Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Ulrika hittade drömhuset i Danmark – en murmästarvilla från 1951

”Det bästa med vårt hus måste vara den fantastiska utsikten över Öresund, och så klart då närheten till havet”, säger Ulrika.

Foto: JONAS LUNDBERG

1 av 5

Familjens hus är en typisk dansk murmästarvilla med stor träterrass i söder.

Foto: JONAS LUNDBERG

2 av 5

Tavelväggen är en blandning av plansch från det danska museet Louisiana, porträtt som Thomas gammelmorfar har målat och bilder från Desenio.

Foto: JONAS LUNDBERG

3 av 5

Matrumsstolar från Ilva och bordet är köpt på DBA. Lampan har Thomas farmor haft.

Foto: JONAS LUNDBERG

4 av 5

Köket är charmigt lantligt och typiskt med danska mått där man oftast inte har köksbordet i köket, utan är mer som ett arbetskök. Ikea-kök med kylskåp från italienska Gorenje. Kaklet har paret köpt och fraktat hem från Sicilien. Industrilampa, DBA.

Foto: JONAS LUNDBERG

5 av 5

För tio år sedan hitta Ulrika och Thomas den charmiga murmästarvillan i Helsingör. Ett hus som Ulrika drömt om att få bo i.

– Det bästa med vårt hus måste vara den fantastiska utsikten över Öresund, och så klart då närheten till havet. Att huset dessutom är rödteglat med vita fönster är ett plus, då jag drömde om att bo i ett sådant hus när jag bodde i Sverige.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Ulrika tycker mycket om inredning, och har inrett sitt hem med vackra möbler och ting som hon och mannen köpt på resor de gjort. Basen är vintage med en mix av bohemisk och industriell stil, som blandas med moderna inslag.

Inredning har varit Ulrikas största intresse sedan hon var liten. Hon älskar att ändra om, gärna efter årstiderna.

– Stilen har ändrats något sedan jag flyttade till Danmark och har blivit lite mer modern. Jag slukar inredningstidningar och får inspiration från både ­Instagram och Pinterest. Men jag försöker att inte gå efter trenderna utan håller gärna på min egen stil och går på magkänslan, då jag tycker att det är det som gör ett hem personligt. Möbler hittar jag ofta på ”Den blå avis”, som är Danmarks motsvarighet till Blocket. Jag tycker att utbudet är fantastiskt och har gjort massor av fynd till en billig peng, säger Ulrika.

Hemma hos Ulrika & Thomas

Här bor: Ulrika, 45, Thomas, 46, och Alma, 8. Ulrikas dotter Linn, 20, har flyttat hemifrån.

Bor: I en murmästarvilla på 120 kvm + källare från 1951 i Helsingör, Danmark. Ulrika och Linn bodde tidigare i Trelleborg. 

Yrke: Ulrika är butikschef och dekoratör hos Søstrene Grene, Thomas är rektor på en skola.

Instagram: @a_nordic_story

LÄS MER: 12 instagrammare du måste följa om du gillar inredning

Ulrika och Thomas hittade soffbordet i grannens container när de renoverade. Då var det ett skrivbord, men Ulrika kapade benen och målade underredet svart. Tavlan kommer från en resa till Kuba som paret gjorde för ett tag sedan.

Foto: JONAS LUNDBERG

Höstbukett i urna från Magasin i Köpenhamn.

Foto: JONAS LUNDBERG

Flyttade till Danmark och letade hus i Helsingör

När Ulrika träffade Thomas flyttade hon och dottern Linn till Danmark och de började de leta hus tillsammans i Helsingör. De tittade på en hel del hus innan de till slut fann den charmiga murarmästarvillan, som de nu till sommaren haft tio år och som kändes som ämnad för dem. Huset var i fint skick med bland annat nyinstallerad jordvärme och nya fönster och dörrar, men hade ändå stor potential för alla kommande idéer.

– Vi började med att måla om överallt och bytte ut det moderna köket till ett lantligt kök, som då var min stil. Efter hand har vi gått igenom rum för rum igen, då stilen har ändrats. 2016 målade vi om vardagsrum och matrum, gjorde en mörkgrå fondvägg, satte upp nya höga ljusgrå golvlister, slipade och målade golvet vitt. Allt det gjorde vi själva, säger Ulrika.

Tavelväggen är en blandning av plansch från det danska museet Louisiana, porträtt som Thomas gammelmorfar har målat och bilder från Desenio.

Foto: JONAS LUNDBERG

Det svarta gamla pianot är ett smycke för rummet, och har hängt med Ulrika i 20 år. Pianopallen hade Thomas med sig in i boet.

Foto: JONAS LUNDBERG

Ett år senare var det dags för övre plan att få en makeover, och paret anlitade hantverkare som bytte tak och byggde om ovanvåningen. Stora sovrummet fick höga glasvikdörrar ut till en ny balkong med utsikt över Öresund och svenska kusten. Tonårsrummet fick en fönsterkupa och i barnrummet öppnades det upp i nock. De gamla bjälkarna kom fram, och där blev ett stort loft med takfönster. Badrummet från 1951 byttes ut till ett modernt badrum med dusch i stället för badkar, och med golvvärme och marrakech-klinkers.

Bor i klassisk murmästarvilla från 50-talet

Huset är på 120 kvm och är en klassisk murmästarvilla byggd på femtiotalet. Den är belägen på en höjd i Helsingör med fantastisk utsikt ut över en dal och mot havet, där man har Öresund och Ven i blickfånget.

På bottenplan finns hall, badrum, ett mysigt kök i klassiskt danskt utförande med ett arbetskök och matgruppen placerad i ett annat rum. Här drömmer Ulrika om att öppna upp in till vardagsrummet som ligger vägg i vägg och inreda med ett långt matbord där man får plats många runt bordet. Soffgruppen som i nuläget står där får i så fall byta plats med matbordet som är placerat i andra delen av vardagsrummet. Detta är ännu på drömnivå, men Ulrika hoppas på att Thomas så småningom nappar på hennes idé.

Korgstolen med tillhörande pall är köpta hos Danska Idémöbler. Kuddar, The Travelling Band.

Foto: JONAS LUNDBERG

Skrivbordet är en av favoritmöblerna, köpt på Myrorna i Malmö för många år sedan. Stolen och lampan kommer från Søstrena Grene, och skrivmaskinen är ett loppisfynd.

Foto: JONAS LUNDBERG

Hittar inredningsinspiration i sociala medier

Ulrika ser inredning som en resa. Hennes inredningsstil har utvecklats genom åren beroende på platser hon bott på, och givetvis inspiration från sociala medier, men hon har inte bytt stil för att följa det senaste utan hennes inredningsstil har utvecklats genom åren. Från början var hon helt inne på fransk brocante, en stil som fick henne och mannen att styra bilen söderut och köpa in vackra gamla vintagemöbler.

– Vi hade tidigare ett garage på tomten som var obrukbart och 2011 byggde vi om det till en liten butik som jag hade öppen på helgerna, där jag sålde vintagesaker. Efter några år och många timmars arbete, bland annat med att hämta varor i Frankrike, bestämde jag mig för att stänga den. Därefter gjorde jag om lokalen till ett ”sommarrum”. Här kan vi i dag njuta av långa middagar när sommarvädret visar sig från en sämre sida. Det är också här jag sitter och är kreativ och gör yoga varje dag. Utanför finns en amerikansk veranda med loungehörna i ena änden och kaféset i andra. Här kan man njuta av sommarkvällarna och se solen gå ner. Vi känner att sommarrummet verkligen tillför det där lilla extra till vårt hus och är ett favoritställe som vi även använder på höst och vinter. Det är oerhört mysigt att tända ljus och sitta där och mysa på höstkvällarna, säger Ulrika.

Parets sovrum är nyrenoverat och tapetserat med William Morris-tapet som fondvägg. Långa sammetsgardiner ger en lyxig känsla. Kuddar från H&M Home och Cozy Living.

Foto: JONAS LUNDBERG

Matrumsstolar från Ilva och bordet är köpt på DBA. Lampan har Thomas farmor haft. Den franska kaminspegeln hittade Ulrika och Thomas på en brocante i Frankrike för ett par år sedan och är ett kärt fynd. Tavlan kommer från danska Norframe.

Foto: JONAS LUNDBERG

Bohemiska och industriella influenser blandas med moderna inslag

I dag kan man helt klart se spår av Ulrikas brocante-era i parets hem, då de gamla möblerna utgör basen i familjens hem. En grund som känns solid och rustik, där bohemiska och industriella influenser blandas med moderna inslag, en mix som ger ett ytterst personligt och trivsamt hem.

– Vi älskar gamla möbler med historia, men blandar gärna upp det med nytt och modernt. Favoritfärgerna är grå, vit och svart med gul som stark accentfärg. Det ska kännas varmt och inbjudande att komma hem till oss, och man ska kunna se att färgerna följer som en röd tråd genom hela huset. Vi blandar gärna in mörka träslag i inredningen för att få en varmare känsla i stilen, säger Ulrika.

Köket är charmigt lantligt och typiskt med danska mått där man oftast inte har köksbordet i köket, utan är mer som ett arbetskök. Ikea-kök med kylskåp från italienska Gorenje. Kaklet har paret köpt och fraktat hem från Sicilien. Industrilampa, DBA.

Foto: JONAS LUNDBERG

”Jag älskar öppna hyllor i köket och har en önskan om att ta ner alla väggskåp och bara ha hyllor.” Muggar från Imerco och Søstrene Grene.

Foto: JONAS LUNDBERG

– Vi känner oss otroligt nöjda med allt vi har åstadkommit i vårt hus, och känner också att vi närmar oss en gemensam stil som tilltalar oss båda. Det bästa med vårt hus måste vara den fantastiska utsikten över Öresund, och så klart då närheten till havet. Att huset dessutom är rödteglat med vita fönster är ett plus, då jag drömde om att bo i ett sådant hus när jag bodde i Sverige, säger Ulrika.

Parets sovrum är nyrenoverat och tapetserat med William Morris-tapet som fondvägg. Långa sammetsgardiner ger en lyxig känsla. Kuddar från H&M Home och Cozy Living.

Foto: JONAS LUNDBERG

Från Thomas och Ulrikas sovrum har man utsikt över Öresund och Ven. Överkast från Ib Laursen.

Foto: JONAS LUNDBERG

Yngsta dotterns rum med öppet upp i nock, synliga bjälkar och loft. Pinnstolar och gammal Stringhylla från loppis.

Foto: JONAS LUNDBERG

Ulrika har målat sommarrummets golv i grå och vita rutor. Bordet är köpt i en antikaffär i Malmö för 20 år sedan. Kuddar, The Travelling Band.

Foto: JONAS LUNDBERG

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka.