EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Trots ointresse har Annette skapat en magisk trädgård

Annette och Gert har två växthus. Det ena används till att odla olika sorters tomater och gurka och det andra till att plantera om växter men också för förvaring av känsliga växter under vintern.

Foto: SOFI SYKFONT

1 av 3

Den stora trädgården är uppdelad i olika rum som skiljs av stora formklippta buxbomshäckar. Buxbom och hortensia i kruka.

Foto: SOFI SYKFONT

2 av 3

I det lilla växthuset växer bland annat vindruvor, tomat och gurka.

Foto: SOFI SYKFONT

3 av 3

Mitt i ett vanligt villaområde ligger Annette och Gerts gård från 1800-talet. 

Från början var de ganska ointresserade men nu är trädgården, som nästan liknar en park, full av perenner, skuggväxter och två växthus. 

Välkommen att titta in hemma hos paret! 

Andra har också läst

Det var en ren tur att yngsta dottern kom hem från dagis en dag och frågade ”Kan man verkligen bo på ett ställe som heter Jävle?”.

– Hon tyckte att det lät som en svordom. Men jag blev så klart nyfiken och frågade vem som skulle flytta till Gävle. Det var en pojke på dagis och hans familj som bodde i det här huset då. Jag slängde mig på telefonen direkt, berättar Annette.

Med ett fast pris och först till kvarn blev huset Annettes och Gerts 1986. Det var vid jultid och allt gick väldig fort. 

Familjen bodde i närheten i en normalstor villa de byggt fjorton år tidigare. 

– Jag hade gått förbi det här huset många gånger med barnvagnen och tänkt att där skulle jag vilja bo. Jag tyckte det var så fint.  

LÄS OCKSÅ: Skapa rum i trädgården – stor guide med 11 fina växthus

Foto: SOFI SYKFONT

Hemma hos Annette och Gert

Här bor: Annette Ljunggren Persson och Gert Persson. 

Var: Hjärup. 

Hur: Gård från 1895. 

Trädgård: 7 000 kvadratmeter. 

Inflyttning: 1986. 

Instagram: @hjarupslund

"Jag chansar lite bara"

Egentligen är det inte bara ett stort hus, utan en gammal gård från 1895.  

– Först köpte vi bara boningshuset och marken fram till stallets gavel. Resten skulle egentligen rivas och en byggfirma som var inblandad planerade att bygga villor där. I vårt kontrakt stod att om de inte fick bygglov så var vi ålagda att köpa resterande del med stallbyggnad och lada för hundratusen, och så blev det. 

De började med att renovera bostadshuset, därefter stallet som gjordes om till garage, förråd och uthyrningslokal. Den gamla ladan revs för den var i för dåligt skick. 

Foto: SOFI SYKFONT

I dag har huset en fantastisk trädgård, men från början var Annette inte intresserad av trädgården alls.

– Det var huset jag tyckte var fint. Jag gillar att blanda gammalt och nytt och det kunde man göra här.

Tomten som är 7 000 kvadratmeter bestod av en stor trädgård med gräsmatta, häckar, höga träd, några syrener, forsythior, schersmin och äppelträd. 

– Trädgården var övervuxen men samtidigt tyckte jag om den. Det var stort och förvuxet, men lättskött. Det var ju bara lite rensning och att klippa gräsmattan. På ett ställe hittade jag några pioner, men jag ville ha mer blommor, så vi tog bort några buskar. Sen blev det fler och fler buskar som togs bort och till slut blev det en hel lång rabatt. 

– Sen gjorde jag en pergola som senare även förlängdes. Allt är gjort helt utan någon genomtänkt plan. Jag chansar lite bara. Mitt trädgårdsintresse har kommit successivt. 

Foto: SOFI SYKFONT

Foto: SOFI SYKFONT

Gammaldags blomsterträdgård 

På baksidan av stallet har det tidigare varit allt från gödselstack, traktorparkering till hundgårdar. 

– Vi byggde först det lilla växthuset, sen byggde vi det stora nedsänkta. Idén med det stora fick vi efter att vi varit på Sofiero och sett deras nedsänkta melonhus. Vi använder det till vinterförvaring av bland annat fikon, och fleråriga sommarblommor, men också till tidiga frösådder.

I den här delen av trädgården har Annette skapat en gammaldags blomsterträdgård med låga idegranshäckar och blommor. 

– Här sår jag blommor för att kunna ta in och sätta i vas. Mest vita, men även andra färger. Inomhus vill man ju ha många olika färger, men sätter man det i rabatten blir det för rörigt. 

Foto: SOFI SYKFONT

Annette tampas lite med sig själv när det gäller stilen på trädgården. 

– Jag gillar egentligen en lite stramare stil. Helst hade jag bara haft en trädgård med vita blommor, men jag tycker för mycket om blommor för att klara av att hålla det, säger hon och fortsätter: 

– En trädgård med många rum passar inte heller det här huset. Huset ska ha en stor gräsmatta och klassiska rabatter. Skulle man hårdra det så borde det varit en trädgård med små buxbomshäckar på framsidan av huset, som man hade förr. Men det hade blivit för mycket jobb. 

Foto: SOFI SYKFONT

Foto: SOFI SYKFONT

Så väcktes Annettes trädgårdsintresse

Den del som Annette tycker bäst om är skuggsidan av trädgården med pergolan och alla gröna växter. 

– Här är det mer sparsmakat med blommor. Skuggträdgårdar är en favorit för det är så lugnt och harmoniskt med olika bladformer. Inte så spretigt. 

På gården framför huset står några stora idegranar formklippta som höns.

– Jag satt och läste Ulla Molins bok ”Leva med trädgård” och hon hade formklippta höns i trädgården. Det var faktiskt den boken som gjorde att jag blev intresserad av trädgård också. Så jag köpte tre idegranar och satte i gång med att klippa och forma dem. 

Foto: SOFI SYKFONT