Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Jessica hade under hela sin barndom beundrad det pampiga gamla spökhuset. I dag bor hon i det. Foto: Markus Andersson

Spökhuset förvandlades till Jessicas drömhem – efter oväntade samtalet

Jessica och Markus har renoverat den gamla hästgården och gett den nytt liv. Trots råttskit och flagnande tapeter kunde de se möjligheterna. 

I byn Tolg utanför Växjö har paret skapat ett fantastiskt hem där historien sitter kvar i väggarna.

Anna Truelsen

Kurviga grusvägar genom skog och över åkrar leder hem till familjen Andersson i byn Tolg i Småland. Deras vackra gamla gård ligger omgärdad av sommarblommande ängar och med den glittrande Bergsjön i blickfånget. I det höga gräset smyger katten Hans runt, det är han som håller koll på allt som händer på gården - annalkande gäster, fotbollsspelande barn och den pigga hönsflockens kackel runt sina två tuppar.

Det är svårt att tro att det här fram till för tio sedan var ett övervuxet och ganska bortglömt ställe. Jessica Andersson, som är uppvuxen i närheten, hade under hela sin barndom nyfiket beundrat det pampiga gamla spökhuset samtidigt som det framstod som lite dystert och skrämmande i sin ödslighet.

På väggarna hängde tapeterna i flagor. I fönstren vajade smutsiga, söndriga gardiner i de trasiga glasen, ja huset var en katastrof.
För drygt tio år sedan var Jessicas och Markus hus ett övervuxet och bortglömt ställe. I dag har det gjort massor med huset. Foto: Jessica Andersson
Under sommarhalvåret ligger Jessica och Markus vackra gamla gård omgärdad av sommarblommande ängar. Foto: CARINA OLANDER

HEMMA HOS FAMILJEN ANDERSSON

Här bor: Jessica och Markus Andersson med barnen Jacob, 11, och Noel, 9, samt katten Hans. På gården finns även hönor och två tuppar.

Gör: Jessica jobbar som avdelningschef på vårdcentral och Markus arbetar som maskiningenjör.

Var: I byn Tolg som ligger cirka tre mil utanför Växjö, Småland. Bor: I en gammal hästgård på 320 kvadratmeter som tros vara byggd i början av 1900-talet, men kan vara äldre.

Instagram: @gynkelstorp

– Jag hade aldrig vågat mig fram och blev därför väldigt glad när jag många år senare fick se att det skulle hållas en auktion på gården. Nu skulle jag äntligen komma nära huset. Jag blev helt förälskad i gårdsmiljön och vyn mot sjön och ringde Markus och sa att det var här vi skulle bo. Men huset var tyvärr inte till salu och det var inte aktuellt för ägaren att sälja heller, säger Jessica.

Efter ett par månader fick Jessica så veta att huset i alla fall var till salu och hon blev, precis som Markus, eld och lågor.

– Det var oerhört många människor på visningen och det blev en budgivning som vi inte kunde hänga med i, så då gav vi upp igen, säger Jessica.

– Men en dag fick vi ett samtal som kom att förändra allt. Mäklaren ringde till oss och sa att huset var vårt om vi ville ha det, trots att vi inte hade det högsta budet utan låg långt under. Varför just vi fick köpa vet vi inte, kanske var det för att jag kommer från trakten, men vi var överlyckliga över att husdrömmen äntligen gick i uppfyllelse.

Pergolans rustika matbord är ett hemmabygge av gamla brädor. Ljusslingan drivs av solceller och tänds i skymningen. Stolar, Ikea. Foto: CARINA OLANDER
Servisen är arvegods från Jessicas farmor. Foto: CARINA OLANDER
Den stora kopparkitteln följde med huset. Foto: CARINA OLANDER

 

Nu, efter tio år av renoveringar och trädgårdsarbete, är familjens gård en idyll som sjuder av liv och rörelse. Pojkarna Jacob och Noel far runt och leker i trädgården eller tar sig ett dopp i sjön. Nere vid sjön har familjen anlagt en grillplats där de sitter och äter kvällsmat ibland. Jessica har ett stort odlingsintresse och har tillsammans med Markus anlagt en härlig köksträdgård - som de håller på att stängsla in helt och hållet eftersom även traktens vildsvin blivit väldigt förtjusta i den. 

I köksträdgården pågår också ett annat projekt, ett orangeri som är i det närmaste klart och väntar på sin inredning. Tanken med orangeriet är att det ska vara vinterbonat och kunna nyttjas året om. Jessica och Markus kommer att installera en gjutjärnskamin för värme och har dragit in el så att de kan tända lampor. Här inne ska man kunna sitta och umgås men också odla värmeälskande godsaker som vindruvor, paprikor och tomater.

– Gården var helt förfallen när den kom i vår vård, säger Jessica. 

Boningshuset är på hela 320 kvadratmeter fördelade på sex rum och kök. På nedre plan finns det charmiga köket med vedspis och bakom ett par vackra pardörrar familjens tvättstuga. På nedre plan finns även bibliotek, en härlig glasveranda, badrum, matsal och ett vardagsrum med utgång till en stor terrass där man har fin utsikt över sjön. När paret köpte huset så var övre plan oinrett men här har de nu byggt tre sovrum, vardagsrum och hall.

Glasverandan har ett fantastiskt ljusinsläpp. Korgstolar, Ikea. Bordet är arvegods. Lampa i fönstret, Indiska. Taklmapa, Ellos. Foto: CARINA OLANDER
Gjutgjärnskaminen är ett second hand-köp. Lampa, Indiska. Foto: CARINA OLANDER
Huset har flera kakelugnar som restaurerats och nu går att elda i. Spegeln är gammal och en present från goda vänner. Vedkorgen är från Jula. Foto: CARINA OLANDER
Skåpet är köpt på Jysk och har fått en makeover med svart färg och sedan toppats med en marmorskiva. Foto: CARINA OLANDER

När Anderssons tog över gården visade det sig till all lycka att både boningshuset och de andra byggnaderna var i gott skick utvändigt, vilket gjorde att de bara behövde ta sig an det invändiga. Där hade ingen renoverat på 50-60 år. Till exempel var elen en riktig brandfara och behövde dras om helt.

– Första dagen i huset så brann faktiskt ett element. Vi är väldigt glada att vi var där då, så att vi kunde förhindra en eldsvåda. Hela huset var väldigt skitigt, det var fullt med råttlort och luktade unket. På väggarna hängde tapeterna i flagor. I fönstren vajade smutsiga, söndriga gardiner i de trasiga glasen, ja huset var en katastrof.

Innan vi köpte huset kunde vi knappt hålla i en hammare, nu gör vi nästan allt själva.

Under de tio år som gått har familjen Andersson verkligen gjort en ordentlig insats för huset. Hela övervåningen är inredd, huset har fått nytt avlopp, ny el och vattenburen värme har installerats. Invändigt har huset fått nya tak och väggar och de gamla golven har slipats och behandlats. Det har också blivit en tvättstuga och ett nytt kök. Jessica och Markus har gjort det mesta själva med hjälp av sina föräldrar, vänner och släktingar, men till elarbeten, jordvärmen, badrummen och innerväggarna på övervåningen anlitade de hantverkare.

– Innan vi köpte huset kunde vi knappt hålla i en hammare, nu gör vi nästan allt själva. Vi ser det som en utmaning att börja med ett nytt projekt. Orangeriet byggde jag själv med hjälp av min pappa. Allt går att lära sig. Vi gillar verkligen att renovera men livet innehåller ju även annat. Ibland blir vi trötta på det och tar en paus tills intresset kommer tillbaka igen. Det ska vara kul att renovera, det är vår filosofi, säger Jessica.

Jessica och Markus bästa renoveringstips!

Låt renoveringen ta tid, var noggrann och gör inget halvdant så att du får ångra det sedan.

Se till att göra en budget innan du börjar renovera, ju mer detaljerad desto bättre. Det är inte roligt med för stora ekonomiska överraskningar.

Gör upp en tidsplan där du beräknar hur mycket ni kan göra själva och vad som är värt att leja bort. Jessica letar alltid efter inspiration lång tid innan de renoverar och vet på så sätt hur de vill att slutresultatet ska bli. Om du hittar något fint men det känns för dyrt att köpa så kan du ta kontakt med en snickare och höra efter vad han skulle ta för att bygga det du vill ha. Har du tur så kommer du mycket billigare undan.

Leta efter byggnadsmaterial som till exempel dörrar på loppisar och återvinningsbutiker för att få en genuin känsla i huset.

Renovering ska kännas roligt och inte som ett måste. Resultatet blir då mycket bättre, så se till att ha kul när du renoverar och stressa inte, för då blir det garanterat inte kul. Det känns fint att sitta här ute i pergolan i dag och se på vårt hus och på det vi har åstadkommit här. Jag älskar vår trädgård och om det är något som jag behöver fundera på så går jag ut och pysslar lite och när jag kommer tillbaka in och har jag ofta löst det jag behövde tänka över, det ger mig ett sådant lugn och inre harmoni.

LÄS MER: Åse förvandlade övervigna spökhuset till lantliga drömhem 

Matsalen är målad i en ljusgrå ton som ger rummet en lugn och sval karaktär. Stolarna har samlats ihop på olika köpoch säljsidor och auktioner. Foto: CARINA OLANDER
Den gamla vedspisen bidrar med charm och värmer gott under vinterhalvåret. Klockan är ett loppisfynd. Ljusstake, Norrgavel. Foto: CARINA OLANDER
Köksinredningen från Marbodal fick knoppar från Ikea. Foto: CARINA OLANDER
Ett köksbygge i lantlig stil var bland det första familjen tog tag i när de flyttade in. Bakom glasdörren syns tvättstugan som går i samma stil. Den nötta stolen utan ryggstöd hittade de bland bråten i ladugården. Foto: CARINA OLANDER
Biblioteket har fått charmiga gammaldags tapet i milda toner. Tapet, Ellos. Vedkorg, Mio. Foto: CARINA OLANDER
Jessica och Markus sovrum ligger på övre plan och går i dovare färger som ger en mysig och ombonad känsla. Tapet, Ellos. Foto: CARINA OLANDER
Även den gamla knuttimrade ladugården har renoverats, här är tanken att det så småningom ska bli charmiga gästrum. Foto: CARINA OLANDER

LÄS MER: Clara och Jon byggde ut sitt 1800-talshus – blev magiskt fint