1 AV 3
Amalia Braunsthal och hennes sambo lämnade det gamla livet för att flytta in i en minibuss som de gjorde om till boende.
Foto: Privat
2 AV 3
”Vi har allt vi behöver, mår bättre och är så mycket lyckligare”, säger Amalia.
Foto: Privat
3 AV 3

Tragedin fick Amalia, 29, att lämna allt och flytta in i en buss

Amalia Braunsthal och hennes familj gick igenom ett svårt familjetrauma.

Det blev början på en omvälvande resa och ett helt nytt liv.

Familjen lämnade lägenhet och jobb och bor i dag i en omgjord minibuss.

– Vi har allt vi behöver, mår bättre och är så mycket lyckligare, säger Amalia.

Amalia Braunsthal, 29, heter en tjej från Norrköping som levde som så många andra gör i dag. Sambo, två små barn, jobbade ”250 procent” (två jobb, eget företag) och sprang runt i ekorrhjulet som bara snurrade snabbare och snabbare. Sambon Robin Lundström, 30, pendlade över hela Sverige med sitt jobb inom telecom-branschen, de var konstant stressade och hann inte umgås så mycket som de ville. 

Men sedan ett år tillbaka har de båda två sagt upp sig från sina jobb, gjort sig av med den 116 kvadratmeter stora lägenheten och flyttat med barnen Sixten, 6, och Hedda, 3, ut i skogen där de bor i en omgjord minibuss.

Amalia med sin och sambon Robins barn, Sixten, 6, och Hedda, 3, i sitt nya hem sedan snart ett år tillbaka. Foto: Privat

”Vi var tvungna att 'klippa' med vårt gamla liv”

– Vi kom till en punkt där vi kände att vi måste leva, inte bara överleva, berättar Amalia.  För oss fanns inget annat alternativ, vi var tvungna att ”klippa” med vårt gamla liv.

Minibussen hittade de på Blocket för två år sedan. Den var då inredd som en husbil, men väldigt gammal, sliten och ful enligt Amalia. Paret har återanvänt det som fanns men totalrenoverat allt och ändrat om planlösningen till viss del. Bland annat har de monterat två nya bältade sittplatser så hela familjen ska kunna åka i ”husbilen”. 

Den lilla minibussen har numera allt man behöver för ett boende, trots att den bara är på sex kvadratmeter. Foto: Privat
Uteplatsen på trätrallar iordninggjord, med äkta matta. Foto: Privat

Sängen förvandlas snabbt och enkelt till soffa och bord

– På sex kvadratmeter har vi allt vi behöver så som rinnande vatten, el via egna solceller, värme, kök och sovplats som enkelt omvandlas till soffa med bord, säger Amalia. Vi har jobbat mycket med smarta lösningar, framför allt förvaringsmöjligheter. 

– Det gäller att utnyttja varje centimeter och se till att saker har mer än en funktion. Sängen till exempel har förvaring i sig, och när man fäller upp den så blir det en soffdel med bord.

Amalia ligger i sängen, tittar ut över det lilla köket och uteplatsen samt glampingtältet, där paret har sitt vardagsrum, som skymtar bakom draperiet. Foto: Privat

Ett annat exempel är en bräda som skyddar väggen vid spisen. Fäller man ned den på spisen så blir det extra arbetsyta/skärbräda.

– Vi har gjort det mesta själva. Vi som aldrig gjort något liknande tittade mycket på nätet och Youtube och lärde oss den vägen. Den 1 juni 2019 blev det klart och då flyttade vi också in.

Bussens ena vägg går att fälla ut och ger då tak över uteplatsen. Här ligger Amalia och Robin och tittar på film på sin egen lilla utomhusbio med projektor. Foto: Privat

”Året efter att att hon lämnade oss minns vi knappt”

Men vad var det då som gjorde att ni tog detta stora steg, att lämna både boende, jobb och den ”trygghet” vi är vana vid, och flytta in i en buss?

– Vi behövde komma bort från lägenheten, berättar Amalia, och att köpa hus kändes för stort. Vi hade varit med om en traumatisk och jobbig händelse i familjen så för oss var lägenheten bara ångest, vi kunde helt enkelt inte bo kvar till slut.

Amalia berättar öppenhjärtigt och känslosamt om sin syster som led av bipolaritet och till slut inte orkade mer utan lämnade jordlivet och familjen i stor chock och sorg. Detta är nu tre år sedan.

– Cara och jag var som tvillingar, det är bara ett år mellan oss, säger Amalia. Hon bodde i princip hos oss och var en stor del av hela vår familjs liv. Året som följde efter att hon lämnat oss minns vi knappt, det är bara som ett stort töcken.

Amalia med sin syster Cara 2016 (hon gick bort i januari 2017). ”Vi var som tvillingar, det skilde bara ett år mellan oss”, säger Amalia (tv). Foto: Privat
En härlig sommardag utanför familjens numera permanenta boende. Foto: Privat

”Renoveringen av husbilen blev som terapi för oss”

– Men efter det vaknade vi upp i någon slags ny medvetenhet om vad som är viktigt här i livet. Om vi ska leva utan henne så behövde vi hitta ett sätt där vi är nära varandra och som känns mer betydelsefullt, så tänkte både jag och Robin. 

Även om Amalia säger att de var ”på väg ut ur lägenheten” länge så var tanken från början när de köpte husbils-bussen att ha den som någon slags ”semesterstuga”. Något att kunna fara i väg med och bo i samtidigt, på semestrar och annan ledig tid.

– Men med tiden så växte tanken fram att faktiskt bo i den på heltid. Och när barnen blir större kommer det ju inte gå, det är nu vi har chansen – så varför inte prova?! Hela renoveringen och allt kring husbilen blev också en form av terapi för oss efter det som hade hänt.

Robin med barnen Sixten och Hedda i familjesängen som alla sover i. Foto: Privat

Vill ge bortgångna systern Cara upprättelse 

Även om paret var ”desperata” att komma bort från lägenheten så började de med att hyra ut den på prov förra sommaren innan de i höstas sa upp den helt och flyttade in i husbilen permanent.

– Förutom bussen har vi ett glamping-tält som vårt vardagsrum utanför bussen och tillgång till dusch och wc i ett annat hus. Vi har även ett glamping-tält nere vid Göta kanal som vi hyr ut för att få in extra pengar.

Amalia driver numera ett Instagram-konto där hon delar sin döda systers historia och vad som föddes ur det, resan” för resten av familjen, både flytt och livsstilsförändring på alla sätt.

– Jag vill upplysa folk om psykisk ohälsa, inspirera andra att börja ”leva”, att våga gå utanför normen. Jag vill så gärna att min systers död ska betyda något ”bra” för någon annan, för då har det inte varit helt bortkastat. Men det är också ett sätt att ge Cara upprättelse, hedra henne, säger Amalia.

Amalia driver numera ett Instagram-konto där hon delar sin döda systers historia och vad som föddes ur det. ”Resan” för resten av familjen, både flytt och livsstilsförändring på alla sätt. Foto: Privat
https://www.instagram.com/p/CEGjrk0pocc/

”Pengar, materiella saker och annat är numera oviktigt för oss” 

Amalia får massor av mail från andra som inte mår bra och säger att hennes Instagram får dem att tänka om, både vad gäller självmordstankar och annat, och till och med att må bättre.

– Jag skulle göra allt för att få tillbaka min syster Cara, men samtidigt har det som hänt därefter varit så nyttigt eftersom vi har förstått saker vi aldrig skulle ha gjort annars. Pengar, materiella saker och annat är numera oviktigt för oss. 

– Det är så klart fortfarande en process, men jag känner mig mycket friare och lyckligare i dag jämfört med tidigare. Så även om jag bär på en stor sorg som inte kan beskrivas är jag samtidigt otroligt tacksam vad annat det har gett oss. 

”Vår strävan ska fortsätta vara att alltid ge sig själv de bästa förutsättningarna att må så bra som möjligt, leva så 'sant' det går, och följa det som känns rätt – inte fastna i ekorrhjul eller andra destruktiva levnadssätt”, säger Amalia. Här med ett av barnen. I bakgrunden syns deras glamping-tält som fungerar som vardagsrum. Foto: Privat

Som av en slump hittade familjen det lilla yogahuset med loft

– När vi åkte Sverige runt förra året med bussen kände att vi saknade en fast plats, en bas att komma tillbaka till. Vi vill ha ett ställe att kunna bjuda hem vår familj och vänner till, det är väldigt viktigt för oss. Samtidigt, som av en slump, hittade vi det här lilla yogahuset med ett loft som skulle hyras ut och blev alldeles tokkkära.

Loftet i Söderköping visade sig i stort sett redan vara utlovat till andra och hyran var dessutom mer än familjen skulle klara av just då. Något de så klart tyckte var synd, men när de åkte därifrån kände de ändå att mötet med paret som drev yogastället hade varit värdefullt av helt andra anledningar.

Loftet i yogahuset som familjen hyr mellan oktober och maj för att få lite mer utrymme att röra sig på under de kalla månaderna. Foto: Privat

”Jag tror min döda syster har ett finger med i spelet här”

– Vi fann varandra kan man säga, och hade fina samtal om livets stora frågor. Det visade sig också att paret hade startat Waldorfskolan som min syster jobbat på och frun hade jobbat ihop med min pappa för många år sedan. Världen är liten, och kanske inte saker sker av en slump ändå...

– När vi sedan satt i bilen på väg därifrån hörde de av sig igen och berättade att de hade sagt ifrån de andra som ville hyra och anpassat hyran till oss. Gissa om vi blev glada! Jag känner att min syster ”har ett finger med i spelet här”, säger Amalia lite kryptiskt. 

Nu har familjen sin husbil på gården till yogahuset och hyr loftet som ett komplement mellan oktober och maj då man tillbringar mycket tid inomhus och behöver mer utrymme.

”Jag känner mig mycket friare och lyckligare i dag jämfört med tidigare. Så även om jag bär på en stor sorg som inte kan beskrivas är jag samtidigt otroligt tacksam vad annat det har gett oss”, säger Amalia. Foto: Privat
På sex kvadratmeter har de allt man behöver så som rinnande vatten, el via egna solceller, värme, kök och sovplats som enkelt omvandlas till soffa med bord. Foto: Privat

”Gör man det man älskar kommer pengarna på ett eller annat sätt”

– Vi känner oss alla tryggare och lugnare, men sen är det så att barnen växer och vi kommer kanske inte kunna fortsätta göra detta om ett år. Men vår strävan ska ändå fortsätta vara att alltid ge oss själva de bästa förutsättningarna att må så bra som möjligt, leva så ”sant” det går, och följa det som känns rätt – inte fastna i ekorrhjul eller andra destruktiva levnadssätt. Just nu kunde vi inte vara på en bättre plats i livet. 

Många som skulle vilja göra samma sak undrar nog hur ni försörjer er?

– Min sambo jobbar i dag med marknadsföring på ett företag men i och med tekniken kan han jobba både hemma och på kontoret, han har det fritt. Jag gör lite samarbeten på Instagram, är en content creator, men är också med och arrangerar/dekorerar bröllop, fester och liknande – vet inte vad titeln för det är, säger hon och skrattar. Och jag har precis släppt en miljövänlig klädkollektion med lite statement-plagg. 

– Mitt mantra numera är att bara göra saker som jag älskar och sedan försöka försörja mig på det så länge jag kan. Jag vill undvika att göra något bara för pengarnas skull, jag tror nämligen att gör man det som känns rätt kommer pengarna ändå, på ett eller annat sätt. 

”Jag är delvis uppväxt i en buss då min pappa bodde i en sådan. Föräldrarna var skilda men när jag bodde hos pappa var det i bussen så det är inte helt nytt för mig. Vi åkte runt på festivaler och liknande”, berättar Amalia. Foto: Privat

LÄS MER: Tage, 26, byggde ett minihus på hjul – nu säljer han det

LÄS MER: Nicole och Oscar byggde ett minihus av Blocketfynd