Victoria julpyntar med loppisfynd och gröna växter

Victoria serverar värmande te på altanen mot trädgården i muggar från keramikern Therese Hagström Olsson.

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

1 av 4: Victoria serverar värmande te på altanen mot trädgården i muggar från keramikern Therese Hagström Olsson.

Urnorna kommer från På pall och korgarna från Zetas handelsträdgård. I korgarna finns ris, mossa, äpplen och kottar från den närliggande skogen. Zinkbaljan är ett loppisfynd.

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

2 av 4: Urnorna kommer från På pall och korgarna från Zetas handelsträdgård. I korgarna finns ris, mossa, äpplen och kottar från den närliggande skogen. Zinkbaljan är ett loppisfynd.

Den härliga kransen på ytterdörren har Victoria gjort. Urnorna kommer från På pall och korgarna från Zetas handelsträdgård. I korgarna finns ris, mossa, äpplen och kottar från den närliggande skogen.

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

3 av 4: Den härliga kransen på ytterdörren har Victoria gjort. Urnorna kommer från På pall och korgarna från Zetas handelsträdgård. I korgarna finns ris, mossa, äpplen och kottar från den närliggande skogen.

Victoria och Johans hus i en vintrig frostskrud.

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

4 av 4: Victoria och Johans hus i en vintrig frostskrud.

Nattens frost har bäddat in Victoria och Johans julhem - inne brinner brasan och hemmet är fyllt av julens alla blommor och dofter. Även trädgården har livats upp med vackra detaljer och saker som fångar blicken.

Andra har också läst

Hemma hos Victoria och Johan samlas gärna vänner och familj och delar julens traditioner, pysslar och lagar mat. Naturen plockas in och om Victoria får välja har hon helst en sekatör i handen och är i full gång med att ta hand om trädgården eller det hon tagit in.

Hemma hos Victoria & Johan

Här bor: Victoria Andreasson och Johan Wallén.

Var: I Kullavik söder om Göteborg.

Gör: Victoria är projektledare och Johan är trader på ett handelshus i Göteborg.

Huset: Huset är byggt 1945 och är på cirka 180 kvadratmeter. Tomten är cirka 2 000 kvadratmeter. 

LÄS MER: Ernst: Här är mina bästa tips för en stressfri & mysig jul 

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Den härliga kransen på ytterdörren har Victoria gjort. Urnorna kommer från På pall och korgarna från Zetas handelsträdgård. I korgarna finns ris, mossa, äpplen och kottar från den närliggande skogen. Zinkbaljan är ett loppisfynd.

Från mitten av november till tjugonde Knut är det jul i Victoria och Johans charmiga hus i Kullavik söder om Göteborg. Flytten gick från lägenhet i Göteborg för drygt ett år sedan och i deras hus från 1945 har de hittat hem. 

Drömmen om hus hade de båda men att det skulle gå så fort och relativt enkelt att hitta drömmen trodde de aldrig. Men ibland ska turen vara på ens sida och att huset som är en tillbyggd sommarstuga var totalrenoverad var givetvis även det en stor fördel. Endast ytskikt har de gjort om inne men på utsidan är den största skillnaden gjord i trädgården - en plats som ligger de båda varmt om hjärtat.

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Matbordet har en snickare specialbyggt till dem och stolarna kommer från Englesson. Lampan från Atmosphere.

 

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Victoria tycker om att duka och under december månad blir det många och olika dukningar i julens teman.

Julpyntar med små granar och vita blommor

Att trädgården och naturen ligger dem varmt om hjärtat syns tydligt i deras julhem, här är det blommor, små granar, ris och arrangemang i varje vrå. Julen hos dem går i grönt och de starka färger vi ibland förknippar med jul ser vi inte mycket av. 

Traditionella tomtar och pynt är även det sällsynt men inget som saknas när allt de gröna bäddar in huset och skapar en omfamnade julstämning. Julblommorna som kommer in är samtliga vita och Victorias topp tre när det gäller julblommor är julros, vit amaryllis och vita hyacinter.

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Köksön kommer från Ikea och har fått en toppskiva av samma snickare som tillverkade matbordet. Ovanför lampa från Ljusspecialisten i Kungsbacka. Adventsljusstake med blockljus och kuddmossa på ett fat.

Från mitten av november börjar jag göra kransar och stilleben ute av bland annat äpplen, ris och grenar, halmen hämtas hos en lokal bonde, säger Victoria. Belysningen på utsidan ska också sättas upp och den gör stor skillnad och är lika efterlängtad varje år, fortsätter hon.

Så mycket som möjligt plockar Victoria in från trädgården och allra vackrast tycker hon är när växterna står i knopp. När hyacinterna slår ut och börjar dofta åker de ut och blir en del av ett stilleben eller plantering ute i stället. Naturens detaljer kan vi hitta i allt från en grankvist på ett paket under granen till bordsdekorationer eller kottar som bildar ett stilleben.

