Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Garth och Tilde föll direkt för huset i Saltsjö-Boo, ritat av arkitekten Pål Ross.Garth och Tilde föll direkt för huset i Saltsjö-Boo, ritat av arkitekten Pål Ross.Garth och Tilde föll direkt för huset i Saltsjö-Boo, ritat av arkitekten Pål Ross.
Garth och Tilde föll direkt för huset i Saltsjö-Boo, ritat av arkitekten Pål Ross. Foto: SOFI SYKFONT

Tilde och Garth föll för huset med runda former och dubbel takhöjd

Efter många år i London, på liten yta mitt i storstadens brus, gick flytten till Sverige.

Parets känslor för vad just deras hem skulle ha gick isär, och det var först när Tilde och Garth kom till huset i Saltsjö-Boo, med de runda formerna, som de kände att de hittat hem.

Tilde och Garth hade gått på visningar och tittat på hus och lägenheter i Stockholm i flera år utan att hittat rätt. Men när det kom till det speciella huset, beläget i en skogsdunge uppe på en bergsknalle, visste de direkt att det hittat det som de letat efter.

– Garth ville ha nära till natur efter alla år i London och jag önskade att ha nära till stan, men också till min familj som bor längre ut mot Värmdö. Det var svårt att låta bådas viljor ta lika mycket plats. Men så kom detta hus helt plötsligt ut på mäklarens hemsida och vi bara visste, båda två, att detta är det vi hade sökt efter i så många år, säger Tilde. 

HEMMA HOS TILDE & GARTH

Här bor: Tilde Franzén, 31, Garth Palmer, 42, Ziggy, 1,5, och katten Tommy George.

Gör: Tilde är föräldraledig och arbetar som inköpare. Garth är revisor.

Var: Saltsjö-Boo, öster om Stockholm.

Bor: Villa på 180 kvadratmeter ritad av Pål Ross arkitekter, byggd 2009. 

Instagram: @houseofhalvars

Garth och Tilde var inte helt överens om var de skulle bo, men föll båda för det speciella huset.Garth och Tilde var inte helt överens om var de skulle bo, men föll båda för det speciella huset.Garth och Tilde var inte helt överens om var de skulle bo, men föll båda för det speciella huset.
Garth och Tilde var inte helt överens om var de skulle bo, men föll båda för det speciella huset. Foto: SOFI SYKFONT
Huset med de runda formerna från baksidan.Huset med de runda formerna från baksidan.Huset med de runda formerna från baksidan.
Huset med de runda formerna från baksidan. Foto: SOFI SYKFONT
Bästa platsen för en sommarmiddag är utomhus.Bästa platsen för en sommarmiddag är utomhus.Bästa platsen för en sommarmiddag är utomhus.
Bästa platsen för en sommarmiddag är utomhus. Foto: SOFI SYKFONT

Huset är ritat av arkitekten Pål Ross, som sticker ut hakan med att han inte gillar raka linjer och hårda vinklar. Han menar att om man studerar hur människan rör sig, så märker man att i det naturliga rörelsemönstret går ingen i räta vinklar.

Pål Ross ritar hus med svängda former, både konkavt och konvext, som omfamnar och ger en känsla av att vara ute i naturen. Den runda formen är självstabiliserande och kräver mindre material än hus med räta vinklar. Stilen är elegant ultraklassisk och ultramodern på samma gång. Huset har dubbel takhöjd och arkitekten räknar med en livslängd på minst 300 år.

Med skogen som teaterscen. Här finns gott om rådjur och en del räv. De stora fönstren, som nästa alltid står öppna om sommarhalvåret fångar uppmärksam­heten direkt när man kommer in i det speciella huset. Den enorma soffan är egentligen två, den och det praktiska soffbordet som går att öppnar upp är från Bo Concept.Med skogen som teaterscen. Här finns gott om rådjur och en del räv. De stora fönstren, som nästa alltid står öppna om sommarhalvåret fångar uppmärksam­heten direkt när man kommer in i det speciella huset. Den enorma soffan är egentligen två, den och det praktiska soffbordet som går att öppnar upp är från Bo Concept.Med skogen som teaterscen. Här finns gott om rådjur och en del räv. De stora fönstren, som nästa alltid står öppna om sommarhalvåret fångar uppmärksam­heten direkt när man kommer in i det speciella huset. Den enorma soffan är egentligen två, den och det praktiska soffbordet som går att öppnar upp är från Bo Concept.
Med skogen som teaterscen. Här finns gott om rådjur och en del räv. De stora fönstren, som nästa alltid står öppna om sommarhalvåret fångar uppmärksam­heten direkt när man kommer in i det speciella huset. Den enorma soffan är egentligen två, den och det praktiska soffbordet som går att öppnar upp är från Bo Concept. Foto: SOFI SYKFONT
Den värmande spisen skapar trevnad under vinterhalvåret. Fåtölj och fotpall, Bo Concept.Den värmande spisen skapar trevnad under vinterhalvåret. Fåtölj och fotpall, Bo Concept.Den värmande spisen skapar trevnad under vinterhalvåret. Fåtölj och fotpall, Bo Concept.
Den värmande spisen skapar trevnad under vinterhalvåret. Fåtölj och fotpall, Bo Concept. Foto: SOFI SYKFONT

Både Tilde och Garth resonerar i samma banor och brukar alltid ha lite extra koll på hur besökare använder ytorna i huset.

