Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sofia och Anton hittade kärleken i säsong 7 av ”Gift vid första ögonkastet”. Eftersom båda älskar tacos blev de kända som ”tacoparet”.
Sofia och Anton hittade kärleken i säsong 7 av ”Gift vid första ögonkastet”. Eftersom båda älskar tacos blev de kända som ”tacoparet”.
Sofia och Anton hittade kärleken i säsong 7 av ”Gift vid första ögonkastet”. Eftersom båda älskar tacos blev de kända som ”tacoparet”.
1 AV 3
Från Gift vid första ögonkastet och vanlife till småbarnsföräldrar
2 AV 3
Sofia och Anton hittade kärleken i säsong 7 av ”Gift vid första ögonkastet”. Eftersom båda älskar tacos blev de kända som ”tacoparet”.
Foto: Ulrika Malm / SVT
3 AV 3

Tacoparet Sofia och Anton köpte tillbaka släkthuset: ”Väldigt rörd”

I vintras köpte ”Gift vid första ögonkastet”-paret Sofia Lindhe och Anton Pehrson sitt första hus. 

Samma hus som byggdes av Sofias farföräldrar – och försvann ur släkten för 15 år sedan. 

– Farmor blev väldigt rörd, säger Sofia.

2022 var ett omvälvande år för ”Gift vid första ögonkastet”-paret – de blev både föräldrar och husägare. I april föddes dottern Liv och i november kunde paret äntligen skriva kontrakt på sitt drömhus. Däremellan hann den lilla familjen åka till Norge med husbilen Solstrålen, som paret inrett själva och levt vanlife i. Nu har de alla tre hunnit bo in sig i nya huset, där de nyligen firade Livs ettårsdag.

– Första tiden har framför allt varit väldigt rolig och mysig men det har också varit lite bergochdalbana, säger Sofia till LEVA&BO. 

– Redan första veckan försvann vårt vatten och värmen på nedervåningen pajade. Vi fick ta in snö och smälta för att kunna spola i toaletten och fick fylla dunkar med vatten. Det löste sig dock efter en vecka utan att det blev så dyrt som vi ett tag befarade. 

HEMMA HOS SOFIA & ANTON

Här bor: Sofia Lindhe, 28, och Anton Pehrson, 31, med dottern Liv, 1, och hunden Liam.

Gör: Sofia är utbildad mellanstadielärare och föräldraledig, Anton är kundtjänstchef. Gifte sig 2020 i säsong 7 av SVT:s ”Gift vid första ögonkastet”, som sändes 2021. Under graviditeten började Sofia virka, något hon fortfarande gör till och från. ”Jag har ett makraméprojekt på gång som jag kommer visa mer på instagram nu i maj”.

Bor: I en tvåplansvilla på 80 kvadratmeter, byggd 1982 av Sofias farföräldrar.

Var: Åre. 

Instagram: @regnbagsreggad

https://www.instagram.com/p/Ckydnk1rTJ1/

”Brutala berättelser”

Huset byggdes av Sofias farmor och farfar i början av 80-talet, och blev en plats där familjen samlades för att fira storhelgerna. Sofia firade sitt livs första jul där, men när hon var tolv år såldes huset. Där och då lovade hon och hennes lillebror varandra att de skulle köpa tillbaka huset till släkten innan de fyllde 30. 

– Jag har så mycket bra minnen från huset. Inte minst jular när min farmor hade julpyntat, påskar när vi fick leta påskägg på tomten – men framför allt minns jag en fåtölj som stod i ett hörn i vardagsrummet framför brasan. Det var min farfars fåtölj och vi barnbarn brukade sitta i hans knä och lyssna på berättelser. Han berättade ofta om små troll som bodde i skogen och om karolinerna som dog på fjället vi ser från fönstret. Brutala berättelser för barn, men de var så spännande och väldigt typiskt min farfar.

Utsikten mot fjället är bland det bästa med huset, tycker Sofia och Anton. Foto: Privat

Kusliga detaljen

En glad överraskning var att den gamla gästboken som tillhörde huset fanns bevarad i Sofias pappas förråd.

– Den har vi så klart läst igenom nu och vad som är väldigt roligt är att boken startades i april 1995, samma år och månad som jag är född. Den som skrev sista orden i den innan huset såldes 2007 är ”Vi kommer tillbaka!”. Är inte det kusligt?

https://www.instagram.com/p/Cr1ILBCLExM/

”Väldigt rörd”

Det blev också extra känslosamt när Sofias farmor hälsade på och fick återse sitt hus igen.

– Det var så himla fint! Hon var så glad att komma tillbaka och blev väldigt rörd. Hon är 87 år och trodde aldrig att hon skulle komma tillbaka dit igen!

Vad är det bästa med huset, tycker ni?
– Det bästa är den öppna spisen i vardagsrummet. Den är liksom hjärtat i huset då den är så himla vacker. Förutom den är utsikten helt magisk över fjälltoppar.

Den öppna spisen är hjärtat i huset. Veden förvaras i kistan. Foto: Privat
Eftersom familjen är aktiv och gärna gör utflykter på fjället finns gott om kokböcker på temat. Foto: Privat
Vedspisen har Sofias farmor lagat mat på. ”De vi köpte av har inte kört den på några år men vi ska damma av den och testa så småningom”, skriver hon på Instagram. Foto: Privat

Du skrev på Instagram att Anton skulle plocka fram ”sin inre Ernst” när ni flyttat in. Hur har det gått?
– Haha, det har han verkligen gjort. Hans inre Ernst har blommat ut. Han har börjat prenumerera på ”gör det själv”-tidningar och har snickrat både bord och en hemlig lönnfackslåda för godis! I sommar ska vi bland annat bygga ett staket till altanen och ett utekök. 

Antons egensnickrade soffbord. Foto: Privat
Fjällsolen lyser in i vardagsrummet. Foto: Privat
Paret både somnar och vaknar till utsikten mot fjället. Foto: Privat

Vad ser ni mer fram emot i sommar?
– Vi kommer troligtvis vara ute och resa större delen av sommaren med vår van, men vi har redan nu börjat hänga mycket i solen ute på altanen. Det är så skönt där ute och man hör bara fåglar och ljudet av Tännforsen. 

– Om bara en månad ungefär drar vi faktiskt ut i Europa. Vi ska först ta en vecka i Norge och besöka några pärlor men sen drar vi neråt genom Tyskland, Italien, Slovenien, Kroatien ... Vi får se hur långt vi kommer. Allt hänger ju på hur Liv tycker att det är att åka och bo i bilen. Hon stortrivdes dock förra sommaren, men då var hon ju bara fyra månader.

I sommar får Liv, 1, följa med ut i Europa. Foto: Privat
Anton och hunden Liam i Solstrålen – husbilen som paret har inrett själva och levt vanlife i. Foto: Privat

Följer ni nya säsongen av ”Gift vid första ögonkastet?
– Givetvis! Det är en så fin säsong tycker jag. Alla deltagare är så duktiga på att uttrycka sina känslor och delar med sig så modigt. 

Se även: