Det gula huset i Lysekil. Foto: CARINA OLANDER

Vännerna köpte författarbostaden ihop – magisk utsikt från glasverandan

Med utsikt över havet i Lysekil ligger Gula villan, som knappt renoverats sedan den byggdes 1897. Här har Åsa och Bettina med familjer blåst nytt liv i sekelskiftesromantiken. ”Det är bara att lyssna på huset, så finns all inspiration där”, säger Åsa.

Johanna Flyckt Gashi

Bästa vännerna Åsa och Bettina hade båda beundrat och gått och drömt om det vackra gula huset alldeles intill vattnet i Lysekil. Villan tronar lite på en höjd med underbar havsutsikt och det är bara några få steg till ett dopp i havet.

– Och vem vill inte äga ett hus med verandor och torn?, säger Åsa och ler.

Hon och Bettina startade sitt första Bed and Breakfast i Lysekil på 1990-talet och sedan dess har deras verksamhet bara växt. Nu kan de båda kalla sig för ”direktörskor” för Strandflickorna Hotell & Konferens. Gula villan ligger nära deras andra hotellfastigheter och när den blev till salu tvekade de inte att köpa det gemensamt.

– Dels som ett fritidsboende för oss och våra familjer, men vi ville även ha möjlighet att hyra ut rum till andra.

HEMMA HOS FAMILJERNA NILSSON & SALESJÖ

Här bor: Åsa Nilsson, 53, med familjen Mikael, 57, Ebba, 19, och Agnes, 22. Bettina Salesjö, 54, med familjen Ronny, 51, Olivia, 17, Axel, 15, Ebba, 17, och Oliver, 12.

Gör: Åsa och Bettina driver Strandflickorna Hotell & Konferens. Både Mikael och Ronny är brandmän.

Var: Lysekil på västkusten.

Huset: Gula villan, ett sommarhus byggt 1897, som genomgått en stor renovering. Familjerna har tagit hjälp av Byggfirman Amitus Bygg, byggmästare Terence Karlsson och arkitekten Annika Havstam.

Instagram: @strandflickorna

"Det var som att tiden stått stilla när vi kom hit", säger Åsa om Gula villan. Foto: CARINA OLANDER
Den anrika Gula villan i Lysekil ligger på en höjd med utsikt över havet. Foto: CARINA OLANDER

Det första intrycket av Gula villan är verkligen en resa i tiden till förra sekelskiftets glada dagar med vackra punschverandor, vajande flaggor, och frasiga kjolar. En dröm om svensk sommar vid havet, när den är som bäst.

– Mycket av originaldetaljerna fanns kvar, det enda som moderniserats sedan huset byggdes 1897 var kök och badrum. Ett himmelrike för oss ruin- och sekelskiftesromantiker!, säger Åsa.

Det stora köket är modernt med en bibehållen sekelskifteskänsla. Köksön är g jord av stommar från Ikea med lådfronter på ena sidan och skåp på andra. Bänkskivan är klädd med zinkplåt från ett lokalt plåtslageri. Barstolar, Ellos. Lampa, Lysekils Antik & kuriosa. "Jag såg en liknande för många år sedan och blev blixtförälskad", berättar Åsa. Foto: CARINA OLANDER
Tallrikshyllan har Bettinas händiga pappa snickrat efter Åsas ritningar. Foto: CARINA OLANDER
Köket är modernt men har en tydlig sekelskiftesprägel. Den lilla fina miniatyrmodellen av Gula villan står i köket. "Den är gjord av herr Eliasson som gjort flera miniatyrer av Lysekils vackra hus, till exempel Svarta Villan och Curmans hus. Axel som sålde huset till oss tyckte den tillhörde huset", berättar Åsa. Taklampa, Sekelskifte.se. Spis, Lofra. Foto: CARINA OLANDER

Bettina var lite mer klarsynt och realistisk och såg allt jobb framför sig.

– När vi insåg att vi kunde använda huset privat och samtidigt komplettera våra andra hotellfastigheter genom den fina samlingssalen i huset, så kände vi att vi vågade slå till.

Men husets skick var relativt dåligt. 

– Det hade inte gjorts mycket sedan 1897, förutom installation av kök och badrum. Fasad och fönster byttes någon gång på 1980-talet, men även dessa var i dåligt skick. Det fanns ingen vinterisolering och huset värmdes upp av direktverkande el. Det var mycket som behövde göras.

Hallen är tidstypiskt inredd med pärlspont. Hatthängaren är tillverkad av Bettinas pappa Åke. Tapet, Chrysanthemum, Morris & Co. Foto: CARINA OLANDER
"Den handmålade kolonnpiedestalen är en riktig kioskvältare i min värld. Ni vet när man får pirr i kroppen och bara måste hinna köpa den innan någon annan hinner före", säger Åsa. Foto: CARINA OLANDER
Soffa, Ikea. Franska fåtöljer, Antik-Harrys Uddevalla. Soffbord, loppis. Porträtt av Oscar II, Lysekils Auktionsbyrå. Golvlampa, loppisfynd med egenhändigt gjord skärm. Foto: CARINA OLANDER

Villan är ursprungligen byggd för författarinnan Henrika Widmark, vice sekreterare i Sällskapet Nya Idun 18941904. Hon umgicks flitigt med dåtidens kvinnosakskämpar, som Karolina Widerström och Ellen Key, och var på sin tid drivande i jämställdhetsfrågor. Hon gifte sig aldrig och bestämde själv över vad hon ville göra i sitt liv, vilket var en bedrift i en tid som var allt annat än jämställd för kvinnan.

– Vi köpte huset den åttonde mars 2019, på självaste internationella kvinnodagen. Det måste ha varit menat tror vi allt, säger Åsa.

Det känns ibland som om jag levt ett tidigare liv på 1800-talet, allt här känns så självklart för mig.

Sedan började nio månader av funderingar och planering. 

– I december 2019 startade vi renoveringen. Det är ingen jättestor villa och vi ville inte ändra för mycket i planlösningen, då kan man mista husets själ. Det får man akta sig för när man renoverar. Vi har sparat på alla detaljer så långt vi bara har kunnat.

Men nya balkonger har tillkommit, och huset har byggts ut, så att stora salen och köket blivit större. Rör- och eldragningar är nya och det finns bergvärme och nya radiatorer i hela huset. På övervåningen har två rum blivit tre, alla med tvättmöjligheter.

– Det är skönt att ha flera badrum när vi är så många här ibland. Det har verkligen blivit en mötesplats för oss alla här. När vi är i huset finns det inget som måste göras, allt är klart nu, och man kan bara njuta av huset och närheten till havet, säger Åsa.

I matsalens burspråk står ett stort matbord med bästa utsikten. Linneduk, Mix, Lysekil. Stolar, Blocket. Taklampa, Antik-Harrys i Uddevalla. "Så roligt när man hittar udda gamla lampor. Den här är vansinnigt vacker, tycker jag", säger Åsa. Mindre taklampa, Auctionnet. Piedestaler, Lysekils Auktionsbyrå. Foto: CARINA OLANDER
Det som ser ut som väggmålning i sovrummet på övervåningen är i själva verket en tapet, från franska Annanbo. Fransk mässingssäng, Antik-Harrys i Uddevalla. Överkast, Greta, Ellos. Kuddar, Mio. "Taklampan är köpt av en Lysekilsbo, mitt hjärta klappade lite extra när jag såg de fina mönstrade muslinglasen", säger Åsa. Foto: CARINA OLANDER
Badrummet har en fin sekelskiftesatmosfär med sina höga fönster. Foto: CARINA OLANDER

Det har varit ett stort renoveringsprojekt och förutom att Åsa och Bettina fått hjälp av byggfirmans Amitus Bygg har de också arbetat tillsammans med arkitekten Annika Havstam från Lysekil.

– Hon har en fingertoppskänsla när det gäller proportioner på gamla hus, och har varit duktig på att omvandla våra idéer till verklighet. Givetvis har vi sett filmen ”Fanny och Alexander” och serien ”Fröken Frimans krig” ett antal gånger. Vi har detaljstuderat köksinredning, färgval och möbelstilar. Det känns ibland som om jag levt ett tidigare liv på 1800-talet, allt här känns så självklart för mig, säger Åsa.

Men genom hela renoveringen är det själva Gula villan från 1897 som gett dem mest inspiration.

– Det är bara till att lyssna på huset, så finns allt där. Här serveras hallon- och cheesecakebrownie och citron- och vallmokaka. Servisen är fyndad på loppis. ”De kostar ju ingenting och kan användas både till kaffe, desserter och små söta ljushållare. Tunt fint porslin är så gott att dricka ur”, säger Åsa.

I ett av sovrummen på övervåningen har Åsa och Bettina ställt in ett gammalt badkar i koppar. Tapet, In bloom, Boråstapeter. Kopparbadkar, Qvesarum byggnadsvård. Överkast i sammet, Greta, Ellos. Foto: CARINA OLANDER
Utsikten är oslagbar från uteplatsen där man njuter av morgonkaffe eller middag. Bettinas pappa har snickrat borden av gamla symaskinsunderreden som fyndats på loppis för en tjuga. Foto: CARINA OLANDER
I trädgården står en fransk järnsäng som soffa som Bettina och Åsa fyndat på Blocket. Foto: CARINA OLANDER