1 AV 3
Huset i Grundvik på Södra Ljusterö är byggt 2014 och 2015 av företaget Sommarnöjen. Mot sjöutsikten är fönstren stora, och mot skogen små.
Foto: MIKAEL LUNDBLAD
2 AV 3
Köket är enkelt och stilrent i vitt och är byggföretaget Sommarnöjens egna. Köksön avskärmar matplatsen från själva köksdelen.
Foto: MIKAEL LUNDBLAD
3 AV 3
Ulrika ute på bryggan med hunden Ture. Brygga och bryggdäck byggdes 2009 av Ingmarsö Sjöentreprenader.
Foto: MIKAEL LUNDBLAD

Ulrika byggde nytt i skärgården – ett semesterparadis i modern stil

Sydvästläge, bilväg ända fram och strålande utsikt över Saxarfjärden. På södra Ljusterö i Stockholms skärgård har Ulrika skapat sig ett semesterparadis för sig och sin familj. 

Isabelle Olander

Det är nu tretton år sedan familjen bestämde sig för att försöka hitta sitt eget sommarboende efter att länge ha delat sommarhus med släkten. På önskelistan stod sjötomt med sydvästläge och möjlighet att nå stället med bil. Och de hade tur, en strandtomt med en liten röd stuga i Grundvik på Ljusterö blev till salu just då. 

– Det första vi föll för var klipporna vid strandkanten och den korta bilvägen, drygt en och en halv timme från Stockholms city, berättar Ulrika. 

Men det blev en tuff budgivning och priset gick upp. 

– Vi höll nästan på att hoppa av, men vi gillade läget så mycket och förstod att det inte kommer ut sådana lägen så ofta. Så vi tog i, och vann till sist, säger Ulrika.

Det finns så många fina detaljer som vi älskar, bland annat de små fönstergluggarna på husets ena långsida. Vi kallar dem 'skottgluggar', då de påminner om sådana gluggar militären har att skjuta igenom.
Terrassräckena på det nybyggda huset är gjorda i glas för att ge maximal utsikt och närhet till naturen. Foto: MIKAEL LUNDBLAD
Utsikten från husets köksö är magnifik. Räckena kring terrassen är av glas för att inte bryta av. Svarta mattallrikar och vita snäckformade tallrikar, båda från Mimou. Glasvas stor, gåva. Glasflaska, House Doctor. Kökshandduk i linne, Iris Hantverk. Skärbräda, Sommarnöjes egna. Foto: MIKAEL LUNDBLAD
Köket är enkelt och stilrent i vitt och är byggföretaget Sommarnöjens egna. Köksön avskärmar matplatsen från själva köksdelen. Matstolar Eames Plastic Side Chair, Svenssons i Lammhult. Matbord i teak från Room. Foto: MIKAEL LUNDBLAD

Hemma hos familjen Nordahl

Här bor: Ulrika Nordahl med man och tre tonåringar, 17 år, 15 år och 13 år. Hunden Ture, en Cockerpoo, blandras mellan cockerspaniel och pudel. Kaninen Atlas. 

Gör: Civilingenjör och löpcoach. Tar hand om familjens fastigheter i Sverige och Spanien.

Var: I Grundvik på Södra Ljusterö norr om Grinda i Stockholms skärgård.

Huset: Nybyggt fritidshus från Sommarnöjen, 110 kvadratmeter, med öppen planlösning och fyra sovrum. Egen avsaltningsanläggning och reningsverk. 

Den lilla röda stugan hade varit i samma släkts ägo sedan man styckade upp tomter här på 1930-talet. 

– Huset var 49 kvadratmeter stort med torrdass och egen brunn. Här bodde hela familjen på somrarna tills vi bestämde oss för att satsa på att bygga ett nytt hus. 

Familjen kontaktade företaget Sommarnöjen som ritade och byggde huset 2014 och 2015. 

– Vi ville ha ett platsbyggt hus, till skillnad mot ett som är byggt med färdiga moduler, det finns så många fina detaljer som vi älskar, bland annat de små fönstergluggarna på husets ena långsida. Vi kallar dem ”skottgluggar”, då de påminner om sådana gluggar militären har att skjuta igenom, säger hon. 

Det nya huset på den västvända tomten har sol hela dagen. De stora fönsterpartierna löper ut mot Saxarfjärden och den öppna planlösningen mellan kök och vardagsrum är en naturlig samlingsplats för hela familjen. Terrassen som löper runt hela huset har ett utskjutande och skyddande tak och blir en förlängning av själva huset tack vare skjutdörrarna.  

Ulrika dukar gärna med sobra färger och naturmaterial som linne framför den fantastiska utsikten över Saxarfjärden. Köksduk och servetter i linne, Himla. Svarta mattallrikar och vita snäckformade tallrikar, Mimou. Glasvas stor, gåva. Glasflaska, House Doctor. Klara dricksglas, Granit. Rökfärgat bubbelglas, Olsson och Jensen. Bestick, Cervera. Foto: MIKAEL LUNDBLAD
Glasvas med bubblor, Mio. Läslampa från Konsthantverk. Lurvig beige fårskinnskudde och mullvadsfärgad sammetskudde från Dis Inredning. Foto: MIKAEL LUNDBLAD
Fåtölj med naturfärgat läder från Colonial Chair, hos Svenssons i Lammhult. Beige våfflat pläd, Jotex. Foto: MIKAEL LUNDBLAD

Ulrika är den inredningsintresserade i familjen och både hon och hennes man gillar moderna klassiker. Till skillnad från många andra har Ulrika och hennes familj valt att ha det bästa i sitt sommarparadis.

