1 av 3: Victoria och barnen njuter av lite glöggmys framför julkalendern. Foto: Carina Olander
2 av 3: På gången fram till huset i Åsa brinner marschaller. Grindstolparna och gatstenarna av Bohusgranit kommer från en lokal stenhuggare. Foto: CARINA OLANDER
3 av 3

Victoria firar traditionsenlig jul i tre dagar – på tre olika sätt

En dag med svenska traditioner, en dag med engelska och en dag med polska. Hemma hos Victoria och Jack i villan i Halland är julen full av glada upptåg och nygamla sedvänjor.

Det är en kall vinterdag ett par dagar före jul. Naturen är vackert frostnupen, frost­kristallerna glittrar i solen. Redan på håll ser man att familjen Oderland älskar jul. På gången fram till huset brinner välkomnande marschaller. Entrén är dekorerad med granar på var sin sida av den pampiga pardörren som är smyckad med två rustika kransar upphängda i ett vackert band.

Glöggdoften sprider sig inne i huset där Victoria dukat upp i familjens vardagsrum. När pepparkaksbaket som varit i gång hela morgonen är klart, kryper barnen upp i soffan intill brasan och börja knapra på kakorna.

Marschaller lyser längs gången fram till huset. Foto: CARINA OLANDER

Hemma hos familjen Oderland

Här bor: Victoria och Jack Oderland med barnen Sebastian, Josephine, Alexander och Benjamin.

Gör: Victoria och Jack äger och driver Oderland webbhotell.

Var: I Åsa nära havet i Halland.

Bor: Villa, 182 kvm, byggd 2004.

Instagram: @simple.slow.living

Victoria älskar traditionerna

– Jag är ju svenskengelsk och min man är från Polen och genom åren har vi skapat oss egna traditioner från tre länder. På julafton firar vi hemma hos oss med storfamiljen, mor- och farföräldrar, syskon, kusiner, mostrar och morbröder. Det blir Kalle Anka, glöggmys och gammaldags svenskt julbord med dopp i grytan och den pyttelilla men traditionsenliga snapsen, eller doppesupen som min farfar alltid kallade den. Enligt den polska traditionen äter vi inte förrän första stjärnan tänds på himlen. Vi bryter sedan ett oblat, ett slags tunt nattvardsbröd och önskar varandra god jul och allt gott. Vi skänker också en tanke till alla som inte kan vara med oss runt bordet. Sedan tänder vi tomteblossen på de röda kulljusstakarna på bordet, och sjunger ”Nu är det jul igen”, med dunder och brak.

Victoria älskar själv traditionerna. I princip allt familjen gör inför jul baseras på familjens olika traditioner. Dagen före första advent hänger hon upp en kalender med ett paket till varje barn, varje dag fram till julafton.

Hela storfamiljen samlas i vardagsrummet på julafton. De små barnen brukar ivrigt springa runt och kika efter tomten i alla fönster. De randiga kuddarna är sydda av gamla mjölsäckar. Bord, Artwood. Adventsstjärnor, PR Home. Foto: CARINA OLANDER
Till jul står alltid barnens pepparkakshus på första parkett på skänken i matsalen. Vid tolvslaget på nyår slås de sönder och bitarna äts upp. Victoria och Jack har hållit sig till samma vita möbelserie sedan de köpte sina första matsalsmöbler för 19 år sedan. Möbler Wilma, Lundbergs möbler. Foto: CARINA OLANDER

Satte in annons om att de letade tomt

Trots att huset är nybyggt håller det sig ändå med en egen liten gårdstomte, Knut. Familjen har aldrig sett honom, men de har sett hans pyttesmå fotspår när han flyttar in varje december.

– Vår lille tomte skickar små brev till barnen, busar och ger dem uppdrag. Det roligaste buset i år var när han hade målat mustasch och glasögon på mig medan jag sov. Barnen kiknade av skratt på morgonen när de såg mig, berättar Victoria.

Vi satte in en annons om att vi sökte en tomt i tidningen, så som man ju gjorde förr i tiden. Och vi fick otroligt nog napp direkt.

Familjens hus, byggt i lösvirke, har Victoria själv ritat för att kunna förverkliga de drömmar hon och maken Jack haft genom åren. Paret har fått inspiration från både herrgårdar och Hallandslängor när de utformade sitt hem.

– Sommaren 2002 var vi här i Åsa och badade och blev helt förälskade i byn. Vi satte in en annons om att vi sökte en tomt i tidningen, så som man ju gjorde förr i tiden. Och vi fick otroligt nog napp direkt, berättar Victoria.

Victoria förser även fåglarna med julmat från kärvar och ätbart julpynt. Vantar från Öjbro vantfabrik, köpa på Liseberg julmarknad. Foto: CARINA OLANDER
Dottern Josephine älskar att baka och har dekorerat charmiga Rudolf- och snöflingekakor. Foto: CARINA OLANDER

Byggde ut och byggde om huset när familjen växte

När huset två år senare stod inflyttningsklart hade Victoria och Jack två barn. När familjen efter ett par år växte med ytterligare två barn valde de att bygga ut och bygga om huset.

– Återigen satte jag mig vid skissblocket. Jag började med att sudda ut alla innerväggar och rita om. När skissen och bygglovet var i hamn satte vi i gång. Vi byggde ett par väggar själva och sedan anlitade vi även snickare som gjorde de svåra bitarna, säger Victoria.

När de flyttade på köket insåg de att det inte låg något golv under skåpen.

– Så vi fick lägga om alla golv. Det var inte medräknat i budgeten från början. Vi återanvände så mycket material vi kunde, som dörrar och lister och spåren efter våra gamla väggar syns i taket. Vi vill att husets historia ska synas och bevaras, säger Victoria.

Ljuskronan har Victoria ärvt av sin farmor och farfar. Till jul pyntar hon den med buxbom och långa antikljus och hänger den över matbordet. Foto: CARINA OLANDER
Julklappar framför brasan. Familjen ger gärna upplevelser till varandra, men slår alltid in överraskningen i ett paket. Adventsljusstaken i tenn, Munka Sweden. Foto: CARINA OLANDER
Julservisen, från Gustavsberg, är ett kärt barndomsminne för Victoria. Hennes föräldrar och farföräldrar hade samma servis. Linnehanddukarna är antingen ärvda eller köpa på loppmarknad. Foto: CARINA OLANDER

Julpyntet består av minnen

Hela huset står i julskrud till första advent, det är nu det verkligen börjar för familjen Oderland.

– Julpyntet som plockas fram år efter år är vackra minnen. Barndomsminnen, ärvda saker och barnens små alster som de gjort genom åren. Små söta, sneda tomtar som är ack så charmiga, säger Victoria.

För att det inte ska bli allt för rörigt får de stå i vitrinskåpen i köket.

– På så sätt så ser man dem, men det upplevs inte som en massa småsaker, säger Victoria.

För att få in alla de olika ländernas jultraditioner börjar familjen redan på julaftonsmorgonen med att tända stearinljus runtom i huset och äta risgrynsgröt framför jul­kalendern. På eftermiddagen får alla njuta av ett dignande julbord med klassiska svenska julrätter.

– Efteråt blir det långdans genom huset. Barnen väntar och väntar på tomten. Till slut är det någon som ser hans lykta i mörkret utanför fönstret. Då blir det liv i luckan, äntligen!

Barnen fyller gärna griffeltavlan över köksbänken med budskap. En grötskål är ett måste i familjens traditioner. Skål, Pillivuyt. Foto: CARINA OLANDER
Att baka pepparkakor är ett måste varje jul. Familjen gör både pepparkakshus och småkakor, alla ska dessutom glaseras. Foto: CARINA OLANDER
På skänken står en liten gran som är dekorerad med julgranspynt, mestadels gjort av barnen. Foto: CARINA OLANDER

På juldagen firas engelsk jul

Det är bara barnen som får julklappar, de vuxna gör julklappsleken. Det brukar gå hett till med många skratt!

Senare på kvällen börjar den engelska julen. Barnen hänger upp sina julstrumpor på sänggavlarna, öppnar luckan till eldstaden och ställer fram ett glas mjölk och några kakor till Santa Claus.

– På morgonen vaknar minstingarna alltid först och känner efter om strumpan är fylld med prasslande julklappar. På juldagen firar vi engelsk jul hos mormor och morfar. Vi skålar i sherry för ”absent friends and family” och önskar varandra A Merry Christmas. Det blir kalkonmiddag med Yorkshire puddings, stuffing, Christmas pudding och Christmas crackers.

På annandagen firar familjen polsk jul. Då samlas hela storfamiljen hos farmor och farfar och äter klassisk polsk julmat som rödbetssoppa, piroger, fisk och bigos, en polsk surkålsgryta.

– Vi älskar vår jul som vi firar i dagarna tre, säger Victoria.

Artikeln är publicerad 2019.

LÄS MER: Olivias jula 1800-talsgård – som en riktig ”Änglagård” 

LÄS MER: Så skapade Sarah ett lantligt julhem i nybyggda huset

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!