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Kottarna i en loppisfyndad glaskupa bildar ett vackert stilleben.

 

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Kransen av enris har Victoria gjort. På det loppisfyndade bordet som efter att ha stått på mormors vind i säkert 20 år nu har fått en fin plats framför murstocken en härlig bukett med amaryllis och eukalyptus i vas från Inspirera i Särö.

Granen är det sista som kommer in innan jul och numera är det en kungsgran. De andra växterna mår bättre av kungsgranarna och det är det som avgjort vilken gran de har.

– Visst saknar vi doften från en rödgran men när vi såg hur dåligt växterna mådde även om vi flyttade de mest känsliga så var valet enkelt, säger Victoria. Myrten till exempel tappade alla sina blad och kan fortfarande tappa lite men inte alls på samma sätt, fortsätter hon.

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

På matbordet vas från Artilleriet, ekollonvaser från Svenskt tenn och bricka i trä från Haga hem.

Traditionerna är många i båda deras familjer och just julen förknippas mycket med umgänge med släkt och vänner. Samlas de inte för att bygga pepparkakshus med Victorias familj så är det kanske glöggmys med vänner eller besök på en julmarknad med Johans familj. 

Julen har alltid varit Victoria kär och är viktig för henne. Johan tycker även han om julen men är inte lika flink i fingrarna när det kommer till allt pyssel som hör julen till. Däremot är det han som ritar och planerar hur årets pepparkakshus ska se ut och är den som oftast står bland grytorna i köket.

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Kungsgranen har många minnen från julmarknader, ärvda julkulor och minnen från Johan och Victorias familjer.

 

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Fåtöljerna är ärvda, soffbord från Rum 21, taklampa House doctor och matta från Tell me more.

Julbak, pepparkakshus och julmat mycket är det som görs i deras kök. Julen står för gemenskap och att hänga vid köksön, prata och mysa med familj och vänner är något de ofta och gärna gör. Just bygget av pepparkakshuset är en prestigefylld tradition inom Victorias familj. Där gör varje par ett eget hus och sedan är det omröstning och allt tas på stort allvar. Det som började med enkla hus är i dag mer av arkitektonisk karaktär. 

När vi besöker dem har husen inte byggts än, men givetvis är vi mycket nyfikna på vad detta kommer bli. Även Johans familj har en tradition som innefattar bakning och gemenskap och det är det stora julbaket. Då bakas kakor av alla de slag och med sig hem får alla någon av de kakor som bakats.

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Under granen finns många vackra paket. Vaxpapper från Granit och snören från Lagerhaus. Julkulan kommer från en av många julmarknader de besökt.

Paketen som ligger vackra under granen läggs det ner mycket tanke på. Här slås alla paket in själva och det med stor omsorg. Vackra papper, band och gärna en detalj från naturen gör dem alla unika. Förutom att de är vackra så är det även rim på allt och vissa av paketen går till den traditionella julklappsleken.

– Även om en julklapp slagits in i en butik så gör jag om det och vill sätta min prägel på det, säger Victoria med ett leende. 

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Stort intresse för loppisar och antikaffärer

I granen samsas loppisfynd med minnen från olika julmarknader och arv från familjen. En mix men ändå noga utvald och med en tanke om att allt ska hänga ihop. 

Intresset för inredning har alltid funnits och jakten efter de rätta detaljerna finns ständigt. Att besöka loppisar, antikaffärer och plantskolor sker i princip varje vecka och har blivit ett gemensamt intresse. Ibland är det små detaljer andra gånger krävs släpkärra för att få hem allt och på de lokala ställena är de välkända ansikten. 

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

På altanen framför huset samsas lådor hittade på olika loppisar och bildar en vintrig installation.

Något som ofta följer med hem är gamla lådor, korgar och krukor och beroende på årstid har de sina funktioner. Till julen fylls lådor och korgar med allt från äpplen till ris av alla de slag eller blir de kanske en kruka till en liten gran. Många detaljer hittar vi på framsidan, altanen och trappan och att våga ha saker ute även om det regnar, är kallt eller snö gör att det blir en ombonad och hemtrevlig känsla även på utsidan. 

En trädgård som många gånger känns kal och tråkig när vintern kommer livas upp med vackra detaljer och saker som fångar blicken som här hemma hos Victoria och Johan.

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Drömmar finns det givetvis även om huset är precis som de vill och högst på önskelistan samsas växthus med drömmen om en egen keramikateljé. Idag har ingen av dem ett kreativt yrke men på i alla fall Victorias önskelista står även det. Att få möjligheten att jobba med växterna, blommorna och allt det gröna är kanske det hon önskar allra mest av tomten.

Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

På altanen teakbord från Mio och stolar från Ikea. Äpplena är deras egna och ska göras mos av, i andra lådan brysselkål och genar. Lådor från loppis. Lyktorna på bordet kommer från Åhléns.

 

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande