EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Emilia, 28, köpte en ödegård för 35 000 kronor

”Det känns kul att huset har en historia och en själ”

1 av 4

Emilia Lindholm framför ödegården hon nu ska rusta upp.

Foto: Niklas Henrikczon

2 av 4

Huset renoverades senast 1945.

Foto: @onlylifeweknow

3 av 4

Det finns sex olika kakelugnar och eldstäder inne i huset.

Foto: @onlylifeweknow

4 av 4

Emilia Lindholm, 28, körde runt på måfå för att hitta ett övergivet hus att ta hand om.

Till slut hittade hon det rätta – en ödegård i Näraby i Halland.

– Det känns kul att huset har en historia och en själ, säger Emilia.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Emilia Lindholm är raka motsatsen till en erfaren husägare. Tillsammans med sin pojkvän har hon under två år bott i en van som de rest runt i Europa med . Och det är inte bara vackra stränder och vyer som lockat – i sitt arbete som journalist har Emilia sökt upp övergivna platser och hus som sägs vara hemsökta. 

Tanken på att skaffa ett eget ödehus att ta hand om kom när hon hörde att man i italienska Ligurien ger bort gamla övergivna slott.

– Jag funderade på att skaffa ett där, men kom på att jag hellre ville ha ett hus i Sverige. Tanken är att ha det som en bas, kreativ oas och en plats att arbeta ifrån, berättar Emelie.

LÄS MER: Ödehus och ruckel som var till salu 2018 – spöklika och vackra

Foto: Niklas Henrikczon

Emilia Lindholm

Ålder: 28.

Bor: I en van till dess att det nyköpta huset utanför Falkenberg är beboligt.

Gör: Vanlifer och frilansjournalist.

Familj: Pojkvännen Niklas.

Instagram: @onlylifeweknow.

Foto: @onlylifeweknow

Foto: @onlylifeweknow

1 300 ödehus i Falkenbergs kommun

Det finns mängder av övergivna hus runtom i landet. Bara i Falkenbergs kommun står runt 1 300 hus tomma. Och det blev i pojkvännens hemtrakter runt Falkenberg Emilia bestämde sig för att leta efter ett. Något som SVT berättat om tidigare.

Emilia lade ut efterlysningar på både Facebook och Blocket och fick jättemånga tips. Men huset hon föll för, som ligger i Näraby, fann hon genom att köra runt mil efter mil i Halland och leta efter ödehus på måfå. 

LÄS MER: Spökjägarna besöker ödehus i jakt på det övernaturliga

Släktgård med lång historia

Gården hon hittade hade funnits i ägarnas släkt i många generationer och det tog flera möten och samtal innan parterna slutligen enades om att Emilia fick köpa huset för 35 000 kronor.

– Det känns kul att huset har en historia och en själ. Jag har letat som en galning i gamla arkiv för att få reda på mer om det. Det finns detaljer som tyder på att det kan vara från 1645, men sedan är självklart ombyggt och tillbyggt efter det, berättar hon.

LÄS MER: Edvard Blom visar upp nya postmästarvillan

Vill bevara så mycket som möjligt 

Ödegården renoverades senast 1945. Taket läcker, det är hål i golvet och varken el eller vatten fungerar. Men trots att Emilia inte har någon erfarenhet av renoveringsobjekt sätter hon i gång med projektet med stor lust. 

– Det känns kul att få rädda huset. Det första som måste göras är att laga det trasiga taket, sedan fortsätter jag med en sak i taget. Det måste så klart moderniseras en del, men annars är målet att vi ska bevara så mycket som möjligt. 

LÄS MER: Ett ruckel för över 3 miljoner - som alla verkar vilja ha

Foto: @onlylifeweknow

Foto: @onlylifeweknow

Emilia och hennes pojkvän tänker göra så mycket som möjligt av renoveringen själva, med hjälp av familj och vänner som är kunniga inom olika områden. Målet är att fira jul i huset.

– Det kommer ju så klart inte att vara klart då. Det kommer nog aldrig att bli klart, men jag hoppas att jag i alla fall kan bo i det om ett år, säger hon.

LÄS MER: Mentalsjukhuset övergavs – se de kusliga bilderna inifrån