Viktoria rustade upp släktgården i äldre stil – med hjälp av gamla bilder
När Viktorias farmor flyttade från släktgården i Lagnebrunna var det en självklarhet för Viktoria och sambon Anton att ta över den.
Huset med anor från 1800-talet har sedan varsamt renoverats med begreppet lokalt som ledord.
Några kilometer utanför Boxholm ligger pittoreska Lagnebrunna. I närområdet finns mysiga sjöar, naturreservat med uråldrig skog, samt Östergötlands största ek, vilken uppskattas vara 900 år gammal. Med utsikt över öppna landskap och böljande hagmark står en röd tvåplansvilla med vita spröjsade fönster utmed den slingrande grusvägen. På markerna runtomkring betar får och hästar, och de kvittrande fåglarnas sköna sång har en meditativ effekt. Viktoria Wiström är väl bekant med bygden då hon är uppvuxen i området.
– Jag älskar lugnet här ute. Att ha naturen och djuren som grannar är fantastiskt, säger hon.
HEMMA HOS VIKTORIA & ANTON
Här bor: Viktoria Wiström, 27, och Anton Karlsson, 28, samt hunden Svante.
Gör: Viktoria jobbar som redovisningskonsult och Anton som stensättare.
Var: Lagnebrunna i Östergötland.
Bor: Ett tvåplanshus från 1850, cirka 200 kvm stort. Paret flyttade in 2020.
Instagram: @husetilagne
Viktoria och hennes sambo Anton Karlsson bodde i en lägenhet i Boxholm när hennes farmor berättade att hon bestämt sig för att lämna familjens släktgård i Lagnebrunna, vilken ligger alldeles intill Viktorias föräldrahem.
– Det finns inget finare ställe att bo på än i området där jag växte upp, så när farmor sa att hon ville flytta var det en självklarhet att Anton och jag skulle ta över huset. Framförallt för att det skulle få finnas kvar i släkten.
Det jag uppskattar mest med huset är all historia som finns här.
Det cirka 200 kvadratmeter stora timmerhuset har funnits i Viktorias släkt sedan 1922 då hennes farfars far Ture Wiström och farfars mor Signe Maria Karlsson köpte det. Byggnaden uppfördes så tidigt som 1850 och timret som då användes tros vara återanvänt från två närliggande gårdar som revs under samma år. I förhörsböckerna kan man läsa ”1850 Norra och Södra Lagnebrunna sammanbyggda och häfdas tillhopa”.
– Det jag uppskattar mest med huset är all historia som finns här.
Anton och Viktora blev villans nya ägare i början av 2020. Paret påbörjade genast en omfattande renovering eftersom bostaden inte hade uppdaterats sedan 1970-talet. Köksinredningen var brun och väggarna pryddes av orange tapet, och alla rum var försedda med iögonfallande plastmattor i brokiga mönster och starka färger.
– Det var charmigt men behövde fräschas upp, säger Viktoria.
Lokalt har varit ett ledord för oss när vi renoverat.
Under loppet av sju månader renoverade paret, med mycket hjälp av vänner och familj, i stort sett hela huset. Paret hade inga renoveringserfarenheter sedan innan men berättar att de är händiga och handlingskraftiga, samt att de fick ovärderlig hjälp av Antons pappa som tidigare jobbat som snickare.
– Vår plan var att i största möjliga mån återge och bevara husets ursprungliga känsla. Vi avlägsnade plastmattorna och slipade och lackade trägolven som fanns bevarade undertill. I kök och sovrum tog vi fram timmerväggar som vi lät vara synliga.
Inför bytet av fönster tittade paret på gamla bilder av byggnaden för att välja spröjs som efterliknade originalen. De valde sedan fönster från Snickarglädje i Vadstena, ett företag som tillverkar nya varianter i äldre stil.
– Lokalt har varit ett ledord för oss när vi renoverat, och visionen har varit att åstadkomma en lantlig och varm känsla.
Lindö Kök, ett lokalt snickeri i Boxholm, har platsbyggt köksinredningen efter parets önskemål. Det visade sig dock bli en utmaning då varken golv, väggar eller tak är raka i huset. Nivåskillnaden i köket är närmare sex centimeter vilket resulterade i att montören var tvungen att göra speciallösningar för att få till ett bra resultat. Köket har efter renoveringen kommit att bli husets hjärta och Viktorias favoritrum.
– Jag har många minnen härifrån som barn. Hur farmor stod och bakade, alla luncher med farmor och farfar och framför allt jordgubbskrämen som serverades efteråt.
Inspirationen till uppfräschningen och de interiöra valen har Viktoria i första hand funnit i gamla bilder på släktgården. Det har varit viktigt för henne att ta fram gömda utmärkande attribut, exempelvis spegeldörrar som varit igenspikade med masonitskivor, samt att låta föremål som länge funnits i byggnaden ha en fortsatt given plats i huset. Kökets ena vägg pryds av en så kallad sillalåda, ett fantastiskt väggur från 1700-talets mitt med ursprung från Amerika. Modellen spreds i vårt land bland annat genom emigranter som återvände hem. Just detta ur har hängt i husets kök sedan 1922 då det ropades in på auktion i en närliggande by.
– Jag älskar gamla föremål med historia! Vi har även en kryddhylla som jag fann på övervåningen när vi städade. Jag kände igen den från gamla bilder där jag sett den hänga på köksväggen, så det kändes som en självklarhet att den åter skulle få en plats där. Den passar dessutom väldigt bra in med färgen på det nya köket, ler Viktoria.
LÄS MER: Från ruckel till drömhus – så har Johan och Angus lyckats förvandla 1800-talshuset
LÄS MER: Emelie och Cristoffer gav gamla släktgården nytt liv i lantlig stil