Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Thea och Anders mäktiga hem.Thea och Anders mäktiga hem.Thea och Anders mäktiga hem.
Thea och Anders mäktiga hem. Foto: Charlotte Bjertner

Theas skånska slott – så renoverade de hemmet från 1897

Thea och Anders bor i ”Lilla slottet på Råå” - en vacker jugendvilla, belägen i korsningen av tre kullerstensgator. Här har de skapat en vacker och avkopplande oas.

När man går in genom trädgårdens vackra utsmyckade järngrind är ljudet av porlande vatten det första man hör samt lugn harmonisk musik som blandar sig så fint med koltrastarnas skönsjungande sång. Vajande gräs som spelar i vinden och ger rörelse till den sköna känslan i trädgården. Man leds runt i den lummiga oas av vindlande gångar och många olika rum som kantas av städsegröna växter, ormbunkar och ljuvliga blommor som akleja, klätterhortensia och sommarljus. Runt varje hörn av buskar och blommor finns något nytt att upptäcka. Det är många förbipasserande som stannar till och försöker få sig en skymt av den lite spännande halvt dolda trädgården.

HEMMA HOS FAMILJEN NILSSON

Här bor: Thea, 58, och Anders, 60. Barnen Axel, 28, Hanna och Karl, 31, Herman, 32, och Ida, 35 har flyttat hemifrån.

Gör: Arbetar inom handels.

Var: På Råå strax utanför Helsingborg. 

Bor: Vacker slottsliknande villa på 200 kvm byggd 1897 i tysk jugendstil i glaserat tegel. Tårtbitsformad trädgård på 450 kvm.

Instagram: @theanilsson_raa

Thea och taxen Astrid.Thea och taxen Astrid.Thea och taxen Astrid.
Thea och taxen Astrid. Foto: Charlotte Bjertner
Många vindlande gångar med olika sorters gräs, pipranka, murgröna, buxbomsklot och ormbunkar gör trädgården vacker och spännande.Många vindlande gångar med olika sorters gräs, pipranka, murgröna, buxbomsklot och ormbunkar gör trädgården vacker och spännande.Många vindlande gångar med olika sorters gräs, pipranka, murgröna, buxbomsklot och ormbunkar gör trädgården vacker och spännande.
Många vindlande gångar med olika sorters gräs, pipranka, murgröna, buxbomsklot och ormbunkar gör trädgården vacker och spännande. Foto: Charlotte Bjertner

Thea och Anders som bor här, bodde tidigare i ett engelskt radhus i Miatorp - som de renoverade totalt både ute och inne men i en helt annan stil. Paret letade egentligen inte efter ett nytt hus just då, men när de en dag strosade runt bland alla gator på Råå så fastnade de för ett hus vid första anblicken. Huset står majestätiskt mitt mellan tre korsande gator och fasaden är vacker och iögonfallande med sitt glaserade tegel från 1800-talet. Ingen går obemärkt förbi detta Lilla slott på Råå. Thea och Anders kände direkt att med denna villa kunde de göra något fint och unikt.

– Vi såg direkt att vi kunde göra om detta hus till det hus vi ville ha, säger Thea. Det var husets enormt vackra uttryck med den tyska jugendstilen med glaserat tegel och dess vackra fasad och den charmiga tårtbitsformade trädgården som tilltalade oss. Det var som om huset talade till just oss just där och då. 

De köpte huset med den 450 kvadratmeter stora tomten 2012.

– Vi renoverade allt i omgångar som kök och badrum och satt in en kakelugn, vilken ger en stor mysfaktor och som passar fint in i husets själ.

De ändrade planlösningen i köket genom att öppna upp det mer och vände det helt om.

– Nu är köket det rum vi tycker bäst om i huset, säger Thea. Nu har vi fått den känslan vi ville ha, trevligt, välkomnande socialt och vi får nu plats alla när familjen kommer hem. Vi har en stor härlig familj nu med nio barnbarn.

Lusthuset användes som förvaring av trädgårdsredskap när paret flyttade in. Nu är det välkomnande och vackert inrett med kristallkrona och lantliga stolar.Lusthuset användes som förvaring av trädgårdsredskap när paret flyttade in. Nu är det välkomnande och vackert inrett med kristallkrona och lantliga stolar.Lusthuset användes som förvaring av trädgårdsredskap när paret flyttade in. Nu är det välkomnande och vackert inrett med kristallkrona och lantliga stolar.
Lusthuset användes som förvaring av trädgårdsredskap när paret flyttade in. Nu är det välkomnande och vackert inrett med kristallkrona och lantliga stolar. Foto: Charlotte Bjertner
Astrid njuter i solen i sin korg. Korgstolar och bord, Brafab. Parasoll, Vida XL. Marktegel, Vikens stenbutik.Astrid njuter i solen i sin korg. Korgstolar och bord, Brafab. Parasoll, Vida XL. Marktegel, Vikens stenbutik.Astrid njuter i solen i sin korg. Korgstolar och bord, Brafab. Parasoll, Vida XL. Marktegel, Vikens stenbutik.
Astrid njuter i solen i sin korg. Korgstolar och bord, Brafab. Parasoll, Vida XL. Marktegel, Vikens stenbutik. Foto: Charlotte Bjertner
En av många sköna sittplatser där familj och vänner kan samlas. Bord och stolar, Ekeby möbler. Lampor, Affari of Sweden. Marktegel och mur till pergolan, Vikens stenbutik.En av många sköna sittplatser där familj och vänner kan samlas. Bord och stolar, Ekeby möbler. Lampor, Affari of Sweden. Marktegel och mur till pergolan, Vikens stenbutik.En av många sköna sittplatser där familj och vänner kan samlas. Bord och stolar, Ekeby möbler. Lampor, Affari of Sweden. Marktegel och mur till pergolan, Vikens stenbutik.
En av många sköna sittplatser där familj och vänner kan samlas. Bord och stolar, Ekeby möbler. Lampor, Affari of Sweden. Marktegel och mur till pergolan, Vikens stenbutik. Foto: Charlotte Bjertner

Det är varmt, välkomnande och ombonat med en känsla av lugn och harmoni när man kliver genom dörren hos Thea och Anders. Här sker också förändringar efter humör och känsla.

– Jag finner inspiration på olika loppmarknader, Marketplace och Erikshjälpen, säger Thea. Det känns så bra i sinnet att saker och ting får leva vidare hos någon annan.

Hemmet har bytt skepnader ett par gånger i form av konst, färg och möbler.

– Vi stylar vårt hem efter vad som känns bra här och nu. Just nu har vi hittat balans med naturmaterial, lugna färger i textilier som linne, kuddar och allt går i samma färgskala och det knyter så fint samman alla rum i huset, säger Thea.

En trädgård med många olika rum känns mer inbjudande och spännande än en enda snabbt överskådlig yta.

De är även noga med att välja färg som är bra för naturen och miljövänligt.

– Varken plast, rostfritt eller skinnmöbler kommer inte in i huset, det är inget jag känner tillför vårt hem något, säger Thea.

När man kliver in genom den vackra grinden möts man direkt av vackra stilleben att vila ögonen på.När man kliver in genom den vackra grinden möts man direkt av vackra stilleben att vila ögonen på.När man kliver in genom den vackra grinden möts man direkt av vackra stilleben att vila ögonen på.
När man kliver in genom den vackra grinden möts man direkt av vackra stilleben att vila ögonen på. Foto: Charlotte Bjertner
Utanför lusthuset finns det en kran som droppar och ger liv i trädgården.Utanför lusthuset finns det en kran som droppar och ger liv i trädgården.Utanför lusthuset finns det en kran som droppar och ger liv i trädgården.
Utanför lusthuset finns det en kran som droppar och ger liv i trädgården. Foto: Charlotte Bjertner
Thea ser trädgården som en avkopplande oas. Familjen har anlitat en smed i Småland som gjort alla cortenslådor, staket och vattenspeglar i trädgården.Thea ser trädgården som en avkopplande oas. Familjen har anlitat en smed i Småland som gjort alla cortenslådor, staket och vattenspeglar i trädgården.Thea ser trädgården som en avkopplande oas. Familjen har anlitat en smed i Småland som gjort alla cortenslådor, staket och vattenspeglar i trädgården.
Thea ser trädgården som en avkopplande oas. Familjen har anlitat en smed i Småland som gjort alla cortenslådor, staket och vattenspeglar i trädgården. Foto: Charlotte Bjertner

När det var dags att ta sig an den tårtbitsformade trädgården anlitade Thea och Anders en trädgårdsarkitekt för att kunna få till just den känslan de ville ha i sin trädgård.

– När vi flyttade in 2012 fanns det gräsmattor och en taggig häck runt huset och en murgröna på hela fasaden, säger Thea. Vackert men det ger skador på fasaden tyvärr. Det fanns även ett plastrutemönstrat staket i spetsen av trädgården och en uppmurad 70-tals uteplats som inte tilltalade vår känsla för vår tänkta trädgård.

Det fanns även ett trött och övergivet växthus i trädgården som hade använts som trädgårdsförråd.

– Vi ville få in vatten och eld som några element i trädgården. Det fanns ett växthus som vi från början byggde men är nu borttaget för en underbar uteplats i stället med pergola som skyddande tak.

Inredningen är genomgående rustik och föremål och möbler är valda med omsorg.Inredningen är genomgående rustik och föremål och möbler är valda med omsorg.Inredningen är genomgående rustik och föremål och möbler är valda med omsorg.
Inredningen är genomgående rustik och föremål och möbler är valda med omsorg. Foto: Charlotte Bjertner
Det stora öppna köket är alltings centrum hos familjen Nilsson. Ombonat och välkomnande med rustik känsla. Stolar och bord, Ekeby möbelaffär.Det stora öppna köket är alltings centrum hos familjen Nilsson. Ombonat och välkomnande med rustik känsla. Stolar och bord, Ekeby möbelaffär.Det stora öppna köket är alltings centrum hos familjen Nilsson. Ombonat och välkomnande med rustik känsla. Stolar och bord, Ekeby möbelaffär.
Det stora öppna köket är alltings centrum hos familjen Nilsson. Ombonat och välkomnande med rustik känsla. Stolar och bord, Ekeby möbelaffär. Foto: Charlotte Bjertner
Hall mellan kök och trapp upp till övervåningen. Det finns många vackra stilleben att vila ögonen på hemma hos Thea och Anders.Hall mellan kök och trapp upp till övervåningen. Det finns många vackra stilleben att vila ögonen på hemma hos Thea och Anders.Hall mellan kök och trapp upp till övervåningen. Det finns många vackra stilleben att vila ögonen på hemma hos Thea och Anders.
Hall mellan kök och trapp upp till övervåningen. Det finns många vackra stilleben att vila ögonen på hemma hos Thea och Anders. Foto: Charlotte Bjertner

Trädgården är en grönskande oas med olika former som runda buxbomsklot, vajande gräs och låga staket i cortenplåt, som blir vackrare med åren. Färgerna är enhetliga i vitt och olika nyanser av grönt. Materialval som korg, trä och rotting står sig vackert mot trädgårdens växtlighet och bildar en vacker helhet i trädgården.

– När vi planerade trädgården tänkte vi vila, samvaro, glädje och framför allt stillhet, säger Thea.

De ville ha flera rum i trädgården och planterade skyddande växter och byggde pergola där klängväxter får växa.

– En trädgård med många olika rum känns mer inbjudande och spännande än en enda snabbt överskådlig yta.

De använder alla sittplatser i trädgården beroende på väder och vind.

– Trädgården betyder mycket för oss, en avkopplande oas där vi får lugn och harmoni, säger Thea.

Det har blivit en livsstil och vi är ett par som ständigt förändrar och känner in. Hem och trädgård är vårt stora intresse och vi bara älskar vårt Lilla slott på Råå, säger Thea.

I parets ombonade sovrum samsas sköna textilier med jordnära toner och naturmaterial som inger lugn och harmoni. Säng, Mio. Sänggavel, Ellos. Spegel, Anettes Antik & Loppis. Hundkorg, Ilva. Byrå och rottingspegel, Marketplace.I parets ombonade sovrum samsas sköna textilier med jordnära toner och naturmaterial som inger lugn och harmoni. Säng, Mio. Sänggavel, Ellos. Spegel, Anettes Antik & Loppis. Hundkorg, Ilva. Byrå och rottingspegel, Marketplace.I parets ombonade sovrum samsas sköna textilier med jordnära toner och naturmaterial som inger lugn och harmoni. Säng, Mio. Sänggavel, Ellos. Spegel, Anettes Antik & Loppis. Hundkorg, Ilva. Byrå och rottingspegel, Marketplace.
I parets ombonade sovrum samsas sköna textilier med jordnära toner och naturmaterial som inger lugn och harmoni. Säng, Mio. Sänggavel, Ellos. Spegel, Anettes Antik & Loppis. Hundkorg, Ilva. Byrå och rottingspegel, Marketplace. Foto: Charlotte Bjertner
Thea och Anders badrum är en dröm med vackra ting i koppar och en tegelvägg från murstocken som de knackat fram. En plats för återhämtning och skön avkoppling. Badkar och tvättställ, Qvesarum. Fåtölj, Slottstallets möbler.Thea och Anders badrum är en dröm med vackra ting i koppar och en tegelvägg från murstocken som de knackat fram. En plats för återhämtning och skön avkoppling. Badkar och tvättställ, Qvesarum. Fåtölj, Slottstallets möbler.Thea och Anders badrum är en dröm med vackra ting i koppar och en tegelvägg från murstocken som de knackat fram. En plats för återhämtning och skön avkoppling. Badkar och tvättställ, Qvesarum. Fåtölj, Slottstallets möbler.
Thea och Anders badrum är en dröm med vackra ting i koppar och en tegelvägg från murstocken som de knackat fram. En plats för återhämtning och skön avkoppling. Badkar och tvättställ, Qvesarum. Fåtölj, Slottstallets möbler. Foto: Charlotte Bjertner

Se även: