Det gräddvita trähuset ligger fridfullt på södra delen av Torsö, som är Vänerns största ö. Genom de spröjsade fönstren lyser julstjärnor och adventsstakar inbjudande och det är hemtrevligt dekorerat med granris. Här på ön är det bara runt 600 personer som är bofasta året om.
Huset byggdes på 1920-talet och sedan tre år tillbaka är det Therese och Johan som bor här med sin lille son Valter. Tillsammans har de skapat ett ljust och harmoniskt hem.
– Jag är uppvuxen här på ön och har alltid velat bo på Torsö. Johan som är uppvuxen i Mariestad, två mil härifrån, blev även han helt förälskad i ön. Vår dröm var att hitta ett vackert hus här, säger Therese och välkomnar oss vid grinden i järnsmide.
Hemma hos familjen Falk
Här bor: Therese, 27, och Johan, 26 tillsammans med sonen Valter, snart 3, och birmakatterna Ärtus och Ärnst.
Var: På ön Torsö i Vänerns skärgård utanför Mariestad i ett totalrenoverat hus byggt 1925 på cirka 180 kvadratmeter.
Gör: Therese arbetar delvis som digital kreatör och inom LSS-verksamheten och Johan arbetar som elektriker.
Instagram: @3res
Eftersom det sällan blir några hus till salu på ön bestämde sig paret för att lägga lappar i brevlådorna till de hus de var intresserade av. Ungefär ett år senare blev de kontaktade av dödsboet efter ägarna till ett av husen. Deras lapp hade sparats och de erbjöds att komma och titta på huset innan en mäklarbyrå kopplades in.
– Jag kommer aldrig glömma den dagen, vi blev så glada, säger Therese.
Fulla av förväntan kom de fram till det röda huset med vita knutar, som de äntligen skulle få se insidan på.
– Det var så spännande att få gå in i huset som vi beundrat på håll så många gånger. Jag minns än i dag hur det kändes när vi öppnade dörren. Huset hade stort renoveringsbehov och var inrett i mörka färger, men vi såg potentialen direkt och skrev kontrakt samma dag. Vi hade längtat i två år efter ett eget hus med trädgård.
Nu har paret några år av renovering bakom sig. Therese och Johans första tanke var att bara ge huset en större uppfräschning, att de skulle riva ner nästan varenda vägg och bryta upp golv och tak fanns inte med i deras planer, utan det växte fram under renoveringens gång.
– Jag har ritat rummens planlösning och designat fönstren. Stilen flörtar med tider som varit men är anpassad efter tiden vi lever i.
De har valt fina och hållbara material som ekparkett och natursten i form av marmor. Nästan allt virke kommer från ett lokalt sågverk, som även hjälpt dem med att ta fram profiler på lister med mera. De har valt lugna kulörer och ljusa golv för att få huset enhetligt.
– Jag har alltid gillat lite kustinspirerande hus. Därför valde vi ett vitt hus, hattläkt och spröjsade fönster. Vi har en nordisk stil och vill ha känslan av ett skärgårdshus, säger Therese.
När de fick nycklarna till huset i sin hand var taket det första de prioriterade. Det var i dåligt skick så det byttes ut mot ett gammaldags enkupigt tegel. Huset hade ingen bra uppvärmning. Övervåningen var iskall och bottenvåningen värmdes upp genom att man eldade i kökspannan.
Therese och Johan har renoverat allt i huset själva förutom rörmokeri och plåtarbete och ägnat all ledig tid utanför sina ordinarie heltidsjobb med att bygga om huset.
Deras dröm var att få tillbaka känslan av att kliva in i ett hundra år gammalt hus.
– Huset renoverades på 1970-talet så att mycket av den gamla charmen var borta när vi tog över huset. Vår plan var att återskapa tjugotalskänsla i huset fast med en modern tvist, med höga golvsocklar och fina allmogefoder och trägolv.
Tyvärr fanns det inte mycket att spara på i huset och det mesta var lite snett och vint. Therese och Johan hade stora förhoppningar om att det skulle ligga fina trägolv under plast- och heltäckningsmattorna. I stället var golvet hoplappat och maskätet.
– Vi ville behålla så mycket som möjligt av det gamla, men någonstans får man stanna upp och vara realistisk.
De rev upp alla golven, reglade upp en ny golvkonstruktion och la in vattenburen golvvärme. När det var klart byggdes väggar upp och all el drogs om.
– När vi närmade oss vår första jul i huset så var renoveringen av övre plan i full gång och vi bodde på bottenvåningen.
Under hösten hade de fixat i ordning nedervåningen så att den skulle vara beboelig och målat alla väggar, tak och snickerier vita.
– Hela familjen kom hem till oss på julafton och vi hade långbord i vardagsrummet och en liten bordsgran. Det var så otroligt mysigt att få fira jul i vårt hus - som vi längtat.
Sedan dess firar familjen alltid jularna hemma i sitt skärgårdshus tillsammans med släkten. I år är inget undantag och förberedelserna är i full gång. Små julgranar finns i nästan alla rum och granris pryder såväl ljuskronan över matsalsbordet som fönsterbrädorna.
Valter står på en pall i köket och placerar ut formar med sina små händer på en utkavlad pepparkaksdeg. Therese skrattar och småpratar med honom när hon hämtar ett fat med apelsiner ur skafferiet.
– Jag älskar att baka och det är så roligt att göra det med Valter. Det känns fint att skapa egna traditioner och göra juliga saker ihop med honom. Det är verkligen guldstunder för mig.
Doften av nygräddade pepparkakor, hyacinter och rykande het glögg, som Therese själv har kokat, sprider sig genom huset. De många fönstren släpper in ett behagligt ljus över det platsbyggda köket i grått.
Therese bakar gärna och till jul blir det vörtbröd, lussekatter, och mjuk pepparkaka. Hemmagjord knäck och flera sorters ljuvligt god fudge dukas upp på julens godisbord.
Hon tar fram ingredienserna till en kladdkaka och rör vant ihop smeten. När kakan är gräddad får den svalna innan hon lägger några lingon ovanpå.
Det är dags för en annan av julens höjdpunkter, att duka det stora bordet på glasverandan. Bordet dekorerar hon med granris och röda äpplen. Och som en fin detalj klämmer hon fast en liten ljushållare med ett smalt stearinljus på varje mattallrik.
– Det är otroligt mysigt att sitta och äta julmaten på glasverandan och njuta av utsikten över fälten ner till sjön. Har vi tur så är marken snötäckt och då är det magiskt vackert, säger Therese.
LÄS MER: Lina rustade upp det gamla tornhuset – blev sagolikt fint
LÄS MER: De köpte ett missionshus – förvandlade det till sitt hem