Therese gjorde slitet sommarhus till mysigt året runt-hem i skärgården
De har allt man kan önska sig av en sommarstuga – men kan bo där året om.
Therese och Johan har förvandlat det slitna 1920-talshuset på Torsö i Vänern till en lantlig skärgårdsdröm med vackra snickerier och spröjsade fönster.
För Therese som är uppvuxen på Torsö, Vänerns största ö, har det alltid varit en självklarhet att bo på landet.
– Jag älskar tystnaden, stillheten och lugnet i att bo mitt i naturen med närhet till vatten och skog. Att inte ha nära till affärer lär man sig. Man får planera och handla en gång i veckan, säger Therese.
Klimatet på ön, som ligger i Mariestads skärgård i östra Vänern, är mildare än på fastlandet, och Torsö har i genomsnitt fler soltimmar.
– Vi brukar alltid vara hemma på sommaren, vi har verkligen allt vi kan önska oss här. Vi brukar säga att vi har allt man kan önska av en sommarstuga, men vi behöver aldrig lämna den.
HEMMA HOS FAMILJEN FALK
Här bor: Therese, 28, Johan, 27, och sönderna Valter, 3,5 och August, ett halvår, och Birmakatterna Ärnst och Ebbe.
Gör: Therese arbetar influencer/digital kreatör. Johan arbetar som elektriker.
Var: På ön Torsö i Vänerns skärgård utanför Mariestad. Huset: Villa byggd 1925, 180 kvm, totalrenoverad och ombyggd 2016-2019.
Instagram: @3res
Familjen Falk som består av Therese, Johan och sonen Valter bor ett stenkast från stranden och åker ofta ut med båten och badar i någon av Torsös alla vikar.
– Det är så mysigt att ta med sig fikakorgen, vara borta hela dagen och avsluta på en av öns restauranger, de flesta är lätta att lägga till vid med båt.
Therese har egentligen aldrig haft några planer på att lämna ön. När hon träffade Johan hoppades hon innerligt att även han skulle känna att Torsö var platsen för dem.
– Johan var inte speciellt svårövertalad, det tog inte lång tid innan han kände som jag. Vår plan var att hitta ett vackert gammalt hus här.
Jag har ritat rummens planlösning och designat fönstren, stilen flörtar med det som varit, men är anpassad efter vår tid.
Men husen är sällan till salu på ön och de bestämde sig till slut för att lägga lappar i brevlådorna till de hus de var intresserade av. Ett år senare fick de napp.
– Vi fick titta på huset innan de skulle kontakta en mäklarbyrå. Jag kommer aldrig glömma den dagen, vi blev så glada. Det var så spännande att få gå in i huset som vi beundrat så många gånger, på håll utifrån.
Therese och Johan var fulla av förväntan.
– Jag kommer aldrig glömma hur det luktade och kändes när vi öppnade dörren. Vi möttes av murriga mörka rum och det var iskallt då ingen hade bott i huset på ett bra tag.
Men de såg möjligheterna och skrev kontrakt samma dag, längtan efter ett eget hus och trädgård var stor.
Therese och Johan har nu hunnit bo i huset i fem år och har många timmars renovering bakom sig.
Den första tanken var att bara ge huset en ansiktslyftning, men de insåg snart att det inte fanns så mycket att spara.
– Vi lyfte på heltäckningsmattor och plastmattor i hopp om att golven kanske var okej. Men golvet var maskätet och hoplappat. Någonstans får man stanna upp och vara realistisk. Det är jättecharmigt med gamla golv, men de golv vi hittade var allt annat än charmiga, säger Therese.
– Vi rev upp alla golv och reglade upp en ny golvkonstruktion då det diffade en decimeter på golvet från ena sidan av rummet till den andra. Allt i huset var i princip snett och vint, säger Therese.
Huset är byggt på 1920-talet men moderniserades på 1970-talet då mycket av den gamla charmen fick stryka på foten.
Therese och Johans plan har från första stund varit att återskapa 1920-talskänslan i huset fast med en modern twist, med höga golvsocklar, allmogelister och trägolv.
– Jag har ritat rummens planlösning och designat fönstren, stilen flörtar med det som varit, men är anpassad efter vår tid.
Paret har låtit platsbygga sitt kök och materialen i hela huset är gedigna, till exempel ekparkett och marmor.
– Vi har specialbeställt nästan allt virke från ett lokalt sågverk, Torvedsträ, som har hjälpt oss att ta fram profiler på lister, både inne och ute.
Vi jobbade båda två heltid och ägnade all ledig tid under tre års tid åt att renovera huset.
Kulörerna är lugna, golven ljusa och fönstren i gammaldags stil.
– Eftersom vi bor på en ö så tycker jag det är fint att låta huset andas samma känsla som husen i skärgården, med vit fasad, hattläkt och spröjsade fönster, säger Therese.
Från det att de fick tillgång till huset till att det stod färdigrenoverat tog det tre år. För att kunna optimera renoveringen på bästa möjliga sätt så valde paret att bo i huset medan de renoverade.
– Vi jobbade båda två heltid och ägnade all ledig tid under tre års tid åt att renovera huset. Helt klart slitigt, men så värt det. Det är helt fantastiskt att få se sitt hem växa fram. Jag får nypa mig i armen många gånger, då jag är så tacksam för att få bo här.
LÄS MER: Så blev familjens igenvuxna tomt ett blomsterparadis
LÄS MER: De bytte moderna villan mot lantliv med egna höns