– Givetvis anpassar vi det till hur vi som familj använder rummen, men det är roligt att se var folk slår sig ner när de kommer in i ett rum. Jag har en vän som satte sig på fönsterkarmen i hallen för att knyta sina skor och det gav mig idén till en fönsterbänk. Jag hade några sittpuffar i vardagsrummet och ytterligare en fåtölj men ingen använde dem, så jag sålde dem vidare.

Det har varit en utmaning att möblera, men en rolig sådan. Det är intressant att behöva utgå och möblera från mitten av ett rum

– Vi har även noterat att folk gillar att hänga vid köksön, så planen är att vi ska bygga en sittyta med barstolar så att det går att umgås när man lagar mat, fortsätter hon. Det har varit en utmaning att möblera, men en rolig sådan. Det är intressant att behöva utgå och möblera från mitten av ett rum. Det svåra är tavlor och objekt på väggarna så klart, vi jobbar fortfarande med det.

”När vi flyttade in i huset var det ett jättestort akvarium i vardagsrummet där vi nu har den inbyggda vinylhyllan. Vi tog bort akvariet och satte dit det vi älskar allra mest, musik”, säger Tilde.”När vi flyttade in i huset var det ett jättestort akvarium i vardagsrummet där vi nu har den inbyggda vinylhyllan. Vi tog bort akvariet och satte dit det vi älskar allra mest, musik”, säger Tilde.”När vi flyttade in i huset var det ett jättestort akvarium i vardagsrummet där vi nu har den inbyggda vinylhyllan. Vi tog bort akvariet och satte dit det vi älskar allra mest, musik”, säger Tilde.
”När vi flyttade in i huset var det ett jättestort akvarium i vardagsrummet där vi nu har den inbyggda vinylhyllan. Vi tog bort akvariet och satte dit det vi älskar allra mest, musik”, säger Tilde. Foto: SOFI SYKFONT
Pioner på soffbordet, där fjärrkontroller och annan teknik finns i en dold förvaring.Pioner på soffbordet, där fjärrkontroller och annan teknik finns i en dold förvaring.Pioner på soffbordet, där fjärrkontroller och annan teknik finns i en dold förvaring.
Pioner på soffbordet, där fjärrkontroller och annan teknik finns i en dold förvaring. Foto: SOFI SYKFONT
Skivspelaren på de konkava hyllorna är i bästa läge.Skivspelaren på de konkava hyllorna är i bästa läge.Skivspelaren på de konkava hyllorna är i bästa läge.
Skivspelaren på de konkava hyllorna är i bästa läge. Foto: SOFI SYKFONT

Vardagsrummet ligger i husets hjärta. Här har paret utsikt mot skogen och naturen.

– Jag älskar det naturliga ljusinsläppet i huset. Om sensommaren dansar solen längs väggarna på ett helt otroligt vis. Men det allra bästa med vårt hem, är närheten till naturen, säger Tilde. Man kan nästan spendera en hel dag inomhus utan att märka det, för det känns som att man är utomhus i och med att huset är byggt så nära berg och träd. 

– I vardagsrummet har vi satsat på dold musik- och filmanläggning, med en projektor som ligger dold i taket och en enorm projektionsduk som täcker hela fönstret. När vi flyttade in i huset var det ett jättestort akvarium i vardagsrummet, där vi nu har den inbyggda vinylhyllan. 

Det stora köket ligger i öppen anslutning till det luftiga vardags­rummet med hela fem meter i takhöjd. 

Köket är platsbyggt och praktiskt, med allt inom räckhåll. Lampor över bar­disken och köksön, Muuto.Köket är platsbyggt och praktiskt, med allt inom räckhåll. Lampor över bar­disken och köksön, Muuto.Köket är platsbyggt och praktiskt, med allt inom räckhåll. Lampor över bar­disken och köksön, Muuto.
Köket är platsbyggt och praktiskt, med allt inom räckhåll. Lampor över bar­disken och köksön, Muuto. Foto: SOFI SYKFONT
Paret älskar matlagning och riktigt bra kaffe.Paret älskar matlagning och riktigt bra kaffe.Paret älskar matlagning och riktigt bra kaffe.
Paret älskar matlagning och riktigt bra kaffe. Foto: SOFI SYKFONT
Den vackra matsalsmöbeln i valnöt kommer från Artisan och säljs hos Posh Living. Även Ziggys barnstol passar in i sammanhanget. Taklampa, Gubi.Den vackra matsalsmöbeln i valnöt kommer från Artisan och säljs hos Posh Living. Även Ziggys barnstol passar in i sammanhanget. Taklampa, Gubi.Den vackra matsalsmöbeln i valnöt kommer från Artisan och säljs hos Posh Living. Även Ziggys barnstol passar in i sammanhanget. Taklampa, Gubi.
Den vackra matsalsmöbeln i valnöt kommer från Artisan och säljs hos Posh Living. Även Ziggys barnstol passar in i sammanhanget. Taklampa, Gubi. Foto: SOFI SYKFONT

Den svängda breda trappan till övervåningen tar oss till en öppen yta som används som hemmagym och relax. I det stora badrummet intill, finns både ett stort badkar, bastu och dusch, allt under stora takfönster med utsikt mot skogen. Det luftiga sovrummet har svängda väggar i ytterkanterna och avskärmande väggar mot garderobsytor och lille Ziggys avdelning.

Eftersom paret har familj i Australien och många vänner som hälsar på, så är gästhuset som är anslutet till det stora huset ett stort plus. De renoverade det när de flyttade in

– Nackdelar med vårt boende är nog att det inte är så väldigt barnvänligt, resonerar Tilde. Både husets ytor på övervåningen och en del av inredningen är inte praktisk för en småbarnsfamilj. Vi får se hur länge det funkar att ha det som vi har det nu. Det är fint med stora ytor, men inte så funktionellt om man behöver separat sovrum för barn på övervåningen.

Den stora svängda trappan med räcken i smide är som ett konstverk i vardagsrummet.Den stora svängda trappan med räcken i smide är som ett konstverk i vardagsrummet.Den stora svängda trappan med räcken i smide är som ett konstverk i vardagsrummet.
Den stora svängda trappan med räcken i smide är som ett konstverk i vardagsrummet. Foto: SOFI SYKFONT
Master bedroom med direkt access till det luftiga badrummet.Master bedroom med direkt access till det luftiga badrummet.Master bedroom med direkt access till det luftiga badrummet.
Master bedroom med direkt access till det luftiga badrummet. Foto: SOFI SYKFONT
Trädgårds­tulpaner pryder fönsterbrädan, Ljusstakar,Skultuna.Trädgårds­tulpaner pryder fönsterbrädan, Ljusstakar,Skultuna.Trädgårds­tulpaner pryder fönsterbrädan, Ljusstakar,Skultuna.
Trädgårds­tulpaner pryder fönsterbrädan, Ljusstakar,Skultuna. Foto: SOFI SYKFONT
Tildes älsklingsmöbel och hennes absoluta favorit är fåtöljen Pernilla 3, ritad av Bruno Mathsson. Den var hennes mormors och morfars första designmöbel och pryder nu sin plats på övervåningen vid den lugna relaxavdelningen.Tildes älsklingsmöbel och hennes absoluta favorit är fåtöljen Pernilla 3, ritad av Bruno Mathsson. Den var hennes mormors och morfars första designmöbel och pryder nu sin plats på övervåningen vid den lugna relaxavdelningen.Tildes älsklingsmöbel och hennes absoluta favorit är fåtöljen Pernilla 3, ritad av Bruno Mathsson. Den var hennes mormors och morfars första designmöbel och pryder nu sin plats på övervåningen vid den lugna relaxavdelningen.
Tildes älsklingsmöbel och hennes absoluta favorit är fåtöljen Pernilla 3, ritad av Bruno Mathsson. Den var hennes mormors och morfars första designmöbel och pryder nu sin plats på övervåningen vid den lugna relaxavdelningen. Foto: SOFI SYKFONT

Paret har också behov av ett hemmakontor, i och med att de båda jobbar hemifrån. Det kommer de förhoppningsvis att kunna lösa med ett attefallshus som troligen får en fin plats uppe i skogsbrynet, med all orörd natur runtomkring. 

– När det kommer till älsklingsmöbel så är min absoluta favorit fåtöljen Pernilla 3, ritad av Bruno Mathsson. Det var min mormor och morfars första designmöbel, köpt som en investering, som sedan blev en gåva till min mamma. Jag har älskat den sedan jag var barn, och jag blev lovad den när jag hittade ett eget hem att ha den i. Det blev först en flytt utomlands direkt efter skolan, så nu när jag till sist återvände till Stockholm fick den äntligen bli en del av vårt hem. Den är ju lite för lång för att få in i en London-lägenhet delad med fem andra, säger Tilde och skrattar.

Se även: