Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 4
I serien visas det fantastiska hus Helenas rollfigur Grace bor i tillsammans med sin make.
Foto: Skärmavbild TV4
2 AV 4
Helena Bergström i tv-serien ”Bröllop, begravning och dop”.
Foto: LINUS HALLSENIUS / TV4
3 AV 4
I TV4:s miniserie ”Bröllop, begravning och dop” får vi följa nygifta Sunny och Mejas familjer.
Foto: LINUS HALLSENIUS / TV4
4 AV 4
Huset ligger i verkligheten på Ekerö i Stockholm och har en lång och häftig historia. Så här såg det ut innan det renoverades för bara några år sedan.
Foto: EMIL SJÖLANDER FISHEYE FOTO

Tv-husets magiska förvandling till drömvilla

Har du också fascinerats av Helena Bergströms fantastiska hus i populära tv-serien ”Bröllop, begravning och dop”?
Huset som använts för inspelningarna ligger på Ekerö utanför Stockholm och bär på en makalös historia som mödrahem för ogifta kvinnor. De senaste åren har det förvandlats till ett magiskt drömboende.

Angelica Israelsson

Colin Nutleys miniserie ”Bröllop, begravning och dop” på TV4 har blivit en riktig tittarsuccé – med många kända skådespelare som Helena Bergström, Maria Lundqvist, Marie Göranzon, Alexander Karim och Jan Malmsjö. Serien handlar om vigseln mellan Meja, som spelas av Molly Nutley, och Sunny, gestaltad av Angelica Prick, och hur deras familjer flätas samman. Helena Bergström gör rollen som Mejas mamma Grace som bor tillsammans med sin man i ett fantastiskt stort, ljust sekelskifteshus i en vanlig svensk småstad.

”Bröllop, begravning och dop”-huset ligger på Ekerö

Huset som använts för inspelningarna ligger i verkligheten på Ekerö utanför Stockholm och bär på en lång och fantastisk historia. Villan från 1905 på tre plan och källare är ståtlig med både tinnar och torn, sjöutsikt och en stor trädgård. 

LÄS MER: Ödehus och drömgårdar – här är husen alla vill ha just nu 

Helena Bergströms rollfigur Grace utanför den fantastiska sekelskiftesvillan som genomgått en magisk förvandliung de senaste åren Foto: Skärmavbild TV4
Den vackra trädgården med huset i bakgrunden Foto: Skärmavbild TV4

Har återigen fått träfasad

Madeleine Langlet, som växte upp i huset under 70- och 80-talet, berättar att det var ett fantastiskt hus att bo i som barn med närheten till vattnet och de spännande tornrummen att utforska.

LEVA&BO skrev om när hennes familj sålde villan för knappt två år sedan till en barnfamilj som nu renoverat den till toppskick. De gamla eternitplattorna som klädde huset under många årtionden har tagits bort och huset har återställts till sitt ursprungsskick med en vacker träfasad och tidsenliga spröjsade fönster. I serien kan vi se hur insidan blivit ljus och modern – med ett vitt kök i lantlig stil, stora öppna ytor och vitmålade snickerier.

– Det är så kul att se huset på tv. Det har verkligen blivit jättefint nu, säger Madeleine Langlet.

Huset innan det renoverades utvändigt Foto: Emil Sjölandet, Fisheye Foto
Såhär såg köket ut för några år sedan... Foto: Emil Sjölandet, Fisheye Foto
... och så här ser det ut i dag. Foto: Skärmavbild TV4 Play
Interiören innan renoveringen... Foto: Emil Sjölandet, Fisheye Foto
...och efter. Foto: Skärmavbild TV4 Play

Har tillhört RFSU:s grundare Elise Ottesen-Jensen

Det här huset har verkligen gamla anor. På 40-talet drev Elise Ottesen-Jensen, kallad Ottar, född 1886 och skapare av RFSU 1933, ett mödrahem dit gravida och ogifta mammor fick komma. Huset kallades Ottarhuset var kvinnornas räddning och fristad då det på den tiden var ett stort tabu att bli gravid om man var ogift.

LÄS MER: Efter tv-succén Drömmen om slottet: Så lever Agnes och Stefan på slottet 

Själv var Elise ett av 18 barn, född i Norge och dotter till en präst. Anledningen till att hon startade hemmet och RFSU (där hon var ordförande ända fram till 1959) sägs vara att hennes egen syster, som blev gravid vid 16 års ålder, tvingades adoptera bort sitt barn vilket bröt ned henne så pass att hon hamnade på ett hem för psykiskt sjuka, och senare avled.

Den vackra trädgården. Foto: Skärmavbild TV4 Play

LÄS MER: Komikern Annika Andersson: ”Jag har nog den fulaste prylen jag vet”

LÄS MER: Spana in kändisarnas lyxiga drömhus i solen 

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka.