1 av 3: Agnes och Stefan Lätt ser till att sätta av tid för barnen under renoveringen. Foto: Tv4
2 av 3 Foto: Tv4
3 av 3

Föräldrarnas dåliga samvete under renoveringen

Att få ordentligt med familjetid är svårt när man genomför stora renoveringar. 

Det har den numera välkända familjen Lätt lärt sig under renoveringen av Hägerstads slott, där de tillbringar nästan varje vaken timme.

– Då har man dåligt samvete för sina barn, att man inte har tillbringat tillräcklig tid med dem, säger mamma Agnes Lätt i kvällens avsnitt av ”Drömmen om slottet” i TV4.

Agnes, 35, och Stefan Lätt, 53, har flyttat till Sverige från Miami och åtagit sig ett megaprojekt: Att rusta upp Hägerstads slott i Åtvidaberg . 

På ett år ska familjen rädda det dödsdömda 1800-talsslottet och med en tajt budget förvandra det till sin dröm. Hela projektet följs av filmkameror och varje torsdag får vi följa familjen i programmet ”Drömmen om slottet” i Tv4.   

Agnes Lätt. Foto: Tv4

Dåligt samvete när tiden är knapp

Men renoveringen kantas av en hel del problem. Det är saker som fuktskador och trubbel med uppvärmningen. Men familjen inser också att det är svårt att få tid med varandra.

När Agnes Lätt frågar den yngsta dottern, Karin, 11,  hur skolan varit och vad hon saknar i Miami säger hon att hon saknar sina vänner och värmen. Vilket mamman inte visste.

– Kanske för att du aldrig frågat mig, säger dottern i avsnittet. 

Att renoveringen av slottet tar tid från familjen skapar dåligt samvete hos föräldrarna.

– I USA var vi egenföretagare och hade jättemycket tid för barnen, vi kunde göra saker ihop varje kväll som att cykla eller någon aktivitet. Så när vi började bygga slottet blev det ett väldigt annorlunda liv både för oss och barnen eftersom den tiden inte fanns längre, säger Agnes Lätt till Leva & Bo.

Stefan och Agnes Lätt. Foto: Tv4

Det dåliga samvetet tror både Agnes och Stefan Lätt främst bygger på deras egen saknad efter att umgås med barnen, snarare än barnens.

– De har inte sagt något om det egentligen, jag tror att de har det ganska likt som de flesta barn i Sverige och är självständiga, men vi vill ju vara med dem, säger Agnes Lätt och Stefan Lätt fortsätter:  

– Egentligen sitter de ju helst med surfplattan som de flesta barn nu för tiden tyvärr. Häromdagen skulle vi ut och plocka äpplen och vi fick nästintill dra ut dem, säger han och skrattar. 

I kvällens avsnitt får vi följa familjen Lätts kamp mot kylan i slottet. Foto: Tv4

”Man måste ta sig tid för barnen”

Torsdagens avsnitt spelades in i vintras och sedan dess har renoveringen fortgått. Men de har sätt att hantera det dåliga samvetet på: 

– När vi känner att det har varit för mycket med renoveringen tar vi tid för barnen. Särskilt under sommaren tog vi var och varannan dag att gå ner och bada och ha en fin semester, säger Stefan Lätt.

– Man måste ta sig tid för barnen även om det är stressigt vissa dagar. 

Stefan och Agnes tips till andra familjer vid renoveringar

Prata med hela familjen så alla, även barnen, vet vad som ska göras och vad som förväntas – så att de förstår varför man inte alltid har tid.  

När det dåliga samvetet smyger sig på – ta med barnen ut och gör någonting ihop, bara handla eller någonting större. 

Försök involvera barnen i små roliga uppdrag, som att hjälpa att måla. 

Ät tillsammans, framför allt middag, på så sätt får man en lugn stund ihop varje dag. 

Var förberedd på bakslag. När det tar emot för mycket: ta en paus. 

Äldsta dottern flyttade till sin pappa

En annan sak som tynger Agnes Lätts mammahjärta är saknaden efter äldsta dottern Katarina, berättar hon i kvällens avsnitt. När familjen fortfarande bodde i Miami valde Katarina att flytta till sin pappa i Sverige. Då var hon 14 år gammal. 

– Vi har alltid haft mycket koll på barnen, så hon som 14-åring tyckte nog det var lite skönt att flytta. Men det är klart att det krossar mitt hjärta. Jag är uppvuxen i Estland och där är det mycket fokus på att mamman är med barnen och att man är nära, så jag tror därför det slår hårt mot mig, säger hon till Leva & Bo. 

– Men vi har en jättebra relation och hon är en stor mogen tjej och ska självklart göra det hon själv känner. Här i slottet är hon alltid välkommen och kommer att ha ett rum, poängterar Agnes.   

Första rummet blir klart i kvällens program

I slutet av torsdagens avsnitt blir det flera tillfällen av kvalitetstid med familjen. Ett av rummen i slottet är äntligen klart: Badrummet i källaren. Då blir det invigningsbad med alla som bor hemma och barnen stojar i jacuzzin. Familjen firar också jul tillsammans med släkten, och till Agnes stora glädje även äldsta dottern Katarina. 

Foto: Tv4

 

Foto: Tv4

 

”Drömmen om slottet” visas på torsdagar klockan 21.00 på TV4 klockan, i TV4 play eller C More.

LÄS MER: 12 övergivna och lämnade hus – allting finns kvar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!