Stentrappan från bastun upp till huset är en detalj Ulrika och familjen värdesätter. 

– Den är byggd med stenar från tomten vilket gör den väldigt speciell för oss. Bryggan med bryggdäcket byggdes redan 2009 och har klarat flera isvintrar, säger Ulrika. 

Det bästa med vårt hus är att det ger en fridfull känsla, med den fantastiska utsikten över Saxarfjärden. När vi kommer ut hit lämnar vi all stress i Stockholm.

Hon älskar att bada från den egna bryggan.  

– Det bästa med vårt hus är att det ger en fridfull känsla, med den fantastiska utsikten över Saxarfjärden. När vi kommer ut hit lämnar vi all stress i Stockholm, säger Ulrika.

Familjen har lejt ut det mesta av arbetet med sommarhuset, det enda de gjort själva är att anlägga stranden nere vid bryggan. 

– Vi slipper däremot inte undan att röja sly varje vår, säger Ulrika och menar att det är priset man får betala för att äga en strandtomt.

Materialen i huset och bastun är gediget valda med vitpigmenterade askgolv och öländsk sten i bänkskivorna. Huset är behandlat med järnvitriol för att smälta in i naturen runtomkring. 

Husets stora fönster bjuder in naturen. Soffa från Eilersen, Ekerö Möbler. Fåtölj i naturfärgat läder Colonial Chair, Svenssons i Lammhult. Soffbord, Room. Beige våfflad pläd, Jotex. Kuddar, Dis Inredning. Läslampa från Konsthantverk. Glasvas med smal hals, House Doctor. Vas med bubblor, Mio. Foto: MIKAEL LUNDBLAD
Bastustugan nere vid vattnet. Foto: MIKAEL LUNDBLAD
Trappan upp till huset är delvis gjord av stenar från familjens tomt. Företaget Urgranit har byggt stentrappan. Foto: MIKAEL LUNDBLAD

 

Den stora naturtomten har två nivåer – klippor och strand nere vid sjön och gräsmatta med hallon och blåbär uppe vid huset. I det gamla sommarstugeområde från 1930-talet finns många grusvägar, vackra små vikar och skog med blåbär och svamp. I Linanäs på Ljusterö finns både tennis- och golfbana och på fotbollsplanen 200 meter från huset firas gemensam midsommar med grannarna. 

– Det är fantastiskt att det finns så mycket att göra här. Våra tonårsbarn vill inte bara vara hemma, även om vi faktiskt oftast är det, säger Ulrika.

Hon kunde inte vara mer nöjd med sitt sommarboende. Det enda de i efterhand ångrar är att de inte planerade in ett separat tv-rum och gästrum, så att man kan sitta i vardagsrummet och prata och läsa, medan andra samtidigt tittar på tv.  

Tänk på förvaringsmöjligheter. Bygg gediget och med beständiga material som åldras vackert.

De råd de skulle ge andra som går i nybyggtartankar är att prioritera tomtens läge, den går aldrig att ändra. 

– Tänk på förvaringsmöjligheter. Bygg gediget och med beständiga material som åldras vackert. Involvera hela familjen och skissa tillsammans på hur huset ska användas. Och framför allt, ta god tid på er innan ni bestämmer er. Vi ändrade oss flera gånger under vägen, först tänkte vi bygga ut vår 1930-talsstuga, men det blev för mycket kompromisser. Dessutom visste vi inte hur skicket var. 

Att de bestämde sig för att bygga nytt i stället har de inte ångrat en sekund. 

– Det sista jag och min familj skulle sälja, av det vi äger, är sommarhuset i Grundvik, det betyder jättemycket för hela familjen.

Kaminen i betong är ett blickfång och värmer gott kyliga dagar. Glaslampa i mullvadsfärgat glas från Iittala. Glasvas med smal hals från House Doctor. Soffbord, Room. Glasvas med bubblor, Mio. Foto: MIKAEL LUNDBLAD
En del av fönstren når ner till golvet vilket ger en känsla av närhet till naturen utanför. Stol, Eames Plastic Side Chair/Svenssons i Lammhult, Fårskinnskudde från Dis Inredning. Linnemorgonrock från Hm Home. Vattenglas från Ikea. Foto: MIKAEL LUNDBLAD
Väggarna i föräldrarnas sovrum är klädda med vit liggande råspont. Säng och sänggavel med knappar, från Carpe Diem. Sängkläder, Borås Cotton. Liten träpall som sängbord, Ikea. Fårskinnstofflor, Iris Hantverk. Linnepläd, Himla. Foto: MIKAEL LUNDBLAD
Duschväggen i badrummet är klädd med öländsk kalksten. Badborste och schampo från Iris Hantverk. Liten tvättduk, Granit. Foto: MIKAEL LUNDBLAD
Badrummets väggar är klädda med vit liggande råspont. Foto: MIKAEL LUNDBLAD

 

 

Sommarhusets arbetsplats är placerad på en liten yta i hallen med en väggfast bordskiva och träpallar. Pallar, Artek 60. Röd arbetslampa i metall, AJ, Louis Poulsen. Linnepläd, Himla. Foto: MIKAEL LUNDBLAD
Huset i Grundvik på Södra Ljusterö är byggt 2014 och 2015 av företaget Sommarnöjen. Mot sjöutsikten är fönstren stora, och mot skogen små. Foto: MIKAEL LUNDBLAD

LÄS MER: Anders och Yvette byggde drömhuset med pool – när barnen flyttat ut

LÄS MER: Bygg ut utan bygglov: Guide till 12 attefallshus i olika stil och prisklass