Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Efter många år i Köpenhamn flyttade Susanna och familjen tillbaka till Sverige. Och givetvis fick inredningen i 20-talshuset en blandning av dansk och svensk design.
Efter många år i Köpenhamn flyttade Susanna och familjen tillbaka till Sverige. Och givetvis fick inredningen i 20-talshuset en blandning av dansk och svensk design.
Efter många år i Köpenhamn flyttade Susanna och familjen tillbaka till Sverige. Och givetvis fick inredningen i 20-talshuset en blandning av dansk och svensk design.
1 AV 2
Byggnadsantikvarien Erika Åberg ger sina bästa råd
2 AV 2
Efter många år i Köpenhamn flyttade Susanna och familjen tillbaka till Sverige. Och givetvis fick inredningen i 20-talshuset en blandning av dansk och svensk design.
Foto: Charlotte Bjertner

Susanna renoverade om 1920-talshuset – fick dansk design: ”Så nöjd”

Bland blommande körsbärsträd mitt i Helsingborg har Susanna och Jonathan inrett sin 1920-talsvilla med en fin blandning av danskt och svenskt, nytt och gammalt.

– Våra tio år i Köpenhamn har påverkat oss i stil och val av möbler och inredning, säger Susanna. 

Mitt i skånska Helsingborg bor Susanna och Jonathan med barnen Eskil, Silje, Aske och katten Charlie. Deras 1920-talshus är ett av många vackra hus i kvarteren i stadsdelen Olympia. Att familjen bosatte sig just i Helsingborg var delvis för att det ligger nära Danmark där de tidigare bodde.

– Jag flyttade till Danmark som 20-åring för att studera, och där träffade jag Jonathan, berättar Susanna. Vi ville prova att bo i Sverige och valde då en stad som låg nära Danmark – och hans familj.

HEMMA HOS SUSANNA & JONATHAN

Här bor: Susanna, 42, Jonathan, 44, Eskil, 15, Silje, 12, och Aske, 7 månader.

Gör: Läkare.

Var: Helsingborg.

Bor: Putsad villa, byggd 1923, 150 kvadratmeter.

Instagram: @susshome

Den soliga uteplatsen bredvid trappan är ett ljuvligt ställe att dricka morgonkaffet på. Utemöbler, Hillerstorp. Foto: Charlotte Bjertner
Hallens smakfullt tapetserade mönster är det första man möts av hos Susanna och Jonathan i Helsingborg. Tapet, William Morris. Foto: Charlotte Bjertner
Det platsbyggda köket i 1920-talsstil har en genuin charm. Luckorna i massivt trä är målade med linoljefärg i kulören 97, Kulladal. Husets originalgolv har Susanna och Jonathan slipat själva. I fönstret lampa Grain pendel, Muuto. Stolar J39 av Börge Mogensen för Fredericia Furniture, vintagefynd från Lauritz. Kök, Kulladal. Foto: Charlotte Bjertner
Drömmen om ett hus och trädgård kom först några år senare.

Parets äldsta barn var fyra och ett år när de flyttade över sundet. Men vägen till deras nuvarande charmiga 1920-talshus var inte spikrak.

– Vi var vana att bo i lägenhet och det kändes därför mest naturligt att flytta till en lägenhet i Helsingborg. Drömmen om ett hus och trädgård kom först några år senare. Vi bodde i lägenheten i sju år innan vi köpte det här huset.

Susanna och Jonathan hade från början ett helt annat hus på gång, de hade hittat ett gammalt charmigt gatuhus de tänkt köpa.

– Men efter besiktningen drog vi oss ur på grund av oväntade problem med huset. Vi hade då redan en köpare till vår lägenhet. Vi bestämde oss för att tacka nej till budet på vår lägenhet eftersom vi letat efter hus i flera år och chansen att vi skulle hitta något inom de närmsta månaderna kändes väldigt liten, berättar Susanna.

Inget smakar så gott som en paj med egen rabarber från trädgården. I det nya köket finns en gammaldags integrerad skärbräda. Kaffekanna, Ib Laursen. Foto: Charlotte Bjertner
Bordet från 1950-talet är köpt via Blå avis, Danmarks motsvarighet till Blocket. Stolar modell nr 71, design av Niels Otto Möller, är också fyndade där. Jonathans mamma har flätat om sitsen. Matta Björk, Design house Stockholm. Hamrad kopparflaska, Forrest & love. Ljusstake Kubus, By Lassen. Taklampa VP Globe, Verner Panton. Tavlan har Jonathans syster målat. Foto: Charlotte Bjertner
Vardagsrummet är stort med mycket ljusinsläpp från de vackra originalfönstren och har plats för både en sällskapsdel, en matsalsdel och en musikhörna. Foto: Charlotte Bjertner

Men samma dag paret skulle meddela mäklaren detta, ringde han upp och sa att han hittat ett nytt hus till dem.

– Vi åkte dit direkt och signerade papprena samma dag. Det här huset kändes helt rätt från första stund, säger Susanna.

Även om det inte är särskilt stort så har vi plats till det vi behöver.

I augusti 2018 kunde de flytta in i det charmiga huset som ligger insynsskyddat, inbäddat av häckar och träd. Förbipasserande kan få en skymt av det aprikosfärgade huset genom den sirliga grinden. Trädgården har familjen inte gjort så mycket i, men de har byggt till ett vackert växthus som används sommartid och ett härligt extrarum under ljumma vår- och höstdagar. Invändigt har familjen målat om i några av rummen, renoverat badrum, gästtoalett och tapetserat hallen.

Soffa Söderhamn, Ikea. Glasbord Pedrera, Gubi. Blomvas, Bloomingville. Liten vas, Klong. Makramébonad, Frosta design. Golvlampa Grasshopper, Gubi.Marockansk Boucherouitematta. Foto: Charlotte Bjertner
Det vackra skåpet från slutet av 1800-talet är en bröllopsgåva till Jonathans gammelmormor och passar fint in i den övriga inredningen. Vit vas, Kähler. Foto: Charlotte Bjertner
På övervåningen finns parets sovrum med balkong och utsikt över trädgården. Sänglinne, Midnatthome.se. Säng och sänglampor, Ikea. Foto: Charlotte Bjertner

De största insatserna gjordes i källaren och i köket som fick ett helt nytt utseende som stämmer överens med husets ålder. Det gedigna platsbyggda köket i 1920-talsstil är byggt av massivt trä och målat med linoljefärg. Det har blivit ett klassiskt kök som familjen hoppas ska kunna hålla i många år.

– Ja, vi är så nöjda med valet av kök, det är nog det vi är mest nöjda med i huset, säger Susanna. Vi funderade fram och tillbaka om vi skulle öppna upp väggen in till vardagsrummet för att få ett större kök, mer ljus och mer yta.

Men de landade till slut i att behålla köket som det var.

– Vilket vi i dag känner var ett mycket bra beslut. Även om det inte är särskilt stort så har vi plats till det vi behöver. Vi har ett litet matbord i köket till familjens måltider. Men på helgerna sitter vi vardagsrummet vid vårt stora matsalsbord, för att få lite mer helgkänsla, säger Susanna.

1920-talshuset är 150 kvadrat stort och har fyra rum och kök, samt en inredd vind. Det stora vardagsrummet rymmer både matplats och soffhörna, då det är öppet mellan båda rummen. Här har familjen inrett med en lugn bas av ljusgrå väggar. I stället har de valt mer färg på soffa och textilier.

I parets sovrum finns många vackra trärena detaljer. Byrå och spegel är second hand-fynd. Dörrarna till kattvindarna har husets förra ägare slipat trärena. Foto: Charlotte Bjertner
Ovanför babykorgen i föräldrarnas sovrum där Aske sover, hänger en vacker bonad. Babykorgen är ett second hand-fynd. Bonad, Oyoy living design. Foto: Charlotte Bjertner
På övervåningen i anslutning till sovrummet ligger badrummet med ett gammaldags gjutjärnsbadkar. Schackrutigt grönvit granitklinker, Winckelmans/ Skelskifte. Badkar Versaille, Qvesarum. Klädhängare Matégot, Gubi. Korg, Ikea. Foto: Charlotte Bjertner
Våra tio år i Köpenhamn har påverkat oss i stil och val av möbler och inredning.

Huset är inrett med en blandning av gamla och nya möbler. Susanna är mest nöjd med stolarna i teak från 1950-talet som hon fyndade på Lauritz auktioner och Blå Avis, Danmarks svar på vårt svenska Blocket. Stolsitsarna har Jonathans mamma flätat om med hampasnöre enligt originalet och de passar fint in i övrig inredning i hemmet.

– Våra tio år i Köpenhamn har påverkat oss i stil och val av möbler och inredning. När vi bodde i Köpenhamn hade vi till exempel inga gardiner eller mattor, ett sätt att inreda som är ganska vanligt i Danmark. När vi flyttade till Helsingborg tyckte våra vänner att det var konstigt att vi inte hade några mattor. Åren gick och i dag har vi mattor, men fortfarande inga gardiner!

Se även: