Tegelhuset från 1909 har fått behålla sin unika karaktär

Hela familjen är engagerad i inredningen och renoveringen av huset: mamma Cecilia Nilsson, pappa Magnus Borg och lilla August, 1,5 år.

Foto: SOFI SYKFONT

1 av 6: Hela familjen är engagerad i inredningen och renoveringen av huset: mamma Cecilia Nilsson, pappa Magnus Borg och lilla August, 1,5 år.

Gathuset är byggt 1909 och ligger mitt i Åhus gamla del.

Foto: SOFI SYKFONT

2 av 6: Gathuset är byggt 1909 och ligger mitt i Åhus gamla del.

Matsalen intill det lilla köket är ljus och välkomnar ofta gäster. Matbordet kommer från Mio. Stolarna är Fritz Hansens Sjuan och Myran. Taklampa från Kartell.

Foto: SOFI SYKFONT

3 av 6: Matsalen intill det lilla köket är ljus och välkomnar ofta gäster. Matbordet kommer från Mio. Stolarna är Fritz Hansens Sjuan och Myran. Taklampa från Kartell.

Skandinavisk design och rena linjer är vad som gäller för familjen Nilsson Borg. Krukan är Svenskt Tenns klassiska Hortus. Bordslampan kommer från Flos.

Foto: SOFI SYKFONT

4 av 6: Skandinavisk design och rena linjer är vad som gäller för familjen Nilsson Borg. Krukan är Svenskt Tenns klassiska Hortus. Bordslampan kommer från Flos.

Vardagsrummet är omsorgsfullt inrett för att erbjuda lugn och harmoni. Cecilias favoritfärg rosa accepteras av Magnus så länge den ingår i en ljus och luftig helhet. Sofforna kommer från Ikea. Soffbordet är ett hemmabygge. Matta från Trendrum. Blandade kuddar från Svenskt Tenn, H&M Home och Dixie. I Stringhyllan står en lampa som sprider ett milt ljus genom sin mjölkvita skärm. Lampa från &tradition.

Foto: SOFI SYKFONT

5 av 6: Vardagsrummet är omsorgsfullt inrett för att erbjuda lugn och harmoni. Cecilias favoritfärg rosa accepteras av Magnus så länge den ingår i en ljus och luftig helhet. Sofforna kommer från Ikea. Soffbordet är ett hemmabygge. Matta från Trendrum. Blandade kuddar från Svenskt Tenn, H&M Home och Dixie. I Stringhyllan står en lampa som sprider ett milt ljus genom sin mjölkvita skärm. Lampa från &tradition.

Den platsbyggda bokhyllan i vardagsrummet är Magnus verk. Här fanns tidigare en ingång till köket. Bordslampa från Flos.

Foto: SOFI SYKFONT

6 av 6: Den platsbyggda bokhyllan i vardagsrummet är Magnus verk. Här fanns tidigare en ingång till köket. Bordslampa från Flos.

I den gamla delen av Åhus finns ett hus med en alldeles extra vacker tegelfasad byggt 1909. Här bor Cecilia och Magnus som verkligen älskar sitt hus och gör allt för att det ska få behålla sin speciella karaktär.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Teglet, berättar Cecilia kördes hit med häst och vagn från den lilla byn Rinkaby strax intill, då huset byggdes. I Rinkaby fanns ett tegelbruk som fiskarna i Åhus fick hämta tegel från billigt. Teglet fiskarna fick hålla till godo med var överblivet och udda. Det är därför tegelfasaden skiftar så vackert i färg. Historien och den unika fasaden är bara några av flera orsaker till att Magnus och Cecilia verkligen älskar sitt hus. I dem har huset fått ägare som gör allt för att det ska få behålla sin karaktär och historia. 

Hemma hos Cecila och Magnus

Här bor: Cecilia Nilsson och Magnus Borg med sonen August 1,5 år.

Gör: Cecilia är auktoriserad redovisningskonsult, Magnus är speciallärare.

Var: I ett hus byggt 1909 i Åhus, sex rum och kök, 105 kvadratmeter med 135 biarea inklusive källare.

Instagram: @genommittfonster.

LÄS MER: 12 instagrammare du måste följa om du gillar inredning 

Foto: SOFI SYKFONT

Matsalen intill det lilla köket är ljus och välkomnar ofta gäster. Matbordet kommer från Mio. Stolarna är Fritz Hansens Sjuan och Myran. Taklampa från Kartell.

 

Foto: SOFI SYKFONT

Vitt, rosa och mässing är Cecilias favoriter. Värmeunderlägg från Höganäsgruppen. Vas och karottunderlägg, från Svenskt Tenn.

Tegel rasade under renoveringen

När familjen flyttade in i slutet av år 2015 var huset i stort behov av renovering. Även om den tidigare ägaren skött om huset väl, hade tidens tand gjort sitt. Ett modernt badrum blev projekt nummer ett. Just det jobbet lades ut på hantverkare, men sedan har paret gjort det mesta själva, med god hjälp av Magnus händiga pappa. 

– Så här i efterhand kan man ju säga att det var mer att renovera än vi räknat med, men vi såg det som ett spännande projekt, säger Magnus.

Och spänning saknades inte under renoveringstiden. Magnus berättar, märkbart skakad vid minnet, om hur det rasade ner tegelstenar då han tog bort en dörrkarm i vardagsrummet. 

– Han vet inte alltid hur man gör, men han har en duktig pappa, säger Cecilia leende. Och historien slutade lyckligt med att den inbyggda bokhyllan, som Magnus sett framför sig i den gamla öppningen till köket, blev verklighet.

Hittar inredningsinspiration på Pinterest och Instagram

Köket däremot, fick vänta och renoveringen fortsatte med målning av väggar och tak, byte av lister och foder samt slipning och behandling av de gamla trägolven på bottenplan. Färgerna är ljusa och inredningen modern. Vem är det som bestämmer hur det ska se ut, undrar vi?

Foto: SOFI SYKFONT

Intill matbordet står ett litet dekorativt sidobord som är ett hemmabygge. Den stora spegeln ovanför ger rummet extra rymd. Bordet är dukat med Rörstrands Swedish Grace, glas från Iittala och bordstabletter från Dixie. ”Puckarna” är värmeunderlägg från Höganäsgruppen. Ljusstake Vänskapsknuten från Svenskt Tenn. Även krukan på sidobordet kommer från Svenskt Tenn. Vattenkanna från Klong. Bordslampa från Flos.

 

Foto: SOFI SYKFONT

Vardagsrummet är omsorgsfullt inrett för att erbjuda lugn och harmoni. Cecilias favoritfärg rosa accepteras av Magnus så länge den ingår i en ljus och luftig helhet. Sofforna kommer från Ikea. Soffbordet är ett hemmabygge. Matta från Trendrum. Blandade kuddar från Svenskt Tenn, H&M Home och Dixie. I Stringhyllan står en lampa som sprider ett milt ljus genom sin mjölkvita skärm. Lampa från &tradition.

 

Foto: SOFI SYKFONT

På soffbordet i vardagsrummet står ljuslyktorna Kotten, från Svenskt Tenn. Linnékaraff från Newport.

Magnus skrattar och menar att det ju är självklart att det är Cecilia. Men när vi pratat en stund framgår det ändå att paret delar på mycket. Båda tycker om ljus och rymd och båda köper saker till hemmet utan att alltid konsultera den andre. Magnus styrs mer av kvalitet och funktion och tycker om att hänga på Pinterest för att hitta tips på smarta lösningar. Cecilia är en aktiv instagrammare och hittar mycket inspiration där. Även om hennes älsklingsfärg rosa dominerar, finns mycket av Magnus i inredningen. De skapar familjens hem tillsammans, med hänsyn och kompromisser. Vilket gör att det ibland kan ta lite tid. 

Byggde ljust kök med mycket förvaring

Vi kikar in i köket, som inte är världens största, men som är ljust och har gott om förvaring med väggskåp som går ända upp i taket. 

– Köket blev en följetong, konstaterar Magnus och fortsätter:

– Jag vill ha lång betänketid och i och med att kök är ett dyrt projekt kan man ju inte bara byta efter något år. Cecilia är mer impulsiv, så vi bollade idéer fram och tillbaka länge. 

Foto: SOFI SYKFONT

Köket är helt nytt och har fått inredning från Ballingslöv. Köksmattan kommer från Søstrene Grene.

 

Foto: SOFI SYKFONT

Från köket når man först matsalen, med fönster in mot trädgården. Vardagsrummet, som ligger i fil, har fönster mot gatan. Köket är Ballingslövs Bistro med väggskåp ända upp i taket för maximal förvaring. En svart String-hylla med öppen förvaring bidrar med luft och variation. I matsalen skymtar ett vitrinskåp från Mavis.

Till slut kom man fram till att två saker var viktigast: att släppa in ljus och att få ut så mycket arbets- och förvaringsytor som möjligt. Kökets hela planlösning gjordes om, bland annat för att frilägga det enda fönstret. I dag har de ett ljusgrått kök som känns modernt samtidigt som dess proportioner och stil smälter väl in i huset. 

Nu väntar nästa etapp för familjen då de ska få ytterligare ytor att röra sig på. Ovanvåningen ska totalrenoveras och inredas. Här kommer Cecilia och Magnus att få ett nytt större sovrum och ett efterlängtat kombinerat sällskaps- och arbetsrum. 

 

Foto: SOFI SYKFONT

Direkt vid entrén möts man av Augusts glada rum. Mamma Cecilia har inrett med snälla färger. Lektältet används flitigt och kommer från Numero 74. Det vitmålade skåpet rymmer Augusts kläder och är köpt på Blocket. Taklampa från Vita Copenhagen. Stol Vitra. Kudde Svenskt Tenn. Stjärngirlang från Numero 74.

 

Foto: SOFI SYKFONT

August 1,5 år, sover gott under sänghimmeln. Sängen är en ”växa-säng” från Sebra. Pläd från Klippan Yllefabrik. Taklampa Vita Copenhagen. Korgar från Søstrene Grene och Ikea.

 

 

Foto: SOFI SYKFONT

hallen valde Cecilia och Magnus en klassisk tapet av William Morris. Krok från Svenskt Tenn och hatt från HM.

 

Foto: SOFI SYKFONT

Cecilias och Magnus lilla sovrum har fönster mot trädgården. Det är målat och inrett i vilsamt grå nyanser. Sängkläder från H&M Home. Nattduksbord från Mavis. Matta från Åhléns. Vaser från Iittala och Svenskt Tenn.

 

Foto: SOFI SYKFONT

Färgerna är sobra i sängkammaren. Sängkläder från H&M Home. Sänglampa, från Bestlite. Väckarklocka från Arne Jacobsen.

 

LÄS MER: 10 trender som förstör ditt hem 

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande