1 av 2: Johan Einarsson och Emilia Karlsson, båda 26 år, köpte ett ödehus i i värmländska Sörmark för två år sedan. Nu bor de i huset samtidigt som de renoverar för fullt. Foto: Privat
2 av 2: Huset hade stått tomt sedan bonden som tidigare ägde gården dog 1997. Foto: Privat

Emilia och Johan köpte ett ödehus – nu rustar de upp sitt drömhem

Det slitna gamla sekelskifteshuset hade stått öde i över 20 år när de två 22-åringarna smög sig förbi en mörk kväll i mars för drygt tre år sedan. 

Ett halvår senare var nyckeln till huset deras.

– Jag kunde inte stå ut med tanken att ett så stort och fint hus skulle stå och förfalla – det var ett drömhus, säger Emilia Karlsson. 

I dag är Emilia Karlsson 26 år och bor med jämnåriga sambon Johan Einarsson i det gamla huset i Sörmark i Värmland. 

Det hela började i mars 2018 när hon berättade för Johan att hennes drömhus var ett sekelskifteshus med glasveranda och snickarglädje. Ett sådant hus kände han till. Fastigheten ägdes av en man i Stockholm som köpt den för skogens skull. Men huset hade stått tomt sedan bonden som tidigare ägde gården dog 1997. 

– Vi smög oss dit i mörkret och det var ett gigantiskt hus. Jag tänkte: ”Herregud, hur kan ett så stort hus bara få stå och förfalla?” Det var ju ett riktigt drömhus med kakelugnar, takmålningar och högt i tak, säger Emilia.

Huset är byggt omkring 1910 men är troligtvis betydligt äldre än så: ”Enligt byggnadsantikvarien vi pratat med är det troligtvis en gammal parstuga som byggts till i början av 1900-talet”, säger Emilia. Foto: Privat
Den pampiga entrén var ett av de första rummen som de började renovera. För Emilia är det viktigt restaurera varsamt och bevara så mycket som möjligt i original. ”Jag vill ju göra det med rätt metoder, de sätt som huset mår bra av för att det ska kunna leva vidare i hundra år till.” Foto: Privat

Hemma hos Emilia och Johan

Här bor: Emilia Karlsson, 26, och Johan Einarsson, 26, med katterna Lovis, Siv och Sture samt fyra hönor.

Var: På gården Myrtorp i Sörmark i Värmland. Huset är byggt omkring 1910 men är troligtvis betydligt äldre än så: ”Enligt byggnadsantikvarien vi pratat med är det troligtvis en gammal parstuga som byggts till i början av 1900-talet.”

Gör: Emilia är socionom och Johan mekaniker. 

Aktuella: Emilia och Johan är med i första avsnittet av ”Det sitter i väggarna” 2021.

Instagram: @emiliavemyrtorp 

En del vänner och familj tyckte vi var tokiga som köpte huset.

På väg därifrån mötte de grannen som hade telefonnumret till ägaren. Efter den kvällen påbörjades en intensiv jakt för att få tag på ägaren och övertala honom att sälja gården. 

– Jag tjatade på honom i ett halvår innan vi till slut kom överens. Vi betalade 540 000 kronor vilket jag tycker var ett bra pris – det är ett rejält hus med flera uthus och nästan sex hektar mark. 

Hon minns den unkna doften av jordkällare och råttkiss när de klev in i huset första gången. 

– Jag kände direkt att det var något som inte mådde bra. Huset hade ju stått utan värme, tillsyn eller omsorg så länge. Det hade regnat in vid skorstenen och fönster var trasiga. Men när vi fortsatte in i huset och fick se den stora salen med högt i tak och takmålningar kändes det fantastiskt.

Lukten visade sig vara en gammal vattenläcka i badrummet som låg under trappen på bottenvåningen och fukten hade orsakat hussvamp under golven.

– En del vänner och familj tyckte vi var tokiga som köpte huset. Att det var ett så stort projekt och att det bara skulle vara en massa problem. Och innan vi visste hur stor skadan var kände vi oss lite osäkra på om vi gjort rätt, det var ju lite att vi köpte grisen i säcken. Men huset var ändå i bättre skick än vi trott.

Även om det fanns många skador i huset fanns det mycket välbevarat kvar. Så som kakelugnarna och de vackra takmålningarna. ”Det är ett helt fantastiskt hus. Det märks ju att de visste hur man byggde hus förr.” Foto: Privat
https://www.instagram.com/p/CALQ9PtjpWT/?utm_source=ig_web_copy_link
Mysigt med levande ljus innan de hade installerat ny el i huset. Foto: Privat
Till dess att köket blev klart och den nya spisen installerad lagade de mat på vedspisen. Det vita kaklet i halvförband är troligtvis från 30-talet och precis vad Emilia önskade sig i sitt kök. Foto: Privat

I september 2018 tog de över huset och arbetet med att renovera började direkt. Utvändigt murades en ny skorsten och de grävde ner dagvattenrör för att leda bort regnvattnet från grunden till ett dike längre bort.

Kakelugnarna var i så fint skick att det efter sotning och besiktning bara var att börja elda i dem. Sedan tog de sig an hussvampen. Badrummet revs ut, nästan alla golv på bottenvåningen togs upp och bjälklagen isolerades. Då passade de även på att byta ut plastgolven mot massivt trägolv från en lokal såg. Efter att de installerat en jordvärmepump, grävt avloppsbrunn och byggt ett nytt badrum på övervåningen kunde de till slut flytta in i huset i mars 2020.

Just nu pågår projektet att bygga nytt kök. De har beställt ett platsbyggt kök från en lokal snickare och Emilia är nu i färd med att måla luckorna med linoljefärg.

– Vi lagar mat på vedspisen, värmer i mikron och har en provisorisk diskho. Det är lite gängligt att inte ha några bänkytor och skåp men går bra.

De har fått ordning på värmesystemen i husets nedervåning. Men fler värmekällor behövs för att värma upp övervåningen. 

Rummet på övervåningen som byggdes om till badrum. Det rostiga gamla badkaret i gjutjärn fyndade de på loppis. Foto: Privat
Så här fint blev det efter. Rosten och beläggningarna i badkaret gick inte att få bort. I stället fick de hjälp att lackera om badkaret med en tvåkomponentslack. ”Vi tyckte det blev jättebra. Det är inte lika tåligt som emalj, men man får väl vara lite försiktig”, säger Emilia. Foto: Privat
Kommoden är en mix av second hand och lyx. Skåpet fyndade de på auktion, handfatet och den måttbeställda marmorskivan är nya. Lamporna är från Karlskrona lampfabrik. Foto: Privat
https://www.instagram.com/p/CO0ombjrs5d/

Hur är det att bo i renoveringskaoset?

– Man finner sig i att det är spånigt och dammigt och byggrejer över allt. Men det är ju ett stort hus så det går att ställa undan saker också. Man struntar i att det inte är så varmt på övervåningen och sätter på sig en extra tröja. Vi är bara så glada att vi har kommit så långt att vi kan bo här.

De tog ett renoveringslån på 600 000 kronor. Men när de ordnat värme, avlopp och vatten var det mesta av pengarna borta. I stället fick de gräva i sina egna fickor.

– Jag försöker återbruka och köpa fina saker för en billig peng hellre än att köpa nytt. Jag strävar efter att det ska vara så ursprungligt som möjligt. Allt behöver inte vara spikrakt, tapeter behöver inte vara helt hela. Huset har många fina originaldetaljer som jag inte vill renovera bort.

Förutom vänner och familj som hjälpt till med arbetet har en lokal byggnadsantikvarie, Byggnadsvårdsföreningens hemsida och entusiaster på Facebookgruppen ”Jag räddade ett ödehus!” varit till stor hjälp under arbetets gång.

– Det har varit jättebra att kunna bolla idéer med någon som har restaurerat hus tidigare eller är i samma situation.

I sovrummet på övervåningen fanns fina trägolv, pappspänt tak, en liten gjutjärnskamin som blev som ny efter att de putsat upp den med spissvärta. Här fanns och den första tapeten bevarad, som förmodligen tillkom runt 1910. Foto: Privat
https://www.instagram.com/p/CCY-FbuDPtA/?utm_source=ig_web_copy_link?hidecaption=true
Magiskt ljus på punschverandan. Foto: Privat

Men hon känner att det kan vara svårt att få tiden att räcka till.

– Jag önskar att man hade mer tid. När man jobbar heltid kommer man hem sliten. Johan har mer energi och tålamod och kör på ganska hårt ibland. 

Före inflyttningen höll de ett högre tempo.

– Tidigare hade vi en deadline: efter det här datumet har vi ingenstans att bo. Det var mer stressigt och vi var tvungna att bli färdiga. Det är skönt att inte ha, samtidigt gör det att man kommer i mål.

När ska huset vara klart?

– Helt klar blir man nog aldrig, det finns så mycket att göra, flera olika uthus och allt möjligt. När det gäller köket är tidsplanen att vara klar innan jul. Så långt tänker jag. 

Vad är det bästa med att ha köpt ett ödehus?

– Det bästa är att det är ett så fantastiskt fint hus som inte finns så många kvar av. Jag tycker så mycket om sekelskifte och 20-tal. Huset har så många fina originaldetaljer, ingen har varit där och renoverat bort det. Det är också kul att det är så många som fått upp ögonen för ödehus, det är ju så sorgligt att se hus med så mycket potential stå och förfalla. 

Vilka tips har du till dem som vill renovera ett ödehus?

– Se över vad du har för resurser. Har du tiden och orken att göra det? Och pengar – det går åt mycket pengar. Har du det tycker jag du ska köra på. Det är väldigt kul och jag ångrar det absolut inte, det känns bara bättre och bättre. 

Johan och Emilia med katterna Lovis, Siv och Sture. Foto: Privat
https://www.instagram.com/p/CEhTcKrD59R/?utm_source=ig_web_copy_linkhttps://www.instagram.com/p/CDrZP0Fj66E/?utm_source=ig_web_copy_link

Intervjun med Emilia är gjord september 2020, då artikeln först publicerades. Nu är köket i huset färdigt.

https://www.instagram.com/p/COk-DOUHduf/

LÄS MER: Frida och Pontus räddade ett ödehus – nu bor de i sitt drömhem 

LÄS MER: Från ödehus till drömvilla – så lyckades Lisa och Gusten med renoveringen

LÄS MER: Caroline bor i en gammal vårdcentral på 680 kvadratmeter

Aktuellt just nu