EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Tina och Hans bytte stadspulsen mot lugnet på landet

Hela familjen Lekeberg samlad: Hans, Stig, Tina och Kerstin.

Foto: Sofi Sykfont

1 av 4

Att köket skulle ha en mörkare kulör på bänkskåpen och en ljusare på väggskåpen stod överst på önskelistan. Det ljusa trägolvet lades in tidigare – bottenvåningen hade tidigare samma mörkbetsade golv som ovanvåningen. Köket är byggt av Ikea-stommar som fått luckor från Picky Living, och sedan målats. Pallarna vid köksön, från museishopen på Louisiana.

Foto: Sofi Sykfont

2 av 4

Huset bestod från början av två lägenheter, en på övervåningen och en på bottenplanet, men har varit en och samma bostad i många år. Stol från Magis.

Foto: Sofi Sykfont

3 av 4

På väggen hänger ett spegelkonstverk av Jenny Nordberg som Tina köpt i present till Hans. Grön soffa från Bolia.

Foto: Sofi Sykfont

4 av 4

Genuint och mysigt. Så vill Tina och Hans Lekeberg att ett hem ska kännas. Med en blandning av stilar, personligt utvald konst och proffsens känsla för färg har de skapat just den atmosfären i sitt hus i Eslöv.

Andra har också läst

Tina och Hans flyttade till Eslöv från Malmö för sju år sedan, efter att ha letat hus vitt och brett i Malmö-Lund-regionen. Att det blev just Eslöv var något av en överraskning för dem båda. De minns fortfarande doften av socker­betor som slog emot dem första gången de kom till det lilla samhället. Aldrig att vi ska bo här, blev den unisona slutsatsen. Men så kom de ändå att bekanta sig närmare med Eslöv.

Hemma hos familjen Lekeberg

Här bor: Tina och Hans Lekeberg med barnen Stig, 6, och Kerstin, 2.

Gör: Hans är CTO på Enjay, ett innovationsföretag. Tina är industridesigner.

Var: I ett hus byggt 1926 i Eslöv, cirka 140 kvadratmeter, fyra rum och kök.

Övrigt: Tina driver bloggen Color­therapy tillsammans med Sara Hallin Sandströ.

LÄS MER: Bloggar du måste följa om du gillar inredning

Foto: Sofi Sykfont

- Vi hade ingen anknytning till Eslöv, men kände snart att vi kunde få så mycket mer för pengarna här. Vi väntade Stig och hade sett hur kompisar med barn i Malmö skjutsade barnen kors och tvärs. Då tänkte vi att det nog är bra för en småbarnsfamilj att bo i en liten stad!

Foto: Sofi Sykfont

Foto: Sofi Sykfont

Föll för 20-talshuset i Eslöv

När 1920-talshuset kom ut på marknaden visste de genast att de ville ha det. Då blev bostadsorten dessutom mindre viktig, det var det gamla huset med den stora, insynsskyddade trädgården de föll för. Dessutom hade området en fin blandning av hus från olika tidsperioder med uppväxta trädgårdar och en blandning av grannar med olika bakgrunder.

- Vi tycker om vår lilla vardag här med våra barn. Och nu har vi vänner här. Många fler har tänkt som vi, och flyttat från Lund och Malmö, säger Tina.

I veckorna pendlar Tina till Lund och Hans till Malmö, och stadslivet lockar inte mer än att de helst tillbringar helgerna hemma. Med vänner på middag, olika renoveringsprojekt och trädgårdsarbete. Barnen leker med kompisar, man går kanske till en lekplats eller gör en utflykt.

Foto: Sofi Sykfont

Foto: Sofi Sykfont

Huset har två plan, med en funktionell uppdelning i ett entréplan med sociala ytor och utgång till träd­gården, och en övervåning med familjens sov- och gästrum. Stig har ett rymligt, eget rum på ovanvåningen, men leker mest på bottenplanet där hela familjen trivs.

När familjen flyttade in gjorde de en del renoveringsarbeten, men med lilla Stig i Tinas mage tog de det lugnt och kände in huset. Men en pelletspanna, och i samband med det också eldstaden, var välkomna och omedelbara förbättringar.

Foto: Sofi Sykfont

Foto: Sofi Sykfont

Foto: Sofi Sykfont

Två riktiga inredningsentusiaster

I dag har familjen ett nytt kök och de har tagit upp en utgång till trädgården direkt från matsalen där de också anlagt en uteplats. Trädgården har fått nya gångar och planteringar. Inomhus har ytskikten bytts ut. Att Tina arbetar med färg till vardags är tydligt. Men intresset för inredning är något de delar. På frågan om hur det är att vara två entusiaster i inredningen av ett gemensamt hem kommer svaret lika snabbt som skrattet:

- Skitjobbigt! Men vi kompletterar varandra bra och har olika fokus. Vi har synkat ihop oss ganska bra, och är bra på att välja saker med omsorg. Vi är överens om att hellre lägga lite mer pengar och känna att det är just det här som vi vill ha kvar. Bättre det än att bara "köpa för att köpa".

- För mig handlar inredning om komposition och färg. Att förnya behöver inte landa i att köpa nya saker. Man kan låta sig utmanas av det man har, se vad man kan göra av det. Eller gå ut i trädgården och hitta något att plocka in, även om det är mitt i vintern, säger Tina.

LÄS MER: Inredaren Malin stylar 40-talsvillan med begagnade prylar

Foto: Sofi Sykfont

Foto: Sofi Sykfont

Foto: Sofi Sykfont

Foto: Sofi Sykfont

Foto: Sofi Sykfont