Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hemmet genomsyras av en mustig färgskala som blir en snygg kontrast till de många auktionsfynden där jakaranda, teak och mässing går som en röd tråd. Sofforna i jakaranda med perfekt slitet skinn är tillverkade i Finland och hör till Kalles favoritfynd.
Hemmet genomsyras av en mustig färgskala som blir en snygg kontrast till de många auktionsfynden där jakaranda, teak och mässing går som en röd tråd. Sofforna i jakaranda med perfekt slitet skinn är tillverkade i Finland och hör till Kalles favoritfynd.
Hemmet genomsyras av en mustig färgskala som blir en snygg kontrast till de många auktionsfynden där jakaranda, teak och mässing går som en röd tråd. Sofforna i jakaranda med perfekt slitet skinn är tillverkade i Finland och hör till Kalles favoritfynd.
Hemmet genomsyras av en mustig färgskala som blir en snygg kontrast till de många auktionsfynden där jakaranda, teak och mässing går som en röd tråd. Sofforna i jakaranda med perfekt slitet skinn är tillverkade i Finland och hör till Kalles favoritfynd. Foto: Alice Johansson

Tvåa blev trea – så bor Kalle bland loppis- och retrofynd

Med fingertoppskänsla plöjer Kalle igenom auktionssajter och vintagebutiker, där jakten efter det unika fyndet är hans största drivkraft.

Resultatet har blivit ett retroinspirerande hem som genomsyras av designklassiker i teak, mässing och jakaranda.

Anna Bjelkholm

Kalle har alltid varit intresserad av färg och form, och redan som barn möblerade han om i sitt rum och hittade på egna lösningar. I dag har kreativiteten tagit sig nya uttryck, inte bara i intressent för formgivning, utan även i renoveringen av familjens bostadsrätt på Hisingen i Göteborg. 

Familjens hem ligger på åttonde våningen och har en fantastisk utsikt över både villor och landshövdingehus. Den nyproducerade tvåan i standardutförande har förvandlats till en trerummare med annorlunda planlösning och spännande färgsättning.  

–Jag hade sagt ‘aldrig mer en nyproduktion’, då vi tidigare bott i en nyproducerad lägenhet som kändes både steril och själlös. Men min sambo Madelaine lyckades övertala mig om att gå på visningen, och dagen efter skrev vi kontrakt, skrattar han.

Hemma hos Kalle och Madelaine

Här bor: Kalle, 36, och Madelaine, 37, samt sonen Gillis, 4,5. 

Gör: Kalle jobbar inom reklambranschen och Madelaine inom kommunen.

Var: På Hisingen I Göteborg.

Bor: En nyproducerad bostadsrätt, 65 kvm.

Instagram: @midcenturysweden

Vardagsrummet har delats av med hjälp av en glasvägg för att skapa ytterligare ett sovrum. Foto: Alice Johansson
Det är detaljerna som gör det. Taklampan Semi-Pendel är signerad Claus Bonderup och Torsten Thorup för Fog & Morup 1967, köpt på loppis. Modulljusstake i mässing av okänd formgivare, köpt hos Antikologi. Foto: Alice Johansson
Kubhyllorna Pepita i teak, designade av Nils Jonsson för Hugo Troeds, rymmer spännande föremål, bland annat miniatyrfåtöljen Pernilla 3 av Bruno Mathsson, en byggsats byggd av Kalle själv. Foto: Alice Johansson

Kalle började direkt skissa på hur de kunde sätta sin egen prägel på bostaden. Det första paret gjorde, var att skapa ytterligare ett sovrum genom att dela av vardagsrummet med en halvglasad vägg. 

– Väggen är en spröjsad svartlackad stålstomme med glas som specialtillverkades efter våra ritningar av ett lokalt glasmästeri. Det blev en glasvägg då fönstret i sovrummet var i söderläge och vi ville inte förlora ljusinsläppet till vardagsrummet.

Sakta men säkert ersattes bostadens vita standardutförande med en varm och personlig färgpalett med spännande design och annorlunda loppisfynd. 

– Jag fick ett infall och ville måla vardagsrummet svart, men väl i färghandeln valde jag en mörkgrå färg, som i dagsljus uppfattas som grå men när solen går ner känns som svart.

