Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Stylisten Alexandra inreder med antikviteter och loppisfynd

Alexandras favoritplats i lägenheten är den djupa fönsterbrädan i marmor, i köket. Här sitter hon gärna och tar en kaffe och kollar ut över takåsarna.

Foto: BRIAN PREDSTRUP

1 av 4

Snygg lösning i rotting för att gömma undan tv:n och låta vardagsrummet vara en plats för umgänge.

Foto: BRIAN PREDSTRUP

2 av 4

Fåtöljerna kommer från Niklas Runesson och tavlorna har Alexandras svägerska Therese Lind gjort.

Foto: BRIAN PREDSTRUP

3 av 4

Alexandra och Mikaels sovrum är fyllt med olika linnetextilier i mjuka ljusa toner.

Foto: BRIAN PREDSTRUP

4 av 4

I storstadens myller vid Sankt Eriksplan i Stockholm har Alexandra Pedersen och Mikael Zetterström skapat en oas av lugna toner med inslag av trä. Med inspiration från skog och hav blandar de gamla ting med nya väldesignade trämöbler.

Andra har också läst

Vid brofästet till Banhusviken, som mynnar ut i Karlbergssjön, står lägenhets­husen på rad. Det andra huset från bron på väg mot Sankt Eriksplan är rött, putsat och byggt på 1920-talet. Hissen är installerad långt senare och är därav begränsad i yta efter vad trapphuset hade att erbjuda.

Hemma hos Alexandra & Mikael

Här bor: Alexandra, 30, Mikael, 28, och tvillingarna Ivan och Lukas 2,5.

Gör: Alexandra har en egen stylistbyrå som heter Rumi­kvadrat, Mikael arbetar som fastighetsförvaltare på Einar Mattsson.

Var: Lägenheten på 84 kvm ligger i ett hus på Sankt Eriksplan i Stockholm, byggt år 1929.

Instagram: @rumikvadrat

LÄS MER: 12 instagrammare du måste följa om du gillar inredning

Vardagsrummet är familjens naturliga sällskapsyta och går i en naturlig färgskala med jordnära toner för att skapa harmoni.

Foto: BRIAN PREDSTRUP

Att släpa två tvillingpojkar, matkassar och dubbelvagn upp och ner i hissen har inte alltid varit lätt, men för familjen var lägenheten ändå en dröm. Att flytta tre gånger med två nyfödda tvillingpojkar kunde inte jämföras med en trång hiss.

- Vi har en hiss i alla fall, menar Alexandra positivt.

Grytunderlägget som har blivit en fin detalj är fyndat på loppis. Hyllplanen har målats i samma färg som väggen för att få rummet att bli mer harmoniskt och enhetligt.

Foto: BRIAN PREDSTRUP

Den typen av problem som skulle försvinna så snart killarna kunde gå fick inte styra vad de kände för lägenheten. Alexandras och Mikaels idéer och planer på att renovera dröjde inte länge innan de blev verklighet. Hela lägenheten var vit och tråkig och att måla om var en av de första sakerna de ville göra.

- Vita väggar har aldrig varit vår stil. Lägenheten skulle gå i en djupare ton. Den skulle ge oss lugn, vilket också blev temat på renovering, färgval och material, säger Alexandra.

Skrivbordet i vardagsrummet har Alexandra gjort själv. Det enda som behövs är två stora konsoler i trä och en skiva som målas i samma kulör som väggen.

Foto: BRIAN PREDSTRUP

Renoveringsval kan ofta vara svåra att ta, men familjen är i efterhand mycket nöjda. Målet var att sätta en egen prägel på lägenheten, men samtidigt bevara sekelskifteskaraktären. För Alexandra var fiskbens­parketten i original en gammal dröm som blev verklighet. Golven har under hela renoveringen funnits i tankarna, och kontrasterna i lägenheten har delvis valts för att få golven att tydligt framträda. Det fanns dock fler tankar bakom väggarnas färgval.

- Dova toner ger ro, personlighet och harmoni, menar Alexandra, när hon pratar om att våga välja kulörer på väggarna.

Fåtöljerna kommer från Niklas Runesson och tavlorna har Alexandras svägerska Therese Lind gjort.

Foto: BRIAN PREDSTRUP

Att dela av väggarna längs en vågrät linje i två kulörer, en ljus och en mörk, som Alexandra har gjort i killarnas rum skapar både rymd och ger en ombonad känsla.

- Vårt sovrum andas av skogens lugn genom sin djupa gröna ton, och vardagsrummet känns svalt och härligt av den blå tonen. Vi hämtar vår största inspiration från Mikaels föräldrars lantställe som vi åker till nästan varje helg. Att få in naturens lugna känsla i lägenheten är väldigt viktigt för oss, säger Alexandra.

Alexandra och Mikaels sovrum är målat i en härlig djupgrön ton. Favorit­klänningen och stråhatten låter dagdrömmarna ta familjen till semester­tankar.

Foto: BRIAN PREDSTRUP

Alexandra och Mikaels sovrum är fyllt med olika linnetextilier i mjuka ljusa toner.

Foto: BRIAN PREDSTRUP

Alexandra berättar också att miljön och tankar kring konsumtion har påverkat henne mer och mer, inte enbart i inredningen utan i livet i stort. Hon menar att vi måste våga ta vara på det som redan finns.

- Jag tror att eftersom vi bor i stan och överallt utsätts för konsumtionssamhället så har jag börjat tänka mer på att vi behöver ta tillvara på det som redan har ­producerats. Att vi också spenderar så mycket tid ute på landet har skapat en närmare relation till naturen, säger Alexandra.

Golvets stora yta kommer väl till pass för lek när man är två. Lejon­mattan är från inredningsbutiken Brandstationen liksom väggvaserna.

Foto: BRIAN PREDSTRUP

För att behålla trä­känslan men samtidigt skapa något roligt målade Alexandra skåpen i mönster.

Foto: BRIAN PREDSTRUP

Foto: BRIAN PREDSTRUP

Att Alexandra och Mikael tänker på miljön och att konsumera mindre genomsyrar hela hemmets inredning. Materialvalen är av hög kvalitet och färgskalorna är valda för att hålla över trender. Alexandras morfars och gammelfarmors ting smyger sig in överallt i lägenheten, och hon menar att antika möbler och loppisfynd både är bra för miljön och mycket roligare att hitta.

- Att fynda något unikt på loppis eller hos morfar ger alltid så mycket mer glädje än att köpa något i en butik. Sakerna får helt plötsligt en mening och de kommer ofta med en historia. Det skapar en särskild karaktär och en kärlek till möblerna som gör att man vill behålla dem länge.

Blomman skiftar färg beroende på hur mycket solljus den får. På vintern låter Alexandra blomman stå i köksfönstret för att den ska bli härligt lila.

Foto: BRIAN PREDSTRUP

Alexandras favoritmål på dagen är frukost och hon älskar att få sitta länge och mysa med killarna runt bordet.

Foto: BRIAN PREDSTRUP

Hennes senaste fynd var fyra pallar för 150 kronor på Facebooks Marketplace. Två har hon valt att ställa på tv-skåpet som dekoration och två använder småkillarna att sitta på när de umgås i vardagsrummet. Oftast går hon på loppis när hon är ute på lantstället, men hon fyndar även på nätets alla olika loppissajter. Paret har haft olika fokus i renoveringsprocessen. Som första steg hittade de gemensamt en röd tråd att hålla sig till. Därefter har Alexandra funderat över färgskalor och letat unika föremål att inreda med. Mikael har fokuserat på att bygga möbler till killarna och vardagens praktiska behov.

Foto: BRIAN PREDSTRUP

Trämöblerna i vardagsrummet har en vän som är möbeldesigner gjort åt familjen, och de flesta tavlor som hänger på väggarna har Alexandras svägerska målat. Att visa upp och ta tillvara på familj och vänners kompetens har blivit en viktig del i inredningen. På så sätt blir hemmet också väldigt personligt.

- Nästa steg är att renovera köket, och vem vet, kanske köpa ett eget lantställe som vi kan ta tag i. Drömmen om lantstället har funnits länge. Mikael tänker på en sluttande tomt med bastu, och jag vill ha ett växthus som gränsar till köket.

Den gemensamma drömmen är att kunna odla egna grönsaker för härliga frukostar i trädgården, sommarmiddagar i växthuset och långa luncher i köket. Loppisfynd är redan funna till lantstället och ligger väntande i källaren på att det rätta huset ska dyka upp.

Foto: BRIAN PREDSTRUP

LÄS MER: Stylisten säljer drömhemmet på Gotland – har köpt prästgård

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka. 

Av Malin Lind

leva&bo@expressen.se