna att göra något åt hela baksidan. Jag ritade upp en skiss och jag visste att jag verkligen ville ha en pergola.

"Ville ha det lättskött och praktiskt"

Så tillsammans med det trivsamma uterummet anlades också gångar, odlingsbänkar och nya rabatter och en kompost planerades.

– Jag ville ha det lättskött och praktiskt och jag ville ha struktur och ordning, säger Pernilla.

Pergolan ligger på en plats där solen når största delen av dagen och Pernilla ville skapa en plats för umgänge.

– Jag ritade pergola med halvöppet tak för jag ville ha slingrande växter runtomkring.

 

LÄS MER: Bo i lyxhus på Strindbergs gamla ö

 

Nu växer här vildvin, humle, vindruvor, japanskt blåregn och klematis.

– Jag har även en markisväv som jag kan lägga över ribborna när det regnar, en markis som jag har anpassat. Jag tycker att det är så tråkigt med sådant där plasttak, säger Pernilla.

Markanläggare gjorde i ordning trädgården efter Pernillas ritningar och snickare byggde pergolan – alltsammans var klart på två veckor.

– Den är byggd av vanligt kärnvirke, vi ville undvika impregnerat virke bland annat för att det är giftigt. Dessutom ville vi måla pergola samma sommar och det kan man inte med tryckimpregnerat virke.

Modern och hållbar

Pergolan är byggd i modern stil och målad med en lasyrfärg som håller bra.

– Den är gjord i en annan stil än huset som är mer romantiskt.  Men jag ville ha det ganska stramt och enkelt med smala ribbor, och vi har ett likadant staket.

Golvet täcktes med betongplattor – och för att dela av gräsmattan och pergolan byggdes en mur av lecablock som putsades. Muren är en praktisk avställningsyta för krukor och lyktor och också en perfekt extra sittplats.

Pernilla hade också ritat in en lång, stor sittyta i pergolan. En bänk som också går att öppna och här kan man förvara krukor over vintern.

– Bordet som jag har i pergolan är väldigt enkelt och ett exempel på hur man lätt kan lösa saker, säger Pernilla. Det är helt enkelt en plywoodskiva som jag har lagt på två bockar jag har köpt på Ikea. Jag har haft bordet i tio år och det håller hur bra som helst.

– Vi hänger i pergola hela sommaren, säger Pernilla. Det är en underbar plats för fester och allt annat umgänge. Våra kompisar älskar också pergolan, och en granne har byggt en precis likadan.

 

LÄS MER: Så bygger du ditt eget växthus av gamla fönster

 

Nästa projekt blir ett växthus som ska byggas i trädgården.

– Vi sparade gamla fönster från en veranda vi rev. Jag är verkligen förtjust i trädgård och att odla så det ska bli roligt, säger Pernilla.

Om Pernilla

Pernilla Åsberg, 46 år

Yrke: Inredare, dekoratör, stylist med egen byrå. Började som inredare på Ikea.

Familj: Sambon Pierre, 45 år och barnen Johannes, 19 år, Malte, 9 år och Hampus, 3 år.

Bor: I villaområdet Ekebäck, Göteborg.

Huset: Ett gammalt kråkslott från 1913.

Pergolan: 16 kvadratmeter, byggdes för 4 år sedan och är designad av Pernilla.

Det bästa med pergolan: “Att vi har fått ett härligt extrarum.”

Pernillas tips om du vill bygga pergola

Tänk igenom vad du vill använda pergola till. Behoven får styra storlek och utformning.

 

Vilket läge får pergolan? Hur vandrar solen? Behövs vindskydd?

 

Vilken stil vill du ha på pergolan? Romantisk, asiatisk eller stram modern?

 

Vad passar med ditt hus och trädgård?

 

Utifrån ditt val av stil kan du sedan välja markläggning, färgsättning och konstruktion och snickeridetaljer.

 

Välj vilket tak du vill ha. Klättrande växter, tyg, segelduk, jalusier av olika material ger ett luftigt lätt tak. Vill du ha ett fast tak kan du välja plåt eller plast. För att ge pergolan en starkare rumbildning kan vissa sidor kläs in mer ribbor eller hängande tyg. Vill du ha en romantisk pergola kan du välja att sätta in gamla vackra fönster i en del.

 

För att optimera din användning av pergolan; glöm inte tänka på belysning. Välj flera ljuskällor; ljusslingor, lyktor och levande ljus. För att hålla värmen; komplettera med en gasolvärmare eller slösa med filtar att vira in sig när temperaturen sjunker.

 

Inred pergolan efter dina behov. För att få den mysig är det viktigt att ta in växtlighet. Klätterväxter passar bra samt hängande amplar i pergolans reglar.

 

Det är praktiskt att odla örter i anslutning till pergolan om ni använder den till grill och matplats.