1 AV 12
Ton i ton. I vardagsrummet hemma hos familjen Manaberi är många av originaldetaljerna bevarade, såsom stuckatur, takrosett och höga golvlister. De ljusgrå väggarna blir en fin fond åt inredningen som går i grått med blå inslag.
Foto: Jonas Lundberg
2 AV 12
Drömmer. Linnea trivs bra i familjens selekskifteslägen­het men drömmer om en gammal 20-talsvilla med mycket charm och originaldetaljer.
Foto: Jonas Lundberg
3 AV 12
Fint sken. Den gamla kakelugnen går inte att elda i, men den sprider en mysig känsla ändå med levande ljus i.
Foto: Jonas Lundberg
4 AV 12
Låga skåp. I vardagsrummet har Linnea och Sam satt ihop tre överskåp i från Ikea som blivit en praktisk skänk på hjul.
Foto: Jonas Lundberg
5 AV 12
Mönstrad. Mattan är ett efterlängtat Blocketfynd. Grovstickad filt i ull från Owanstudio.
Foto: Jonas Lundberg
6 AV 12
Djupa fönster. Lägenheten har djupa fönsternischer, där pyntet ofta ändras om. Här koffertar köpta i en antikaffär i USA.
Foto: Jonas Lundberg
7 AV 12
Blomstrar. Den loppisfyndade damejeannen har fått ny funktion som vas åt den stora magnoliagrenen.
Foto: Jonas Lundberg
8 AV 12
Bra förvaring. I köket har man utnyttjat höjden och satt skåp ända upp, vilket ger bra förvaringsmöjligheter.
Foto: Jonas Lundberg
9 AV 12
På bordet. De grå vaserna med prickigt mönster kommer från House doctor, ljuslyktan från Paradisverkstaden och ljus­staken från Ikea.
Foto: Jonas Lundberg
10 AV 12
Golv i trä. Det gamla trägolvet är lutat och vitoljat. Väggarna är färgsatta i varm, grå ton som ger rummet en om­bonad känsla.
Foto: Jonas Lundberg
11 AV 12
Skönt grått. På bordet ligger en duk i linne med skrynklig struktur. Fönsterlampan kommer från Granit, stolarna är Blocketfynd.
Foto: Jonas Lundberg
12 AV 12
Sovrum. Parets sovrum har fin vy ut över innergården. Sängkappa och sängkläder i linne från H&M home, korg i fönstret från Afroart och taklampa från Ikea.
Foto: Jonas Lundberg

Fick sin drömlägenhet i väntan på drömhuset

Linnea och Sam har inrett lägenheten i centrala Göteborg med små medel i väntan på drömhuset.

Den gamla stilen med kakelugn, stuckaturer och höga lister blir en fin grund åt inredningen i ljusa grå och blå toner.

Anna Truelsen

Linnea och Sam köpte sin lägenhet 2005, medan de ännu pluggade i Luleå. När studierna var färdiga gick flyttlasset till Göteborg. Lägenheten, i ett hus från 1888, var i stort behov av renovering. Väggarna var täckta av färgglada tapeter och på golvet låg det lager av plastmattor.

– Vi var nyutexaminerade studenter utan jobb. Det innebar att vi egentligen inte hade någon stor budget att renovera för. Vi satsade på att renovera så mycket vi kunde själva. Under tre veckors tid målade vi om hela lägenheten från golv till tak, fönster, lister, hela rubbet. Vi slet ut plastmattorna och anlitade hantverkare för att slipa och lacka golven. Vi satte även in måttbeställda spegelgarderober i sovrum och hall för att skapa bra förvaring, säger Linnea.

 

LÄS OCKSÅ: Kolla in skolorna som förvandlades till läckra hem

Hus från slutet av förra seklet

Familjens lägenhet ligger i Vasastaden i Göteborg. Området är charmigt med hus från slutet av förra seklet, gemytliga innergårdar och parker där man kan breda ut en filt och tillbringa dagen. Här finns mysiga kaféer och restauranger, och Avenyn med sitt shoppingstråk och nattklubbar ligger bara ett stenkast därifrån.

Linnea och Sam hann bo i lägenheten i ett år innan jobb fick dem att byta ort. Sam flyttade till Tyskland och Linnea hamnade i Stockholm. Två år senare flyttade de hem till Göteborg igen. Nu tog de tag i att renovera köket.

– Mitt inredningsintresse hade inte riktigt blommat ut vid den tidpunkten, utan jag tänkte nog mest att köket bara skulle fylla sin funktion. Vi flyttade mycket under den här tiden och hyrde ut lägenheten när vi var borta, så vi hade inte så stor lust att fixa och greja när vi var hemma, säger Linnea.

 

LÄS OCKSÅ: Makalöst gulliga huset är minst på Hemnet

Köper inredning via Instagram

Paret hann flytta ett par vändor till och bodde både i Tyskland och USA innan de flyttade hem igen, våren 2014, och nu planerar familjen att bli kvar i Göteborg.

– Då vi har flyttat runt så mycket och hyrt ut lägenheten möblerad har vi ett hopplock av möbler. Vi har inte velat satsa på att inreda vår lägenhet utan har gjort det bästa möjliga med sakerna vi har. Jag köper bara saker till hemmet som jag är säker på att kunna ha en plats för i vårt framtida boende. Jag köper gärna saker genom instagramsidor, säger Linnea.

Flera av printsen som hänger på väggarna har hon köpt genom instagram.

Även om Linnea och Sam inte har satsat på möbler till sin lägenhet så har de lyckats att skapat ett harmoniskt och personligt hem. Vardagsrummet har ljust grå väggar i en varm ton som blir en fin fond åt inredningen som är sparsmakad och balanserad. På golvet ligger en orientalisk matta i behaglig ljusblå och grå ton som ger rummet en ombonad känsla.

– Vi har egentligen ingen direkt genomtänkt stil utan jag köper saker jag tycker om. För mig är det viktigt att inte blanda för många färger och jag är ganska restriktiv i mina färgval. Jag gillar inredning som inte blir rörig för ögat utan gömmer gärna saker i skåp. Det ska se harmoniskt ut, säger Linnea.

 

LÄS OCKSÅ: De bytte svinstian mot en arkitektritad villa

Många idéer till hemmet

Linnea flyttar gärna runt sina saker som kan få en helt ny funktion i ett nytt rum - en gammal stol kan få agera sängbord.

Sovrummet har ljus grund, där det vackra fönstret med dess utsikt över innergården ger rummet en mysig känsla. Här finns flera minnessaker från parets boende i andra länder som pinnstolen som står bredvid byrån, ett fynd i från en amerikansk antikaffär.

Köket har hunnit bli tio år, och det finns mycket Linnea skulle vilja göra om där. Hon har målat väggarna i en ljusblå färg och arrangerat en snygg tavelvägg, men längtar även efter att slipa och betsa bänkskivan, byta ut handtagen och kanske kaklet.

Planer finns även på att måla skivan som går ner mot golvet i en vit ton.

– Jag har massa idéer om vad jag vill göra här hemma och hittar vi inte vårt drömhus snart så kommer jag med all säkerhet att sätta i gång och fixa med köket. Drömmen är ett hus i de centrala delarna av Göteborg. Jag vill helst ha en gammal 20-talsvilla med mycket charm och originaldetaljer, säger Linnea.

 

LÄS OCKSÅ: Sveriges 10 mest klickade villor just nu

Hemma hos Linnea & Sam

"Vi satsade på att renovera själva"
Här bor: Linnea och Sam med sonen Elion, 5.
Gör: Linnea arbetar som förskolelärare. Sam har grundat Trine som finansierar solenergi i utvecklingsländer.
Huset: Sekelskifteslägenhet på 91 kvadratmeter byggd 1888 i Vasastaden i Göteborg.
Instagram: @creamandnavy.