Barskåpet i jakaranda rymmer ett vackert stilleben av mässingsföremål. Ljusstakar signerade Gunnar Ander samt Hans-Agne Jakobsson. Ishink i form av ett äpple, okänd formgivare, tillverkad i Italien under 1960-talet. Foto: Alice Johansson
I sovrummet står en av Kalles favoritmöbler, Hjertestolen signerad Hans J Wegner för Fritz Hansen, köpt hos Easy Living. Bordet i mahogny är 1930-tal av okänd formgivare.Lampa från Tranås Stilarmatur, köpt på Bukowskis. Foto: Alice Johansson
Sängbord i jakaranda av okänd formgivare, och över hänger lampan T-605 i mässing av Hans-Agne Jakobsson, köpt hos No Name Vintage Shop. Foto: Alice Johansson

Sonen Gillis rum målades i en blågrå nyans och sist ut var parets sovrum som fick en varm rosaröd färg. Det ändrade sovrummets karaktär helt och skapade en fin kontrast mot vardagsrummets mörka väggar tack vare glasväggen.

Den mustiga färgpaletten som råder i hemmet gifter sig fint med de handplockade designklassikerna där material som teak, jakaranda och mässing utgör den röda tråden. 

– Jag är svag för skandinavisk design från 1940-, 50- och 60-talet, där den gemensamma nämnaren är att allt ska ha ålder och helst lite patina. Den enda nytillverkade möbeln i lägenheten är våra sängar, skrattar han.

Kalle gillar det tidlösa formspråket vissa möbler har, samt historien bakom dem. 

– Kvaliteten är högre än dagens nytillverkade möbler och det är kul att skapa ett unikt hem med saker som inte så många andra har. 

I sonen Gillis rum fortsätter rariteterna. Sideboard av Yngve Ekström för Hugo Troeds och bredvid står en soffa signerad Børge Mogensen för Fredericia. Safaristolen är en 2-årspresent till Gillis, ritad och handgjord av Kalle själv. Foto: Alice Johansson

Intresset för teak och retro väcktes då Kalle av en slump sprang på ägarna av retrobutiken Easy Living. 

– Jag hade en tryckerilokal på Holmen som togs över av antikhandlaren Felix som driver Easy Living. Jag fastnade för de möbler som han sålde, mestadels 50- och 60-talsmöbler oftast knutna till en designer, berättar han.

Den första retromöbeln som fick flytta in i hemmet var ett klassiskt Perstorpsbord, följt av några pinnstolar och en Stringhylla. 

– Jag blev mer och mer intresserad och köpte möbler utan att veta vad det var utan gick på känsla, för att i efterhand ta reda på designer och tillverkare. Det blev snabbt en hobby och efter ett tag hade jag fullt med möbler i både vinds- och källarförråd. 

För Kalle är själva jakten den starkaste drivkraften, och han har tappat räkningen på alla möbler som åkt in och ut ur hemmet genom åren. 

– Vår första designmöbel, förutom två röda Sjuanstolar som jag ärvt av morfar, var en Pernilla 69. Den var billig, ranglig och trasig i sitsen, men med ett fårskinn på och dimrad belysning såg den helt okej ut.

Köksbordet i jakaranda är tillverkat i Sverige på 1960-talet av okänd formgivare. Runtom står de klassiska Sjuan- och Myran-stolarna, designade av Arne Jacobsen för Fritz Hansen. Vägghylla Royal System av Poul Cadovius, från Danmark 1948. Foto: Alice Johansson
Teakfaten på bordet är signerade Shigemichi Aomine för N.C.C, 1950-tal från Japan. Foto: Alice Johansson
Garderoben med skjutdörrar i teak är tillverkad i Danmark av okänd formgivare under 1960-talet. Foto: Alice Johansson

Från början räckte det med att möblerna var från 1950-talet och i teak, men sedan växte intresset till att även namnet bakom möbeln hade betydelse. I dag har Kalle samlat på sig otaligt många möbler av såväl kända som okända formgivare, och hemmet är i ständig förändring där saker byter plats eller vandrar vidare till förmån för ett vassare fynd. Just nu är jakten inställd på en tidig variant av Pernilla 3, signerad Bruno Mathsson. 

– Till mina favoriter hör de finska sofforna i jakaranda. Även Hans J Wegners Hjertestol är en kär möbel. Men Finn Juhls Spadestol är nog det sista jag gör mig av med. Både ovanlig modell och ovanligt träslag, så den håller jag hårt i.

Kalle gör merparten av sina fynd på lokala second hand-butiker. Foto: Alice Johansson

Se även: