1 AV 12
Höstkänsla. Ulla-Britt lägger en sista hand på trädgården innan den går in i vintervila.
Foto: / CARINA OLANDER
2 AV 12
Mysig Veranda. Vyn från punschveranda är storslagen. De höga, ­munblåsta fönstren suddar ut gränsen mellan ute och inne.
Foto: / CARINA OLANDER
3 AV 12
Mor & dotter. Ulla-Britt med dottern Johanna, barnbarnen Thea och Smilla och hunden Molly.
Foto: / CARINA OLANDER
4 AV 12
Lantlig charm. Köket har renoverats i gammal stil med pärlspont på väggarna.
Foto: / CARINA OLANDER
5 AV 12
Vedspis. Den gamla vedspisen ­värmer upp köket. På hösten när Ulla-Britt är i huset ­brukar hon stänga mellan rummen för att behålla ­värmen i köket. När barnen är på besök, öppnar de in till salen och tänder i kakel­ugnen. Och njuter av ­utsikten genom de gamla, vackra munblåsta fönstren.
Foto: / CARINA OLANDER
6 AV 12
Original. Det finns en stillhet i huset, en känsla av förr i tiden. Det riktigt sitter i väggarna.
Foto: / CARINA OLANDER
7 AV 12
Värmer skönt. Den vackra, norska ­gjutjärnskaminen värmer gott. "Det är skönt att gå in och äta mat och värma sig vid brasan när man har varit ute och jobbat i trädgården", säger Ulla-Britt.
Foto: / CARINA OLANDER
8 AV 12
Burspråk. Huset har kvar mycket av sitt ursprung med originalfärgsättning, gamla gedigna möbler och munblåsta ­fönster.
Foto: / CARINA OLANDER
9 AV 12
Salongen. Intill köket ligger salen. Här står en fungerande kakelugn som värmer skönt.
Foto: / CARINA OLANDER
10 AV 12
Läshörna. Ulla-Britt sitter gärna i de sköna läderfåtöljerna i salongen och läser en bok framför elden i kakelugnen.
Foto: / CARINA OLANDER
11 AV 12
Romantiskt. Ett av sovrummen på ­ovanvåningen. Inredningen är gammal och möblerna påminner om svunna tider.
Foto: / CARINA OLANDER
12 AV 12
Tapetserat. På ovanvåningen av huset har Ulla-Britt renoverat ett av sovrummen och ­tapetserat med en vacker, gammaldags tapet.
Foto: / CARINA OLANDER

Ulla-Britt bor i vackra sekelskifteshuset där tiden stått still

Det vackra, gamla huset på Svartön i Strömsund har fått stå så gott som orört, men lever upp när flera generationer flyttar in på sommarhalvåret. När hösten närmar sig börjar Ulla-Britt elda i kaminerna och lugnet lägger sig.

Anna Truelsen

Det är en vacker höstdag. Solen tittar fram bakom molnen. Löven dalar sakta ner från träden efter nattens frost. Träden lyser i rött, gult och grönt. Ulla-Britt och dottern Johanna är ute på Svartön för att göra i ordning huset inför vintern. Det är mycket som ska göras. Trädgården ska ansas, gräset klipps och löven räfsas upp. Ulla-Britts barnbarn Thea och Smilla är också med och leker glatt med Ulla-Britts hund Molly.

 

LÄS OCKSÅ: Gamla lanthandeln från sekelskiftet blev ett drömboende – se bilderna!

Tar sig dit med flotte

Det pampiga sekelskifteshuset ligger ute på Svartön, en ö i Ströms Vattudal i Strömsund i Jämtland. För att ta sig dit använder Ulla-Britt en flotte med utombordare. Flotten kommer väl till pass, det är alltid är mycket saker som ska med, som barnvagnar, blommor, väskor och matkassar. Huset är välbesökt under sommartid, då Ulla-Britts barn och barnbarn gärna kommer och bor på ön.

- Vi längtar alla ut till Svartön och försöker vara här så mycket som möjligt. Det finns ett speciellt lugn här. Det är orört, som om tiden stått still. Vi tycker att det är spännande att vara här, det finns alltid något nytt att upptäcka, säger Ulla-Britt.

Huset ligger uppe på en höjd med punschverandor åt två håll. Från verandorna har man fantastisk utsikt över sjön. Fönstrens höjd medverkar till att gränsen mellan inne och ute försvinner. Träden och vattnet blir som en tavla där man kan se naturens växlingar från första parkett.

- Det är en sådan ro att sitta på punschverandan. Jag kan sitta där i timtal och bara titta ut. Man blir lugn i hela kroppen av att sitta där, säger Ulla-Britt.

Ulla-Britt med dottern Johanna, barnbarnen Thea och Smilla och hunden Molly. Foto: / CARINA OLANDER

Nästan i originalskick

Nedanför huset, alldeles intill vattnet, ligger en paviljong. Här tillbringade familjen de första åren på ön. Det finns ett kök och ett stort allrum, med härlig utsikt över vattnet. Är det lite rått inne eldar man i den vackra, norska gjutjärnskaminen.

Huset är näst intill originalskick. Glasen i de munblåsta fönstren i punschverandorna glittrar i ljuset från solen. Det finns helt klart en känsla av förr i tiden i huset, den riktigt sitter i väggarna.

Huset byggdes år 1885 av en postmästare som använde fastigheten som jordbruk. 1976 kom Ulla-Britt i kontakt med huset för första gången.

- Jag var ute på en båttur med min svåger. Jag såg huset på håll och bad honom att köra intill bryggan. Jag blev helt förälskad i huset. Jag frågade om jag fick köpa det, men det blev aldrig något av det hela. Dels för att jag redan hade ett hus, dels för att priset inte stämde överens med min budget. Sedan den dagen hade jag inget annat hus för ögonen.

 

LÄS OCKSÅ: Mest klickat på Hemnet: 10 hetaste villorna i Stockholm just nu

Jag kände "nu är det min tur"

Huset såldes till några andra, men 1995 gick det ut till försäljning igen.

- Mitt liv såg helt annorlunda ut då, och jag kände att nu är det min tur.

Åren innan Ulla-Britt köpte huset hade det fått stå tomt och öde och blivit ett tillhåll för ungdomar. Många av de gamla originalrutorna var sönderslagna, men tack och lov hade de inte gett sig på något annat i huset.

Köket, som hade moderniserats någon gång under årens lopp, revs ut och väggarna kläddes med pärlspont. Även en kamin av helt fel årgång slängdes ut.

- För mig är det viktigt att inte förstöra orördheten som finns i huset. Därför har kökets utformning fått ta tid, säger Ulla-Britt.

Foto: / CARINA OLANDER

Alla rum pryds av kakelugnar

Intill köket ligger rummen i fil. De används som vardagsrum och matsal. Rummen är möblerade med gamla, vackra och gedigna möbler.

- Sedan jag var barn har jag älskat gamla möbler. Jag har alltid haft ett stort behov av att vårda och visa omsorg. Alla saker jag har bär på en historia, säger Ulla-Britt.

På övervåningen finns sovrummen. Alla rum pryds av en vacker kakelugn, men tyvärr är det bara ett fåtal som går att elda i. Sovrummen har fått en lättare renovering med nya tapeter i tidsenlig stil. Inga snickerier är målade, allt för att bevara husets ursprungsskick.

 

LÄS OCKSÅ:

De inreder 40-talshemmet med egen design– kika in här!

Fula knepet du ska passa dig för under julhandeln på Ullared

Mall of scandinavia – här är butikerna du måste ha koll på

Charmig villa från 1800-talet

Här bor: Ulla-Britt ­Englund.

Var: På Svartön i Ströms ­vattudal i Strömsund i Jämtland.

Huset: Sekelskifteshus byggt 1885 på cirka 280 kvadratmeter med t­illhörande gästhus.