Tilde och Garth föll för huset med runda former och dubbel takhöjd
Efter många år i London, på liten yta mitt i storstadens brus, gick flytten till Sverige.
Parets känslor för vad just deras hem skulle ha gick isär, och det var först när Tilde och Garth kom till huset i Saltsjö-Boo, med de runda formerna, som de kände att de hittat hem.
Tilde och Garth hade gått på visningar och tittat på hus och lägenheter i Stockholm i flera år utan att hittat rätt. Men när det kom till det speciella huset, beläget i en skogsdunge uppe på en bergsknalle, visste de direkt att det hittat det som de letat efter.
– Garth ville ha nära till natur efter alla år i London och jag önskade att ha nära till stan, men också till min familj som bor längre ut mot Värmdö. Det var svårt att låta bådas viljor ta lika mycket plats. Men så kom detta hus helt plötsligt ut på mäklarens hemsida och vi bara visste, båda två, att detta är det vi hade sökt efter i så många år, säger Tilde.
HEMMA HOS TILDE & GARTH
Här bor: Tilde Franzén, 31, Garth Palmer, 42, Ziggy, 1,5, och katten Tommy George.
Gör: Tilde är föräldraledig och arbetar som inköpare. Garth är revisor.
Var: Saltsjö-Boo, öster om Stockholm.
Bor: Villa på 180 kvadratmeter ritad av Pål Ross arkitekter, byggd 2009.
Instagram: @houseofhalvars
Huset är ritat av arkitekten Pål Ross, som sticker ut hakan med att han inte gillar raka linjer och hårda vinklar. Han menar att om man studerar hur människan rör sig, så märker man att i det naturliga rörelsemönstret går ingen i räta vinklar.
Pål Ross ritar hus med svängda former, både konkavt och konvext, som omfamnar och ger en känsla av att vara ute i naturen. Den runda formen är självstabiliserande och kräver mindre material än hus med räta vinklar. Stilen är elegant ultraklassisk och ultramodern på samma gång. Huset har dubbel takhöjd och arkitekten räknar med en livslängd på minst 300 år.
Både Tilde och Garth resonerar i samma banor och brukar alltid ha lite extra koll på hur besökare använder ytorna i huset.
– Givetvis anpassar vi det till hur vi som familj använder rummen, men det är roligt att se var folk slår sig ner när de kommer in i ett rum. Jag har en vän som satte sig på fönsterkarmen i hallen för att knyta sina skor och det gav mig idén till en fönsterbänk. Jag hade några sittpuffar i vardagsrummet och ytterligare en fåtölj men ingen använde dem, så jag sålde dem vidare.
Det har varit en utmaning att möblera, men en rolig sådan. Det är intressant att behöva utgå och möblera från mitten av ett rum
– Vi har även noterat att folk gillar att hänga vid köksön, så planen är att vi ska bygga en sittyta med barstolar så att det går att umgås när man lagar mat, fortsätter hon. Det har varit en utmaning att möblera, men en rolig sådan. Det är intressant att behöva utgå och möblera från mitten av ett rum. Det svåra är tavlor och objekt på väggarna så klart, vi jobbar fortfarande med det.
Vardagsrummet ligger i husets hjärta. Här har paret utsikt mot skogen och naturen.
– Jag älskar det naturliga ljusinsläppet i huset. Om sensommaren dansar solen längs väggarna på ett helt otroligt vis. Men det allra bästa med vårt hem, är närheten till naturen, säger Tilde. Man kan nästan spendera en hel dag inomhus utan att märka det, för det känns som att man är utomhus i och med att huset är byggt så nära berg och träd.
– I vardagsrummet har vi satsat på dold musik- och filmanläggning, med en projektor som ligger dold i taket och en enorm projektionsduk som täcker hela fönstret. När vi flyttade in i huset var det ett jättestort akvarium i vardagsrummet, där vi nu har den inbyggda vinylhyllan.
Det stora köket ligger i öppen anslutning till det luftiga vardagsrummet med hela fem meter i takhöjd.
Den svängda breda trappan till övervåningen tar oss till en öppen yta som används som hemmagym och relax. I det stora badrummet intill, finns både ett stort badkar, bastu och dusch, allt under stora takfönster med utsikt mot skogen. Det luftiga sovrummet har svängda väggar i ytterkanterna och avskärmande väggar mot garderobsytor och lille Ziggys avdelning.
Eftersom paret har familj i Australien och många vänner som hälsar på, så är gästhuset som är anslutet till det stora huset ett stort plus. De renoverade det när de flyttade in
– Nackdelar med vårt boende är nog att det inte är så väldigt barnvänligt, resonerar Tilde. Både husets ytor på övervåningen och en del av inredningen är inte praktisk för en småbarnsfamilj. Vi får se hur länge det funkar att ha det som vi har det nu. Det är fint med stora ytor, men inte så funktionellt om man behöver separat sovrum för barn på övervåningen.
Paret har också behov av ett hemmakontor, i och med att de båda jobbar hemifrån. Det kommer de förhoppningsvis att kunna lösa med ett attefallshus som troligen får en fin plats uppe i skogsbrynet, med all orörd natur runtomkring.
– När det kommer till älsklingsmöbel så är min absoluta favorit fåtöljen Pernilla 3, ritad av Bruno Mathsson. Det var min mormor och morfars första designmöbel, köpt som en investering, som sedan blev en gåva till min mamma. Jag har älskat den sedan jag var barn, och jag blev lovad den när jag hittade ett eget hem att ha den i. Det blev först en flytt utomlands direkt efter skolan, så nu när jag till sist återvände till Stockholm fick den äntligen bli en del av vårt hem. Den är ju lite för lång för att få in i en London-lägenhet delad med fem andra, säger Tilde och skrattar.
LÄS MER: Judita ritade sitt eget hus: ”Sommarkänsla året om”
LÄS MER: Parets hus blev toskansk dröm: ”Cool resort hemma”
LÄS MER: Anna och Anton byggde nytt hus med inspiration från ”Downton Abbey”