Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Marcus Johansson och Emmy Sandwall semestrade på båten sommaren 2019. Sedan bestämde de sig för att stanna kvar.
Marcus Johansson och Emmy Sandwall semestrade på båten sommaren 2019. Sedan bestämde de sig för att stanna kvar.
Marcus Johansson och Emmy Sandwall semestrade på båten sommaren 2019. Sedan bestämde de sig för att stanna kvar.
Marcus grillar på båten.
Marcus grillar på båten.
Marcus grillar på båten.
Två spisplattor räcker – Emmy och Marcus har anpassat sig.
Två spisplattor räcker – Emmy och Marcus har anpassat sig.
Två spisplattor räcker – Emmy och Marcus har anpassat sig.
1 AV 4
Tre portabla boenden – kolla in unika livsvalen
2 AV 4
Marcus Johansson och Emmy Sandwall semestrade på båten sommaren 2019. Sedan bestämde de sig för att stanna kvar.
Foto: Privat
3 AV 4
Marcus grillar på båten.
Foto: Privat
4 AV 4
Två spisplattor räcker – Emmy och Marcus har anpassat sig.
Foto: Privat

Emmy, 29, och Marcus, 34, bor på en båt – året runt

Efter ett par veckors semester på sin båt bestämde sig Emmy, 29, och Marcus, 34, för att bo kvar.

Nu är det lite mer än två år sedan som de flyttade till båten och de har inga planer på att flytta tillbaka till lägenheten – i stället ska de ta med båten på sitt livs äventyr.

– Man blir lite kär i det här att ha allt nära, enkelheten att bo så här och närheten till havet, säger Emmy.

På båten Linnea finns allt paret Emmy Sandwall och Marcus Johansson behöver. Här bor de på heltid numera, och Emmy har dessutom jobbat hemifrån, alltså från båten, i mer än ett halvår. Men det är inga problem, att bo så här är mysigt – det är de överens om. Havet ligger precis utanför hemmets väggar, de kan ständigt höra vattnets kluckande och på morgonen när de vaknar ser de solen som går upp över Malmö.

– Närheten till havet är det bästa, säger Emmy.

Båten ligger i en hamn i Malmö. Här finns fler som av olika anledningar bor på sina båtar och relationen till båtgrannarna är något helt annat än i en lägenhet. Här delar man gärna med sig av erfarenheter, hjälper varandra och Emmy och Marcus får många glada hejarop när de jobbar med sin båt.

Båten Linnea är byggd för att klara tuffa förhållanden och ska snart ta med Emmy och Marcus på en lång resa. Foto: Privat
Emmy Sandwall jobbade hemifrån, det vill säga från båten, under sju månader under coronapandemin. Foto: Privat

Två rum och kök på 15 kvadratmeter

Det är mycket som skiljer sig från ett ”vanligt” hem – det mest påtagliga är nog bostadsytan. Lägenheten de hade var 65 kvadratmeter, vilket förstås är betydligt mer än båtens 15 kvadrat.

– Vi brukar säga att vi har två rum och kök på 15 kvadrat. Det är inte alla lägenheter som klämmer in det. På båten har mer eller mindre allt dubbla funktioner, säger Emmy.

Här behöver de vara smarta om de ska få plats. Under sängen har de ordnat plats för förvaring, soffan kan göras om till säng, i navigationsutrymmet har de en stol som de kan vrida åt olika håll beroende på om de behöver ha den som skrivbordsstol eller matstol. De har både dusch och toalett på båten, men duschen försöker de att inte använda så mycket eftersom den gör det fuktigt på båten.

Under en tid nyligen bodde de i lägenheten igen, då det var en hel del på båten som behövde fixas med och båda behövde dessutom få plats med hemmakontor. Nu är de dock tillbaka på båten helt och hållet igen.

– Det känns otroligt skönt att vara tillbaka eftersom det känns mer som hemma än i lägenheten, säger Emmy.

Båten är 15 kvadratmeter och har både sovrum, vardagsrum, kök och badrum. Foto: Privat
Under sängen finns massor av nödvändig förvaring. Foto: Privat
Baka bröd ombord i båtens lilla men fullt fungerande kök är inga problem – inte ens när de är ute och seglar. Foto: Privat
Soffan kan göras om till säng om det behövs. Foto: Privat

”Båten är ett hem som du kan flytta var du vill”

Storleksskillnaden är inte jobbig – det finns inte direkt något som paret tycker är tufft med att bo på båten även om det förstås är lite skillnad att behöva fylla på vattentanken eller gå till klubbhuset och duscha.

– Det är klart att det är jobbigare att behöva gå ut för att duscha om det är dåligt väder, och särskilt när det ösregnar och blåser och är kallt. Det är klart att det kan kännas tufft, men det blir ändå en sån liten grej mot det du vinner på att bo så här, säger Emmy, och fortsätter:

– Man ska inte glömma att en annan stor skillnad är att båten är ett hem som du kan flytta precis var du vill.

Emmy och Marcus har en gemensam dröm. I påsk ska de segla i väg till Karibien och vara borta i ett och ett halvt år – vilket gjorde beslutet att bo på båten lättare.

– Det är ingen nackdel att man lär känna båten så mycket som möjligt före resan och testa hur det är att bo här, vad man behöver anpassa sig till och hur det funkar. Vi har lärt oss supermycket under tiden vi bott här, mycket fortare än om vi bara hade åkt hit på helgerna, säger Emmy.

Både Emmy och Marcus är sjöscouter sedan tidigare och stortrivs på båten. Foto: Privat
I påsk ska paret segla till Karibien med båten och vara borta i ett och ett halvt år. Foto: Privat

Förbereder sig för att segla till Karibien

Planen är att ta sig ner längs med Europas västspets och sen mot Kanarieöarna, Kap Verde och över Atlanten till Karibien. Där ska de segla runt innan orkansäsongen börjar. Då planerar de att ta sig upp längs USA:s östkust och påbörja resan hem igen.

– Det är en stor dröm. Just nu sparar vi så mycket pengar som det går, så att vi klarar oss i ett och att halvt år. Vi sparar en del genom att bo på båten, men samtidigt går det mycket pengar för att fixa sånt vi måste ha klart.

Båda två har heltidsjobb och all tid utöver jobbet går åt till att fixa med båten. Båten Linnea är från 2004/2005 och är byggd för att klara lite tuffare förhållanden. Men mycket av utrustningen är inte särskilt modern längre, så för att klara att segla på öppna hav en längre tid behöver de uppdatera mycket.

– Vi fixar och hittar lösningar. Ingenting är standard, det är mycket vi måste göra själva. Det blir mycket efterforskning för att få det som vi vill ha det och för att göra båten så säker som möjligt för att segla på öppna hav, säger Emmy.

”Närheten till havet är nog det bästa”, säger Emmy om båtlivet. Foto: Privat

Emmy och Marcus instagrammar om sitt liv på båten. Här kan du följa dem.

LÄS MER: Andra och Jonathan byggde ett minihus på hjul – bor på 17 kvadrat

LÄS MER: Caroline bor i en gammal vårdcentral på 680 kvadratmeter