Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Den slitna gamla banvaktstugan har blivit en riktig torpidyll i rött med vita knutar. Vita trädgårdsmöbler i metall, Ikea. Linneduk och vas är loppisfynd.Den slitna gamla banvaktstugan har blivit en riktig torpidyll i rött med vita knutar. Vita trädgårdsmöbler i metall, Ikea. Linneduk och vas är loppisfynd.Den slitna gamla banvaktstugan har blivit en riktig torpidyll i rött med vita knutar. Vita trädgårdsmöbler i metall, Ikea. Linneduk och vas är loppisfynd.
Den slitna gamla banvaktstugan har blivit en riktig torpidyll i rött med vita knutar. Vita trädgårdsmöbler i metall, Ikea. Linneduk och vas är loppisfynd. Foto: MARIA HOFMANN JAREFALK

Renoveringen kändes fel – då tog Helena hjälp av Ernst

Intill ån Hedströmmen utanför Köping ligger ett välskött litet rött torp med vita knutar. Här bor Robert och Helena som tillsammans renoverat den före detta banvaktsstugan, inte bara en – utan två gånger. 

– Första gången tokrenoverade vi, nu har vi hittat husets rätta stil, säger Helena.

Det kan knappast bli mer idylliskt. Det lilla röda torpet ligger strax intill en stilla å som slingrar sig genom grönskan. Här bor Helena och Robert och deras barn i ett hus byggt 1901 som varit med om många turer och stora omvandlingar. 

Huset kom i släktens ägo redan för länge sedan. Roberts mamma såg banvaktsstugans kvaliteter med sin sjötomt mot ån Hedströmmen och köpte den då Robert var liten. Här har Robert och hans bror vuxit upp, så när Robert många år senare träffade Helena flyttade de tillsammans till en lägenhet. Men Helena, som av naturen är en kreativ och pysslig själ, ville bo i hus. 

Idylliska ån Hedströmmen är familjens granne.Idylliska ån Hedströmmen är familjens granne.Idylliska ån Hedströmmen är familjens granne.
Idylliska ån Hedströmmen är familjens granne. Foto: MARIA HOFMANN JAREFALK
Väggarna i hallen är målade i sin gröna originalkulör. Under alla lager av tapeter dolde sig den vackert grönmålade träväggen. Helena tog med sig en provbit till Colorama som blandade till rätt färg. Kyrkbänken och vasen är loppisfynd som så mycket annat i familjens hem.Väggarna i hallen är målade i sin gröna originalkulör. Under alla lager av tapeter dolde sig den vackert grönmålade träväggen. Helena tog med sig en provbit till Colorama som blandade till rätt färg. Kyrkbänken och vasen är loppisfynd som så mycket annat i familjens hem.Väggarna i hallen är målade i sin gröna originalkulör. Under alla lager av tapeter dolde sig den vackert grönmålade träväggen. Helena tog med sig en provbit till Colorama som blandade till rätt färg. Kyrkbänken och vasen är loppisfynd som så mycket annat i familjens hem.
Väggarna i hallen är målade i sin gröna originalkulör. Under alla lager av tapeter dolde sig den vackert grönmålade träväggen. Helena tog med sig en provbit till Colorama som blandade till rätt färg. Kyrkbänken och vasen är loppisfynd som så mycket annat i familjens hem. Foto: MARIA HOFMANN JAREFALK

 

 

Hemma hos Helena & Robert

Här bor: Helena 36 år, och Robert 36 år, med barnen Erik 13 år, och Albin 9 år, och hundarna Ruffa och Kalla av rasen Alaskan malamute. 

Gör: Helena är förskollärare och Robert är egenföretagare inom snickeri.

Var: Utanför Köping i Västmanland

Huset: En före detta banvaktsstuga, 80 kvadratmeter stor, byggd 1901. Tomten är en 700 kvadratmeter stor sjötomt. Gäststuga och nybyggd paviljong nere vid ån Hedströmmen. 

”Kände att det är ju här vi ska bo”

Det föll sig naturligt att Helena och Robert hyrde torpet av Roberts mamma, eftersom hon vid det laget tyckte att det lilla huset tog alltför mycket tid och energi. De renoveringar som gjorts hade varit kostsamma och inte alltid så lyckade. 

Den första tiden i torpet höll Helena och Robert hela tiden ögonen öppna efter ett eget hus att köpa. Men allt eftersom tiden gick, blev de båda mer och mer fästa vid det charmiga torpet, den vackra naturen och ån. 

– Efter varje visning, när vi kom hem, kände vi båda att nej, det är ju här vi ska bo, skrattar Helena.

– Det var i det skedet vi bestämde oss för att ta över torpet, fyller Robert i.

Soffan köptes ursprungligen in av Colorama där Robert tidigare jobbade. När den skulle slängas tog han hem den. Sidobordet är fyndat på en nätauktion. Bordslampan kommer från Roberts mormor. Trasmattan, mässingsljusstakarna och den räfflade glasvasen på soffbordet är loppisfynd. Linnekuddar, randig kudde och plädar, Jotex. Rosa kudde, och vit linnegardin, H&M Home. Snittblommor och pelargoner från Nya Pom Pom, Sjöstaden.Soffan köptes ursprungligen in av Colorama där Robert tidigare jobbade. När den skulle slängas tog han hem den. Sidobordet är fyndat på en nätauktion. Bordslampan kommer från Roberts mormor. Trasmattan, mässingsljusstakarna och den räfflade glasvasen på soffbordet är loppisfynd. Linnekuddar, randig kudde och plädar, Jotex. Rosa kudde, och vit linnegardin, H&M Home. Snittblommor och pelargoner från Nya Pom Pom, Sjöstaden.Soffan köptes ursprungligen in av Colorama där Robert tidigare jobbade. När den skulle slängas tog han hem den. Sidobordet är fyndat på en nätauktion. Bordslampan kommer från Roberts mormor. Trasmattan, mässingsljusstakarna och den räfflade glasvasen på soffbordet är loppisfynd. Linnekuddar, randig kudde och plädar, Jotex. Rosa kudde, och vit linnegardin, H&M Home. Snittblommor och pelargoner från Nya Pom Pom, Sjöstaden.
Soffan köptes ursprungligen in av Colorama där Robert tidigare jobbade. När den skulle slängas tog han hem den. Sidobordet är fyndat på en nätauktion. Bordslampan kommer från Roberts mormor. Trasmattan, mässingsljusstakarna och den räfflade glasvasen på soffbordet är loppisfynd. Linnekuddar, randig kudde och plädar, Jotex. Rosa kudde, och vit linnegardin, H&M Home. Snittblommor och pelargoner från Nya Pom Pom, Sjöstaden. Foto: MARIA HOFMANN JAREFALK
Helena fyller gärna huset med blommor. Köksstolen och glasvasen på bordet är loppisfynd. Matbordet är en gåva från Helenas mormors moster.Helena fyller gärna huset med blommor. Köksstolen och glasvasen på bordet är loppisfynd. Matbordet är en gåva från Helenas mormors moster.Helena fyller gärna huset med blommor. Köksstolen och glasvasen på bordet är loppisfynd. Matbordet är en gåva från Helenas mormors moster.
Helena fyller gärna huset med blommor. Köksstolen och glasvasen på bordet är loppisfynd. Matbordet är en gåva från Helenas mormors moster. Foto: MARIA HOFMANN JAREFALK
Helena i köket med familjens ena hund Ruffa. Grått kök i lantlig stil, Bodbyn, diskho i porslin och blandare i borstad mässing, allt från Ikea, Gardinerna, från Jotex, har Helena klippt av och hennes mamma fållat. Porslin, Mio. Tårtfatet är ett loppisfynd. Trälåda är arvegods. Kökshandduk i linne, från Axlings linne.Helena i köket med familjens ena hund Ruffa. Grått kök i lantlig stil, Bodbyn, diskho i porslin och blandare i borstad mässing, allt från Ikea, Gardinerna, från Jotex, har Helena klippt av och hennes mamma fållat. Porslin, Mio. Tårtfatet är ett loppisfynd. Trälåda är arvegods. Kökshandduk i linne, från Axlings linne.Helena i köket med familjens ena hund Ruffa. Grått kök i lantlig stil, Bodbyn, diskho i porslin och blandare i borstad mässing, allt från Ikea, Gardinerna, från Jotex, har Helena klippt av och hennes mamma fållat. Porslin, Mio. Tårtfatet är ett loppisfynd. Trälåda är arvegods. Kökshandduk i linne, från Axlings linne.
Helena i köket med familjens ena hund Ruffa. Grått kök i lantlig stil, Bodbyn, diskho i porslin och blandare i borstad mässing, allt från Ikea, Gardinerna, från Jotex, har Helena klippt av och hennes mamma fållat. Porslin, Mio. Tårtfatet är ett loppisfynd. Trälåda är arvegods. Kökshandduk i linne, från Axlings linne. Foto: MARIA HOFMANN JAREFALK

Men det fanns en del att ta tag i. El, vatten och avlopp fanns, men i övrigt var det mesta sunkigt, med rutten panel och läckande tak. Huset saknade till och med stuprännor. Den första tiden ”tokrenoverade” det unga paret utan större tanke på helheten.

– Vi satte in fula laminatgolv och annat som verkligen inte passade husets själ. Båda våra barn är uppvuxna i torpet så det var verkligen en jobbig tid, att tokrenovera med två små barn dessutom.

”Sommar med Ernst” fick dem att ändra kurs

Utvändigt behöll de torpstilen, men invändigt blev det modernt på ett sätt som verkligen inte kändes harmoniskt, tycker Helena nu i efterhand. Det som ändrade hennes inställning var ett tv-program.

– Mycket av min inspiration kommer från ”Sommar med Ernst”. Det var där mitt intresse för byggnadsvård och att bevara det befintliga i ett gammalt hus föddes, säger Helena.

Så Robert och Helena började återställa allt det de tidigare renoverat i modern stil. De gamla trägolven plockades fram, tapeter revs och de moderna låga dörrkarmarna och golvsocklarna ersattes av höga original. Pärlspont och råa timmerväggar revs fram och målades vita, och det moderna vita köket ersattes av ett grått, som passade husets karaktär bättre. Beslagen och knopparna i mässing hittade Helena i en byggnadsvårdsbutik på nätet, och porslinsvasken i gammal stil fanns på Ikea. 

Matplats med barndomsminnen. Den fina vita kökssoffan som pryder matplatsen har Helena fått av en kollega. Matbordet är en gåva från Helenas mormors moster. Köksstolen, lampan och glasvasen på bordet är loppisfynd. Linnekuddar i kökssoffan, Jotex. Kökshandduk, Ikea.Matplats med barndomsminnen. Den fina vita kökssoffan som pryder matplatsen har Helena fått av en kollega. Matbordet är en gåva från Helenas mormors moster. Köksstolen, lampan och glasvasen på bordet är loppisfynd. Linnekuddar i kökssoffan, Jotex. Kökshandduk, Ikea.Matplats med barndomsminnen. Den fina vita kökssoffan som pryder matplatsen har Helena fått av en kollega. Matbordet är en gåva från Helenas mormors moster. Köksstolen, lampan och glasvasen på bordet är loppisfynd. Linnekuddar i kökssoffan, Jotex. Kökshandduk, Ikea.
Matplats med barndomsminnen. Den fina vita kökssoffan som pryder matplatsen har Helena fått av en kollega. Matbordet är en gåva från Helenas mormors moster. Köksstolen, lampan och glasvasen på bordet är loppisfynd. Linnekuddar i kökssoffan, Jotex. Kökshandduk, Ikea. Foto: MARIA HOFMANN JAREFALK
Helena hänger gärna upp buketter för torkning. Kökshandduk från Ikea.Helena hänger gärna upp buketter för torkning. Kökshandduk från Ikea.Helena hänger gärna upp buketter för torkning. Kökshandduk från Ikea.
Helena hänger gärna upp buketter för torkning. Kökshandduk från Ikea. Foto: MARIA HOFMANN JAREFALK
Det vackra gamla skåpet som har sin hedersplats i köket ligger Helena varmt om hjärtat. Det var på väg att slängas av bekanta när Helena fick ögonen på det och tog med det hem. Linnet har fyndats på loppisar. Växten är en Doktor Westerlund. Gardinlängd, Jotex. Kryddburkar från Geffle säter. Bestickburken som Helena loppisfyndat är likadan som den hennes mormor bjöd på karameller ur när hon var liten. Porslinet är arvegods och fyndat på loppisar, bland annat Rörstrands Bengali. Längst ner står Helenas mormor och morfars bröllopsporslin som har högt affektionsvärde för familjen.Det vackra gamla skåpet som har sin hedersplats i köket ligger Helena varmt om hjärtat. Det var på väg att slängas av bekanta när Helena fick ögonen på det och tog med det hem. Linnet har fyndats på loppisar. Växten är en Doktor Westerlund. Gardinlängd, Jotex. Kryddburkar från Geffle säter. Bestickburken som Helena loppisfyndat är likadan som den hennes mormor bjöd på karameller ur när hon var liten. Porslinet är arvegods och fyndat på loppisar, bland annat Rörstrands Bengali. Längst ner står Helenas mormor och morfars bröllopsporslin som har högt affektionsvärde för familjen.Det vackra gamla skåpet som har sin hedersplats i köket ligger Helena varmt om hjärtat. Det var på väg att slängas av bekanta när Helena fick ögonen på det och tog med det hem. Linnet har fyndats på loppisar. Växten är en Doktor Westerlund. Gardinlängd, Jotex. Kryddburkar från Geffle säter. Bestickburken som Helena loppisfyndat är likadan som den hennes mormor bjöd på karameller ur när hon var liten. Porslinet är arvegods och fyndat på loppisar, bland annat Rörstrands Bengali. Längst ner står Helenas mormor och morfars bröllopsporslin som har högt affektionsvärde för familjen.
Det vackra gamla skåpet som har sin hedersplats i köket ligger Helena varmt om hjärtat. Det var på väg att slängas av bekanta när Helena fick ögonen på det och tog med det hem. Linnet har fyndats på loppisar. Växten är en Doktor Westerlund. Gardinlängd, Jotex. Kryddburkar från Geffle säter. Bestickburken som Helena loppisfyndat är likadan som den hennes mormor bjöd på karameller ur när hon var liten. Porslinet är arvegods och fyndat på loppisar, bland annat Rörstrands Bengali. Längst ner står Helenas mormor och morfars bröllopsporslin som har högt affektionsvärde för familjen. Foto: MARIA HOFMANN JAREFALK

”Helena står för idéerna och jag är den som får verkställa dem”

Detta är alltså deras andra renovering av samma hus tillsammans och Helena tycker att hon och Robert kompletterar varandra då de är varandras raka motsatser.

– Jag är intensiv och inte alltid så eftertänksam, medan Robert är perfektionist och vill att när vi väl gör något, då ska det göras korrekt, skrattar hon.

– Helena står för idéerna och jag är den som får verkställa dem, fyller Robert i. 

Att han själv är utbildad snickare är en fantastisk tillgång eftersom huset krävt så mycket arbete genom åren. Det hade blivit mycket kostsamt att leja bort. 

– Vi har ju i stort sett bytt allt, från de enkla sommarstugefönstren till taket och panelen, säger han.

Inspirationen hittar Helena på Instagram, Pinterest och genom alla inredningsmagasin hon läser. Hon och Robert åker också gärna till någon hembygdsgård eller till Skansen, då de är i Stockholm. 

Ett mysigt sovrum med snedtak på loftet. Rosa och grå sängkläder i linne och gardin, från Jotex. Stolen är ett loppisfynd.Ett mysigt sovrum med snedtak på loftet. Rosa och grå sängkläder i linne och gardin, från Jotex. Stolen är ett loppisfynd.Ett mysigt sovrum med snedtak på loftet. Rosa och grå sängkläder i linne och gardin, från Jotex. Stolen är ett loppisfynd.
Ett mysigt sovrum med snedtak på loftet. Rosa och grå sängkläder i linne och gardin, från Jotex. Stolen är ett loppisfynd. Foto: MARIA HOFMANN JAREFALK
Helena och Robert har plockat fram gamla originaldetaljer i huset, som den gamla dörren.Helena och Robert har plockat fram gamla originaldetaljer i huset, som den gamla dörren.Helena och Robert har plockat fram gamla originaldetaljer i huset, som den gamla dörren.
Helena och Robert har plockat fram gamla originaldetaljer i huset, som den gamla dörren. Foto: MARIA HOFMANN JAREFALK
Helena fyller gärna huset med blommor. Vid spegelfönstret i hallen satt det tidigare ett riktigt fönster och familjen planerar att sätta in ett fönster på sikt. Bänken och vasen är fyndade på loppis. Taklampa, Ikea.Helena fyller gärna huset med blommor. Vid spegelfönstret i hallen satt det tidigare ett riktigt fönster och familjen planerar att sätta in ett fönster på sikt. Bänken och vasen är fyndade på loppis. Taklampa, Ikea.Helena fyller gärna huset med blommor. Vid spegelfönstret i hallen satt det tidigare ett riktigt fönster och familjen planerar att sätta in ett fönster på sikt. Bänken och vasen är fyndade på loppis. Taklampa, Ikea.
Helena fyller gärna huset med blommor. Vid spegelfönstret i hallen satt det tidigare ett riktigt fönster och familjen planerar att sätta in ett fönster på sikt. Bänken och vasen är fyndade på loppis. Taklampa, Ikea. Foto: MARIA HOFMANN JAREFALK

– Vårt nästa projekt är att bygga en hönsgård och skaffa höns. Det finns inget som slår nyvärpta ekologiska ägg, säger Helena. 

Nu är det även dags för renovering av barnens rum. 

– Albin kan jag fortfarande påverka när det gäller materialval och tapeter, medan Erik har en helt annan smak. Han gillar modernt och i hans rum får han självklart inreda efter sina egna önskemål, säger Helena.

”Det mesta i vårt hem är köpt med kärlek”

Hon handlar på auktioner, gårdsbutiker och loppisar. Det är mest textilier och en del keramik som är nytt.

– Det mesta i vårt hem är köpt med kärlek, säger Helena.  

Robert fyller i: 

– Vi har även en hel del saker som har stort affektionsvärde för oss, som vi ärvt eller fått av släkten.

Hela huset vittnar om en fin känsla för historia och kontinuitet. Helena säger själv att hon kan se familjen leva i detta hus länge. 

– Det är rofyllt, och en plats att längta till, när man slutar jobba för dagen. Just den känslan man vill ha för det man kallar sitt hem, säger hon.

Mormor och morfars gamla brandspruta i metall står till tjänst som kruka vid trappan.Mormor och morfars gamla brandspruta i metall står till tjänst som kruka vid trappan.Mormor och morfars gamla brandspruta i metall står till tjänst som kruka vid trappan.
Mormor och morfars gamla brandspruta i metall står till tjänst som kruka vid trappan. Foto: MARIA HOFMANN JAREFALK
Idylliska ån Hedströmmen är familjens granne. Barnen hoppar gärna från bryggan när de badar.Idylliska ån Hedströmmen är familjens granne. Barnen hoppar gärna från bryggan när de badar.Idylliska ån Hedströmmen är familjens granne. Barnen hoppar gärna från bryggan när de badar.
Idylliska ån Hedströmmen är familjens granne. Barnen hoppar gärna från bryggan när de badar. Foto: MARIA HOFMANN JAREFALK
Rottingmöblerna i paviljongen nere vid ån har Helena plockat med sig hem från tippen då en familj var på väg kasta dem. Bordet är en trälåda som vänts upp och ner. Duk, tårtfat och vas är loppisfynd. Porslin, Rörstrand och Mio. Gardinlängder, Lill, Ikea. Linnekuddar och plädar, Jotex och H&M Home.Rottingmöblerna i paviljongen nere vid ån har Helena plockat med sig hem från tippen då en familj var på väg kasta dem. Bordet är en trälåda som vänts upp och ner. Duk, tårtfat och vas är loppisfynd. Porslin, Rörstrand och Mio. Gardinlängder, Lill, Ikea. Linnekuddar och plädar, Jotex och H&M Home.Rottingmöblerna i paviljongen nere vid ån har Helena plockat med sig hem från tippen då en familj var på väg kasta dem. Bordet är en trälåda som vänts upp och ner. Duk, tårtfat och vas är loppisfynd. Porslin, Rörstrand och Mio. Gardinlängder, Lill, Ikea. Linnekuddar och plädar, Jotex och H&M Home.
Rottingmöblerna i paviljongen nere vid ån har Helena plockat med sig hem från tippen då en familj var på väg kasta dem. Bordet är en trälåda som vänts upp och ner. Duk, tårtfat och vas är loppisfynd. Porslin, Rörstrand och Mio. Gardinlängder, Lill, Ikea. Linnekuddar och plädar, Jotex och H&M Home. Foto: MARIA HOFMANN JAREFALK

LÄS MER: Så rustade Helena upp släktgården från 1700-talet

LÄS MER: Förfallna 1800-talsgården blev Martin och Brittas hem