”Drömmen om slottet”: Agnes om synska förmågan – berättar om det mystiska i källaren

I kvällens avsnitt av ”Drömmen om slottet” händer något otäckt...

Foto: Skärmdump TV4

1 av 4: I kvällens avsnitt av ”Drömmen om slottet” händer något otäckt...

... Agnes upptäcker ett spöke nere i källaren när de ska renovera. En kvinna som gråter och är så ledsen att även Agnes börjar gråta.

Foto: Skärmdump TV4

2 av 4: ... Agnes upptäcker ett spöke nere i källaren när de ska renovera. En kvinna som gråter och är så ledsen att även Agnes börjar gråta.

Det döljer sig hemligheter i slottet...

Foto: Skärmdump TV4

3 av 4: Det döljer sig hemligheter i slottet...

Så här såg Hägerstads slott ut när det låg ute till försäljning.

Foto: Sothebys International Realty

4 av 4: Så här såg Hägerstads slott ut när det låg ute till försäljning.

I kvällens avsnitt av ”Drömmen om slottet” händer något mystiskt.

Agnes upptäcker ett ”spöke” nere i källaren när de ska renovera.

En kvinna som gråter och är så ledsen att även Agnes börjar gråta:

– Det gick inte att undvika för det var så starkt. Jag blev faktiskt väldigt chockad.

Andra har också läst

I förra veckan hade ”Drömmen om slottet” premiär på TV4. Agnes, 35, och Stefan Lätt, 53, har flyttat till Sverige från Miami och åtagit sig ett megaprojekt, att återställa Hägerstad slott i Åtvidaberg som är både brandskadat, fuktskadat och mycket förfallet. Både väggar och golv har rasat in och det återstår bara ruiner på flera ställen. De får ett år på sig att göra det beboeligt, men frågan är om de kommer att lyckas.

Foto: Skärmdump TV4

”Vi har ett annat problem här i källaren... ett spöke”

De påbörjade det enorma arbetet, där de ska göra väldigt mycket själva, i juni 2017, och när andra avsnittet sänds i kväll har det hunnit bli september 2017. Paret har bestämt sig för att göra i ordning badrummet i källaren som de tycker är i relativt bra skick, jämfört med övriga delar i slottet. 

– Det ska bli jätteskönt att få klart badrummet, men vi har ett annat problem här i källaren som jag måste hand om, säger Agnes i programmet. Vi har nämligen ett spöke här nere har jag upptäckt.

Foto: Skärmdump TV4

1 av 4

Foto: Skärmdump TV4

2 av 4

Foto: Skärmdump TV4

3 av 4

Foto: Skärmdump TV4

4 av 4

”Det är en otäck känsla... det döljer sig en hemlighet här”

När hon går ned i katakomberna säger hon att hon upplever ett mycket starkt obehag. 

– Det här rummet... jag vet inte... Det finns en otäck känsla. Det döljer sig en hemlighet här, säger hon och ser sig omkring. 

– Den där ”andra” är faktiskt en kvinna. Jag tänker på henne och skulle vilja veta varför hon är här och vad som hände med henne. Känslorna jag får i det här rummet gör mig jätteledsen. Om vi ska flytta in här måste jag jobba med det för det blir jobbigt för oss att bo om vi ska ha en ande här. 

LÄS MER: Pernilla Wahlgren gör om i sin villa på Lidingö – se bilderna före och efter 

Foto: Skärmdump

Agnes kan se och känna andar från döda människor

Agnes som säger sig vara väldigt känslig för övernaturliga väsen börjar gråta i programmet.

– Jag är så ledsen, så ledsen, jag bara hör henne gråta, säger hon. Vi måste ta tid och ta reda på vem det är. Jag är jättekänslig och känner att det är en tjej, säger Agnes. 

Agnes berättar nu för Leva & Bo att hon har fått förmågan att se och känna andar, eller spöken som en del säger, som är energier från döda människor.

– Jag är egentligen väldigt rationell av mig och vill bara tro på sånt jag kan se, höra och känna men ibland ser och hör jag annat ändå... Det har varit så sedan jag var barn men blev extra tydligt när min pappa gick bort och jag var runt 30 år. 

Agnes säger att hennes sinnen ”öppnades” då och att hon började se saker tydligare. 

– Egentligen vill jag inte det för det tar mycket kraft och energi och är ganska påfrestande, men när vi kom till slottet gick det inte att undvika för att det var så starkt. Jag blev faktiskt väldigt chockad.

LÄS MER: 11 övergivna hus och ruckel – till vrakpris 

Foto: Skärmdump TV4

1 av 4

Foto: Skärmdump TV4

2 av 4

Foto: Skärmdump TV4

3 av 4

Foto: Skärmdump TV4

4 av 4

Direktör Hugo Beijer och adliga Anna Posse byggde Hägerstads slott

När Agnes och Stefan besöker byn får de träffa en kvinna och en man som bott på slottet när det var en alkoholistanstalt. Mannen jobbade där och kvinnans pappa var föreståndare när hon var liten. Av dem får de veta att direktör Hugo Beijer lät bygga Hägerstads slott ihop med sin adliga hustru, Anna Amalia Posse, år 1868. 

Hon var enormt förmögen men projektet eskalerade och pengarna tog slut. Allt slutade med att paret blev totalt ruinerade och tvingades att sälja sitt drömslott. Men de kunde inte slita sig från platsen och återvände båda två efter sin död där de än i dag vilar i familjegraven på ägorna. 

En kvinna från byn som bott på slottet kommer med ett urklipp som berättar om de tre barnen som dog och låg i slottet...

Foto: Skärmdump

1 av 2: En kvinna från byn som bott på slottet kommer med ett urklipp som berättar om de tre barnen som dog och låg i slottet...

Foto: Skärmdump

2 av 2

Barnen omkom – lades i källaren på Hägerstads slott

När Agnes tar upp frågan om spöket med folket i byn är det ingen som vill diskutera saken. Men samma kvinna från byn kommer senare till paret Lätt i slottet med ett tidningsurklipp där det står att läsa om en snickare som jobbade på slottet under Hugos och Amalias tid. Han hade tre små barn som alla gick igenom isen på sjön. Vad man gjorde då var att lägga barnen i källaren på slottet eftersom det var det kallaste utrymmet, och det står även att modern var utom sig av förtvivlan. 

Foto: Skärmdump TV4

1 av 2

Foto: Skärmdump TV4

2 av 2

Agnes driver ut spöket på Hägerstads slott med ljus och kärlek

Agnes är övertygad om att det är mamman som gråter nere i källaren, att hon inte lyckats ”lämna” huset och källaren där barnen låg. 

– Jag har förlorat en jättebra kompis som barn så jag vet om sorgen att förlora någon man håller kär, säger Agnes. Men att förlora barn... det är fruktansvärt. 

I programmet får man se en kortare sekvens när Agnes ”driver ut” spöket i källaren med hjälp av levande ljus och ”en massa kärlek”. För Leva och Bo berättar hon nu:

– När vi bodde i Miami så var jag i kontakt med folk som jobbade med energier och sånt här så jag visste lite hur man ska göra. Och ska sanningen fram så kände jag redan när vi kom till slottet att det var något i luften där. Så den här ”rensningen” påbörjades redan tidigare, inte bara det ni får se i programmet.

Frågan är om det kommer att lyckas. Och kommer de verkligen att hinna färdigställa slottet så det blir beboeligt på bara ett år? Vad tror du? 

”Drömmen om slottet” visas på torsdagar på TV4 klockan 21.00, TV4 play eller C More.

LÄS MER: Här är Ikeas nya spöklika kollektion i 1800-talsmiljö

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande