Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Hemma hos>Drömhem

Publicerad 1 dec 2018 15:00

Suzanas renovering lyfte husets charmiga ursprung

Suzana är kreativ och får hon en idé förverkligar hon den.

Suzana är kreativ och får hon en idé förverkligar hon den.

1/3

Foto: SOFI SYKFONT / SOFI SYKFONT

Detaljerna är viktiga. Elementet i matsalen är specialbeställt från en firma på Irland.

Detaljerna är viktiga. Elementet i matsalen är specialbeställt från en firma på Irland.

2/3

Foto: SOFI SYKFONT

Ett rum med bibliotekskänsla och gott om plats för umgänge hemma hos familjen Axeheim.

Ett rum med bibliotekskänsla och gott om plats för umgänge hemma hos familjen Axeheim.

3/3

Foto: SOFI SYKFONT

Lägenheten mitt i Helsingborg är egentligen resultatet av en kompromiss som både Suzana och hennes man Jonas trivs med. Här har de lyft fram den vackra sekelskiftescharmen och dessutom fått tillgång till en trädgård som Suzana längtat efter. 

För några år sedan bodde Suzana och Jonas med sönerna Leopold och Theodor i en våning på 220 kvadrat på Drottninggatan – en av stadens paradgator med närhet till hav och strandpromenad. Här bodde familjen i 20 år, men för ett par år sedan gick flyttlasset.

– Vi behövde "downsiza", förklarar Suzana, och berättar vidare om sin dröm om ett litet hus med trädgård – som inte delades av maken Jonas. Det nya hemmet är därför en kompromiss. Men en som de båda trivs med.

LÄS MER: 15 inredningsbloggar du bara måste följa

Huset i Gamla Olympia ör byggt 1905 och har en rå tegelfasad.

Foto: SOFI SYKFONT

Strömbrytare och eluttag har bytts ut för att vara mer tidsenliga  

De föll för lägenheten på Gamla Olympia. Det är ett område i centrala Helsingborg, beläget mellan Kärnan-parken och fotbollsarenan Olympia. Huset familjen Axeheim bor i är byggt 1905. Lägenheten är 156 kvadratmeter stor och upptar hela bottenplanet i huset. Den passade familjen i både storlek och stil. Här fanns också de av Suzana så efterlängtade gröna rummen, det vill säga tillgång till en delad trädgård på hela 700 kvadratmeter.

Den vackra kakelugnen fick familjen att falla för lägenheten på Gamla Olympia i Helsingborg. Rummen i fil binder samman färg och form. Matsalen är ofta fylld av vänner, Suzana ”Samlar på människor” och bjuder ofta in till mer eller mindre spontana middagar.

Foto: SOFI SYKFONT

 

Väggen sfärgnyans är noggrant utvald. Pendylen är arvegods från Jonas farmor. Karolinertavla av konstnär Allan Egnell. Byst av Kjell Engman för Kosta Boda. Väggfärg från Farrow & Ball.

Foto: SOFI SYKFONT

Sekelskiftesstilen var väl bevarad, och en renovering som lyfte fram husets ursprung hade påbörjats men inte avslutats av den förre ägaren. Suzana och Jonas tog raskt vid, med stor omsorg om detaljer. Strömbrytare och eluttag har bytts ut med tidsenliga dito, liksom alla element. Väggarna har målats med traditionellt engelska färger.

– Vi har i princip samma stil nu, fast lite stramare, säger Suzana.

I den ljusa hallen, målad i en lindblomsgrön färg står ett litet möblemang som Suzana har ritat själv och låtit tillverka. Väggen är målad med en kulör från Farrow & Ball.

Foto: SOFI SYKFONT

 

Mellan den svarta skinnsoffan och fåtöljerna i vardagsrummet står två soffbord i metall och marmor som Suzana Axeheim designat själv. Svart skinnfåtölj Cinema av Gunilla Allard för Lammhults.

Foto: SOFI SYKFONT

LÄS MER: Stylisten Alexandra inreder med antikviteter och loppisfynd

”Jag är gift med en hamster”

För flytten innebar också en rejäl utrensning för familjen, med tömning av en vind på 40 kvadratmeter som fyllts på under 20 år. 

– Det var en stimulerande och renande process som jag tycker alla borde ha. Jag har alltid haft en struktur även om jag haft mycket saker, men jag är gift med en hamster och det har ynglat av sig på två till. Jag gjorde den övergripande planen så att det inte skulle bli kaos. Jag gjorde grovarbetet, lade saker i olika högar. Sen fick de andra komma och tycka. Och sen åkte vi till tippen, lämnade saker på auktionsfirma, åkte till Pingstkyrkan och Erikshjälpen. Sen gjorde vi en likadan drive till, precis innan vi flyttade, och rensade igen.

Sminkbord med stolen Ghost design av Philippe Starck för Kartell.

Foto: SOFI SYKFONT

 

Familjens Axeheims hem är varmt och ombonat. Jonas arbetar i Stockholm och veckopendlar, medan Suzana ofta är hemma. Hon arbetar mycket hemifrån, från det vackra rummet med kakelugnen. Under sina många år som aktiv i Rotary hände det att de förlade möten hit, det var centralt och lätt att parkera. I dag satsar Suzana fullt ut på politiken, och kandiderar till kommun, region och riksdag för Moderaterna. 

 

Tavlan ovanför sängen i Suzanas och Jonas sovrum är en bild som Suzana tagit med sin mobiltelefon. Tryckt på canvas blir bilden, som egentligen inte håller tillräcklig upplösning för storleken, lik en oljemålning. Sängen är bäddad med sängkläder från Himla och Designers Guild. Bordslampa från Flos. Säng, Hilding.

Foto: SOFI SYKFONT

 

Diskuskastaren är köpt i Aten. Den klassiska Solstickan-asken har fått fodral från Kristina Stark

Foto: SOFI SYKFONT

Trots kärleken till huset – familjen flyttar igen

Så, efter två år i det nya hemmet – hur trivs familjen i ”kompromissen”?

– Helt underbart, fantastiskt. På sommaren har vi haft massor av fester och grillkvällar, vi har umgåtts mycket ute, men även inne. Det har varit två väldigt sociala år. Det blev som jag tänkte mig och ännu bättre, jag har skapat en italiensk-engelsk köksträdgård, berättar Suzana. 

– Vi trivs bra och hade verkligen inte tänkt flytta…

Köket har genomgått en totalrenovering och fått ny inredning, från Swenova. På golvet lades ett nytt golv i bambu. Lampor från Kartell. Väderstationer, Georg Jensen. Skål, Kosta Boda.

Foto: SOFI SYKFONT

Men?

– Det känns lite litet! Vi ville ju downsiza, men så har jag börjat jobba på ett annat sätt och behöver ett kontor. Och så har äldste sonen flyttat hem igen.

Så nu går flyttlasset till Ramlösa, ett område familjen länge tyckt om. Drömhuset dök upp, Suzana blev störtkär och nu får hon till sist sitt hus ändå. Med egen trädgård och allt. Och vi ser fram emot att komma på besök igen.

Sonens rum går i blått, en favoritfärg även för resten av familjen.

Foto: SOFI SYKFONT

 

Suzana är kreativ och får hon en idé förverkligar hon den. Ett exempel är golvlampan i form av en traditionell glödlampa. I hyllan nallar från Georg Jensen.

Foto: SOFI SYKFONT

LÄS MER: 12 instagrammare du måste följa om du gillar inredning

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka.

Av Stina Lodén

leva&bo@expressen.se