Susanne och Peter förvandlade skånelänga till drömhem

”Vi har försökt att blanda lantligt, rustikt, industriellt och afrikanskt inspirerad inredning i huset”, säger Susanne som renoverat skånelängan med sin man Peter.

Foto: EVA-LISA SVENSSON

1 av 2: ”Vi har försökt att blanda lantligt, rustikt, industriellt och afrikanskt inspirerad inredning i huset”, säger Susanne som renoverat skånelängan med sin man Peter.

Susanne och Peter har förvandlat den gamla skånegården till sitt alldeles speciella drömboende.

Foto: EVA-LISA SVENSSON

2 av 2: Susanne och Peter har förvandlat den gamla skånegården till sitt alldeles speciella drömboende.

Susanne och Peters passion för husrenovering och inredning har gjort att de drivit ett stort projekt i mål. Tillsammans har de förvandlat en skånegård i utkanten av Vellinge till ett riktigt drömboende. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Huset utmed den gamla vägen till Falsterbo är renoverat från grunden och har nu en ljus, öppen planlösning. Vardagsrummet öppnar upp i nock, sovrummet är inrett i det gamla garaget och ladan är ombyggd till inredningsbutik. Här har många egna idéer blivit förverkligade. Susanne har ett öga för färg och Peter är en skicklig snickare. Tillsammans skapar de en inredning som är både behaglig och varm.

– Vi hittade den här gamla gården 2012, och gav oss sedan ut på en inspirationsresa i bergen norr om Nice. Vi hittade många bra idéer både bland de gamla gårdarna och i nyrenoverade hus, berättar Peter medan han sveper av diskbänken av betong. 

Rev 1800-talshusets slitna interiör

Köket är en del av den gamla bostadsbyggnaden och ett av Peters favoritställen i huset. Ovanför köket finns parets arbetsrum och ett extra sovrum för besökare. Därför är taket lägre här, för att se dan öppna upp i nock i resten av rummet. Två L-formade bänkytor ger ingång till köket från två håll. De lena betongskivorna har paret gjutit själva på plats, och köket är inrett precis som de vill ha ett funktionellt kök. Här finns två vaskar och gott om arbetsytor.  Det är verkligen hjärtat av huset, och när man står i köket har man en bra kontakt med resten av huset. 

Kökets inredning går åt det industriella hållet med de råa ventilationsrören och kala fläkten. Skåpen under de gråa bänkytorna är vita och utan handtag. Ett lekande glatt golv ger dock köksdelen värme. Golvet byggdes ihop av restpallar med marockansk keramik, och är en härlig färgblandning av grönt, blått och orange.

Foto: EVA-LISA SVENSSON

De varma tonerna i Marrakechplattorna på golvet bryter av mot den annars industriella köksinredningen. Köksinredningen är från Brösarpsköket.

Foto: EVA-LISA SVENSSON

Från köket öppnar det stora rummet upp i nock. De varsamt renoverade bjälkarna är nu synliga. Den putsade eldstaden delar av matsalen från vardagsrummet, men elden kan alltid ses från båda hållen. Peter har tillverkat matbordet från gamla ekplankor som han hittade på en vind som renoverades, och underredet är ett balkongräcke från Paris. Stolarna från Ilva, matta från Affari och eldstaden från Elda.

Foto: EVA-LISA SVENSSON

Skinnsoffan är en av två som ropats in på auktion. Soffbordet har Peter byggt med gamla alplankor och en glasskiva. Tigern på den avgränsande spishyllan är från Peters mormor och piggsvinstaggar och snäckor är resefynd. De runda ljusstakarna är från I AM interior.

Foto: EVA-LISA SVENSSON

Trappan är specialbeställd av en smed och leder upp till parets kontor och ett extra sovrum. Den delar även av mellan köksdelen och matsalsdelen. Hunden Olle har koll på snabbaste vägen till matskålen.

Foto: EVA-LISA SVENSSON

Den stora tavlan med uven är osignerad, men är ett favoritfynd från en auktion. Flaskorna med tonic water, Ren & skär tonic, är Peters egentillverkade med örter från gården.

Huset är från 1870-talet och på den gamla ladudelen finns fortfarande en del av det ursprungliga sticktaket bevarat. Det hamnade på insidan av den större ladan när den byggdes på fyrtiotalet och kan i dag beskådas i Susannes inredningsbutik. Bostadshuset och ladan bands ihop av ett garage, och tillsammans med morotstvätten och grönsaksförrådet bildade de en fyrlängad skånegård. Eftersom Peter är i byggbranschen så visste han vad de hade framför sig när de köpte ett hus som behövde renoveras från grunden. Inget var gjort sedan 1950-talet. 

– Vi såg ändå tjusningen med det här projektet. Vi hade ett skal med fyra väggar som vi kunde göra vad vi ville med. Det blev ett nytt hus, men med en ram av det gamla, säger Peter.

Bytte vind mot takbjälkar och härlig rymd 

Steg ett blev att renovera den gamla morotstvätten och grönsaksförrådet. Det gjordes till två ihopkopplade lägenheter där de kunde bo under tiden resten av huset renoverades, men tanken var redan från början att de två lägenheterna skulle kunna hyras ut. I dag bor här två hyresgäster som trivs fint i den lantliga miljön.

Hela det gamla bostadshuset tömdes, på allt. Kvar stod väggarna och taket. På våren 2014 var allt utgrävt. Jordvärme installerades och golvvärme lades under hela golvytan. När vinden revs kom de gamla takbjälkarna fram, och de skulle nu få förbli synliga. De hade alla olika färgton, så för att få en bra helhet behövdes det mycket arbete. 

– Åh, vad vi jobbade med bjälkarna, säger Susanne. Vi upptäckte snart att det inte räckte med att lasera dem, så det slutade med att vi sandblästrade varje stolpe och balk. Sedan kunde vi lägga på en vit kalkbets. Nu är vi så nöjda!

Nu är det gamla bostadshuset som ett stort rum, men det är indelat i tre delar. Det är köket som fortfarande har lågt i tak, som går över till matsalen och sedan myshörnan. Här är det högt i tak och vedspisen delar dessa två ytor.

– Jag ville att vi skulle kunna se elden från två håll och vi hittade en riktigt bra lösning, säger Susanne. Eldstaden har hamnat i centrum.

Fyller hemmet med reseminnen

Senaste projektet är den nybyggda verandan som vetter mot väster, i vardagsrummets bortre ände. Den byggde Peter i år och det är den avslutande delen av husrenoveringen. Nu återstår bara mindre projekt på huset, och sedan är det dags att ta itu med trädgården.

Foto: EVA-LISA SVENSSON

Verandadörrarna öppnar upp mot söder, och här sitter Susanne gärna en stund och kopplar av innan butiken ska öppnas för dagen. Korgstolen från Wikholm form, bord och kuddar från Affari. Den blå ponchon är från Idea Group, och de gröna krukorna och den randiga tygkrukan är från Vk Vividi.

Foto: EVA-LISA SVENSSON

Foto: EVA-LISA SVENSSON

Det stora bågformade fönstret är ett gammalt fönster som Peter har tagit vara på, medan övriga fönster specialbeställdes från Dofab. Bord och stolar är från Nilssons i Svedala.

Foto: EVA-LISA SVENSSON

När golvet ropades in på auktionsfirman Lauritz var det klart vilka färger verandan skulle gå i.

Verandan har fått gå i dovt blågrå toner och vitt. Taket har fått gå upp i nock även här, vilket ger rummet stor rymd. De spröjsade fönstren ger en känsla av en gammal punchveranda som ofta syns på skånelängor. Verandadörrarna öppnar upp mot söder och här är det skönt att sitta och ta en eftermiddagsfika i solen.

– Vi har försökt att blanda lantligt, rustikt, industriellt och afrikanskt inspirerad inredning i huset för att få en stil som vi gillar. Verandan ger verkligen huset den lantliga delen, både när du sitter i en lässtol där inne eller om du ser huset utifrån, förklarar Susanne.

I vinkel till det gamla bostadshuset låg garaget. Det har nu förvandlats till Susanne och Peters lugna del i huset. Deras sovrum är rymligt och är i direkt anslutning till badrummet. För att fånga den mysiga känsla en afrikansk bungalow kan ge, byggde Peter ett kvadratiskt snedtak med synliga balkar och en stor, skir lampa i mitten. Rummet är vitt med inredning i grönt, blått och terrakotta. 

Foto: EVA-LISA SVENSSON / BILDBLICK

I den smala hallen utanför sovrummet känns det ett tag som du är i Afrika. Mustigt bruna toner kombinerat med vitt och genuina detaljer som är inropade på olika auktioner. Hunden Boss ligger och vaktar.

Foto: EVA-LISA SVENSSON

Gamla matkällaren har blivit en varm och ombonad entré in i huset. Garderoben ryms bakom två skjutdörrar som Peter har byggt av gamla fönsterpartier. På de ställen där rutor saknades sattes tunn, mönstrad plåt in.

En glasdörr öppnar ut mot den lummiga innegården där ett bornholmskt fikonträd stortrivs och frodas. I en låg trätunna flyter en näckros som precis slagit ut, och några av Susannes många palettblad sätter färg bland kullerstenarna.

– Jag upptäckte de vackra palettbladen för några år sedan och har bytt, sålt och köpt via nätet med andra samlare. Nu har jag minst 60 olika varianter, förklarar Susanne.

Den smala gången mellan sovrummet och övriga huset är riktigt afrikainspirerad. Det mustiga golvet och vitkalkade väggarna kantas av olika afrikanska figurer. Många av dem är köpta på auktion här hemma, men Sydafrika är även ett favoritresmål för både Susanne och Peter. Gången leder även ut till en nyanlagd uteplats där bubbelbadet sätts i gång sena kvällar under stjärnorna. En egen liten oas.

– Nu måste jag öppna butiken, säger Susanne och traskar över innergården, genom ladan och börjar öppna de stora ladudörrarna ut mot parkeringen och grönsakslandet. 

Susanne och Peter har varit med om ett stort och krävande renoveringsprojekt, men de har hela tiden sett till att ha fokus och följt den ursprungliga grundplanen. 

– Vi var tvungna att köra projektet stenhårt. Det tog lång tid och det innebar många snabba beslut. Ska det vara den här eller den där kontakten? Men vi har fått skapa något eget och vi är så nöjda med helheten, säger Susanne med ett leende.

Peters tips inför en rejäl renovering

• Börja alltid med att göra en väl tilltagen budget. Lägg sedan till 30 % för alla oförutsedda saker som dyker upp.

• Våga tänka på ytor, rum och inredning som passar er själva.

• Följ er grundplan och fokusera på byggprojektet, även om det tar tid.

Susannes bästa inredningstips:

• Ta in naturen, det ger inredningen harmoni och värme.

• Utgå alltid från vad du har och pimpa därefter.

• Ha gärna en eller några få basfärger i inredningen.

Hemma hos Susanne och Peter

Gör: Susanne driver present- och inredningsbutiken Hem till gården. Peter är snickare med egna företaget Gya Bygg som gör om- och tillbyggnationer, samt renoveringar.

Var: I en totalt ombyggd gård från sent 1800-tal vid gamla landsvägen mot Falsterbo, strax utanför Vellinge i Skåne. Boyta 180 kvm, uthyrningslägenheter 100 kvm och butik 70 kvm. 5000 kvm stor tomt.

Hemsida: hemtillgarden.nu

LÄS MER: Bettina förvandlade fallfärdig skånelänga till drömhem

LÄS MER: Malin och Rickard gav Nobelpristagarens barndomshem nytt liv

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande