1 AV 13
Falurött. Det röda, gamla huset ligger­ vackert på en liten kulle omgivet av skog och ängar.
Foto: Carina Olander
2 AV 13
Köket är ljust med vita ­väggar och golv. Det vackra trätaket reflekterar ljuset från fönstren och förenar naturen med ­insidan av huset.
Foto: Carina Olander
3 AV 13
Vedspisen och den murade kåpan har förmodligen funnits i huset sedan det byggdes, men fått en uppfräschning under årens lopp.
Foto: Carina Olander
4 AV 13
"Jag är så nöjd med våra bänkskivor, de ger karaktär och bidrar till att köket inte blir vitt och romantiskt", säger Angelica.
Foto: Carina Olander
5 AV 13
Nespressomaskinen har Angelica fått i födelsedagspresent. Den lilla skålen är ett fynd från uthuset och lampan ett loppisfynd. Kopp från H&M home, kalender från House doctor. Teckningen har Helmi ritat.
Foto: Carina Olander
6 AV 13
Skåpet är ett hemmabygge av gamla fönster som stod på gården och som förmodligen tidigare har suttit i huset.
Foto: Carina Olander
7 AV 13
Bricka, handduk och lunchbag i härliga gråblå toner, allt från Lagerhaus Skärbrädor från Gekås. ­Äggklocka från Dulton.
Foto: Carina Olander
8 AV 13
"Så fort det är tillräckligt varmt ute öppnar jag upp pardörren. Jag älskar att höra fåglarna kvittra", säger Angelica.
Foto: Carina Olander
9 AV 13
Betongbordet på hjul har paret gjort själva. På ­skänken står videkissar i en gammal korg. Guldig lampfot och cykel är fyndade på loppis. Vasen med gamla glödlampor är ett av Angelicas bästa fynd från ladan.
Foto: Carina Olander
10 AV 13
Skrivhörna. I ett hörn i vardagsrummet finns en arbetsplats. Bordet är ett fynd från ladan. Amplar, Lagerhaus, ­bilmatta, H&M home.
Foto: Carina Olander
11 AV 13
Kakelugnen är dessvärre inte godkänd att elda i, men planeras att tätas. Fram till dess brinner levande ljus i den vackra kakelugnen.
Foto: Carina Olander
12 AV 13
Parets sovrum har tak upp till nock med synliga bjälkar som har vaxats mörka för att skapa kontrast till den vita inredningen.
Foto: Carina Olander
13 AV 13
Barnrum. Helmis rum är charmigt inrett med en vacker, gammal järnsäng. Sänglampa från Ikea. Klockan har Helmi köpt på loppis. Plinten är ett fynd som Angelica räddade ur soporna på skolan som hon jobbar på. Jordgloben har hängt med sedan ­Angelica själv var barn. Dinosaurie från Teknik­magasinet. Rund gunga från Biltema.
Foto: Carina Olander

Falurött hus på landet – otroligt vacker villa

Hemma hos Angelica och Benny i Lindesberg är stilen i den gamla, faluröda stugan modern och ljus med mycket stål, betong och vitt.

Huset är personligt inrett med en mix av gammalt och nytt.

Anna Truelsen

Mitt inne i skogen, strax utanför Lindesberg, bor Angelica och Benny med dottern Helmi. Huset, som är byggt 1929, är klassiskt falurött med spröjsade, vackra fönster. Tomten är en naturtomt där skog och trädgård flätas samman. Det gamla huset är omgärdat av knotiga fruktträd, skog och öppna ängar. Det är stillsamt och rofyllt, långt ifrån stadens sorl och brus. Det enda ljud som hörs är fåglarnas vackra kvitter.

 

Läs också: Inred med massor av kuddar

"Det var som att komma hem"

– Jag är uppvuxen på landet och flyttade in till stan när jag gick på gymnasiet. Jag trodde att jag skulle trivas, men jag stod bara ut ett år sedan började jag och Benny leta hus. Vi hittade det här huset och tyckte att det var fint, men kände att det var för litet. Men det var något som gjorde att vi inte kunde låta bli att åka och titta på det. Väl här blev vi helt förälskade och jag kände att det var som att komma hem, det var det här som jag hade saknat, säger Angelica.

Så fort paret hade nyckeln i sin hand började de fräscha till ytskikten. Huset hade byggts ut, men var slitet och i stort behov av renovering. Paret slipade och målade golven vita för att få ett ljust och fräscht intryck. Väggarna fick en förvandling, då bröstpanelen, som inte matchade deras stil, togs bort. Väggarna bredspacklades och målades sedan vita.

 

Läs också: Fixa snygg förändring i vardagsrummet

Naturen en del av inredningen

Köket har spröjsade fönster med vacker utsikt mot skogen, där naturen blir som en del av inredningen. Köket var i helt okej skick när paret flyttade in, men för att sätta sin prägel bytte de knoppar på köksskåpen och gjöt egna betongskivor. De inredde även med en ruffig järnhylla för att få en råare känsla. Det vackra, gamla och ljusa trätaket skapar en varm känsla i rummet och blir en bra motpol till de kalla, grå tonerna.

– Järnhyllan köpte jag begagnad, tanken var att jag skulle ha den i ladan där jag skulle använda den som förvaring. Men när jag väl fått hem den kände jag att den skulle bli fin i köket. Benny skakade först på huvudet åt mitt upptåg, men när hyllan väl var inne i köket tyckte även han att den passade bra där, säger Angelica.

Vardagsrummet är lika stort som köket och rymmer en stor, härlig soffa där familjen gärna myser. Den gamla kakelugnen är dessvärre inte tät, men paret hoppas på att kunna renovera den inom några år. Tills dess är det bara levande ljus som tänds i kakelugnen, men ljuslågorna sprider ett varmt sken och kastar vackra skuggor i rummet. Rummet är inrett med saker som paret har hittat, ärvt eller gjort själva. Betongbordet har till de ­exempel tillverkat och skrivbordet hittade ­Angelica i ett av uthusen.

 

Läs också: Tegelvilla från 20-talet inredd med loppisfynd

Synliga takbjälkar på övervåningen

– Jag gillar att blanda olika stilar, men vill ha en ljus bas. Jag gillar kvalité och köper saker som jag vet kommer att hålla länge. Jag är noga med att blanda nytt med gammalt för att få det mysigt och personligt. Jag tycker det är kul att mixa dyrt med billigt, loppis och budget­saker. Vår lada och vårt uthus har dessutom visat sig att vara rena guldgruvor och jag har hittat både det ena och det andra där. Så vårt hem är helt klart inrett med en salig blandning av skrot och design, säger Angelica.

På nedre plan finns även hall med gamla, fina pardörrar, som leder ut till parets nybyggda terrass. Badrum och tvättstuga finns i den del av huset som tidigare byggdes ut. Övervåningen har två sovrum med vackra takbjälkar.

– Jag tycker mycket om vår övervåning. Fönstren och de synliga takbjälkarna ger rummen fin karaktär. I framtiden planerar vi att bygga ut baksidan av huset så att vi får fler rum, då Helmi får ett syskon i slutet av sommaren. Men ännu dröjer det innan vi gör slag i saken och bygger ut. Tills dess har vi god tid på oss att skissa på utbyggnaden så att vi kommer på bästa lösningarna och får den tilltänkta utbyggnaden att hänga ihop med huset, säger Angelica.

 

Läs också:

 10 hem du vill ha bara för badrummet
 

 Det här visste du inte att du kunde göra med ättika
 

 Här byggs Sveriges dyraste lägenhet
 

Hemma hos Familjen Skålberg Adolfsson

Här bor: Angelica Skålberg, Benny Adolfsson, dottern Helmi, 2 1/2, syskon ­beräknat i slutet av sommaren, samt katten Max.

Gör: Angelica arbetar som lokalvårdare och Benny driver eget företag som tatuerare.

Var: I ett falurött hus byggt 1929 på 135 kvadratmeter, 1 mil utanför Lindesberg.

Instagram: @Hult251.